Kako zaustaviti proljev kod kuće? 5 učinkovitih načina

Kako zaustaviti proljev? Pa, neki bi rekli da ovaj problem nije nešto s čime se muči puno ljudi, ali proljev je prilično česta zdravstvena i probavna smetnja. U većini slučajeva nije opasna po zdravlje, ali ponekad može biti znak da nešto nije u redu s našim tijelom.

Većinom traje kratki vremenski period, 2 do 3 dana, a kod većine ljudi se javlja prosječno jednom do dva puta godišnje. Iako je ovaj problem većinom bezazlen, simptomi koje osjećamo znaju biti vrlo neugodni, a zaustavljanje ovog problema ponekad je vrlo teško i zahtjevno.

Što je proljev?

Proljev ili dijareja termin je koji se koristi za slučajeve kada je učestalost stolice češća nego inače, pri čemu se stolica mora javiti najmanje 3 puta dnevno. Stolice moraju biti vrlo tekuće, a nagon za pražnjenjem vrlo jak da bi se učestali odlazak na WC mogao nazvati proljevom.

Proljev nije rijetka pojava, u čemu u prilog govore i brojevi koji kažu da svake godine gotovo trećina svjetske populacije pati od ovog problema, a najveći dio ih ne odlazi liječniku već za zaustavljanje proljeva koriste razne metode i farmaceutske i prirodna sredstva. 

kako zaustaviti proljev
FOTO: SHUTTERSTOCK

Nažalost, svake godine u svijetu, većinom u nerazvijenim zemljama od proljeva umire čak 2 milijuna djece kod kojih je ova pojava u stvari simptom ozbiljnijih bakterijskih, virusnih ili parazitnih bolesti. Organizam koji je sam po sebi slab (a riječ je o velikom broju pothranjene djece) ne može se boriti protiv proljeva, a nestašica vode i lijekova dovodi do vrlo žalosnih ishoda. 

Proljev nije sam po sebi bolest, već je riječ o simptomu koji nastaje kada dođe do neke vrste poremećaja u radu probavnog sustava. Zaustavljanje ovog zdravstvenog problema je mnogo lakše ako se zna uzrok njegovog nastanka.

Proljev se može pojaviti u jednom od dva oblika, ovisno o vremenskom intervalu i trajanju. Postoji tzv. akutni tip ovog probavnog poremećaja koji traje nekoliko dana, dok kronični koji može trajati mnogo duže, a kroničnim se naziva kada traje duže od 20 dana, s time da se simptomi mogu pojaviti više puta ili u nekim vremenskim intervalima.

Koji su simptomi proljeva?

Iako je proljev sam po sebi simptom on obično dolazi u kombinaciji s još nekoliko simptoma što ga čini još neugodnijim nego što je sam po sebi.

Obično dolazi „u paketu“ s mučninom, gubitkom apetita, povraćanjem ili grčevima. Intenzitet i jačina proljeva ovisi o glavnom uzroku jer simptomi nisu jednako teški ako ste dobili neku vrstu želučane viroze ili gastroenteritis ili vas je napala opaka salmonela

Dijareja kod oboljelih također uzrokuje veliki umor i iscrpljenost, a posebno je zahtjevno nadoknaditi tekućinu izgubljenu učestalim stolicama, osobito kod beba i male djece. U skupinu ugroženu dehidracijom pripadaju i osobe starije dobi.

Koji su uzroci proljeva? 

Kao što smo već ranije rekli postoje dvije vrste proljeva, akutni i kronični, a njihovi su uzroci različiti.

Uzroci akutnog proljeva mogu biti:

 • Gastroenteritis – upala želuca i crijeva čiji su glavni simptom proljev, povraćanje i bolovi u trbuhu (najčešće ih uzrokuju norovirusi i rotavirusi)
 • Zaraza bakterijama poput salmonele, stafilokoka ili klostridije koje u sebi nose pregršt toksina koji pokušavaju narušiti zdravlje crijevne i želučane sluznice
 • Lijekovi – mnogi lijekovi mogu uzrokovati rijetku stolicu a najčešće je riječ o antibioticima, laksativima, lijekovima protiv bolova, citostaticima i slično
 • Putovanje – nije rijetkost da osoba za vrijeme putovanja dobije proljev, a najčešće je riječ o rijetkoj stolici koju je uzrokovala bakterija E. coli (putna dijareja)
 • Pretjerana konzumacija namirnica koje uznemiruju probavu, poput kave, alkohola, slatkiša, osobito žvakaćih guma s dodanim sladilima
 • Stres je vrlo čest uzrok dijareje, a neke osobe na jake emocionalne stresove i traume znaju reagirati rijetkom stolicom stoga se ovi simptomi zajedno nazivaju psihosomatskima 

