Što je snus i je li štetan za zdravlje?

Snus je jedan od alternativnih duhanskih proizvoda koji se sve više koristi diljem svijeta, a potječe iz Švedske. Razlikuje se od uobičajenih duhanskih proizvoda po načinu konzumacije – umjesto pušenja, snus se stavlja ispod gornje usne. Ovaj način upotrebe snusa izaziva mnoga pitanja o njegovim potencijalnim zdravstvenim učincima. 

snus
FOTO: SHUTTERSTOCK

Razmotrit ćemo što znanstvena istraživanja kažu o utjecaju snusa na zdravlje, uspoređujući ga s drugim duhanskim proizvodima. Cilj je pružiti jasnu sliku o snusu, njegovoj povijesti, načinu upotrebe, te razjasniti kako i zašto se raspravlja o njegovoj sigurnosti i potencijalnim zdravstvenim rizicima.

Kako je nastao snus?

Njegovi korijeni se mogu pratiti sve do 18. stoljeća u Švedskoj, gdje je nastao kao alternativa pušenju duhana. Ova tradicija se razvila iz ranijih oblika korištenja duhana u Europi, koje su donijeli istraživači iz Novog svijeta.

U Švedskoj, snus je postao iznimno popularan među radnicima i seljacima kao način konzumiranja duhana bez potrebe za paljenjem, što je bilo korisno u radnim uvjetima gdje vatra nije bila praktična ili sigurna. Ovaj proizvod se brzo proširio među različitim društvenim slojevima u Švedskoj, postajući dio švedske kulture i identiteta.

Tijekom 19. i 20. stoljeća, snus je ostao popularan u Švedskoj, unatoč globalnom porastu popularnosti cigareta. Zanimljivo je da je u Švedskoj stopa pušenja tradicionalno niža u odnosu na mnoge druge zemlje, što se djelomično pripisuje popularnosti snusa.

U 20. stoljeću, snus je počeo privlačiti međunarodnu pažnju kao potencijalna manje štetna alternativa cigaretama. Istraživanja su pokazala da su švedski pušači počeli prelaziti na snus kao sredstvo za smanjenje rizika povezanih s pušenjem.

Što sve treba znati o snusu?

Snus se sastoji od fino mljevenog duhana, soli, vode i često uključuje različite arome. Postoje dvije glavne vrste: tradicionalni rinfuzni snus, koji se koristi u normalnom obliku, i porcionirani snus, koji je pakiran u male vrećice slične čajnim vrećicama. Ovisno o vrsti i marki, snus može varirati po jačini i sadržaju nikotina.

Glavni argument za korištenje snusa umjesto cigareta jest njegov navodno manji rizik za zdravlje. Budući da ne sagorijeva, snus ne proizvodi dim niti iste količine karcinogenih tvari kao cigarete. Međutim, snus i dalje sadrži nikotin, što može voditi ovisnosti i potencijalno ima druge zdravstvene rizike, uključujući probleme s oralnim zdravljem kao što su lezije na usnoj sluznici i povlačenje desni.

Regulacija prodaje snusa varira od zemlje do zemlje. U nekim zemljama, poput onih u Europskoj Uniji, prodaja snusa je ograničena ili zabranjena, dok je u drugima, poput Švedske i Norveške, snus široko dostupan i socijalno prihvaćen. Različite regulative i stavovi prema snusu često odražavaju šire javnozdravstvenu politiku države i percepciju rizika.

Neki zagovornici snusa tvrde da može poslužiti kao sredstvo za pomoć u odvikavanju od pušenja, nudeći manje štetnu alternativu za one koji se ne mogu odreći nikotina. Međutim, ova upotreba snusa je kontroverzna, jer se postavlja pitanje zamjene jedne ovisnosti drugom, te nedostatak konsenzusa u znanstvenoj zajednici o dugoročnim učincima takve zamjene.

Dok snus može ponuditi neke prednosti u odnosu na pušenje, važno je temeljito razumjeti njegove potencijalne rizike i koristi. Odluke o upotrebi snusa trebale bi biti informirane i uravnotežene, uzimajući u obzir kako znanstvene dokaze, tako i socijalne i regulativne aspekte. 

Kao i kod svih proizvoda koji sadrže nikotin, važno je promišljati o zdravstvenim implikacijama i dugoročnim učincima na pojedince i društvo, osobito na maloljetnike. 

Je li snus posebno opasan za tinejdžere?

Snus je popularan među tinejdžerima, čemu pridonosi njegova ugodna aroma i činjenica da se može koristiti tijekom nastave i na sličnim mjestima gdje je inače pušenje zabranjeno, bez da se to primjeti. Također je vrlo pristupačan i može se lako kupiti na kiosku ili u tobacco shopu, bez obzira na to što je konzumacija zabranjena za mlađe od 18 godina. 

konzumacija snusa
FOTO: SHUTTERSTOCK

Najveći problem kod tinejdžera je neumjerenost i neznanje u njegovom korištenju. Pola grama nikotina može biti smrtonosno za ljude, a posebno za adolescente. Prosječna kutija snusa sadrži oko 60 miligrama nikotina, što je ekvivalentno količini nikotina u tri kutije cigareta. 

Kada se snus koristi, nikotin se brzo apsorbira kroz sluznicu usne šupljine. Ako se smjesa zadrži u ustima duže od pet minuta, postoji rizik od trovanja, a gutanje može dovesti do vrlo ozbiljnih zdravstvenih posljedica. 

Simptomi predoziranja uključuju mučninu, povraćanje i glavobolju. Pojavljuje se razdražljivost, problemi s koncentracijom, poremećaji sna, a nerijetko i ubrzano lupanje srca. 

Pretjeranu upotrebu snusa je lako otkriti jer njegovo često korištenje ostavlja promjene u ustima. Na unutarnjoj strani gornje usne i zubnog mesa često se vide opekline uzrokovane kemikalijama, a dolazi i do promjene boje sluznice usta, pojave ranica ili čireva. Jedan od znakova pretjerane konzumacije je i stanje omamljenosti.

Aktivisti koji se bore protiv upotrebe snusa među tinejdžerima upozoravaju na njegov privlačan izgled, sličan slatkišima, što ga čini privlačnim za djecu. Posebno zabrinjavajuće je izvješće da neke djevojke tvrde kako im konzumacija snusa smanjuje apetit i regulira tjelesnu težinu, što može imati dodatne negativne posljedice na zdravlje.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!