datulja
Foto: Shutterstock

Datulja: 3 razloga zašto je ovo slatko voće superhrana

Podrijetlom s Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, datulje su sastavni dio prehrane mnogih kultura i smatrane su simbolom gostoljubivosti i velikodušnosti. Danas se uzgajaju diljem svijeta, od Sjedinjenim Država, Izraela do Irana. Voće proizvodi palma datulja i dolazi u mnogo različitih varijanti, od kojih svaka ima svoj jedinstveni okus i teksturu. Ako još uvijek niste ljubitelj datulja, možda nakon ovog članka postanete.

Nutritivne vrijednosti datulja

Vlakna su ključna hranjiva tvar koja se nalazi u datuljama, a važna su za održavanje zdrave probave i smanjenje rizika od određenih bolesti. Samo jedna datulja sadrži oko 1,6 grama vlakana, što je otprilike 6 posto dnevnog preporučenog unosa za odrasle. Ovo se možda ne čini puno, ali može se brzo zbrojiti ako jedete nekoliko datulja odjednom.

Osim vlakana, datulje su dobar izvor nekoliko važnih vitamina i minerala. Bogate su kalijem koji je neophodan za održavanje zdravog krvnog tlaka i rada srca. Jedna datulja sadrži oko 167 miligrama kalija, što je otprilike 4 posto dnevnog preporučenog unosa za odrasle. Sadrže i male količine drugih minerala poput kalcija, magnezija i željeza, koji su važni za održavanje zdravih kostiju, mišića i krvnih stanica.

Datulje imaju i puno važnih vitamina, posebno vitamina B. Ovi vitamini su neophodni za energetski metabolizam i održavanje zdrave kože, kose i noktiju. Jedna datulja sadrži male količine različitih vitamina B, uključujući tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3) i piridoksin (vitamin B6). Unatoč visokom udjelu šećera, datulje i dalje mogu biti zdrav dodatak vašoj prehrani ako se konzumiraju umjereno. 

Datulja pozitivno utječe na zdravlje

Datulje su voće koje se često zanemaruje zbog svojih zdravstvenih dobrobiti, ali su prepune hranjivih tvari koje mogu podržati cjelokupno zdravlje i dobrobit. Jedna od primarnih zdravstvenih prednosti datulja je njihov visok sadržaj vlakana. Vlakna su važna za zdravlje probavnog sustava, jer pomažu regulirati probavu i potiču osjećaj sitosti. Datulje su također dobar izvor antioksidansa, koji mogu pomoći u zaštiti od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i poduprijeti cjelokupno zdravlje. Poznato je da antioksidansi podržavaju zdrav imunološki sustav, smanjuju rizik od kroničnih bolesti i usporavaju proces starenja.

Osim antioksidansa i vlakana, datulje su bogate i vitaminima i mineralima, uključujući kalij, željezo i magnezij. Kalij je važan mineral za održavanje zdravog krvnog tlaka, dok je željezo neophodno za podržavanje zdrave funkcije crvenih krvnih stanica i razine energije. Magnezij je važan za održavanje zdravlja srca i pomaže u regulaciji razine kalcija u tijelu.

Jedna od najiznenađujućih zdravstvenih dobrobiti datulja je njihov potencijal u održavanju tjelesne težine. Datulje prirodno imaju malo masti i kalorija, a njihov visok sadržaj vlakana može pomoći u promicanju osjećaja sitosti, što ih čini izvrsnim izborom za one koji izbjegavaju slatkiše i žele biti u kalorijskom deficitu.

datulje
foto: shutterstock

Zasladite dan različitim vrstama datulja 

Datulje dolazi u različitim vrstama, a svaka ima svoj jedinstveni okus i teksturu. Neke od najčešćih vrsta datulja uključuju Deglet Noor, Medjool i Barhi. Svaka vrsta datulja ima svoj poseban profil okusa, što ih čini izvrsnim izborom za one koji žele unijeti raznolikost u svoju prehranu.

