Konjuktivitis
Foto: Unsplash

Što je konjuktivitis i kako ga liječiti?

Konjuktivitis je najčešća bolest oka koja pogađa sve dobne skupine, a vjerujem da ste i vi sami već imali susret s ovom bezazlenom, ali vrlo neugodnom bolesti. 

Najjednostavnije rečeno, konjuktivitis je upala konjunktive, tankog i prozirnog tkiva koje leži na našim očima i oblaže unutarnju stranu našeg kapka. Djeca su često podložna ovoj bolesti koja može biti zarazna stoga se kod njih vrlo često dogodi da nakon jednog oka bolest zahvati i drugo oko. Ipak, u većini slučaja upala je prolazna i ne ostavlja posljedice na bolesnika. 

Koji je uzrok za konjuktivitis?

Konjuktivitis može biti virusne ili bakterijske prirode. Također može biti uzrokovan raznim iritirajućim tvarima, poput šampona i kozmetike, dima, pa čak i klora u bazenima. Upala je ponekad povezana i s alergijskom reakcijom, a u rijetkim slučajima s gljivicama, parazitima i slično. 

Iako ovo nije čest uzrok, konjuktivitis je često jedan od simptoma neke spolne bolesti poput gonoreje i klamidije što nije općepoznata činjenica.

Postoji li više vrsta konjuktivitisa?

Ovisno o uzroku, konjuktivitis često dijelimo na virusni, bakterijski i druge tipove.

Najčešći oblik je konjuktivitis uzrokovan virusima: upala započinje na jednom, i brzo se širi na drugo oko, uzrokujući prepoznatljiv iscjedak iz oka. 

Bakterijski se ipak ne mora pojaviti u oba, već ponekad samo u jednom oku. Također je popraćen sluzi i iritacijom. 

Alergijski tipovi uzrokuju i svrbež te jako crvenilo i ponekad su popraćeni curenjem iz nosa. 

Jedan od težih oblika je konjuktivitis koji pogađa novorođenčad a zove se ophthalmia neonatorum. Iako je ova vrsta upale rijetka, potrebno je odmah liječiti dijete kako ne bi došlo do oštećenja vida. 

Konjuktivitis može nastati i kao reakcija na strano tijelo u našem oku: zato se često pojavljuje kod osoba koje koriste kontakte leće ili očne proteze. 

Koji su svi simptomi povezani uz konjuktivitis?

Konjuktivitis
Foto: Wikipedia

Ovisno o uzroku i stadiju upale lako je primijetiti sljedeće simptome:

 • Crvenilo oka
 • Prekomjerno stvaranje suza
 • Natečenost
 • Gust iscjedak iz oka, često se zakori tijekom spavanja (ponekad i zatvori oko)
 • Svrbež
 • Zamagljen vid
 • Osjetljivost na svjetlost
 • Natečeni limfni čvorovi

Kako dijagnosticirati konjuktivitis?

Kako bi se sa sigurnošću utvrdilo da se radi o konjuktivitisu, doktor će pamučnim štapićem uzeti malo očne tekućine i testirati je u laboratoriju. Na ovaj način određuje se uzrok konjuktivitisa (ako je virusni ili bakterijski). Ipak, u blažim slučajevima liječnik će ponekad odmah prepisati gel ili kapi za oči bez testiranja jer već sam može prepoznati o kojoj je očnoj bolesti riječ.

Kako liječiti konjuktivitis ovisno o uzroku?

Ako se radi o bakterijskoj upali, uključujući upalu povezanu sa spolno prenosivim bolestima, liječnik će prepisati potrebne antibiotike. Kod blažih slučajeva potrebno je nanositi kapi ili masti na unutarnju stranu kapka oko tjedan dana, a kod težih upala možete dobiti i oralni antibiotik. Ne zaboravite da je važno popiti sav antibiotik, iako simptomi nestaju unutar prvih par dana. Ljudi često prestaju piti antibiotik čim nestanu simptomi što dozvoljava povratak bolesti.

