peruanska-jagoda
Foto: Shutterstock

Peruanska jagoda: 6 zanimljivosti o drevnom voću s Anda

Peruanska jagoda (lat. Physalis peruviana) je vrsta voća porijeklom iz Južne Amerike. Također je poznata kao “aguaymanto” ili “bobica Inka” i popularan je sastojak peruanske kuhinje. Peru je jedan od najvećih proizvođača jagoda u Južnoj Americi, a značajan dio svoje proizvodnje izvozi u druge zemlje.

Peruanska jagoda obično se uzgaja u središnjim i južnim regijama zemlje, gdje su klima i uvjeti tla idealni za njihov uzgoj. Najčešće sorte koje se uzgajaju u Peruu uključuju Chandler, Camarosa i Albion, a sve su poznate po visokom prinosu, velikoj veličini i izvrsnom okusu.

Proizvodnja peruanskih jagoda u stalnom je porastu tijekom godina, a mnogi poljoprivrednici usvajaju nove tehnologije i prakse kako bi poboljšali svoje prinose i kvalitetu. Povoljni trgovinski sporazumi zemlje s drugim zemljama također su pomogli u povećanju izvoza jagoda, čineći je značajnim igračem na globalnom tržištu voća.

Foto: Shutterstock

Povijest peruanskih jagoda

Peru ima dugu povijest uzgoja peruanskih jagoda. Voće su izvorno u zemlju donijeli španjolski kolonizatori u 16. stoljeću. Od tada je postalo važan dio peruanske kuhinje, a zemlja je sada jedan od najvećih proizvođača jagoda u Južnoj Americi.

Uzgoj peruanskih jagoda u Peruu ima bogatu povijest koja datira još iz Carstva Inka. Inke, koji su bili poznati po svojim naprednim poljoprivrednim praksama, prvi su počeli uzgajati peruanske jagode u zemlji. Plod su koristili u medicinske svrhe, ali i kao prirodni zaslađivač.

Peruanska jagoda je bila poznata kao “suxo” na jeziku Quechua, koji je bio jezik kojim su govorile Inke. Inke su vjerovale da voće ima magična svojstva i koristile su ga u vjerskim obredima. Također su koristili voće za pravljenje fermentiranog pića pod nazivom “chicha”, koje se konzumiralo tijekom slavlja i festivala.

Nakon dolaska španjolskih kolonizatora, uzgoj jagoda u Peruu nastavio je rasti. Španjolci su sa sobom donijeli nove sorte jagoda koje su potom križane s lokalnim sortama. To je dovelo do razvoja novih i jedinstvenih sorti peruanskih jagoda, koje su poznate po svom slatkom i sočnom okusu.

Danas se peruanska jagoda izvozi po cijelom svijetu i vrlo su tražene zbog svoje kvalitete i okusa. Idealna klima i zemljišni uvjeti zemlje čine je idealnim mjestom za uzgoj jagoda, a voće je postalo važan dio gospodarstva zemlje.

Uvjeti uzgoja

Peruanska jagoda obično se uzgaja u područjima s blagom klimom, s temperaturama u rasponu od 15°C do 25°C. Dobro rastu na razini mora i na visokim nadmorskim visinama, do 3000 metara nadmorske visine. U Peruu su glavne regije za uzgoj jagoda Ica, Lima i La Libertad.

Idealno tlo za uzgoj jagoda u Peruu je dobro drenirano i bogato organskom tvari. Preporučuje se dodati kompost ili organsko gnojivo u tlo prije sadnje kako bi se osigurala pravilna ishrana.

Peruanska jagoda zahtijeva umjerenu količinu vode, u prosjeku 25 do 30 mm tjedno. No treba paziti da se biljke ne pretjerano zalijevaju jer može doći do truljenja korijena. Preporučuje se zalijevati biljke ujutro ili kasno poslijepodne kako bi se izbjeglo prekomjerno isparavanje.

Da bi se osigurao pravilan rast i razvoj, peruanska jagoda treba biti izložena suncu. Treba ju saditi na mjestu s najmanje 6 do 8 sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno. Biljke mogu podnijeti malo sjene, ali to može smanjiti njihov prinos.

