vlasac
Foto: Shutterstock

Vlasac: 7 zanimljivosti o začinu koji upotpunjuje svako jelo

Vlasac je mala biljka koja se proslavila u svijetu kulinarstva kao ključni sastojak gurmanskih jela. Od juha i salata do mesa i plodova mora, vlasac ima sposobnost poboljšati okus i izgled svakog jela u koje se dodaje.  Ova biljka nije samo lijep ukras – on također nudi niz zdravstvenih dobrobiti i ima bogatu povijest koja se proteže stoljećima. Vlasac pripada obitelji Allium, koja također uključuje češnjak, luk i poriluk. Lako ga je uzgajati i zahtijeva minimalno održavanje, što ga čini popularnim izborom za vrtlare i poljoprivrednike. Listovi su mu dugi, tanki i zeleni, a u proljeće i ljeto daju male cvjetove boje lavande. Kako se vlasac koristi za podizanje svakodnevnih obroka na višu razinu, otkrijte u današnjem članku.

Nutritivna i ljekovita svojstva vlasca

Vlasac je izvrstan izvor vitamina i minerala koji su neophodni za cjelokupno zdravlje i dobrobit. Bogat je vitaminima A, C i K, kao i mineralima poput kalcija, željeza i kalija. Vitamin A važan je za zdravlje očiju i vid, dok je vitamin C snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti stanica od oštećenja i podržava imunološki sustav. Vitamin K je neophodan za zgrušavanje krvi i pomaže u održavanju zdravih kostiju. Kalcij je neophodan za jake kosti i zube, dok je željezo nužno za stvaranje hemoglobina u krvi. Kalij pomaže regulirati krvni tlak i podržava zdravlje srca.

Osim vitamina i minerala,ovaj popularni začin također sadrži visoku razinu antioksidansa koji pomažu u zaštiti tijela od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Antioksidansi su spojevi koji pomažu neutralizirati štetne molekule i spriječiti oštećenje stanica. Redovitom konzumacijom vlasca možete zaštititi svoje stanice i smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput raka, bolesti srca i moždanog udara.

vlasac
Foto: Shutterstock

Vlasac i pozitivan utjecaj na zdravlje

Zdravstvene prednosti vlasca daleko nadilaze njegovu hranjivu vrijednost. Redovita konzumacija povezana je s nizom zdravstvenih prednosti, uključujući:

  • Poboljšano zdravlje srca: Visoka razina kalija u vlascu pomaže regulirati krvni tlak i podržava zdravlje srca. Smanjenjem rizika od visokog krvnog tlaka i bolesti srca, vlasac može pomoći u poboljšanju cjelokupnog kardiovaskularnog zdravlja.
  • Jake kosti: Visoka razina kalcija i vitamina K u vlascu pomaže u održavanju jakih kostiju i zuba. To ih čini izvrsnim dodatkom zdravoj prehrani za pojedince koji su zabrinuti zbog osteoporoze ili drugih stanja povezanih s kostima.
  • Podrška imunološkom sustavu: Visoke razine vitamina C u vlascu pomažu u jačanju imunološkog sustava i štite od bolesti. Redovitom konzumacijom vlasca možete pridonijeti održavanju imunološkog sustava u najboljem stanju i smanjiti rizik od bolesti.
  • Antikancerogena svojstva: Visoke razine antioksidansa u vlascu pomažu u zaštiti tijela od oštećenja stanica i smanjuju rizik od raka. Redovita konzumacija vlasca povezana je s manjim rizikom od određenih vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva i dojke.
  • Poboljšana probava: Vlasac sadrži vlakna koja su važna za održavanje dobrog probavnog zdravlja. Redovitom konzumacijom vlasca možete pomoći regulirati rad crijeva i smanjiti rizik od probavnih problema poput zatvora i proljeva.
vlasac uzgoj
foto: shutterstock

Uzgoj i njega vlasca

Vlasac je otporna biljka koja dobro raste u različitim klimatskim uvjetima i tlima. Više voli puno sunca nego djelomičnu sjenu i dobro drenirano tlo koje je bogato organskom tvari. Može malo podnijeti sušu, ali najbolje raste u tlu koje je stalno vlažno, ali nije natopljeno vodom. Ako živite u vrućoj i suhoj klimi, možda će biti potrebno češće zalijevati biljku.

