češnjak
Foto: Shutterstock

Češnjak: Prirodni antibiotik i njegovih 13 benefita

Češnjak je izuzetno zdrava namirnica koja se stoljećima koristi kao prirodni lijek za prevenciju i liječenje raznih bolesti. Upotrebljavale su ga mnoge kulture; za kuhanje, u medicini, pa čak i u duhovnim praksama.  Član je roda Allium sativum, a zbog svoje svestranosti može se jesti sirov, pečen ili kuhan. Miris češnjaka tijekom kuhanja može biti neodoljiv, ali to je samo jedna od njegovih brojnih prednosti!

Ova zdrava namirnica sadrži spojeve sumpora koji pomažu u borbi protiv bakterija, gljivica i virusa. Također sadrži antioksidanse koji smanjuju upalu u tijelu i štite od slobodnih radikala koji uzrokuju rak. A jeste li znali da postoji i njegova crna verzija? Otkrite više o ovoj namirnici i svim njezinim zdravstvenim benefitima, a čeka vas i ukusan recept za njegovu juhu.

Češnjak – zdravlje i ljekovitost

češnjak
Foto: Shutterstock

Češnjak je namirnica koja sadrži više od 100 kcal na 100 grama. No, kako je za ukusan obrok potrebno manje od jedne glavice, kalorijski je unos gotovo zanemariv. Njegov nutritivni sadržaj uglavnom se temelji na ugljikohidratima, iako ima i nešto proteina (5 grama/100 grama).

Ono što je važno leži u mikronutrijentima, osiguravajući minerale kao što su natrij, kalij, fosfor i magnezij, koji su svi ključni u prehrani aktivnih ljudi, osobito sportaša. Ima i vitamine B skupine, ali upravo aromatični sumporni spojevi kao što je alicin daju najistaknutija svojstva češnjaka. Ovo zdravlje u glavici ukusne namirnice krije brojne benefite zbog kojih bi se trebala češće naći na jelovniku.

1. Štiti srce

Redovita konzumacija poboljšava cirkulaciju krvi, jer povećava promjer krvnih žila. Zbog toga krv lakše teče, a tlak se snižava. 

2. Regulira rad srca

Regulira srčani ritam, pomažući u izbjegavanju aritmije. Posavjetujte se sa svojim liječnikom kako biste razgovarali o mogućim rizicima i komplikacijama.

3. Stabilizira probavu

Još jedna od njegovih kvaliteta je stimulacija gastrointestinalne sluznice, uzrokujući povećanje probavnog sekreta i žuči. To znači bolju pripremu probavnog trakta za probavu hrane. 

4. Prirodni antibiotik

Istraživanja su pokazala kako je dialil sulfid (spoj koji se nalazi u češnjaku) 100 puta je učinkovitiji od popularnih antibiotika u borbi protiv kampilobakterioze, jedne od najčešćih uzročnika crijevnih infekcija. Također, može smanjiti učestalost prehlade kod odraslih.

5. Smanjuje rizik od prijevremenog poroda

Različite studije pokazale su da unos orašastih plodova i povrća poput češnjaka smanjuje rizik od prijevremenog porođaja, jer sprečavaju mikrobne infekcije tijekom trudnoće.

6. Pazi na tvoje kosti

Koristan je za one koji pate od artritisa ili bolova u zglobovima zahvaljujući visokom sadržaju selena i sumpora.

7. Smanjuje nakupljanje vode u tijelu

Ima diuretičko svojstvo zbog eteričnih ulja i šećera niske molekularne težine. To znači da smanjuje nakupljanje vode u tijelu.

8. Pomaže kod zubobolje

Stavljanje malo zgnječenog režnja češnjaka izravno na zahvaćeni zub može pomoći u ublažavanju zubobolje zbog njegovih antibakterijskih svojstava i svojstava ublažavanja bolova. Ali imajte na umu da može iritirati desni, zato takvo rješenje koristite samo kao prvu pomoć do odlaska kod stomatologa.

9. Smanjuje rizik od raka

Utvrđeno je da dnevni unos ove namirnice smanjuje rizik od većine vrsta raka. Za ovo svojstvo protiv raka zaslužni su alil sulfidi koji se nalaze u njemu. PhIP, vrsta heterocikličkog amina povezuje se s povećanom učestalošću raka dojke među ženama. Prema studijama, dialil sulfid koji se nalazi u češnjaku inhibira transformaciju PhIP u kancerogene tvari.

10. Pomaže kod nedostatka željeza

Feroportin je protein koji pomaže u apsorpciji i otpuštanju željeza. Dialil sulfidi u češnjaku povećavaju proizvodnju feroportina i pomažu u poboljšanju metabolizma željeza.

