vrkuta
Foto: Shutterstock

Vrkuta: Biljni saveznik za reproduktivno zdravlje žena

Žene neprestano traže načine kako poboljšati svoje zdravlje i dobrobit. Iako su uravnotežena prehrana, redovita tjelovježba i dovoljan san bitne komponente za održavanje zdravog tijela, postoji još jedan, često zanemaren alat koji nam može pomoći u postizanju optimalnog zdravlja – snaga biljaka.

Jedna takva biljka koja se stoljećima koristi za podršku ženskom reproduktivnom zdravlju je vrkuta, znanstveno poznata kao Alchemilla vulgaris. Ova skromna biljka sa svojim delikatnim, nazubljenim listovima i sitnim, šarenim cvjetovima može se činiti beznačajnom, ali ima bogatstvo ljekovitih svojstava koja se stoljećima koriste u tradicionalnoj medicini.

Povijesna upotreba vrkute za zdravlje žena

Vrkuta ima bogatu povijest korištenja u tradicionalnoj medicini, posebno za reproduktivno zdravlje žena. Vjeruje se da uobičajeni naziv biljke “Gospin plašt” potječe od toga što su je srednjovjekovne žene koristile kao lijek za menstrualne i ginekološke probleme.

Korištenje biljke datira još iz davnih vremena, a zapisi o njezinim ljekovitim svojstvima nalaze se u spisima grčkog liječnika Dioskorida i rimskog prirodoslovca Plinija Starijeg. U srednjovjekovnoj Europi, vrkutu su visoko cijenili primalje i travari zbog njezine sposobnosti da smanji teško menstrualno krvarenje, ublaži menstrualne grčeve i promiče zdravlje maternice.

Vrkuta se također koristila tijekom poroda za ublažavanje boli i poticanje ozdravljenja. Adstringentna i protuupalna svojstva biljke učinila su je učinkovitim lijekom za zacjeljivanje rana, uključujući i one od poroda. Osim toga, vjerovalo se da vrkuta pomaže kod dojenja i koristila se kao prirodni lijek za povećanje proizvodnje mlijeka kod dojilja.

Osim reproduktivnog zdravlja, vrkuta se koristila i u druge svrhe u tradicionalnoj medicini. Njezina svojstva učinila su je i popularnim lijekom za proljev i druge probavne probleme, dok su je njezina protuupalna svojstva učinila učinkovitim u liječenju kožnih bolesti poput ekcema i akni.

Ljekovita svojstva vrkute

Vrkuta je biljka s bogatim ljekovitim svojstvima, što ju je učinilo popularnim lijekom za ženske zdravstvene probleme. Danas se vrkuta i dalje koristi za reproduktivno zdravlje žena, a istraživanja su potvrdila neke od tradicionalnih upotreba biljke. Studija iz 2015. pokazala je da ekstrakt gospine plašt ima protuupalne učinke i može smanjiti ozbiljnost menstrualnih grčeva kod žena.

Studija objavljena 2019. godine otkrila je da biljka ima pozitivan učinak na endometrij, sluznicu maternice, što može pomoći u objašnjenju njezine tradicionalne upotrebe za menstrualne probleme i plodnost. Pogledajmo pobliže neka od ključnih ljekovitih svojstava vrkute.

 • Adstrigentno: Vrkuta sadrži tanine koji mu daju adstringentnu kvalitetu. To znači da može pomoći u zatezanju i toniranju tkiva, što ga čini korisnim lijekom za stanja kao što su obilno menstrualno krvarenje i proljev.
 • Protuupalno: Vrkuta također ima protuupalna svojstva, koja mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu. Korstan je lijek za stanja poput menstrualnih grčeva i stanja kože poput ekcema i akni.
 • Antioksidativno: Vrkuta je bogat antioksidansima koji mogu pomoći u zaštiti tijela od oksidativnog oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima. To je čini vrijednom biljkom za promicanje cjelokupnog zdravlja i prevenciju kroničnih bolesti.
 • Fitoestrogeni: Vrkuta sadrži spojeve koji imaju blagi estrogeni učinak na tijelo. To znači da može pomoći u ravnoteži razine hormona, što je čini korisnom biljkom za žene koje imaju simptome menopauze.
 • Antimikrobno: Vrkuta ima antimikrobna svojstva, što znači da može pomoći u borbi protiv štetnih bakterija i virusa. To ga čini korisnim lijekom za stanja kao što su infekcije mokraćnog sustava.
 • Diuretik: Vrkuta ima diuretička svojstva, što znači da može pomoći u poboljšanju protoka urina i uklanjanju viška tekućine iz tijela. To ga čini korisnim lijekom za stanja poput edema i nadutosti.
foto: shutterstock

Vrkuta za menstrualno zdravlje

Vrkuta se stoljećima koristio za održavanje menstrualnog zdravlja žena. Ovo je nekoliko načina za koje možete koristiti vrkutu: 

Regulacija menstrualnih ciklusa: Vrkuta ima adstringentna svojstva, koja mogu pomoći u regulaciji menstrualnih ciklusa toniziranjem i jačanjem maternice. Zbog toga je korisna biljka za žene koje imaju neredovite mjesečnice.