Sadnja je jednostavna i može se obaviti u proljeće ili jesen, ovisno o klimi. Evo kako započeti:

  1. Odaberite sunčano mjesto: ova biljka više voli puno sunca nego djelomičnu sjenu, stoga odaberite mjesto koje ima najmanje šest sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno.
  1. Pripremite tlo: najbolje raste u dobro dreniranom tlu koje je bogato organskom tvari. Prije sadnje dopunite tlo kompostom ili dobro istrunutim stajskim gnojem kako biste poboljšali njegovu plodnost i strukturu.
  1. Sadite vlasac: može se saditi iz sjemena ili dijeljenjem postojećih gruda. Ako sadite iz sjemena, posijte sjeme pola centimetra duboko i dobro zalijte. Ako dijelite postojeće nakupine, jednostavno iskopajte nakupinu, odvojite je u manje dijelove i ponovno posadite u pripremljeno tlo.
  1. Voda: biljka zahtijeva stalnu vlagu kako bi dobro rastao, stoga redovito zalijevajte svoje biljke, osobito tijekom sušnih razdoblja.
  1. Gnojidba: rast biljke ima koristi od redovite primjene komposta ili dobro istrunulog stajnjaka kako bi tlo ostalo plodno i vlažno.
  1. Orezivanje: kako biste potaknuli grmolikiji rast i spriječili stvaranje cvjetova, redovito orežite vlasac. Jednostavno odrežite stabljike malo iznad zemlje i brzo će se pojaviti novi rast.
  1. Berba: može se brati tijekom cijele vegetacije. Za berbu jednostavno odrežite stabljike škarama, pazeći da ne oštetite biljke. Vlasac je najbolje koristiti svjež, ali se može i sušiti ili zamrznuti za kasniju upotrebu.

Jela na bazi vlasca za svaku priliku

Vlasac je biljka koja se u kuhinji može koristiti na razne načine. Ima nježan okus koji je pomalo sladak i nalik luku, što ga čini odličnim dodatkom raznim jelima. Može se koristiti svježi, sušeni ili zamrznuti, a popularan je sastojak juha, umaka, salata, jaja, krumpira i još mnogo toga. Neki od najboljih recepata su:

  • Maslac od vlasca: Jednostavan i ukusan način da dodate vlasac svome kuhanju je priprema maslaca od vlasca. Omekšali maslac jednostavno pomiješajte s nasjeckanim vlascem i prstohvatom soli pa namažite na kruh ili ga koristite kao preljev za pečene krumpire.
  • Omlet od vlasca i sira: Klasični omlet dobiva nadogradnju okusa dodatkom vlasca i sira. Umutite jaja, mlijeko, sol i papar, pa smjesu izlijte u vruću tavu. Na jednu stranu omleta dodajte naribani sir i nasjeckani vlasac, pa drugom stranom preklopite nadjev.
  • Juha od vlasca: vlasac daje dašak okusa i boje ovoj jednostavnoj juhi. U loncu pirjajte nasjeckani luk i krumpir dok ne omekšaju, zatim dodajte pileću ili povrtnu juhu i pirjajte dok krumpir ne omekša. Netom prije posluživanja umiješajte nasjeckani vlasac.
  • Pesto od vlasca: Ukusan pesto može se napraviti od vlasca, bosiljka i parmezana. Jednostavno pomiješajte sastojke u multipraktiku dok ne postanu glatki, a zatim ih koristite kao namaz za kruh ili umak za tjesteninu.
  • Kremasti pire od krumpira s vlascem i češnjakom: Skuhajte krumpir dok ne omekša i zgnječite ga s maslacem, mlijekom, krem sirom, mljevenim češnjakom i nasjeckanim vlascem. Začinite solju i paprom po ukusu.
  • Sendvič s vlascem i slaninom: Tostirajte pecivo i nadjenite ga kuhanom slaninom, pečenim jajetom i narezanim rajčicama. Po vrhu pospite nasjeckani vlasac i dodajte malo krem sira ili namaza od avokada.
  • Pečeni losos s vlascem i limunom: filete lososa natrljajte maslinovim uljem i začinite solju, paprom, limunovim sokom i nasjeckanim vlascem, te pecite u pećnici.
  • Pileća prsa punjena vlascem i fetom: Pileća prsa istucite dok ne budu tanka i začinite solju, paprom i nasjeckanim vlascem. Sva prsa namažite izmrvljenim feta sirom i čvrsto zarolajte. Učvrstite čačkalicama i pecite u pećnici dok ne dobiju finu zlatnu boju.
vlasac začin
foto: shutterstock

Savjeti za kuhanje s vlascem

Kada kuhate s vlascem, važno je imati na umu nekoliko savjeta kako biste postigli najbolje rezultate.