Datulje Deglet Noor najčešće su uzgajane vrste datulja i poznate su po svom laganom, slatkom okusu i nježnoj teksturi. Izvrsna su opcija za one koji traže zdrav međuobrok i mogu se jesti same ili dodati u smoothieje i sokove. Medjool datulje, s druge strane, poznate su po svojoj velikoj veličini, mekoj teksturi i bogatom slatkom okusu. 

Odlična su opcija za one koji traže prirodni zaslađivač u pečenju i kuhanju, a mogu se uživati i kao sami međuobrok. Barhi datulje, koje se uzgajaju na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, vrsta su mekanih datulja poznate po svojoj žvakaćoj teksturi i slatkom okusu poput karamele. Oni su izvrsna opcija za one koji žele isprobati nešto novo i drugačije.

Datulja u svakodnevnoj prehrani

Uključivanje datulja u vašu svakodnevnu prehranu jednostavan je i ukusan način da svojim obrocima dodate prirodnu slatkoću i hranjive tvari. Uz toliko različitih vrsta i namjena, postoji mnogo načina za uživanje u datuljama kao dijelu zdrave i uravnotežene prehrane.

Svojom prirodnom slatkoćom i posebnim okusom datulje se mogu koristiti kao zamjena za prerađene šećere, dodajući dašak prirodne slatkoće i okusa raznim jelima. Bilo da pečete slatkiše ili kuhate slana jela, datulje mogu biti izvrstan dodatak vašoj kuhinji. Jedna od najčešćih upotreba datulja u kuhanju i pečenju je prirodni zaslađivač. Datulje se mogu miješati u smoothieje, sokove, umake, pa čak i marinade, pridonoseći prirodnoj slatkoći i okusu nizu jela. 

Popularan su sastojak u pekarstvu, služeći kao zamjena za prerađene šećere u kolačima, kruhu i drugim pekarskim proizvodima. Koristeći datulje umjesto prerađenih šećera, možete smanjiti količinu dodanog šećera u svojoj prehrani i imati koristi od prirodnih zdravstvenih dobrobiti datulja. Osim što se koriste kao prirodni zaslađivač, datulje su izvrsne i za dodavanje slatkoće i okusa slanim jelima. 

Mogu se koristiti u receptima za variva, curryje, salate, umake i marinade, pomažući uravnotežiti slane okuse.  Svježe datulje možete jesti kao međuobrok, dok se sušene mogu rehidrirati za upotrebu u kuhanju i pečenju.

datulje prehrana
foto: shutterstock

Recepti s datuljama

Kako bismo vam pokazali svestranost datulja u kuhanju i pečenju, pripremili smo šest jednostavna recepta koja možete isprobati.

Kruh od banane zaslađen datuljama

Sastojci:

  • 3 zrele banane
  • 2 šalice brašna
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • 1/4 žličice soli
  • 1/2 šalice otopljenog kokosovog ulja
  • 1/2 šalice nasjeckanih datulja
  • 2 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U velikoj posudi vilicom zgnječite tri banane. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, sodu bikarbonu i sol. U zdjelu sa zgnječenim bananama dodajte otopljeno kokosovo ulje, nasjeckane datulje, jaja i ekstrakt vanilije. Dobro promiješajte. Dodajte suhe sastojke mokrim sastojcima i miješajte dok se ne sjedine.

Izlijte tijesto u kalup za kruh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje i pecite 45 do 50 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ostavite kruh da se ohladi u kalupu 10 minuta prije nego što ga izvadite na rešetku da se potpuno ohladi.

