Što je impetigo, koji su simptomi i uzroci, i kako se liječi

Impetigo – Simptomi, uzroci i liječenje

Impetigo je česta kožna infekcija koja najviše pogađa djecu. Ova zarazna bolest izaziva crvene ranice i žute kraste na koži, obično oko nosa i usta. Impetigo uzrokuju bakterije poput stafilokoka i streptokoka, a širi se dodirom s zaraženom osobom ili predmetima.

Iako zvuči ozbiljno, impetigo se lako liječi antibioticima. No, važno je brzo reagirati jer se brzo širi. Ova infekcija posebno je česta ljeti kad je toplo i vlažno. Djeca u vrtićima i školama pod većim su rizikom zbog bliskog kontakta s vršnjacima.

Impetigo ima zanimljiv nadimak – “slatke kraste”. Zašto? Kraste imaju boju meda i izgledom podsjećaju na nešto slatko. Ali ne dajte se zavarati – ova infekcija nije nimalo ugodna za oboljele.

Što je impetigo?

Impetigo je zarazna bakterijska infekcija kože. Najčešće se javlja kod djece, posebno u vrtićkoj i ranoj školskoj dobi. Ova infekcija uzrokuje crvene mrlje na koži koje se pretvaraju u mjehuriće ispunjene tekućinom.

Glavni uzročnici impetiga su bakterije Staphylococcus aureus i Streptococcus pyogenes. Ove bakterije normalno žive na koži ili u nosu, ali mogu izazvati probleme kada prodru kroz oštećenu kožu.

Impetigo se često javlja na licu i udovima. Razvija se brzo i lako se širi dodirom. Zbog toga se češće pojavljuje u ljetnim mjesecima i u sredinama s lošijim higijenskim uvjetima.

Simptomi impetiga uključuju:

  • Crvene mrlje koje svrbe
  • Mjehuriće ispunjene tekućinom
  • Žute kraste nakon pucanja mjehurića

Impetigo se obično liječi antibioticima. Važno je započeti liječenje rano kako bi se spriječilo širenje infekcije. Dobra higijena ruku i redovito pranje kože mogu pomoći u prevenciji ovog stanja.

Impetigo oko usta djeteta, s vidljivim crvenim mrljama i žućkastim krastama.

Kako se prenosi impetigo?

Impetigo je zarazna kožna bolest koja se lako širi. Glavni načini prijenosa su izravni kontakt s inficiranom osobom ili neizravno preko predmeta.

Dodirivanje zaražene kože ili krasta može prenijeti bakterije. Djeca su posebno sklona širenju impetiga zbog čestog bliskog kontakta tijekom igre.

Bakterije se mogu prenijeti i preko zajedničkih predmeta. To uključuje ručnike, posteljinu, odjeću i igračke. Važno je ne dijeliti osobne stvari s osobom koja ima impetigo.

Impetigo se može širiti i češanjem ili grebanjem zaraženih područja. Bakterije se tako mogu prenijeti na druge dijelove tijela ili druge osobe.

Temperature iznad 65°C uništavaju bakterije koje uzrokuju impetigo. Preporučuje se pranje predmeta u vrućoj vodi barem 10 minuta za uklanjanje bakterija.

Pravilna higijena ruku je ključna za sprječavanje širenja. Redovito pranje ruku sapunom i vodom pomaže u smanjenju rizika od prijenosa impetiga.

Koji su simptomi impetiga?

Impetigo je zarazna kožna bolest koja se najčešće javlja kod djece. Glavni simptom su crvene mrlje na koži koje se brzo pretvaraju u mjehuriće ispunjene tekućinom.

Ovi mjehurići lako pucaju i ostavljaju vlažne crvene rane. Nakon pucanja, na ranama se stvaraju karakteristične kraste žućkasto-smeđe boje. Zbog izgleda sličnog šećeru, ove kraste ponekad zovu “slatke kraste“.

Impetigo se često javlja na licu, posebno oko nosa i usta. Može se pojaviti i na rukama, nogama ili drugim dijelovima tijela. Zahvaćena područja mogu biti blago bolna i svrbjeti.

Kod buloznog impetiga, javljaju se veći mjehuri ispunjeni bistrom tekućinom. Ovi mjehuri mogu trajati duže prije pucanja.

Ponekad se uz kožne promjene mogu javiti i blago povećani limfni čvorovi u blizini zahvaćenog područja. U težim slučajevima, moguća je povišena temperatura i opće loše stanje.

Važno je prepoznati simptome impetiga rano kako bi se spriječilo širenje infekcije. Ako primijetite ove znakove, posjetite liječnika koji će postaviti dijagnozu i preporučiti odgovarajuće liječenje.

Kako liječiti impetigo?

Liječenje impetiga je važno za sprječavanje širenja infekcije. Postoji nekoliko učinkovitih metoda liječenja, uključujući lokalnu terapiju i antibiotike.

Lokalna terapija impetiga

Lokalna terapija je često prvi izbor u liječenju impetiga. Uključuje čišćenje zahvaćenog područja toplom vodom i blagim sapunom. Nakon čišćenja, važno je osušiti kožu i nanijeti antibiotsku mast ili kremu.

Najčešće se koriste:

  • Mupirocin mast
  • Fusicutan krema
  • Retapumulin mast

Ove masti se obično nanose 2-3 puta dnevno na zahvaćena područja. Važno je oprati ruke prije i nakon nanošenja kako bi se spriječilo širenje infekcije.

Antibiotici za liječenje impetiga

Kad lokalna terapija nije dovoljna, liječnik može propisati oralne antibiotike. Ovi lijekovi se koriste za teže slučajeve ili kad je infekcija raširena na veće područje kože.