  1. Koristite svježi vlasac: Svježi vlasac ima mnogo življi okus od osušenog vlasca, stoga je uvijek najbolje koristiti svježi ako je moguće. Kada kupujete vlasac, potražite jarko zelene, oštre listove bez smeđih mrlja ili venuća.
  1. Sitno nasjeckajte: Kako biste dobili najviše okusa od vlasca, sitno ga nasjeckajte prije upotrebe. To će im pomoći da oslobode okus i aromu te da budu ravnomjerno raspoređeni po jelu.
  1. Dodajte na kraju: Vlasac je osjetljiv i lako može izgubiti okus ako se predugo kuha. Kako bi zadržali svoj okus, najbolje ih je dodati na kraju kuhanja ili neposredno prije posluživanja.

Priprema vlasca: tehnike rezanja, sjeckanja i čuvanja

Vlasac je najbolji kada je sitno nasjeckan, jer to omogućuje njegovom nježnom okusu da prožima jela, a da ih ne nadjača. Da biste nasjeckali vlasac, počnite tako da ga temeljito operete i osušite papirnatim ručnikom. Zatim oštrim nožem uklonite sve suhe ili uvele listove i odrežite korijenje.

Kako biste nasjeckali vlasac, skupite ga u svežanj i čvrsto držite jednom rukom. Oštrim nožem napravite tanke, ravnomjerne kriške po smotuljku, pomičući prste unazad kako biste osigurali ravnomjerno sjeckanje. Izbjegavajte drobljenje ili gnječenje vlasca, jer to može otpustiti gorke sokove i uništiti okus.

Kako biste sačuvali vlasac za kasniju upotrebu, možete upotrijebiti nekoliko metoda. Jedan jednostavan način je da ih zamrznete. Da biste to učinili, nasjeckajte vlasac kao i inače i stavite ga u plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti. Istisnite što više zraka i čvrsto zatvorite vrećicu. Vlasac će u zamrzivaču stajati nekoliko mjeseci.

Drugi način čuvanja vlasca je sušenje. Operite i osušite vlasac te ga kuhinjskom špagom povežite u svežanj. Objesite svežanj naopačke na toplo i suho mjesto dok se vlasac potpuno ne osuši i postane krhak. Zatim skinite listove sa stabljika i pohranite ih u hermetički zatvorenu posudu.

Svježi vlasac treba čuvati u hladnjaku u plastičnoj vrećici ili hermetički zatvorenoj posudi. Čuvat će se nekoliko dana ako su pravilno pohranjeni. Ako vlasac trebate čuvati dulje od nekoliko dana, razmislite o zamrzavanju ili sušenju kako ne bi propao.

foto: shutterstock

Vlasac izvan tanjura – kreativna svakodnevna upotreba

Dok se vlasac obično koristi kao aromatičan sastojak u kuhinji, ova biljka ima širok raspon namjena izvan tanjura. Od čišćenja doma do ljepote i osobne njege, vlasac može igrati važnu ulogu u poboljšanju vašeg svakodnevnog života na razne načine.

Vlasac ima prirodna antibakterijska i antifungalna svojstva, što ga čini učinkovitom i ekološki prihvatljivom alternativom kemijskim sredstvima za čišćenje. Jednostavno potopite šaku vlasca u vruću vodu i upotrijebite dobivenu otopinu kao sprej za dezinfekciju površina u vašem domu. Vlasac se također može dodati domaćim sapunima i deterdžentima za dodatnu moć čišćenja.

Vlasac se koristi i u raznim kozmetičkim proizvodima te proizvodima za osobnu njegu. Biljka je bogata vitaminima A i C koji su važni za održavanje zdrave kože i kose. Nasjeckani vlasac možete dodati svojim omiljenim maskama za lice ili tretmanima za kosu za prirodno povećanje hranjivih tvari. Ulje vlasca također se može koristiti kao tretman za kosu za poticanje rasta kose i sprječavanje gubitka kose.

Vlasac se može koristiti za stvaranje prirodnih lijekova za razne bolesti. Čaj od vlasca možete pripremiti tako da svježi ili sušeni vlasac nekoliko minuta potopite u vruću vodu. Ovaj čaj može pomoći u jačanju imunološkog sustava i pomoći u probavi. Čaj od vlasca može se koristiti i kao prirodni lijek protiv upale grla i prehlade.

Osim blagodati za zdravlje i ljepotu, vlasac se također može koristiti za izradu i ukrašavanje. Biljka se može osušiti i koristiti kao prirodno punilo za domaći potpourri ili vrećice. Cvjetovi vlasca mogu se sušiti i koristiti u cvjetnim aranžmanima, vijencima i drugim ukrasnim projektima. Jarko ljubičasti cvjetovi čine upečatljiv dodatak svakom aranžmanu. Dakle, sljedeći put kad u trgovini uzmete svežanj vlasca ili ga uberete iz svog vrta, razmislite o svim kreativnim načinima na koje ovu biljku možete uključiti u svoj svakodnevni život.