sijeda kosa
Foto: Shutterstock

Sijeda kosa: Znak mudrosti, ljepote i genetskog utjecaja

Sijeda kosa prirodan je proces koji se javlja kako starimo, ali također može biti uzrokovana genetikom, stresom ili životnim čimbenicima. Dok neki ljudi prihvaćaju promjenu, drugima će možda biti teško prilagoditi se novoj boji kose. Otkrivamo uzroke sijede kose, prednosti i nedostatke sijeđenja te najbolje postupke za održavanje zdrave sijede kose. Bilo da prihvaćate svoje nove srebrne vlasi ili želite obnoviti prirodnu boju kose, ovaj će vam članak pružiti informacije i savjete koji su vam potrebni.

Sijeda kosa i njeni uzroci

Sijeda kosa je prirodan proces koji se javlja kako starimo. Naša je kosa prirodno pigmentirana melaninom koji joj daje boju. Kako starimo, proizvodnja melanina se smanjuje, zbog čega kosa gubi boju i sijedi. Ovaj proces obično počinje u kasnim 30-ima ili ranim 40-ima, ali se može dogoditi ranije ili kasnije, ovisno o različitim čimbenicima kao što su genetika, stres ili stil života.

Genetika igra značajnu ulogu u određivanju kada i koliko će kosa sijediti. Ako su vaši roditelji rano osijedjeli, veća je vjerojatnost da ćete i vi krenuti njihovim stopama. Međutim, drugi čimbenici poput stresa, načina života i zdravstvenih stanja također mogu utjecati na to kada i koliko kosa sijedi.

Sijeda kosa nije uranila bez razloga. Stres može biti glavni uzrok prerane sijede kose, jer potiče oslobađanje hormona koji mogu ometati proizvodnju melanina. To može uzrokovati da kosa sijedi brže nego što bi to bilo prirodno. Osim toga, stres također može uzrokovati ispadanje ili stanjivanje kose, zbog čega se sijede mogu još više isticati.

Ako ne želite da sijeda kosa dođe prije vremena, morate paziti na čimbenike životnog stila kao što su pušenje, loša prehrana i izloženost jakim kemikalijama koji mogu pridonijeti preranoj sijedi. Pušenje posebice može uzrokovati brže sijeđenje kose jer ometa proizvodnju melanina. Sijeda kosa zbog loše prehrane koja je siromašna vitaminima i mineralima, poput vitamina B12 i željeza, također može utjecati na zdravlje kose. Izloženost jakim kemikalijama, poput boja za kosu i izbjeljivača, može uzrokovati brže sijeđenje kose jer može oštetiti kosu i ometati proizvodnju melanina.

Sijeda kosa u nekim slučajevim može biti razlog medicinskog stanja. Određene autoimune bolesti, poput autoimune bolesti štitnjače, mogu utjecati na kosu i uzrokovati njezino sijeđenje. Neki lijekovi, poput lijekova za kemoterapiju, također mogu biti jedan od uzroka. Ako je sijeda kosa došla prerano, a niste sigurni zašto, važno je razgovarati sa svojim liječnikom kako biste isključili bilo kakva temeljna medicinska stanja.

foto: shutterstock

Održavanje zdrave sijede kose

Sijeda kosa i njezino održavanje zahtijevaju drugačiji pristup od održavanja pigmentirane kose. Sijede su podložnije oštećenjima, suhoći i lomljivosti, stoga je važno posebno se brinuti za nju kako bi izgledala bolje. Evo nekoliko najboljih praksi za održavanje zdrave sijede kose.

