Što jesti tijekom dojenja? 15 namirnica koje potiču stvaranje mlijeka
Shutterstock

Što jesti tijekom dojenja? 15 bitnih namirnica

Dojenje je ključno razdoblje u životu svake majke i njezine bebe, stoga je iznimno važno obratiti pažnju na prehranu tijekom ovog osjetljivog perioda. Pravilna prehrana ne samo da osigurava dovoljno hranjivih tvari za majku i dijete, već može i potaknuti proizvodnju mlijeka.

Što jesti tijekom dojenja?

U ovom članku istražit ćemo 15 namirnica koje su poznate po svojim sposobnostima poticanja laktacije i unaprjeđenja kvalitete majčinog mlijeka. Od zdravih masnoća i proteina do esencijalnih vitamina i minerala, otkrit ćemo kako odabrane namirnice mogu doprinijeti zdravlju i dobrobiti kako majke, tako i djeteta tijekom ovog posebnog vremena zajedničkog rasta i razvoja.

1. Zobene pahuljice

Zobene pahuljice su jedna od najpopularnijih namirnica preporučenih dojiljama zbog svojih blagotvornih svojstava. One su bogate vlaknima, što pomaže u održavanju zdravlja probavnog sustava, što je posebno važno tijekom dojenja. Zob također sadrži visoku razinu željeza, što može pomoći u smanjenju rizika od anemije, česta pojava kod dojilja. Osim toga, zobene pahuljice su dobar izvor kompleksnih ugljikohidrata, pružajući dugotrajnu energiju koja je neophodna tijekom dojenja.

Postoji uvjerenje da zobene pahuljice mogu poticati proizvodnju mlijeka, iako znanstveni dokazi za to nisu jednoznačni. Jednostavne za pripremu i vrlo prilagodljive, mogu se kombinirati s različitim dodacima poput voća, orašastih plodova ili meda. Zobene pahuljice su također izvrstan izbor za doručak ili međuobrok, pružajući osjećaj sitosti koji može biti koristan za dojilje koje su često zauzete i nemaju puno vremena za obroke. U svakom slučaju, one predstavljaju zdravu i hranjivu opciju za dojilje.

Što jesti tijekom dojenja?
Shutterstock

2. Losos

Losos je iznimno hranjiva namirnica za dojilje, posebice zbog visoke razine omega-3 masnih kiselina. Ove kiseline su ključne za razvoj mozga i vida kod beba, a dojilje ih prenose svojoj djeci kroz majčino mlijeko. Losos je također bogat izvor visokokvalitetnih proteina, koji su važni za oporavak tijela nakon poroda. Osim toga, losos sadrži vitamin D, koji je važan za zdravlje kostiju i imunološki sustav. Redovita konzumacija lososa može pomoći u održavanju ravnoteže raspoloženja, što je posebno važno za dojilje suočene s hormonalnim promjenama.

Važno je birati divlji losos kad god je to moguće, jer sadrži manje kontaminanata poput žive i PCB-a nego uzgojeni losos. Losos se lako priprema i može se poslužiti na razne načine, bilo pečen, kuhani ili u obliku salate. Unatoč svojim brojnim prednostima, važno je konzumirati losos umjereno, posebno zbog potencijalne izloženosti živi.

3. Bademi

Bademi su odličan izbor za dojilje zbog svojih nutritivnih svojstava. Bogati su vitaminom E, antioksidansom koji pomaže u zaštiti stanica tijela od oštećenja. Osim toga, bademi su dobar izvor zdravih masti i proteina, što ih čini idealnim za održavanje energije tijekom dana. Također sadrže kalcij, koji je važan za zdravlje kostiju i zuba kako kod majke tako i kod djeteta.

Bademi su također dobar izvor magnezija, minerala koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka i održavanju zdravlja srca. Praktični su za konzumaciju kao međuobrok, mogu se dodati u salate, jogurte ili koristiti za pripremu domaćih granola barova. Kao i kod svih orašastih plodova, važno je jesti bademe umjereno zbog visokog sadržaja kalorija. Neprženi i neslani bademi su najzdravija opcija, jer ne sadrže dodane masnoće i sol.

