luk
Foto: Shutterstock

Luk: recepti, nuspojave i 13 zdravstvenih prednosti

Luk je niskokalorična namirnica bez kolesterola koja se može koristiti u brojnim jelima. Latinski naziv za njega je Allium cepa, a pripada obitelji Liliaceae kao i češnjak, vlasac i šparoge. Boja i veličina ovise o sorti, a promjer lukovice se najčešće kreće od 3 do 10 centimetara. Zbog svog specifičnog okusa odlično se kombinira i uz drugo povrće, meso i ribu, a neke sorte čak daju slatkasti okus. 

Najpoznatiji je onaj smeđe, crvene ili bijele ljuske, a  poznat je i po brojnim zdravstvenim dobrobitima. Može se jesti sirov, kuhan ili pečen, a obiluje vitaminima i mineralima uključujući kalij, vitamin B6, tiamin, riboflavin, niacin i vitamin C. Također sadrži razne spojeve sumpora koji imaju protuupalna svojstva. 

Samo na području Europske unije, prosječno se proizvede oko tri milijuna tona luka što ga svrstava u jedno od najtraženijeg povrća. Kako je nastao, koje sve zdravstvene dobrobiti ima, kako ga rezati bez suza i nekoliko ljekovitih recepata za razne tegobe, otkrijte u sljedećih nekoliko redova.

Kad je nastao luk?

luk
Foto: Shutterstock

Ovo se povrće od davnina koristi u kulinarske svrhe i smatra se jednim od najstarijih uzgojenih povrća u ljudskoj povijesti. Nastao je na području središnje Azije, a u srednjem vijeku se širi prema mediteranskim zemljama nakon čega nastaju nove sorte. Prvi put se spominje oko 3200. godine prije Krista, a poznato je da su ga uzgajali Grci, Egipćani i Rimljani. 

Luk – kalorije i nutritivna svojstva

Luk je povrće niske energetske vrijednosti, otprilike 38 kalorija na 100 grama. Sadrži oko 89 posto vode i vrlo umjerenu količinu ugljikohidrata, svega pet posto.  Sadrži zanemarive količine masti, oko 1, 4 posto proteina i veliku količinu vlakana. Što se tiče vitamina, sadrži folnu kiselinu, vitamin B1, B2, B6, vitamin C, niacin i mali dio vitamina E. Kad gledamo mineralni sadržaj ove biljke, najviše ima kalija, a slijedi ga magnezij, željezo, kalcij i fosfor. Sadrži i visok postotak elementa u tragovima kroma i male količine broma, kobalta, sumpora, bakra, magnezija, cinka i silicija.

Najpoznatije vrste luka

Sorte luka su brojne i imaju razne oblike i boje. Svi su jako zdravi i preporučuju se za svakodnevnu konzumaciju. Ipak, neke vrste su bolje za salatu, dok se druge preporučuju za pečenje i kuhanje. Najpoznatiji vrste su crveni, bijeli i mladi. Mladi luk je neizostavan u proljeće i ljeto, a najčešće se konzumira sirov, crveni je odličan u svakodnevnoj upotrebi, a bijeli najbolje ide u salate.

Crveni luk može ima varijacije u boji od crvenkaste do ljubičaste. Razlika nije samo u boji nego i u slatkoći i ljutini, pa se ova sorta ubraja u sorte koje su puno ljuće od ostalih. Popularnost mu je porasla u posljednjih desetak godina zbog antioksidativnog svojstva te visokog sadržaja antocijana i flavonola u usporedbi s drugim sortama. U kulinarstvu je posebno zanimljiv zbog svoje boje, pa se najčešće dodaje u salata i sendviče. 