  • Koristite nježne proizvode za njegu kose:Važno je koristiti nježne proizvode za njegu kose koji ne sadrže jake kemikalije, sulfate i alkohol. Potražite proizvode koji su posebno dizajnirani za sijedu kosu ili za farbanu kosu, jer je vjerojatnije da će biti nježniji prema kosi.
  • Održavajte kosu vlažnom: Sijeda kosa je osjetljivija na isušivanje, stoga je važno održavati je vlažnom kako biste spriječili lomljenje i ispucale vrhove. Koristite dubinski regenerator jednom tjedno i razmislite o svakodnevnoj upotrebi regeneratora koji se ne ispire kako biste zadržali kosu hidratiziranom.
  • Izbjegavajte pretjerano toplinsko oblikovanje: Toplinsko oblikovanje može uzrokovati da kosa postane suha i lomljiva, što je može učiniti osjetljivijom na oštećenje. Ako morate koristiti alate za oblikovanje toplinom, kao što je sušilo za kosu ili pegla, koristite sprej za zaštitu od topline kako biste zaštitili kosu od oštećenja.
  • Ograničite izlaganje suncu: Sunčeve UV zrake mogu uzrokovati da kosa postane suha i lomljiva, a također mogu uzrokovati i blijeđenje. Kada provodite vrijeme na suncu, razmislite o nošenju šešira ili korištenju proizvoda za kosu koji štiti od UV zraka kako biste zaštitili kosu.
  • Redovito šišajte kosu: Sijeda kosa se mora održavati i njegovati. Redovito šišanje može spriječiti ispucale vrhove i održati kosu što boljom. Nastojte podrezivati svakih šest do osam tjedana kako bi kosa bila zdrava i dobro održavana.
  • Koristite ljubičasti šampon: Sijeda kosa ponekad može poprimiti žuti ili mjedeni ton, što može biti ružno. Korištenje ljubičastog šampona može pomoći neutralizirati ove tonove i zadržati kosu u najboljem izdanju.
  • Izbjegavajte pretjerano oblikovanje: Sijeda kosa je osjetljiva na previše proizvoda. Pretjerano oblikovanje kose, kao što je korištenje velike količine laka za kosu ili pjene, učinit će kosu suhom i lomljivom, te osjetljivijom na oštećenje.
  • Primajte redovite proteinske tretmane: Proteinski tretmani mogu pomoći u jačanju kose i spriječiti lomljenje. Razmislite o uzimanju proteinskog tretmana jednom mjesečno kako biste održali kosu zdravom i snažnom.
foto: shutterstock

Sijeda kosa i manjak vitamina 

Jedan od mogućih uzroka ranog pojavljivanja sijede kose je nedostatak određenih vitamina i minerala u tijelu. Ovi vitamini i minerali neophodni su za održavanje zdravlja i pigmentacije vaše kose. Najčešći vitamini i minerali koji se povezuju sa sijedom kosom su vitamin B12, folna kiselina, željezo i bakar. Nedostatak ovih nutrijenata može dovesti do rane pojave sijede kose, kao i drugih problema s kosom kao što su gubitak kose, suha i lomljiva kosa.

Vitamin B12 neophodan je za proizvodnju melanina, pigmenta koji vašoj kosi daje boju. Nedostatak ovog vitamina u tijelu može dovesti do preranog gubitka melanina, uzrokujući da kosa postane sijeda. Vitamin B12 možete dobiti iz hrane kao što su jaja, mliječni proizvodi, meso i riba ili iz suplemenata vitamina b12.

Folna kiselinavrlo je važan nutrijent za održavanje zdravlja vaše kose. Pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica, koje su odgovorne za prijenos kisika do folikula dlake. Nedostatak folne kiseline može uzrokovati sijedu kosu, kao i gubitak i lomljivost kose. Folnu kiselinu možete dobiti iz lisnatog povrća, graha i cjelovitih žitarica.

Željezo je također važno za održavanje zdravlja kose. Manjak željeza uzorkuje anemiju, stanje u kojem vaše tijelo nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca za prijenos kisika do folikula dlake.  Željezo možete dobiti iz crvenog mesa, peradi, ribe, graha i lisnatog povrća.

Bakar je još jedan mineral važan za održavanje zdravlja i pigmentacije vaše kose. Nedostatak bakra u tijelu može uzrokovati sijedu kosu, kao i uzrokovati gubitak i lomljivost kose. Bakar možete dobiti iz orašastih plodova, sjemenki, graha i školjki.