4. Leća

Leća je izuzetno korisna za dojilje zbog visokog sadržaja željeza, što je posebno važno za sprječavanje anemije. Također je bogata biljnim proteinima, što je ključno za obnovu i održavanje tkiva majke i bebe. Leća sadrži obilje vlakana, što pomaže u održavanju zdravog probavnog sustava i može spriječiti probleme kao što su zatvor, koji su česti tijekom dojenja.

Osim toga, leća je dobar izvor folata, važnog vitamina B koji je ključan za rani razvoj mozga kod beba. Jednostavna za pripremu, leća se može koristiti u raznim jelima poput juha, salata i variva. Leća je također ekonomična namirnica, što je čini pristupačnom opcijom za obitelji. Njen blagi okus čini je idealnom za kombiniranje s različitim začinima i povrćem. S obzirom na njen visok sadržaj vlakana, preporučuje se postupno povećavanje konzumacije leće kako bi se izbjegle probavne smetnje.

Leća za dojilje
Shutterstock

5. Jaja

Jaja su izuzetno hranjiva namirnica za dojilje, nudeći širok spektar bitnih nutrijenata. Ona su odličan izvor visokokvalitetnih proteina, koji su potrebni za obnovu tijela nakon poroda i za pravilan rast i razvoj bebe. Jaja su također bogata holinom, hranjivom tvari koja je ključna za razvoj mozga i živčanog sustava bebe. Ona sadrže vitamine B, koji su važni za pretvorbu hrane u energiju i održavanje zdravlja kože i očiju.

Jaja su jedan od rijetkih prirodnih izvora vitamina D, koji je važan za zdravlje kostiju i imunološki sustav. Lako se pripremaju i mogu se koristiti u raznim jelima, od omleta do peciva. Važno je konzumirati jaja koja su dobro kuhana, kako bi se izbjegao rizik od salmoneloze. Kao i kod svih namirnica, preporučuje se umjerenost u konzumaciji jaja, posebno ako postoji rizik od alergija kod bebe.

6. Avokado

Avokado je iznimno koristan za dojilje zbog visokog sadržaja zdravih mononezasićenih masti, koje su bitne za razvoj mozga i očiju bebe. Osim toga, ova namirnica je bogata vitaminima E, C, B-6 i kalijem, što pomaže u održavanju zdravlja i energije majke. Avokado također sadrži folate, važne za pravilan razvoj djeteta. Njegova vlakna pridonose zdravlju probavnog sustava, što je važno tijekom dojenja. Jednostavan za konzumaciju, može se jesti samostalno, dodati u salate ili kao namaz na kruh.

Avokado pomaže u održavanju osjećaja sitosti, što je korisno za dojilje koje trebaju stalnu energiju. Osim toga, njegova kremasta tekstura i blagi okus ga čine popularnim među različitim dobnim skupinama. Važno je napomenuti da, unatoč svojim prednostima, avokado sadrži visok broj kalorija, stoga je preporučljivo konzumirati ga umjereno.

Zdravstvene prednosti avokada
Shutterstock

7. Grčki jogurt

Grčki jogurt je idealan za dojilje zbog visokog sadržaja proteina, što je ključno za oporavak tijela i proizvodnju mlijeka. Bogat je kalcijem, koji je neophodan za zdravlje kostiju i zuba majke i bebe. Osim toga, grčki jogurt sadrži probiotike, koji su korisni za zdravlje probavnog sustava. Sadrži i vitamine B12 i D, bitne za održavanje energije i imunološkog sustava.

Lako se kombinira s drugim namirnicama poput voća, orašastih plodova ili meda, što ga čini fleksibilnim izborom za obroke. Grčki jogurt može pridonijeti održavanju zdrave tjelesne težine, što je važno nakon poroda. Preporučuje se odabir verzija s niskim udjelom šećera ili bez dodanog šećera. Jednostavan za konzumaciju, praktičan je izbor za brze i hranjive obroke ili užine.