Peruanska jagoda je generalno otporna na niske temperature, ali ju mraz može oštetiti. Preporučuje se prekrivanje biljaka zaštitnim slojem tijekom hladnog vremena kako bi se spriječila oštećenja.

Što se tiče štetnika i bolesti, peruanska jagoda osjetljiva je na grinje, lisne uši i pepelnicu. Preporuka je koristiti organske metode za suzbijanje štetnika i bolesti, kao što su ulje nima i prskanje češnjakom.

Foto: Shutterstock

Nutritivna vrijednost i dobrobiti za zdravlje

Peruanska jagoda nije samo ukusno voće, već je i puno esencijalnih nutrijenata, što ju čini izvrsnim dodatkom zdravoj prehrani. Puna je antioksidansa, vitamina, minerala i dijetalnih vlakana, što može pružiti brojne zdravstvene prednosti.

Jedna šalica (150 grama) svježih peruanskih jagoda sadrži otprilike:

 • Kalorije: 49
 • Protein: 1 gram
 • Masti: 0,5 grama
 • Ugljikohidrati: 12 grama
 • Vlakna: 3 grama
 • Vitamin C: 149% preporučene dnevne doze
 • Folati: 6% preporučene dnevne doze
 • Kalij: 5% preporučene dnevne doze

Peruanska jagoda izvrstan je izvor vitamina C, snažnog antioksidansa koji štiti tijelo od slobodnih radikala i jača imunološki sustav. Također sadrže folat, koji je neophodan za sintezu DNK i rast stanica, te kalij, koji pomaže regulirati krvni tlak i podržava zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Bogata je antioksidansima, uključujući antocijane, elaginsku kiselinu i kvercetin, koji mogu pomoći u sprječavanju oksidativnog stresa, upala i bolesti povezanih sa starenjem. Ovi antioksidansi također mogu imati svojstva protiv raka i pomoći u snižavanju razine kolesterola.

Peruanska jagoda također je dobar izvor dijetalnih vlakana, koja potiču zdravu probavu i mogu pomoći u smanjenju rizika od raznih kroničnih bolesti, poput dijabetesa i bolesti srca. Vlakna u jagodama također mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi i spriječiti nagle skokove inzulina.

Peruanska jagoda u kuhinji

Peruanska jagode je popularan sastojak mnogih peruanskih slastica, uključujući kolače, džemove, sirupe i sladoled. Također se koristi u salatama, želeima i ajvarima, što ih čini svestranim sastojkom u peruanskoj kuhinji.

Jedan od najpopularnijih peruanskih deserata koji koriste jagode je “Torta Helada”. Ovaj desert se priprema slaganjem želea od jagoda, chantilly kreme i biskvita. Džem od jagoda je još jedna popularna upotreba peruanskih jagoda. Pravi se tako da se jagode kuhaju sa šećerom i limunovim sokom dok se ne zgusne. Džem se može koristiti kao namaz na tostu ili kao preljev za sladoled ili jogurt.

Od peruanskih jagoda također se priprema sirup, koji je čest sastojak koktela. Postupak pripreme je sljedeći: jagode se kuhaju sa šećerom i vodom dok se ne zgusne. Može se koristiti za zaslađivanje pića ili kao preljev za palačinke i vafle.

Osim u desertima, peruanske jagode koriste se i u salatama. Popularna salata je “Ensalada de Frutas”, što je voćna salata koja uključuje jagode, ananas, dinju i drugo voće. Salata se obično poslužuje s preljevom od meda i limete.

Od peruanskih jagoda također se priprema žele. Voće se kuha sa šećerom i vodom dok se ne zgusne. Zatim se izlije u kalupe i ohladi dok se ne stegne.