Uzroci kroničnog proljeva mogu biti:

 • Chronova bolest – simptomi Chronove bolesti često su na početku vrlo slični crijevnoj infekciji
 • Kronična upalna bolest crijeva
 • Sindrom iritabilnog crijeva
 • Pretjerano korištenje laksativa
 • Gastritis ili upala sluznice želuca
 • Divertikulitis ili upala crijevnih divertikula
 • Polipi i tumori
 • Problemi s masnom jetrom
 • Kemoterapija

Liječenje i zaustavljanje proljeva – 5 učinkovitih načina

Ako ne znate kako zaustaviti dijareju i liječiti ju tada ste na pravom mjestu. U nastavku teksta informirat ćemo vas o najboljim načinima za liječenje i zaustavljanje proljeva, o tome koja je najbolja hrana protiv dijareje te kako napraviti čaj za rješavanje ove grozne tegobe.

hrana protiv proljeva
FOTO: SHUTTERSTOCK
 1. Nadoknada izgubljene tekućine
 2. Konzumacija hrane koja povoljno djeluje protiv proljeva
 3. Izbjegavanje hrane koja potiče probavu
 4. Konzumacija čaja za zaustavljanje dijareje
 5. Mirovanje i odmor

Rehidracija je vrlo važna u liječenju proljeva

Liječenje proljeva, bez obzira na njegov uzrok i stupanj težine uvijek uključuje nadoknadu tekućine izgubljene učestalim vodenastim stolicama. Najbolje je piti običnu vodu ili neki blagi čaj, a postoje i razni dodaci minerala i soli koji se mogu uzimati u isto vrijeme kako bi se namirio njihov gubitak.

U slučaju da je dijareja praćen povraćanjem još je važnije uzimati dovoljno tekućine, ali i znatno teže jer je želudac obično iziritiran i nije lako ne ispovraćati unesenu tekućinu. Tada se ona mora unositi čajnom žličicom, s razmakom od nekoliko minuta između konzumacije jer na taj način želudac neće htjeti izbaciti tekućinu, a osoba će izbjeći tešku dehidraciju.

Hrana protiv proljeva – što jesti, a što ne? 

Zaustavljanje rijetke stolice se može postići na dva načina: izbjegavanjem štetnih namirnica i  unosom korisnih. 

Izbjegavanje štetnih namirnica ima veliku korist za zaustavljanje dijareje jer ćemo na taj način prestati unositi namirnice koje smetaju našoj probavi i potiču proljev. Postoji velik broj namirnica koje moramo izbjegavati tijekom mučenja s ovim zdravstvenim problemom, od kojih su nam neke vrlo drage i zaista ih se teško odreći.

Namirnice koje je zabranjeno uzimati one su koje svojim sastavom iritiraju naš probavni sustav i ne pomažu smanjenju učestalosti proljeva, a često su i same njegov uzrok.

Što izbjegavati kod dijareje:

 • Mlijeko i mliječni proizvodi teže su probavljivi za crijeva zbog laktoze pa bi ih svakako trebalo izbjegavati za vrijeme ovog zdravstvenog problema
 • Šećeri su također zabranjeni, osobito voćni sokovi koji u sebi sadrže voćnu fruktozu i još dodanih šećera
 • Alkohol iritira želudac i sluznicu crijeva pa ga svakako moramo izbjegavati
 • Kofein iz kave i tein iz čaja imaju diuretska svojstva pa nisu dobra opcija za zaustavljanje dijareje
 • Magnezij i vitamin C koji se unose kroz neke dodatke u prehrani valja izbjegavati dok proljev ne prođe jer potiču pražnjenje crijeva
 • Antibiotici i jaki lijekovi također mogu blokirati liječenje ove tegobe, a mogu i vremensko produljiti njegovo trajanje

Unos korisnih namirnica također je važan za zaustavljanje proljeva. Postoje neke namirnice koje smiruju nervozu želuca i crijeva te na takav način pomažu liječenje ove neugodne tegobe. Zbog toga je važno znati koja je hrana protiv rijetke stolice najbolji izbor.