13 zdravstvenih prednosti luka

luk
Foto: Shutterstock

Ovo se povrće koristi od davnina zbog svojih nutritivnih svojstava i zdravstvenih dobrobiti za organizam. Iako ima jak okus i miris koji ne odgovara svima, pomaže kod brojnih tegoba i bolesti. Kod kroničnih bolesti i ozbiljnih zdravstvenih problema, prije konzumacije svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Olakšava disanje

Može se nazvati prirodnim antibiotikom, jer ima mukolitički učinak, što znači da razbija gustu sluz kod prehlada, bronhitisa i problema s disanjem. Kako bi učinak bio bolji, preporučuje se konzumacija sirovog luka.

Uklanja višak vode iz tijela

Bogat je kalijem, a sadrži vrlo malo natrija. Zbog svog diuretskog učinka, pomaže kod edema, hipertenzije i teških nogu.

Za zdravlje srca

Sprječava arteriosklerozu, trombozu i poboljšava cirkulaciju krvi, osobito kroz koronarne arterije. Redovita konzumacija luka razrjeđuje krv i smanjuje rizik od ozbiljnih srčanih komplikacija, poput infarkta miokarda. 

Prirodni prebiotik

Bogat je frukto-oligosaharidima, prebioticima koji potiču rast bifidobakterija u crijevima i inhibiraju razvoj patogenih bakterija. Ova ravnoteža u crijevnoj flori smanjuje rizik od raka debelog crijeva.

Smanjuje visok kolesterol i trigliceride

Istraživanja su pokazala da konzumacija luka smanjuje razinu triglicerida u krvi i jetri, povećavajući razinu HDL kolesterola koji je važan kardiovaskularni zaštitni faktor.

Dobro utječe na probavni sustav

Sprječava crijevnu fermentaciju, prisutnost parazita i gljivica te zatvor. Ublažava tešku probavu i nadutost, ali morate biti oprezni ako inače patite od žgaravice.

Pomaže kod bolesti bubrega

Potiče mokrenje i olakšava eliminaciju toksina iz tijela. Preporučuje se njegova konzumacija kod osoba koje boluju od litijaze, urinarnih infekcija ili zatajenja bubrega.

Prirodni antioksidans

Još jedna prednost ovog povrća je njegov sadržaj: kvercetin, flavonoid s protuupalnim, antialergijskim i zaštitnim svojstvima protiv raka.

Snižava šećer u krvi

Luk je jedna od namirnica koja snižava razinu šećera u krvi i tako pomaže u kontroli . Zahvaljujući bogatstvu kromom, pomaže u smanjenju razine šećera u krvi kod dijabetičara.

Poboljšava stanje jetre

Stimulira detoksikacijsko djelovanje jetre, a njegov se unos preporučuje u slučaju zatajenja jetre zbog kroničnog hepatitisa ili ciroze.

Antikancerogena svojstva

Istraživanja su pokazale da redovita konzumacija luka smanjuje rizik od raka želuca, manjom proizvodnjom tumorskih stanica i neutralizacijom stanica raka. Oni koji ga redovito jedu imaju, primjerice, 40 posto manji rizik od razvoja raka želuca.

Antiseptička svojstva

Antiseptička i mukolitička svojstva sumpornih komponenti, zajedno s protuupalnim djelovanjem kvercetina, čine ga učinkovitim protiv respiratornih problema kao što su astma i bronhitis

Ubrzava metabolizam

Jedna od dobrobiti luka je poticanje sagorijevanja kalorija i masti u tijelu. To se događa uglavnom zato što njegova konzumacija aktivira metabolički proces koji je odgovoran za zagrijavanje tijela, sagorijevanjem masnog tkiva i kalorija. To je vitalni proces za povećanje sagorijevanja masnog tkiva i poboljšanje indeksa tjelesne masti. Također, neki spojevi u luku mogu inhibirati stvaranje novih masnih stanica. Tako vam luk pomaže kontrolirati količinu masnoće nakupljene u tijelu i može biti izvrstan poticaj za metabolizam.