11. Pomaže u regulaciji šećera u krvi

Regulira šećer u krvi, jer poboljšava razinu inzulina u krvi. To može pomoći u kontroli dijabetesa, no kako se radi o kroničnoj bolesti, svakako potražite savjet liječnika.

12. Poboljšava raspoloženje

Odličan je izvor vitamina B6 koji je potreban za zdrav imunološki sustav i učinkovit rast novih stanica. Vitamin B6 također može pomoći kod promjena raspoloženja i poboljšati dozu serotinina koja je potrebna da se osjećate dobro tijekom dana.

13. Čisti tijelo od toksina 

Potiče jetru da otpusti toksine iz tijela, a istovremeno štiti jetru od oštećenja. Odličan je za čišćenje i održavanje zdravlja pluća i želuca.

Nuspojave i kontraidikacije češnjaka

češnjak
Foto: Shutterstock

Prije svega, treba napomenuti da se kontraindikacije za češnjak posebno odnose na osobe koje ovu namirnicu stalno koriste kao prirodni lijek za određena stanja, a posebno na one koji ga uzimaju u njegovim ljekovitim oblicima kao npr. kapsule od češnjaka i drugi pripravci. S druge strane, konzumacija ove namirnice kao začina hrani ili povremeno uzimanje neće biti tako izravno povezana s tim.

Češnjak je namirnica koja može biti teško probavljiva i zato bi ljudi s osjetljivim želucem ili skloni žgaravici i drugim želučanim tegobama trebali umjereno ili čak prestati s konzumacijom kako ne bi iritirao sluznicu. Stoga, ako patite od gastrointestinalnih problema, prvo se trebate posavjetovati sa svojim liječnikom o pogodnostima pribjegavanja češnjaku kao začinu ili prirodnom lijeku.

Ljudi koji imaju problema s zgrušavanjem krvi ili krvarenjem trebali bi izbjegavati jesti češnjak ili ga koristiti u bilo kojoj vrsti pripravka. Ova namirnica ima izuzetnu prirodnu antikoagulantnu moć koja će u tim slučajevima biti kontraproduktivna, pa čak i opasna po zdravlje. Iz istog razloga, on neće biti prikladan za osobe koje su tek podvrgnute operaciji ili onima koji će biti podvrgnuti operaciji, jer bi mogao otežati opravak.

Dijabetičari, a posebno oni koji uzimaju lijekove za liječenje dijabetesa ili inzulin, trebaju biti vrlo oprezni s češnjakom, jer ima hipoglikemijsko djelovanje, odnosno može smanjiti razinu glukoze. Tako češnjak ili pripravci na bazi ovog prirodnog proizvoda mogu sniziti glukozu u krvi i izazvati probleme.

Zbog visokog udjela joda, osobe s hipertireozom također bi trebale smanjiti konzumaciju ili se odreći češnjaka. Obroci koji su pripremljeni s njegovom većom količinom mogu potaknuti lučenje tiroksina, hormona koji štitnjača proizvodi u prekomjernoj količini kod osoba s ovim stanjem.

Češnjak se tijekom trudnoće i dojenja može konzumirati u umjerenim količinama, ali se ne preporučuje liječenje pripravcima poput kapsula i drugih ljekovitih oblika. No, u svakom od ovih slučajeva uvijek je potrebno konzultirati ginekologa ili obiteljskog liječnika kako bi se izbjegle komplikacije.

Slično tome, češnjak može ometati određene farmakološke tretmane, tako da neće biti prikladan za osobe koje uzimaju lijekove za srčana oboljenja, dijabetes, protiv zgrušavanja krvi i kontracepcijska sredstva. 

Češnjak u kulinarstvu

češnjak
Foto: Shutterstock

U kuhinji se češnjak može koristiti na različite načine: filetirati, sitno nasjeckati, a ponekad i pomiješati s uljem kako se ne bi isušio i prenio miris ili okus drugim namirnicama koje se čuvaju u hladnjaku. Također se koristi kao začin tjestenini, krumpiru, umacima, ribi i raznim salatama. Kako biste izbjegli jak okus i ponavljanje okusa satima nakon konzumacije, češanj češnjaka možete prepoloviti i ukloniti zelenkastu stabljiku koja se nalazi unutra. Kako bismo ublažili njegov okus, režnjeve možete potopiti sat vremena prije kuhanja i zatim ih koristiti na uobičajeni način.

Za prženje češnjaka morate izbjegavati jaku vatru kako se ne bi prepekao i poprimio gorak okus. S druge strane, što se dulje kuha, to će više gubiti jaki okus koji ih karakterizira, osobito duga dinstanja i kuhano povrće. U svakom slučaju, morate biti oprezni s njegovom upotrebom jer može uništiti okus glavnog jela.

