Što je gonoreja, kako se liječi i izbjegava?

Spolno prenosive bolesti i danas predstavljaju velik problem u svijetu, osobito zbog svoje učestalosti i trajnih posljedica koje ostavljaju na reproduktivno zdravlje pojedinca. Njihovo širenje spolnim kontaktom izuzetno je jako izraženo u nerazvijenim državama sa slabije obrazovanim stanovništvom, no vrlo je prisutno i u zapadnim zemljama.

Učestalost ovih bolesti kroz godine i dalje raste unatoč sve boljoj edukaciji, a najviše je izraženo u mladoj populaciji. Svake godine od spolnih bolesti obolijeva oko 300 milijuna osoba, što je izuzetno visoka brojka.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Jedna od ovih bolesti je gonoreja koja, iako nije toliko učestala kao HPV i klamidija, također može ostaviti jake i trajne posljedice na spolne organe bolesnika, a samim . Stoga je iznimno važno prakticirati zaštitu tijekom spolnog odnosa da bi se širenje ovakvih bolesti zaustavilo. 

Što je gonoreja?

Gonoreja (poznata i pod nazivom triper ili kapavac) je spolno prenosiva infekcija uzrokovana bakterijom Neisseria gonorrhea, koja je izlječiva ali može rezultirati velikim zdravstvenim problemima, a jedna od njih je i neplodnost. Primjena antibiotika može smanjiti infekciju i naposljetku je izliječiti, stoga je relativno lagano riješiti se bolesti ako osoba reagira dovoljno brzo nakon pojave neugodnih simptoma. 

Kao i većina spolnih bolesti, gonoreja pogađa uretru, vaginu, jajovode, grlić maternice i maternicu, ali i manje očekivana mjesta poput očiju i grla. To je zato što ova bakterija voli tople i vlažne dijelove tijela te je stoga svaka sluznica jako pogođena ovim patogenom. Vlaknasta izduženja na površini bakterije koja nazivamo pili pomažu joj da se pričvrsti i snažno drži za našu sluznicu. 

Iako gonoreja može pogoditi osobe u bilo kojoj dobnoj skupini, ona je ipak najčešća kod tinejdžera i adolescenata u dobi između 15 i 12 godine kada je spolna aktivnost velika, a edukacija o spolno prenosivim bolestima nije dovoljno široka. 

Kada je gonoreja otkrivena?

Iako ne možemo sa sigurnošću reći kada je započela infekcija gonorejom, poznato nam je da najstariji zapisi o ovoj spolnoj bolesti datiraju iz 12. stoljeća kada je engleski parlament prvi puta donio zakone kako bi se zaustavilo širenje bolesti koja je uzimala sve više maha. 

FOTO: SHUTTERSTOCK

Slični zakoni su zatim nastupili i u Francuskoj, no bolest još uvijek nije imala svoje ime. Tek u 19. stoljeću po prvi puta je identificirana bakterija Neisseria gonorrhoeae, uzročnik gonoreje, te su ujedno zabilježeni svi njeni simptomi i posljedice za zdravlje. 

U engleskim zemljama bolest nosi naziv „clap“, za kojeg se vjeruje da dolazi od francuskog naziva za bordel les clapiers, s obzirom na to da su muškarci koji su često posjećivali bordele bili glavni prenositelji bolesti. 

Prije i tijekom 19.stoljeća liječenje gonoreje nije bilo jako učinkovito, a bolesnici su liječeni injekcijom žive u urinarni trakt, ili su bili tretirani srebrovim nitratom. Nešto kasnije koristile su se i papričice te kopaiba, no danas znamo da je jedini učinkovit način borbe protiv ovakve bakterije antibiotsko liječenje. Ono je započelo tijekom četrdesetih godina prošlog stoljeća, nakon otkrića penicilina.

Kako se prenosi gonoreja?