Smanjenje obilnog menstrualnog krvarenja: Vkuta također može pomoći u smanjenju obilnog menstrualnog krvarenja zatezanjem i toniranjem tkiva maternice. Zbog toga je korisna biljka za žene koje pate od menoragije ili teškog menstrualnog krvarenja.

Ublažavanje menstrualnih grčeva: Protuupalna svojstva vrkute mogu pomoći u smanjenju upale i ublažavanju menstrualnih grčeva. Zbog toga je korisna biljka za žene koje pate od dismenoreje ili bolnih menstrualnih grčeva.

Promicanje hormonalne ravnoteže: Fitoestrogena svojstva vrkutemogu pomoći u uravnoteženju razine hormona, što ga čini korisnom biljkom za žene koje imaju hormonsku neravnotežu koja može pridonijeti menstrualnim nepravilnostima ili drugim menstrualnim problemima.

Potpora općem reproduktivnom zdravlju: Antioksidativna i antimikrobna svojstva vrkute čine je vrijednom biljkom za potporu općeg reproduktivnog zdravlja i sprječavanje infekcija koje mogu utjecati na reproduktivni sustav.

Važno je napomenuti da iako vrkuta može biti dragocjena biljka za potporu menstrualnog zdravlja, on nije zamjena za medicinsku njegu. Žene koje imaju stalne menstrualne probleme trebale bi se posavjetovati s liječnikom kako bi isključile temeljna medicinska stanja i razvile sveobuhvatan plan liječenja. Kao i kod svakog biljnog lijeka, također je važno slijediti smjernice za doziranje, osobito ako ste trudni, dojite ili uzimate lijekove.

Vrkuta i utjecaj na plodnost

Vrkuta se već dugo povezuje s plodnošću i često se koristi kao prirodni lijek za žene koje pokušavaju zatrudnjeti.

Potpora ovulaciji: Dokazano je da vrkuta podupire ovulaciju reguliranjem razine hormona i poboljšanjem cjelokupnog zdravlja reproduktivnog sustava. To može pomoći u povećanju vjerojatnosti začeća.

Poboljšanje cervikalne sluzi: Vrkuta također može pomoći u poboljšanju kvalitete i količine cervikalne sluzi, koja igra važnu ulogu u plodnosti pružajući gostoljubivo okruženje za spermu.

Smanjenje upale: Protuupalna svojstva vrkute mogu pomoći u smanjenju upale u reproduktivnom sustavu, što može poboljšati plodnost promicanjem zdrave ovulacije i implantacije.

Promicanje cjelokupnog reproduktivnog zdravlja: Antioksidativna i antimikrobna svojstva vrkutemogu pomoći u sprječavanju infekcija koje mogu utjecati na reproduktivni sustav i poboljšati cjelokupno reproduktivno zdravlje.

Regulacija menstrualnih ciklusa: Vrkuta svakako može pomoći u regulaciji menstrualnih ciklusa, što je korisno za žene koje pokušavaju zatrudnjeti povećavajući vjerojatnost ovulacije.

Iako vrkuta može biti korisna biljka za povećanje plodnosti, važno je zapamtiti da nije zamjena za medicinsku njegu. Žene koje pate od neplodnosti trebale bi blisko surađivati s ginekologom kako bi identificirale temeljne uzroke i razvile sveobuhvatan plan liječenja.

foto: shutterstock

Vrkuta za prijelaz u menopauzu i zdravlje u postmenopauzi

Dok je vrkuta najpoznatija po svojim dobrobitima za menstrualno zdravlje i plodnost, također može biti koristan tijekom menopauze i kasnije. Izdvojili smo nekoliko načina na koje može podržati tranziciju u menopauzi i zdravlje u postmenopauzi:

 • Ublažavanje valunga: Vrkuta može pomoći u smanjenju učestalosti i ozbiljnosti valunga, koji su čest simptom menopauze. To je zbog njegovih adstringentnih i protuupalnih svojstava, koja mogu pomoći u regulaciji razine hormona i smanjenju upale u tijelu.
 • Potpora zdravlju kostiju: Kako žene stare i prolaze kroz menopauzu, postaju sve izloženije riziku od osteoporoze, stanja koje karakterizira gubitak gustoće kostiju. Vrkuta sadrži spojeve koji mogu pomoći u promicanju zdravlja kostiju i spriječiti gubitak koštane mase, što je čine korisnom biljkom za žene u menopauzi.
 • Smanjenje suhoće vagine: Suhoća vagine još je jedan uobičajeni simptom menopauze koji može uzrokovati nelagodu i bol tijekom seksualnih odnosa. Vrkuta može pomoći poboljšati podmazivanje vagine i smanjiti suhoću, čineći seks ugodnijim.
 • Ublažavanje promjena raspoloženja: Hormonalne promjene tijekom menopauze također mogu uzrokovati promjene raspoloženja i razdražljivost. Dokazano je da vrkuta ima umirujući učinak na živčani sustav, što je čini korisnom biljkom za smanjenje tjeskobe i poboljšanje raspoloženja.
 • Promicanje cjelokupnog zdravlja: Antioksidativna i protuupalna svojstva ženskog plašta mogu pomoći u poboljšanju cjelokupnog zdravlja i smanjiti rizik od kroničnih bolesti koje postaju sve češće kako žene stare.