Crni češnjak

Crni češnjak je superhrana koja u posljednje vrijeme privlači pažnju zbog svojih višestrukih svojstava i zdravstvenih prednosti. To je začin koji se naširoko koristi u azijskoj kuhinji zahvaljujući činjenici da je njegov okus sladak i blag, te mnogo manje intenzivan od bijelog. Vrijedi spomenuti da razlika između crnog i običnog (ili bijelog) češnjaka, osim u boji i okusu, leži u činjenici da je prvi prošao proces fermentacije na temperaturi između 50 i 60 stupnjeva Celzija i na kontroliranoj vlažnosti tijekom 30 dana ili više.

O podrijetlu crnog češnjaka rečeno je mnogo toga, a jedna od vrlo popularnih verzija spominje japanskog istraživača koji je htio pronaći način da češnjak bude probabljiviji. Izlažući ga dimu iz drva, otkrio je da je nakon mjesec dana izgubio gotovo sav svoj izvorni miris i povećao svojstva. Danas crni češnjak ima veliku popularnost u cijelom svijetu, a tradicionalno se proizvodi od Španjolske do Hrvatske. U Hrvatskoj ga možete pronaći u srcu Međimurja gdje se proizvodi po najvišim ekološkim standardima.

On je i posebno bogat fenolnim spojevima poput S-alilcisteina ili S-alil-merkaptocisteina, s antioksidativnim djelovanjem. Također osigurava vitamin C i druge visokovrijedne antioksidativne tvari poput flavonoida. Ne ostavlja neugodan zadah, niti izaziva probavne tegobe. Sve to daje višestruka svojstva i brojne zdravstvene benefite.

Antioksidativno djelovanje

Jedna od glavnih prednosti crnog češnjaka je njegovo antioksidativno djelovanje, koje je znatno veće od običnog češnjaka. To je zbog prisutnosti vitamina C. Zahvaljujući tome, djeluje protiv slobodnih radikala, što pomaže koži i sprječava prerano starenje.

Snažan antidepresiv

Još jedna od prednosti ove superhrane je pomoć ljudima koji se osjećaju depresivno, pod stresom ili potišteno. Zahvaljujući obilju hranjivih tvari, crni češnjak koristan je za regulaciju živčanog sustava, ali i raspoloženja.

Regulira krvni tlak

Zahvaljujući prisutnosti inhibitora enzima ACE, crni češnjak je dobar za kontrolu i snižavanje razine krvnog tlaka. Stoga se preporučuje osobama koje pate od hipertenzije, kao i dijabetičarima uz liječnički nadzor.

Jača imunološki sustav

Ovaj egzotični začin ima velika antiseptička i antibakterijska svojstva. Značajno pomaže jačanju imunološkog sustava i suzbijanju prisutnosti virusa i bakterija. Osim toga, koristan je i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. To je zahvaljujući činjenici da poboljšava stanje arterija i smanjuje prisutnost triglicerida i kolesterola u krvi.

Smanjuje umor

Ako se osjećate iscrpljeno, trebate znati da je crni češnjak koristan za smanjenje osjećaja umora, kao i za smanjenje rizika od gripe.

Prevenira rak

Prema različitim studijama o crnom češnjaku, njegova svojstva pomažu u sprječavanju pojave raka.

Juha od češnjaka

Mirisna juha od češnjaka popularno je jelo od Njemačke do Španjolske. Juha u krem varijanti često se može naći u njemački  restoranima, a danas vam predstavljamo njenu južniju varijanti: španjolsku Sopa de Ayo. Od svega nekoliko sastojaka zagarantiran je pravi kulinarski doživljaj.

Sastojci

  • ¼ šalice maslinovog ulja
  • 3 zrele rajčice srednje veličine
  • 6 režnja češnjaka
  • 1,5 šalica svježih krušnih mrvica
  • 1 žličica mljevene dimljene paprike
  • ½ žličice mljevene čili papričice
  • ¼ šalice nasjeckanog svježeg peršina
  • 2 jaja
  • 1 litra vode
  • Sol 

Priprema

  1. U tavi zagrijte ulje, pa dodajte nasjeckani češnjak. Pržite ga na laganoj vatri oko dvije minute dok ne omekša. Pazite da ne potamni i počne goriti. Kad je češnjak omekšao, dodajte krušne mrvice i pržite oko tri minute. Mrvice moraju poprimiti zlatnu boju.
  2. Dodajte oguljene i nasjeckane rajčice, sol, dimljenu papriku, mljeveni čili i vodu. Kad zakipi, pirjajte poklopljeno oko pola sata.
  3. U proključanu juhu izlijte dva umućena jajeta i kuhajte još dvije minute.
  4. Juhu poslužite u tanjuru s posipanim svježim peršinom. Dobar tek!