Gonoreja se može dobiti oralnim, analnim ili vaginalnim seksom. Upravo je zato korištenje kondoma ili sličnih zaštitnih metoda jako važno i znatno smanjuje šanse da patogen uđe u tijelo. Osobe koje često mijenjaju spolne partnere i ne koriste kontracepciju bit će iznimno podložni ovoj bakteriji.

Gonoreja se također može prenijeti s majke na dijete tijekom poroda, kada je beba u kontaktu s majčinom sluznicom.

Osobe koje su prethodno preboljele gonoreju imaju povećan rizik ponovnog dobivanja bolesti, ali i povećan rizik za razvitak drugih spolno prenosivih bolesti. Nažalost, naš imunosni sustav nakon borbe s gonorejom ne pamti bakteriju kao uzročnika bolesti kao što je slučaj kod ostalih infekcija.  Spolne bolesti općenito često dolaze u paru pa zaražene osobe odjednom mogu bolovati od više spolnih bolesti, u ovom slučaju najčešće od klamidije i gonoreje. 

Gonoreja je jedna od rijetkih spolnih bolesti koja više pogađa muškarce nego žene, stoga su oni i najveći prenositelji ove bolesti.

Koji su simptomi gonoreje?

Gonoreja može biti gotovo neprimjetna, pogotovo kod žena koje su najčešće asimptomatski prenositelji. Kod muškarca su ti simptomi ipak vidljiviji i pojavljuju se nakon desetak dana, nekada i ranije ako bolest dolazi u paru s klamidijom ili trihomonasom. 

Manjak simptoma ne znači da osoba nema infekciju koja se može prenijeti te se stoga svi koji misle da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom trebaju testirati neovisno o svojim simptomima, ili njihovom izostanku.

Kod svih spolnih bolesti, kao i kod gonoreje, simptomi se razlikuju kod muškaraca i žena:

Muškarci će simptome razviti prije žena, a oni uključuju bol i peckanje tijekom mokrenja, veću učestalost mokrenja, iscjedak koji nalikuje na gnoj (žute, bijele ili zelene boje), otekline na spolnom organu, svrbež i bol u anusu, rektalno krvarenje i slično. 

Žene često ne razvijaju simptome, a ako ih razviju oni su blaži. Zbog toga se kod njih gonoreja često zamjenjuje s gljivičnim infekcijama ili blažim bakterijskim infekcijama pa se bolest ne liječi korektno i na vrijeme. Simptomi uključuju vaginalni iscjedak, bol i peckanje tijekom mokrenja, veću učestalost mokrenja, obilne mjesečnice, bol tijekom seksa, bol u trbuhu, bol i svrbež u anusu i slično.

Ako gonoreja zahvati vaša usta simptomi su u potpunosti drugačiji: dolazi do upale i crvenila u grlu, oticanja limfnih čvorova i ponekad groznice. Ipak, ova se vrsta grlobolje ne može i ne treba liječiti kao bilo koja grlobolja.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Iako se ovo rijetko događa, gonoreja se može proširiti i na oči i nastaje vrsta konjunktivitisa koja se prepoznaje po boli i iritaciji oka, oteklinama kapaka, crvenilu oka i sluzi u očima.

Kako se gonoreja dijagnosticira?

Postoji više načina za dijagnozu, a najčešće se testira urin, uzima bris penisa, grlića maternice ili rektuma ili testira krv. Rezultati se dobivaju u roku od par dana, a tijekom ovog perioda potrebno je izbjegavati seksualni kontakt jer postoji mogućnost da ste inficirani i da spolnim odnosom širite zarazu. 

Može li gonoreja uzrokovati komplikacije?

Dugotrajne komplikacije su česte, pogotovo kod žena koje imaju gonoreju. Neliječenje spolnih bolesti može ostaviti velik trag na maternici, jajovodima i jajnicima, pogotovo ako se razviju upalni procesi koji mogu biti posebno bolni i oštetiti reproduktivne organe. 