Može li biti štetan za zdravlje?

luk
Foto: Shutterstock

Luk je bogat tvarima visoke nutritivne vrijednosti, antioksidans je i ima baktericidna svojstva za sprječavanje virusnih bolesti poput gripe. Ali kod nekih ljudi može uzrokovati i ozbiljne probleme i nuspojave kao što su žgaravica, alergija i nadutost. 

Alergija i probavne smetnje

Neki ljudi imaju intoleranciju na luk, a jedna od kontraindikacija koja se događa nakon konzumacije je proljev. Također, postoje ljudi alergični na njega koji pate od uobičajenih simptoma kao što su trnci u ustima, oticanje dišnih putova te otežano disanje. U oba slučaja važno je otići liječniku nakon što primijetite nuspojave. Ako ste alergični, najbolje je potpuno ga izbjegavati.

Uzrokuje nadutost

Pun je oligosaharida, disaharida i monosaharida koji fermentiraju u tijelu. Jedna od kontraindikacija luka zbog ovih ugljikohidrata je da je štetan za osobe s osjetljivim probavnim sustavom, jer može uzrokovati nadutost, bolove i nakupljanje plinova. Bolesnici sa sindromom iritabilnog crijeva trebali bi ograničiti konzumaciju luka jer bi ti oligosaharidi mogli pogoršati njihovo zdravstveno stanje.

Žgaravica

Zbog sadržaja oligosaharida, disaharida i monosaharida, jedna od kontraindikacija luka je da njegova konzumacija kod nekih ljudi može izazvati žgaravicu. Ove kontraindikacije mogu se pojaviti osobito kod osoba s probavnim problemima te kod trudnica ili dojilja.

Hipoglikemija

Jedna od kontraindikacija luka kod prekomjerne konzumacija je hipoglikemija (nagli pad razine šećera u krvi) kod ljudi s niskom razinom šećera u krvi ili dijabetičara.

Loš zadah

Svi znaju da je jedna od kontraindikacija luka to što zbog sadržaja sumpora često uzrokuje neugodan zadah (osobito kada se jede sirov). Iako je vrlo zdrav u sirovom obliku, mnogi ljudi ga izbjegavaju upravo zbog mirisa.

Kako nasjeckati luk bez suza?

Luk je obavezan dio raznih jela, od salata do variva i jela od mesa. Ono što je otežavajuće u cijelom tom procesu je ljutina i jak miris koji uvijek tjera suze na oči. Sve počinje jakim peckanjem nakon čega slijedi suzenje očiju. Za iritaciju očiju koja uzrokuje suzenje odgovorna je alinaza, tvar koja se oslobađa pri rezanju i koja proizvodi emisiju iritantne molekule koja se zove propanotijal. Ova molekula, koja je sumporirano eterično ulje, vrlo je hlapljiva i hvata se kroz nos kada je udišete.

Kako bi izbjegli alinazu i njeno štetno djelovanje na oči, treba ga rezati kad je jako hladan. Zato je jedan od trikova koji se koristi u mnogim domovima stavljanje luka u škrinju na nekoliko minuta ili u hladnjak na sat ili više prije nego što ćete početi s pripremama za ručak. Osim hladnog luka, jako je bitan nož kojim režete namirnicu pa svakako uložite u odgovarajuću opremu koja će vam olakšati svakodnevne pripreme za kuhanje.

Luk i ljekoviti recepti 

Luk je poznat po brojnim ljekovitim svojstvima, pa ne čudi da neke zemlje koje imaju visoku konzumaciju ovog svestranog povrća, nemaju ozbiljnih zdravstvenih problema uključujući tumore. Stari Egipćani su bili oduševljeni ovim povrćem koje su koristili za liječenje bubrega i bolesti mokraćnog mjehura. Čak i u 21. stoljeću njegova upotreba je raširena, pa često možete čuti kako ljudi u kućnoj radinosti izrađuju razne pripravke čiji je glavni sastojak ovo povrće. Od liječenja hemeroida, crijevnih infekcija, kašlja i prehlada do lijeka protiv žuljeva, luk može biti rješenje za sve. Naravno, prije nego što se odlučite za neki od pripravaka od njega, svakako se konzultirajte sa svojim liječnikom,