Kolačići s maslacem od kikirikija zaslađeni datuljama

Sastojci:

  • 1 šalica glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 šalice kremastog maslaca od kikirikija
  • 1/2 šalice nasjeckanih datulja
  • 1 jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U prvoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli pomiješajte kremasti maslac od kikirikija, nasjeckane datulje, jaje i ekstrakt vanilije. Dodajte suhe sastojke mokrim sastojcima i miješajte dok se ne sjedine. Žličicom za kekse oblikujte kuglice od tijesta i stavite ih na obložen lim za pečenje. Vilicom nježno pritisnite svaki kolačić, praveći križni uzorak. Pecite kolačiće 10 do 12 minuta, ili dok lagano ne porumene. Ostavite kolačiće da se ohlade na limu za pečenje 5 minuta prije nego što ih izvadite na žičanu rešetku da se potpuno ohlade. Dobar tek!

Energetske kuglice od datulja

Sastojci:

  • 1 šalica datulja bez koštica
  • 1 šalica orašastih plodova (poput badema, indijskih oraha ili oraha)
  • 1/4 šalice nezaslađenog naribanog kokosa
  • 1 žlica chia sjemenki
  • 1 žlica meda ili javorovog sirupa (po želji)

Priprema:

U blenderu izmiksajte datulje i orašaste plodove dok se ne nasjeckaju. Dodajte nasjeckani kokos, chia sjemenke i med/javorov sirup (ako koristite) i miksajte dok se smjesa ne sjedini u ljepljivo tijesto. Smjesu razvaljajte u male kuglice (oko 1-2 žlice svaka). Čuvajte energetske kuglice u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do tjedan dana.

datulje recepti
foto: shutterstock

Salata od datulja i kozjeg sira

Sastojci:

  • 4 šalice miješane zelene salate (rikola, matovilac…)
  • 1/2 šalice očišćenih datulja, nasjeckanih
  • 1/2 šalice izmrvljenog kozjeg sira
  • 1/4 šalice narezanih badema
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Sol i papar, po ukusu

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte miješanu salatu, nasjeckane datulje, izmrvljeni kozji sir i narezane bademe. U maloj zdjeli umutite maslinovo ulje, balzamični ocat, sol i papar. Ulijte u zdjelu sa salatom i sve dobro izmiješajte. Poslužite kao obrok ili uz dodatak komada pečenog mesa, odnosno polpeta od povrća i kvinoje za vegetarijance.

Baquet s datuljama i feta sirom

Sastojci:

  • 1 baguette, narezan
  • 1 šalica Medjool datulja, očišćenih od koštica i nasjeckanih
  • 100 grama feta sira
  • 1/4 šalice nasjeckanog svježeg začinskog bilja (poput peršina ili majčine dušice)
  • 1 žlica meda
  • Sol i papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Stavite kriške baguettea na lim za pečenje i tostirajte u pećnici 5-7 minuta ili dok lagano ne porumene. U maloj zdjeli pomiješajte feta sir, začinsko bilje, med, sol i papar. Rasporedite smjesu od sira na prepečene ploške baguettea i po vrhu stavite nasjeckane datulje. Odmah nakon pečenja poslužite.

Kolač s datuljama

Sastojci:

  • 1 šalica Medjool datulja, očišćenih od koštica i nasjeckanih
  • 1 šalica kipuće vode
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 šalica višenamjenskog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 šalice neslanog maslaca, omekšalog
  • 1/2 šalice šećera u granulama
  • 2 velika jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 šalice gustog vrhnja

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U velikoj zdjeli pomiješajte nasjeckane datulje, kipuću vodu i sodu bikarbonu i ostavite 10 minuta. U posebnoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo.

U drugoj velikoj zdjeli miksajte maslac i šećer dok ne postanu svijetli i pjenasti. Umutite jedno po jedno jaje, a zatim dodajte ekstrakt vanilije. Postupno umiješajte smjesu brašna, naizmjenično sa smjesom datulja. Izlijte tijesto u podmazanu posudu za pečenje od cca 20 cm i pecite 35 do 40 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. U malom loncu zagrijte slatko vrhnje na laganoj vatri dok ne zavrije. Puding poslužite topao preliven vrućim vrhnjem.