Dugoročno, ovo može otežati trudnoću i uzrokovati ektopičnu trudnoću kod koje se fetus razvija izvan maternice. Također, postoji rizik prijenosa gonoreje na novorođenčad što također može biti vrlo opasno.

Kod muškaraca izostanak liječenja ili nepravilno liječenje može uzrokovati nastanak ožiljaka na uretri, smanjenu plodnost i razne upalne procese. Kao i svaka spolna bolest, način na koji će bolest utjecati na vas može se razlikovati, ali svakako će vas testirati na neke nove načine.

Posebno je opasno ako infekcija prijeđe u krvotok, kada može imati poguban utjecaj na krvožilni sustav. Zbog toga je bitno da liječenje bude pravovremeno i da ne odustanete od terapije.

Kako se gonoreja liječi?

U većini slučajeva gonoreja se može izliječiti antibioticima. Ne postoji način da se bolest izliječi nekim kućnim lijekovima, nužno je testiranje oba partnera kojima će liječnik propisati terapiju ako budu pozitivni na testu. Sudjelovanje oba partnera u dijagnosticiranju, liječenju i prevenciji izuzetno je bitno jer je gonoreja bolest koja se može ponovno širiti i partneri se mogu međusobno inficirati više puta.

Osim oralnih antibiotika preporučuje se injektiranje antibiotika u stražnjicu što je posebno učinkovito u liječenju bolesti. Iako se prije infekcija liječila azitromicinom (iliti Sumamedom) ovo se danas izbjegava zbog toga što su bakterije stekle otpornost na njega. 

Ubrzo nakon uzimanja antibiotika simptomi se smanjuju i naposljetku nestaju, ali je potrebno i dalje uzimati lijekove u trajanju od 7 dana, čak i ako se simptomi bolesti smanje. Tek kada unesete kompletnu dozu možete ponovno biti seksualno aktivni, ali se i dalje preporučuje korištenje kondoma do ponovnog testiranja. 

Kako spriječiti gonoreju?

Cjepivo za gonoreju još uvijek nije razvijeno te se infekcija može spriječiti jedino apstinencijom ili pravilnim korištenjem zaštite tijekom seksualnih odnosa. Ovo ne može u potpunosti eliminirati rizik od infekcije, ali ga drastično smanjuje. 

Kao i kod svih spolno prenosivih bolesti, otvorena komunikacija s partnerom je krucijalna, a redovno testiranje osoba koje imaju velik broj partnera neizbježno. Osoba koja dobije gonoreju mora kontaktirati sve osobe s kojim je imala odnose kako bi se spriječilo širenje zaraze i kako bi oba partnera dijagnosticirala bolest ili njen izostanak na vrijeme.

Mogu li se zaraziti gonorejom preko javnih wc-a?

Iako se bakterija često može naći izvan tijela kliconoše, ona teško može preživjeti u takvim uvjetima. Dakle, vrlo je mala vjerojatnost da će bakterija preživjeti na wc daski dovoljno dugo da ju sljedeća osoba unese u svoje tijelo te da se na taj način proširi zaraza. Ovo je jednostavno jedan od onih urbanih mitova koji se širi među mladima koji još nisu imali priliku dobiti seksualnu edukaciju.

Je li gonoreja najčešća spolno prenosiva bolest?

Današnja statistika pokazuje da je HPV najraširenija spolna bolest, nakon čega slijedi herpes te tek onda na red dolaze bakterijske bolesti poput sifilisa. Gonoreja je šesta po redu najrasprostranjenija spolna bolest, nakon trihomonijaze i hepatitisa. 

U nekim državama poput Sjedinjenih Američkih Država, gonoreja je znatno raširenija te je treća po redu najčešća spolna bolest. U budućnosti se očekuje da će se gonoreja pojačano širiti zbog velike rezistencije koju je već sada razvila prema lijekovima, te postoji mogućnost da će je biti mnogo teže izliječiti od ostalih infekcija.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!