Najpopularnija i najpoznatija hrana protiv dijareje je tzv. BRAT dijeta u koju su uključene 4 najpopularnije namirnice protiv dijareje, a to su banana, riža, dvopek i kuhane jabuke. Ovo su lako probavljive namirnice koje ne nadražuju želudac niti crijeva i najbolje funkcioniraju kod liječenja akutne dijareje, što je i najčešća vrsta proljeva. 

Tijekom proljeva hranu je potrebno uzimati u manjim količinama, ali često, svaka 3 do 4 sata. 

Hrana protiv proljeva uključuje:

1. Dvopek – Dvopek je odlična hrana protiv rijetke stolice jer je zasitna i lako probavljiva.

2. Riža (bijela) – Ova je namirnica dobra jer ima malu količinu vlakana, a mnogo škroba što znači da se lako probavlja, a rižina sluz pomaže zaustaviti proljev. 

3. Posni sir – nemasni svježi sir upotpunit će prehranu u kojoj nedostaju mliječni proizvodi 

4. Acidofil – Lactobacillus acidophilus aktivna je kultura koja pomaže donijeti ravnotežu crijevne flore i ukloniti loše bakterije iz crijeva. Zbog toga je konzumacija acidofila preporučljiva kod svih probavnih tegoba.

5. Slani štapići i krekeri – gubitak tekućine jedna je od ozbiljnih posljedica proljeva stoga je dobro uzimati slane nemasne grickalice koje će pomoći zadržati tekućinu u tijelu i zadržati ravnotežu elektrolita.

6. Jabuke (kuhane) – Jabuke, baš kao i banane, imaju mnogo pektina ali ih je potrebno skuhati kako vlakna iz njih ne bi iziritirala crijevnu sluznicu.

7. Banane – Iako mnogi vjeruju da su banane dobra hrana protiv proljeva one dobro funkcioniraju i kod zatvora. 

Korisne su zbog velike količine kalija kojim se nadoknađuju elektroliti izgubljeni proljevom, a pektin i inulin u njima pomažu apsorbirati tekućinu u crijevima i potaknuti rast dobrih bakterija.

8. Borovnice – Sušene i dobro prožvakane borovnice sadrže tanin koji ublažava upalu crijeva. One imaju i antibakterijski učinak.

9. Probiotici – Probiotičke bakterije jako su važne za zdravlje našeg crijeva pa probiotici koji u sebi sadrže velik broj dobrih bakterija mogu pomoći zaustaviti dijareju, smanjiti broj stolica te oporaviti sluznicu crijeva

10. Piletina kuhana na pari – Bijela nemasna piletina kuhana na pari je odličan izvor proteina i pomaže umanjiti slabost. 

Koji je najbolji čaj za proljev?

Čaj je jedan od onih jedinstvenih lijekova za gotovo sve zdravstvene probleme i uvijek ga je preporučljivo piti, naravno u umjerenim količinama. Čajeve nije potrebno zaslađivati, osim ako osoba nije u stanju piti ga u njegovom prirodnom obliku, s obzirom na veliki rizik od dehidracije.  

čaj protiv proljeva
FOTO: SHUTTERSTOCK

Razne vrste čajeva namijenjene su raznim vrstama bolesti, pa tako postoje i vrste koje čine najbolji čaj za proljev, a nalaze se u nastavku teksta.

Crni čaj – ovo  je jako dobar izbor čaja u slučaju dijareje jer u sebi ima mnogo tanina koji imaju antidiuretski učinak i koji će pomoći smiriti nadraženu crijevnu sluznicu. Važno je samo pustiti ga da odstoji barem 5 – 10 minuta kako bi imao bolji učinak. 

Čaj od kamilice – poznat i vrlo svestran čaj koji svoju funkciju blagotvornosti ima i kao čaj za proljev pa ga je svakako dobro piti tijekom dijareje. Kamilica također pomaže smanjiti grčeve u crijevima.

Čaj od mente – ovaj čaj je vrlo umirujući za cijeli probavni sustav i pomaže opustiti mišiće koji sudjeluju u probavi čime smanjuje učestalost grčeva te uklanja plinove u crijevima. 

Čaj od sušenih borovnica – također je dobar izbor, ali je borovnice prethodno potrebno zdrobiti te ih nakon toga kuhati 10 minuta u vreloj vodi.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!