Najčešće propisani antibiotici su:

  • Flukloksacilin
  • Eritromicin
  • Cefaleksin

Doza i trajanje terapije ovise o težini infekcije i općem zdravstvenom stanju pacijenta. Važno je uzimati antibiotike točno kako je propisano, čak i ako se simptomi poboljšaju.

Primjena antibiotske kreme na područje koje je zahvatio impetigo, s fokusom na liječenje kožnih lezija.

Trajanje liječenja impetiga

Liječenje impetiga obično traje 7-10 dana. Većina pacijenata primijeti poboljšanje nakon 2-3 dana terapije. Međutim, važno je završiti cijeli ciklus liječenja kako bi se spriječio povratak infekcije.

Znakovi poboljšanja uključuju:

  • Smanjenje crvenila i otekline
  • Prestanak stvaranja novih mjehurića ili krasta
  • Početak zacjeljivanja postojećih lezija

Ako se stanje ne poboljša nakon 3-4 dana ili se pogorša, potrebno je obratiti se liječniku.

Kućni lijekovi za impetigo

Uz propisanu terapiju, postoje i kućni lijekovi koji mogu pomoći u liječenju impetiga:

  1. Topli oblozi: Pomažu omekšati kraste i olakšavaju njihovo uklanjanje.
  2. Čaj od kamilice: Ima protuupalna svojstva i može pomoći u smirivanju kože.
  3. Med: Prirodni antibiotik koji može pomoći u zacjeljivanju rana.
  4. Aloe vera: Ima umirujuća svojstva i može pomoći u smanjenju svrbeža.

Važno je napomenuti da ovi kućni lijekovi ne mogu zamijeniti propisanu medicinsku terapiju, već služe kao dodatna podrška u procesu liječenja.

Razlike između impetiga i drugih kožnih infekcija

Impetigo se često zamjenjuje s drugim kožnim problemima zbog sličnih simptoma. Pravilno razlikovanje impetiga od drugih stanja ključno je za odabir ispravnog liječenja.

Impetigo vs. ekcem

Impetigo i ekcem mogu izgledati slično, ali imaju različite uzroke i liječenje. Impetigo je bakterijska infekcija koja uzrokuje crvene, vlažne kraste. Ekcem je kronično upalno stanje s suhom, svrbežnom kožom.

Impetigo se brzo širi i zarazan je. Ekcem nije zarazan, ali može trajati godinama. Liječenje impetiga uključuje antibiotike, dok se ekcem tretira hidratantnim kremama i kortikosteroidima.

Impetigo obično zahvaća lice i ruke. Ekcem se često javlja na pregibima zglobova. Kraste kod impetiga su žućkaste, a kod ekcema koža je crvena i ljuskava.

Impetigo vs. herpes

Herpes i impetigo stvaraju slične mjehuriće na koži, ali imaju različite uzročnike. Impetigo uzrokuju bakterije, a herpes virus.

Herpes obično počinje kao skupina malih, bolnih mjehurića. Impetigo stvara veće, bezbolne mjehuriće koji brzo pucaju. Herpes se javlja na istim mjestima, dok se impetigo može širiti.

Liječenje herpesa uključuje antivirusne lijekove. Impetigo zahtijeva antibiotike. Herpes je doživotna infekcija s povremenim izbijanjima. Impetigo se obično potpuno izliječi uz pravilnu terapiju.

Impetigo vs. osip

Osip je općenit pojam za promjene na koži, dok je impetigo specifična bakterijska infekcija. Osip može imati mnoge uzroke – alergije, iritacije, bolesti. Impetigo uvijek uzrokuju bakterije.

Osip je često svrbež i može se pojaviti bilo gdje na tijelu. Impetigo stvara karakteristične kraste i mjehure, najčešće na licu i rukama. Osip može biti ravan ili uzvišen, dok impetigo ima izražene kraste.

Liječenje osipa ovisi o uzroku – kreme, antihistaminici ili izbjegavanje alergena. Impetigo zahtijeva antibiotske kreme ili tablete. Pravilna dijagnoza je ključna za odabir učinkovitog tretmana.

Impetigo na ruci, s jasno vidljivim plikovima i oštećenjem kože uz prisutnost žućkastih krastica

Može li se impetigo sam izliječiti?

Impetigo je zarazna kožna infekcija koja često pogađa djecu. Iako je neugodna, obično nije ozbiljna. Mnogi se pitaju može li proći sama od sebe.

U nekim slučajevima, impetigo se može povući bez liječenja za 2-3 tjedna. No, to nije preporučljivo. Neliječena infekcija može se proširiti na druge dijelove tijela ili druge osobe.

Liječenje antibioticima je najbolji pristup. Ono ubrzava oporavak i smanjuje rizik od širenja. Liječnik obično propisuje antibiotske masti ili tablete, ovisno o težini infekcije.

Uz antibiotike, važno je održavati higijenu. Redovito pranje ruku, čišćenje rana i pokrivanje lezija pomaže u sprječavanju širenja.

Prirodni lijekovi poput čaja od čajevca ili meda mogu ublažiti simptome, ali ne liječe samu infekciju. Stoga se ne preporučuju kao zamjena za propisanu terapiju.

Djeca s impetigom trebaju ostati kod kuće 24-48 sati nakon početka liječenja. To sprječava širenje na druge u školi ili vrtiću.

Iako impetigo može nestati sam, stručno liječenje je brže i sigurnije. Uvijek se posavjetujte s liječnikom ako sumnjate na ovu infekciju.