8. Batat (slatki krumpir)

Batat je odličan izbor za dojilje zbog bogatstva beta-karotenom, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, ključan za zdravlje očiju i imunološki sustav. Sadrži kompleksne ugljikohidrate i vlakna, pružajući dugotrajnu energiju i podržavajući zdravlje probavnog sustava. Osim toga, batat je dobar izvor vitamina C, koji je važan za apsorpciju željeza i održavanje zdrave kože. Bogat je kalijem, što je bitno za održavanje zdravog krvnog tlaka. Lako se priprema pečenjem, kuhanjem ili kao pire, što ga čini svestranom namirnicom u pripremi obroka. Batat može pridonijeti raznolikosti prehrane i unijeti boju i okus u obroke. Važno je konzumirati umjereno, posebno ako postoji zabrinutost oko razine šećera u krvi.

Slatki krumpir ili batat
Shutterstock

9. Integralne žitarice

Integralne žitarice su izuzetno korisne za dojilje zbog bogatstva vlaknima, koja pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava. Sadrže kompleksne ugljikohidrate koji pružaju dugotrajnu energiju, važnu za majke koje doje. Bogate su B vitaminima, koji su bitni za pretvorbu hrane u energiju i održavanje zdravlja nervnog sustava. Također, sadrže željezo i selen, važne minerale za održavanje zdravlja i imuniteta.

Integralne žitarice mogu se koristiti u različitim oblicima, kao što su smeđa riža, kvinoja, cjelovite tjestenine ili kao sastojak u kruhu. Pružaju osjećaj sitosti, što može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine. Važno je odabrati žitarice koje nisu visoko procesuirane i koje ne sadrže dodatne šećere ili umjetne aditive. Integralne žitarice su svestrane u kuhinji i mogu se koristiti kao osnova za razne obroke, od doručka do večere.

10. Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće, poput špinata, kelja i blitve, je izuzetno korisno za dojilje. Bogato je željezom, ključnim mineralom za prevenciju anemije i održavanje energije. Sadrži visoku razinu kalcija, važnog za zdravlje kostiju i zuba. Također je bogato folatima, važnim za zdravlje majke i pravilan razvoj bebe. Zeleno lisnato povrće sadrži antioksidanse poput vitamina A i C, koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja. Vlakna prisutna u ovom povrću podržavaju zdravlje probavnog sustava.

Može se lako integrirati u prehranu kroz salate, smoothieje, tjestenine ili kao dodatak raznim jelima. Njegov niski udio kalorija čini ga odličnim izborom za održavanje zdrave tjelesne težine. Zeleno lisnato povrće je svestrano u kuhinji i može obogatiti obroke nutritivnom vrijednošću i bojom.

11. Chia sjemenke

Chia sjemenke su izuzetno korisne za dojilje zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, koje su ključne za razvoj mozga i vida kod beba. Bogate su vlaknima, što pridonosi zdravlju probavnog sustava i može pomoći u regulaciji tjelesne težine. Osim toga, chia sjemenke su dobar izvor kalcija, važnog za zdravlje kostiju i zuba. Sadrže i antioksidanse, kao što su flavonoidi, koji pomažu u zaštiti tijela od oštećenja slobodnih radikala.

Jednostavne za konzumaciju, mogu se dodati u jogurte, smoothieje, salate ili korištene u pripremi zdravih deserata. Chia sjemenke imaju sposobnost upijanja tekućine, stvarajući gel-sličnu teksturu koja može poboljšati osjećaj sitosti. Važno je unositi dovoljno tekućine prilikom konzumacije chia sjemenki zbog njihove visoke razine vlakana. Ova namirnica može biti izvrstan način za dodavanje dodatnih hranjivih tvari u prehranu dojilja bez potrebe za velikim obrocima.

Chia sjemenke
Shutterstock

12. Leća i mahunarke

Leća i druge mahunarke su izvrstan izvor biljnih proteina, što je važno za obnovu tkiva i oporavak nakon poroda. Bogate su željezom, ključnim mineralom za prevenciju anemije, posebno važnim u razdoblju dojenja. Također sadrže folate, bitne za pravilan razvoj bebinog mozga i živčanog sustava. Mahunarke su dobar izvor vlakana, što pomaže u održavanju zdravog probavnog sustava i može pridonijeti osjećaju sitosti.

Sadrže kompleksne ugljikohidrate, pružajući dugotrajnu energiju potrebnu dojiljama. Lako se pripremaju i mogu se koristiti u raznim jelima, od juha i salata do glavnih jela. Važno je pripremiti mahunarke pravilno kako bi se smanjila prisutnost anti-nutrijenata i poboljšala probavljivost. Mahunarke nude raznolikost u prehrani i mogu biti ukusna i zadovoljavajuća komponenta obroka za dojilje.