Izbacivanje vode iz tijela i poboljšanje probave

Luk je poznati diuretik, a kako bi napravili odgovarajuću tinkturu preporučujemo dva recepta. Med, vino i narezani luk stavite da odstoji dan do dva. Procijedite tekućinu i konzumirajte žličicu prije svakog jela za lakše izbacivanje vode iz tijela. Možete i samljeti oko 100 grama luka i preliti s 1 dcl čistog alkohola. Nakon 24 sata, prebacite u staklenu bočicu i konzumirajte jednu malu žličicu prije jela

Krvarenje iz nosa

Prepolovite svježi luk i udahnite njegov sok kroz nos. Otjecanje krvi brzo će prestati.

Hemeroidi

Sirovi luk zgnječite i pomiješajte s malo maslaca. Dobivenu pastu nanesite na oboljeli dio, ublažite bolove i uklonite upalu nastalu zbog hemoroida.

Žuljevi

Kako bi se učinkovito riješili žuljeva, probajte ovaj stari, narodni recept. Narezani luk skuhajte u 2 dcl octa. Procijedite tekućinu, a dobiveni sok čuvajte u loncu. Namočite gazu i premažite bolno mjesto sa žuljevima. Ponavljajte postupak dok žuljevi ne zacijele. 

Crijevne infekcije

Luk narežite na ploške, skuhajte ga u pola litre vode zaslađene medom, tekućinu procijedite i popijte po šalicu ujutro i jednu navečer. 

Ubod pčele

Za ublažavanje bolova uzrokovanih ubodom pčele trljajte izrezani luk na zahvaćeni dio. Kako ne bi riskirali daljnje komplikacije, svakako se obratite liječniku osobito ako ste skloni alergijama. On je ovdje samo kao prva pomoć do liječničke pomoći.

Prehlada i sirup protiv kašlja

Skuhajte narezani luk u šalici mlijeka zaslađenog medom i popijte vruću infuziju prije spavanja. Za sirup protiv kašlja skuhajte svježi luk s medom i šećerom. Nakon hlađenja, procijedite i čuvajte u staklenoj boci. Uzimajte žlicu sirupa dnevno za olakšanje dišnih puteva i smirivanje kašlja. 

Njega kose

Za borbu protiv gubitka kose utrljajte pola glavice na tjeme. Pomiješajte sok luka sa sokom od limuna i umasirajte od korijena do vrha. Za gušću kosu, nasjeckajte ga i pomiješajte s jednom žlicom meda, smjesom umasirajte vlasište i ostavite da djeluje neko vrijeme. Njega možete dodati i svom šamponu i ostaviti komadiće da odstoje oko dva tjedna. Nakon toga izvadite komadiće i nastavite koristiti šampon. 

Cistitis

Zbog svog antibakterijskog djelovanja, luk se obično koristi u ajurvedskoj medicini za ublažavanje simptoma cistitisa. Jednu glavicu skuhajte u pola litre vode. Zatim procijedite kroz cjedilo i ostavite da se ohladi.

Bronhitis

Zahvaljujući svojim antibakterijskim i protuupalnim svojstvima, može biti koristan u ublažavanju bronhitisa. Sok se kuha od glavice luka, mljevenog svježeg češnjaka i nekoliko limuna. Mora odstajati nekoliko sati i nakon cijeđenja se pije svaki dan za ublažavanje simptoma bronhitisa. 

Glavobolja i migrena

Zbog svog protuupalnog učinka, mogao bi biti dobro rješenje za reumatske bolove, glavobolje i migrene. Napravite sok od luka i nanesite vruće obloge na bolna područja.