Kako se kuha riža
Foto: Pixabay

Kako se kuha riža – trikovi za savršenu rižu

Riža je vrlo popularna namirnica koju možemo naći u svakom domu i čest je prilog mnogim jelima. Ona je važan dio azijske kuhinje gdje je iznimno zastupljena u većini jela, a često se koristi i u pripremi sushija (popularno jelo od ribe). Iako većina ljudi misli da je rižu vrlo jednostavno skuhati i pripremiti za jelo, ipak postoje i neki trikovi kako se kuha riža koji će pomoći da riža uvijek bude savršeno skuhana i pripremljena.

Ako vam se često dogodi da je riža ili nedovoljno kuhana ili prekuhana, ljepljiva kad ne bi trebala biti ili neprivlačna izgledom vjerojatno niste upoznati s nekim trikovima o kuhanju riže, koji će vam pomoći da ispravite greške pri kuhanju.

Kako se kuha riža?

Kako se kuha riža
Foto: Pixabay

Riža je namirnica koja se može pripremati na zaista razne načine, a jedan od popularnih je i riža na mlijeku koja uz voće može biti jako ukusan desert. No, ovog puta ćemo se bazirati na rižu u raznim drugim jelima i kako je pripremiti na najbolji mogući način.

Pazite na omjer vode i riže

Omjer vode i  riže mora biti 1,5:1 ili 2:1, što znači da je riži potrebno gotovo dvostruko više vode nego što je riže kako bi se postigli idealni rezultati. No, nisu sve riže iste, pa je smeđoj riži potrebno još malo vode pa se kuha u malo više vode.

Kuhajte rižu u kvalitetnom posuđu

Riža se ne smije miješati prilikom kuhanja pa je dobro investirati u kvalitetni lonac od nehrđajućeg čelika s dvostrukim dnom što će vam omogućiti dobru termičku obradu bez straha da će se riža zalijepiti za dno posude. Nemojte mnogo riže nagurati u mali lonac; uzmite širu posudu tako da se sva zrna riže jednako skuhaju.

Rižu kuhajte na slabijoj vatri

S rižom ne smijete žuriti, a najbolje ju je kuhati na nižoj temperaturi. Osim što se riža tako ravnomjernije skuha ona se ne će zalijepiti za dno niti iskipjeti iz lonca.

Posolite vodu

Vodu u kojoj kuhate rižu svakako morate posoliti inače će biti neukusna i bljutava bez obzira koliko je solili. Idealni omjer soli je pola čajne žličice na svakih 250 grama riže.

Isperite rižu prije kuhanja

Prije nego što stavite kuhati rižu potrebno ju je isprati pod mlazom vode kako bi se nje uklonio dio škroba i prašine. Uvijek to radite pomoću hladne vode i u hladnoj je vodi stavite i kuhati. Rižu ispiremo dok ne postane prozirna. 

Svaka riža ima svoje omjere i vrijeme kuhanja 

Riža srednjeg zrna – kuha se u omjeru 1:2, poklopljena u posudi na 20 minuta. 

Riža kratkog zrna – kao što je recimo Japonica, mora se ispirati duže pod vodom i kuhati poklopljena 10 – 15 minuta na laganoj vatri te se treba ostaviti 10 minuta da se popari.

Smeđa riža – ona se  mora duže kuhati, barem 30 do 35 minuta, te se mora kuhati dok ne bude al dente, da bi se nakon toga procijedila i vratila u posudu da se popari. 

Aromatična riža – Basmati ili Jasmin riža, mora se isprati barem 20 puta, tostira se na maslacu te kuha 15 do 20 minuta dok voda ne ispari te se još ostavi da se pari barem 10 minuta. Basmati riža se kuha u omjeru 1:1,3 dok se jasmin riža kuha u omjeru s vodom 1:1,5. 

Arborio – ova se riža kuha u omjeru 1:1,5 s tim da se riža mora staviti kuhati u hladnu vodu, a nakon vrenja se mora nastaviti kuhati još 20 minuta, poklopljena. Nakon što se ugasi vatra, treba ju pustiti da se pari još 10 minuta. 

Parboiled riža – ova se riža kuha u omjeru 1:2,25 i u nju se dodaje maslac. Rižu treba staviti u vodu, dodati maslac te kuhati poklopljeno 20 minuta, te ostaviti još 5 minuta poklopljeno nakon što se makne s vatre.

U loncu, u pećnici ili mikrovalnoj?

Jeste li znali da rižu možete, osim na štednjaku, spremiti i u pećnici ili mikrovalnoj? 

Priprema u pećnici: u 3 šalice proključale vode stavite 2 šalice riže; poklopite u posudu i stavite u pećnicu na 35 minuta na 180 C. 

Priprema u mikrovalnoj: u 2 šalice proključale vode stavite 1 šalicu riže te kuhajte bez poklopca 12 minuta. Nakon što je skuhana, poklopite ju i pustite da odstoji 10 minuta. 

Kako skuhati najkremastiji rižoto?

Za najbolji i najkremastiji rižoto potrebno je samo malo truda i znanja. Evo savjeta kako skuhati najbolji rižoto:

  • Uvijek birajte najbolji tip riže za rižoto kao što su Carnaroli ili Arborio jer te dvije vrste riže imaju odličan kapacitet za upijanje tekućine. Ovo jesu malo skuplje vrste riže, ali rižoto napravljen od njih će vas oduševiti.
  • Ako pripremate rižoto ne smijete jako ispirati rižu.
  • Rižu obavezno tostirajte prije kuhanja.
  • Temeljac kojim zalijevate rižu mora biti jako vruć jer dodavanjem hladne tekućine snizujete temperaturu kuhanja riže. 
  • Na kraju kuhanja, u rižu ubacite kockicu maslaca koji će rižotu dati ekstra fini okus.