Vrkuta u ražličitim oblicima od čaja do tinkture

Postoji nekoliko načina za uključivanje vrkute u vašu dnevnu rutinu kako biste iskoristili njegove brojne prednosti. Neki od najpopularnijih načina korištenja ove biljke su:

 • Čaj: Jedan od najjednostavnijih načina korištenja vrkute je pripremanje čaja. Potopite čajnu žličicu osušenog gospinog plašta u šalicu vruće vode 5-10 minuta, procijedite i popijte. Možete piti 2-3 šalice čaja dnevno za održavanje menstrualnog zdravlja ili tijekom menopauze.
 • Tinktura: Tinktura vrkute je popularan način korištenja ove biljke. Tinkture su koncentrirani tekući ekstrakti bilja koji se dobivaju namakanjem biljnog materijala u alkoholu ili octu. Tinktura gospinog plašta može se dodati u vodu ili sok i uzimati oralno. Slijedite preporučenu dozu na etiketi proizvoda.
 • Kapsule: Kapsule od vrkute su također dostupne i prikladna su opcija za žene koji ne žele piti čaj ili uzimati tinkture. Slijedite preporučenu dozu na etiketi proizvoda ili se konzultirajte s liječnikom kako biste odredili odgovarajuću dozu.
 • Lokalna primjena: Vrkuta se također može koristiti lokalno za ublažavanje iritacije ili upale kože. Oblog možete napraviti tako da zgnječite svježe listove gospinog plašta i nanesete ih izravno na zahvaćeno područje. Alternativno, možete napraviti tonik za kožu tako da osušenu biljku potopite u vruću vodu, ostavite da se ohladi, a zatim ju nanesete na kožu vatom.
FOTO: SHUTTERSTOCK

Vrkuta i mjere opreza pri konzumaciji

Dok se vrkuta općenito smatra sigurnom kada se koristi na odgovarajući način, postoje neke mjere opreza i potencijalne nuspojave kojih morate biti svjesni.

Alergije: Neki pojedinci mogu imati alergijsku reakciju na vrkutu, osobito ako su alergični na biljke iz obitelji Rosaceae, kao što su ruže, jagode ili jabuke. Ako osjetite simptome kao što su svrbež, oteklina ili otežano disanje nakon korištenja vrkute, prekinite korištenje i potražite liječničku pomoć.

Trudnoća i dojenje: Iako se gospin plašt tradicionalno koristi za podršku reproduktivnom zdravlju, postoje ograničena istraživanja o njegovoj sigurnosti tijekom trudnoće i dojenja. Općenito se preporučuje da trudnice i dojilje izbjegavaju korištenje ove biljke.

Interakcije s lijekovima: Vrkuta može stupiti u interakciju s određenim lijekovima, osobito razrjeđivačima krvi ili antiagregacijskim lijekovima. Važno je razgovarati s liječnikom prije upotrebe vrkute ako uzimate bilo kakve lijekove.

Doziranje: Važno je pridržavati se preporučene doze proizvoda vrkute i ne prekoračiti preporučenu količinu. Uzimanje prevelike količine ove biljke može uzrokovati probavne smetnje, poput mučnine ili proljeva.

Kvaliteta proizvoda: Kada koristite vrkutu, važno je kupiti proizvode visoke kvalitete od renomiranog izvora. Obavezno potražite proizvode čija je čistoća i kvaliteta testirana.

FAQ – Često postavljana pitanja o vrkuti

Što je vrkuta?

Vrkuta je biljka poznata po svojim koristima za reproduktivno zdravlje žena, uključujući podršku menstrualnom ciklusu i menopauzi.

Kako vrkuta može pomoći ženama?

Tradicionalno se koristi za ublažavanje simptoma povezanih s menstrualnim ciklusom, kao što su bolovi i nepravilnosti, te podržava zdravlje reproduktivnog sustava.

Može li vrkuta utjecati na plodnost?

Neki izvori sugeriraju da bi vrkuta mogla imati pozitivan učinak na plodnost, ali uvijek je važno konzultirati se s liječnikom prije upotrebe.

Je li sigurno koristiti vrkutu tijekom trudnoće?

Preporučuje se oprez i konzultacije s liječnikom prije upotrebe vrkute tijekom trudnoće i dojenja.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!