Ako se radi o virusnom konjuktivitisu, on je često povezan s nekim prehladama i proći će kada prehlada prođe. Jedino što je potrebno raditi jest zaustaviti širenje, a upala će sama proći. Ipak, ako se radi o konjuktivitisu povezanom s herpesom, dobit ćete antivirusne kapi.

Ako je uzrok smetnji neka nečistoća ili nadražujuća tvar, potrebno je temeljito isprati oko s puno vode i upala će proći u vrlo kratkom vremenu.

Alergijska upala će proći jednako kao i virusna, kada prođe njezin uzrok to jest alergija. Potrebno je koristiti antihistaminike (kapi ili oralni unos) kako bi smanjili simptome. 

Simptomi se mogu ublažiti dobrom higijenom, pranjem iscjedaka iz oka tijekom dana, čestim pranjem jastučnica, ručnika. Potrebno je izbjegavati trljati oko kako ga ne bi iziritirali. Osoba treba izbjegavati kozmetiku koja se nanosi blizu oka kako ne bi dodatno izazvala crvenilo.

Kapi za “umjetne suze”dobar su način za ublažavanje simptoma, ali preporučujemo da izbjegavate bilo kakve pripravke za smanjenje crvenila jer oni često pogoršavaju stanje. 

Kako spriječiti konjuktivitis?

Jedna riječ: higijena! Temeljitim pranjem ruku smanjuje šansu da ćete diranjem oka prenijeti infekciju i uzrokovati upalu. Važno je izbjegavati korištenje ručnika i jastuka drugih osoba koje bi mogle imati upalu.

Ako je upala alergijska, izbjegavajte okidače i držite se svog načina liječenja alergije. 

Ponekad je potrebno promijeniti kozmetiku koju koristimo. Primjerice, olovke za oči mogu biti jak iritans ovisno o njihovom sastavu. Također, potrebno je izbjegavati otopine za leće ili kapi koje uzrokuju iritaciju u vašem oku te naći druge alternative.

Prirodne metode liječenja konjuktivitisa

Simptome konjuktivitisa možete ublažiti i nekim prirodnim lijekovima. Najpoznatiji prirodni lijekovi za liječenje konjuktivitisa su:

 • MED – med je jedan od najpoznatijih lijekova iz prirode i ima snažna protuupalna i antibakterijska svojstva pa samim time može biti koristan u liječenju konjuktivitisa. Napravite otopinu od 3 žličice meda i 2 šalice vruće vode pa operite područje oko očiju i donji dio kapaka.
 • KOLOIDNO SREBRO – koloidno srebro je otopina koja odlično funkcionira u eliminaciji mikroba i potiče imunološki sustav. Smatraju ga prirodnim antibiotikom. Možete ga koristiti kao kapi za oči i kapati oko dva do tri puta dnevno.
 • TOPLI ILI HLADNI OBLOZI – kako bi olakšali tegobe dobro je koristiti obloge. Hladan oblog se koristi za smanjenje svrbeža i otekline, a topli oblog za rješavanje problema iscjetka.
 • SREDSTVO ZA ISPIRANJE OKA – U uzavrelu vodu stavite jednu žličicu soli i kuhajte petnaestak minuta, a kada se ohladi nakapajte oči. 
 • VREĆICE ČAJA OD KAMILICE – u šalicu tople vode stavite 2 vrećice čaja od kamilice. Držite ih tako nekoliko minuta pa ih zatim stavite na zatvorene kapke i držite ih na njima desetak minuta.
 • ALOE VERA – aloe vera je nadaleko poznata po svojem umirujućem djelovanju. Uzmite sterilnu gazu i obložite je s gelom od aloa vere. Gazu prislonite na oko i držite na tom mjestu nekoliko minuta. Ne premještajte gazu s jednog na drugo oko jer tako možete samo prenijeti virus.
 • VIDAC – biljka vidac se također koristi u rješavanju upalnih stanja. Pripremite čaj od nje tako da osušene listove prelijete vrućom vodom. Kada se ohladi dobivenu otopinu koristiti za ispiranje oka barem tri puta dnevno.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!