Foto: Pixabay

Zašto odlazak u prirodu puno znači za ljudsko zdravlje?

Ako živite užurbanim stilom života u urbanoj sredini, odlazak vikendom u prirodu odličan je način kako napuniti baterije i riješiti se nakupljenog stresa.

Naporni radni sati i utrka za zaradom čine svoje, zbog čega svi osjećamo posljedice modernog načina života. Ne samo što nas takva dnevna rutina može učiniti nezadovoljnima i razdražljivima, već negativno utječe i na naše zdravlje.

No, ako pronađemo protutežu užurbanosti i stresu kojima smo konstantno izloženi, tada je moguće riješiti se nakupljene napetosti. A upravo stres negativno djeluje na energiju koji imamo u sebi te izaziva probleme sa spavanjem, kao i probavne probleme te u krajnjem slučaju može uzrokovati i srčane bolesti.

Jedno od najboljih rješenja kako se maknuti od stresa te informacija kojima smo konstantno bombardirani, kao i radnog okruženja koje zna biti izvor negativnim emocija svakako je odlazak u prirodu.

Takav izlet nije nikakav problem organizirati, jer priroda se nalazi blizu nas, ponekad u velikim parkovima usred urbanih sredina, odnosno na brežuljcima i proplancima malo izvan grada te na osamljenim plažama tek nekoliko kilometara udaljenih od onih popularnih, za koje malotko zna.

A odlazak u prirodu zaista zlata vrijedi za vašu dugoročnu vitalnost i zdravlje cjelokupnog organizma, jer liječi nas od stresa i omogućuje da osvježimo um te mu damo prijeko potreban odmor, uoči novih radnih izazova…

Mirisi i zvukovi koji liječe organizam

Foto: Pixabay

Odlazak u prirodu znači kretanje, jer samo tako ćete se probijati kroz puteljke koji vas vode do prekrasnih krajolika. A fizička aktivnost i kretanje svakako će mnogo učiniti za vaše mišiće, zglobove i kosti te olakšati kontrolu tjelesne težine, što je još jedna važna dobrobit izleta izvan grada.

Kad se jednom nađete okruženi prirodnim ljepotama, svakako je najbolja odluka fokusirati se na mirise i zvukove u vašoj blizini. Istina je, igrati slot igre u online casinima gušt je kad se nađete negdje u miru na nekom proplanku, kao i pratiti druge zanimljivosti na Internetu, no barem neko vrijeme ugasite zvuk na mobitelu, kako biste otkrili kakav je osjećaj bio kretati se prostranstvima, nekoć davno dok još nije bilo moderne tehnologije.

Cvrkut ptica, kao i miris šume, odnosno jezera ili mora osjetit ćete ako se fokusirate na svoje okruženje, a iznenadit ćete se kako vas opušta mir na vašoj lokaciji, na kojoj nema buke automobila, kao ni drugih zvukovnih distrakcija koje su nam se debelo uvukle pod kožu…

Pazite na vremensku prognozu

Foto: Pixabay

Naravno, izlet u prirodu mora biti ozbiljno organiziran, jer važno je provjeriti vremensku prognozu, kako se ne biste našli u neugodnoj ili opasnoj situaciji u slučaju da počne oluja dok ste daleko od skloništa koje bi vas moglo zaštititi.

Adekvatna obuća i odjeća, kao i dovoljna količina pitke vode također su nužnost pri odlasku u prirodu, a ako se pobrinete za tih nekoliko detalja tada će vam se zaista isplatiti izlet izvan grada, jer nema bolje antistres terapije od odlaska na osamu, daleko od svega što ide uz užurbani stil života.

U svakom slučaju, dobro organizirani izlet može biti zaista ljekovit za vaše tijelo i dušu, jer osigurat će vam prijeko potrebno kretanje kao i opuštanje od stresa, a i puno bolji san, jednom kad se nađete u svojoj postelji.

Zbog toga bi barem jednom mjesečno trebalo planirati odlazak izvan grada, u ugodno prirodno okruženje, pod uvjetom da to vremenske prilike omogućuju. 

Također nije loša odluka svakodnevno posjećivati parkove i jezera unutar urbanih sredina, koji osiguravaju određenu razinu opuštanja. Aktivnim radom na smanjivanju napetosti koju osjećate u vašem umu i tijelu učinit ćete mnogo, kako biste mogli normalno funkcionirati i tako si osigurati kvalitetnu svakodnevicu…