Posebni recepti i prigode

Peruanske jagode se mogu koristiti u raznim receptima, od slatkih do slanih. Evo nekoliko posebnih recepata i prilika u kojima peruanske jagode mogu zablistati:

Recepti

 • Torta Helada: ovo je tradicionalni peruanski desert koji u prijevodu znači “smrznuti kolač”. To je slojevita torta napravljena od peruanskog želea od jagoda, šlaga i kolačića. Kolač se zamrzne i potom posluži hladan. Savršen je desert za vruće ljetne dane.
 • Ceviche: Ovo je popularno peruansko jelo napravljeno od sirove ribe mariniranog u soku citrusa. Peruanske jagode mogu se dodati u ceviche za slatki i pikantni okus.
 • Smoothie od jagoda: Peruanske jagode su slatke i sočne, što ih čini savršenim sastojkom za smoothije. Pomiješajte ih s jogurtom, mlijekom i medom za osvježavajući i zdravi napitak.

Posebne prilike

 • Valentinovo: Peruanske jagode savršen su sastojak za romantičnu večeru za Valentinovo. Poslužite ih s čokoladom ili kao preljev za poseban desert.
 • Vjenčanja: Peruanske jagode mogu se koristiti u svadbenim tortama, kao ukras za koktele ili kao preljev za salate. Dodaju dašak boje i slatkoće svakom slavlju vjenčanja.
 • Peruanski dan neovisnosti: Peruanske jagode mogu se koristiti za izradu posebnog peruanskog koktela pod nazivom “Chicha Morada”. Ovaj koktel napravljen je od ljubičastog kukuruza, ananasa i peruanskih jagoda. To je savršeno piće za proslavu Dana neovisnosti Perua.

Peruanska jagoda na globalnom tržištu

Peruanski izvoz jagoda pokazao je značajan rast posljednjih godina. Prema podacima s web stranice Agrodata Peru, od siječnja do ožujka 2022. peruanske isporuke jagoda porasle su za 17% u količini i 13,6% u vrijednosti u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Opservatorij ekonomske složenosti izvješćuje da je 2021. Peru izvezao svježih jagoda u vrijednosti od 2,45 milijuna dolara, čime je zauzeo 38. mjesto u svijetu.

SAD je jedan od najvećih uvoznika peruanskih jagoda. Godine 2021. je uvezao svježih jagoda iz Perua u vrijednosti od 1,2 milijuna dolara, što predstavlja 49% ukupnog peruanskog izvoza jagoda. Prosječna cijena kilograma peruanskih jagoda izvezenih u SAD bila je 2,32 dolara.

Izvoz peruanskih jagoda nije ograničen na američko tržište. U 2021. Belgija je iz Perua uvezla svježih jagoda u vrijednosti od 460.000 dolara, dok je Njemačka uvezla jagode u vrijednosti od 250.000 dolara. Australija i Ekvador također su važna tržišta za izvoz peruanskih jagoda.

Najčešće postavljana pitanja o peruanskim jagodama

Kako mogu pohraniti peruanske jagode za produženi rok trajanja?

Peruanske jagode treba čuvati na hladnom i suhom mjestu, daleko od izravne sunčeve svjetlosti. Najbolje ih je pohraniti u hladnjaku u prozračnoj posudi kako bi se smanjila vlažnost i spriječilo truljenje.

Postoje li tradicionalna peruanska pića koja koriste peruanske jagode?

U peruanskoj kuhinji, peruanske jagode često se koriste za pripremu raznih osvježavajućih pića, uključujući voćne sokove i koktele, koji ističu njihov jedinstveni okus.

Koji su česti štetnici koji utječu na peruanske jagode i kako ih se može kontrolirati?

Lisne uši i grinje su česti štetnici peruanskih jagoda. Kontrola štetnika se može provoditi korištenjem prirodnih predatora, kao što su bubamare, ili kroz upotrebu organskih pesticida koji ne štete okolišu.

U čemu se peruanske jagode razlikuju od običnih jagoda po okusu i teksturi?

Peruanske jagode poznate su po svom intenzivnijem, bogatijem okusu i čvršćoj teksturi u usporedbi s običnim jagodama, što ih čini popularnima u kulinarstvu.

Mogu li se peruanske jagode uzgajati iz sjemenki, i ako da, kako?

Da, peruanske jagode mogu se uzgajati iz sjemenki. Sjemenke treba posijati u dobro dreniranom tlu, osigurati dovoljno sunčeve svjetlosti i redovito zalijevati.