13. Kvinoja

Kvinoja je izvrstan izbor za dojilje jer je bogata visokokvalitetnim biljnim proteinima i svim esencijalnim aminokiselinama. Sadrži visoku razinu željeza i magnezija, što je važno za održavanje energije i zdravlja. Također je bogata vlaknima, koja pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava i mogu pridonijeti osjećaju sitosti. Kvinoja je dobar izvor folata, esencijalnih za pravilan razvoj bebe.

Bez glutena, predstavlja odličan izbor za osobe s intolerancijom na gluten. Jednostavna za pripremu, kvinoja može poslužiti kao zamjena za rižu ili tjesteninu i lako se uklapa u razne kulinarske stilove. Sadrži antioksidanse kao što su quercetin i kaempferol, koji pružaju dodatne zdravstvene koristi. Kvinoja je svestrana u kuhinji i može se koristiti u salatama, juhama, kao prilog ili u pripremi vegetarijanskih burgera.

14. Plava riba

Plava riba, poput sardina, skuše i haringe, je iznimno korisna za dojilje zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, posebno EPA i DHA, koje su ključne za razvoj djetetovog mozga i očiju. Bogata je visokokvalitetnim proteinima, esencijalnim za obnovu tkiva i oporavak tijela. Plava riba sadrži vitamine D i B12, koji su važni za održavanje zdravlja kostiju i pravilno funkcioniranje nervnog sustava.

Također je dobar izvor selena, minerala važnog za imunološki sustav i zdravlje štitnjače. Plava riba može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine i srca. Važno je birati ribu koja je niža u živi, posebno za dojilje. Lako se priprema i može se konzumirati na razne načine, od pečenja do konzerviranja. Unatoč brojnim prednostima, preporučuje se umjerena konzumacija plave ribe zbog potencijalne izloženosti kontaminantima.

15. Sjemenke suncokreta

Sjemenke suncokreta su izvrstan izbor za dojilje zbog visokog sadržaja vitamina E, snažnog antioksidanta koji pomaže u zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Bogate su zdravim mastima, posebno mononezasićenim i polinezasićenim mastima, koje su važne za zdravlje srca. Sadrže i značajne količine magnezija i selena, minerala važnih za različite tjelesne funkcije.

Sjemenke suncokreta su dobar izvor biljnih proteina i vlakana, što može pridonijeti osjećaju sitosti i zdravlju probavnog sustava. Također sadrže folate, važne za zdravlje dojilja i pravilan razvoj bebe. Lako se dodaju u razne obroke, poput salata, jogurta ili kao dodatak u pekarskim proizvodima. Sjemenke suncokreta mogu biti korisna grickalica za dojilje koje trebaju brzu, hranjivu užinu. Važno je konzumirati ih umjereno zbog visokog sadržaja kalorija i masti.

Pravilna prehrana tijekom dojenja ima ključnu ulogu u osiguravanju zdravlja i dobrobiti kako majke tako i djeteta. Namirnice poput zobenih pahuljica, lososa, badema, leće, jaja, avokada, grčkog jogurta, batata, integralnih žitarica, zelenog lisnatog povrća, chia sjemenki, mahunarki, kvinoje, plave ribe i sjemenki suncokreta obiluju hranjivim tvarima neophodnim za podršku laktaciji i oporavak tijela nakon poroda.

Ove namirnice pružaju esencijalne vitamine, minerale, proteine, zdrave masti i vlakna, koji su ključni za proizvodnju mlijeka, zdravlje probavnog sustava, održavanje energije i općenito dobrobit majke i djeteta. Osim nutritivne vrijednosti, važno je naglasiti i praktičnost pripreme ovih namirnica, kao i njihovu svestranost u različitim obrocima, što je posebno korisno za zauzete majke.

Redovitim uključivanjem ovih namirnica u prehranu, dojilje mogu značajno doprinijeti svojem zdravlju i zdravlju svoje bebe, pritom uživajući u raznolikosti i ukusnosti obroka. Kao i uvijek, preporučuje se konzultacija s nutricionistom ili liječnikom za prilagodbu prehrane individualnim potrebama i stanju.