U nekim slučajevima, svakodnevno uzimanje multivitamina ili dodavanje više ovih specifičnih vitamina i minerala u vašu prehranu može spriječiti ili odgoditi pojavu sijede kose. Ali u konačnici, najbolji način za sprječavanje ranih sijedih vlasi je održavanje zdrave prehrane, izbjegavanje stresa i redovita tjelovježba.

foto: shutterstock

Što utječe na rane sijede?

Uz genetiku i nedostatak vitamina, postoji i nekoliko životnih čimbenika koji mogu pridonijeti ranoj pojavi sijede kose. Ti čimbenici mogu opteretiti vaše tijelo, što može uzrokovati prerano sijeđenje kose. Ovdje su neki od najčešćih čimbenika načina života koji mogu pridonijeti ranom pojavljivanju sijede kose:

Stres: Kronični stres može uzrokovati prekomjernu proizvodnju hormona kortizola, što može opteretiti vaše tijelo i utjecati na zdravlje vaše kose. Stres također može uzrokovati da vaše tijelo proizvodi manje melanina, pigmenta koji vašoj kosi daje boju. Zbog toga kosa može prerano posijediti.

Pušenje: Pušenje je povezano s raznim zdravstvenim problemima, uključujući ranu sijedu kosu. Kemikalije u cigaretama mogu oštetiti vaše folikule dlake i utjecati na proizvodnju melanina, što dovodi do preranog sijeđenja kose.

Loša prehrana: Prehrana kojoj nedostaju esencijalni vitamini i minerali može pridonijeti ranoj pojavi sijede kose. Prehrana koja je bogata prerađenom hranom i siromašna voćem, povrćem i nemasnim proteinima može uzrokovati manjak nutrijenata koji su važni za održavanje zdravlja i pigmentacije vaše kose.

Alkohol: Pretjerana konzumacija alkohola može uzrokovati niz zdravstvenih problema, uključujući ranu sijedu kosu. Alkohol može iscrpiti tijelo i opteretiti jetru, što može utjecati na zdravlje kose.

Nedostatak sna: Dosta sna je važno za održavanje cjelokupnog zdravlja, uključujući zdravlje kose. Nedostatak sna može opteretiti tijelo i uzrokovati hormonsku neravnotežu, što dovodi do ranog sijeđenja kose.

Kako biste spriječili ranu sijedu kosu, važno je izbjegavati ove čimbenike načina života što je više moguće. Zdrava prehrana koja je bogata vitaminima i mineralima, dovoljan san, izbjegavanje pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola te upravljanje stresom vježbanjem, meditacijom ili drugim aktivnostima za ublažavanje stresa mogu pomoći u održavanju zdravlja i pigmentacije vaše kose.

U nekim slučajevima promjena načina života možda neće biti dovoljna za sprječavanje rane sijede kose. Ako imate prerano sijeđenje kose, važno je razgovarati s liječnikom kako biste utvrdili temeljni uzrok i izradili plan djelovanja. Možda će biti potrebni medicinski tretmani kao što su hormonska terapija ili transplantacija kose kako bi se obnovila prirodna boja vaše kose. No, odabirom zdravog načina života možete pomoći odgoditi pojavu ranih sijedih i održati zdravlje i izgled svoje kose što je dulje moguće.

FAQ – Često postavljana pitanja o sijedoj kosi

Kako prehrana utječe na sijedu kosu? 

Neuravnotežena prehrana može utjecati na pojavu sijede kose jer nedostatak određenih vitamina i minerala, poput vitamina B12, željeza, bakra i cinka, može pridonijeti njezinom ranijem nastanku.

Može li se sijeda kosa vratiti u prirodnu boju? 

U nekim rijetkim slučajevima, kada je sijeda kosa uzrokovana faktorima poput stresa ili bolesti, moguće je povratak prirodne boje kose kada se ukloni uzrok. Međutim, u većini slučajeva sijeda kosa povezana s godinama i genetikom je trajna.

Je li sijeda kosa slabija od pigmentirane kose? 

Sijeda kosa može biti suša i krhkija od pigmentirane kose zbog smanjene proizvodnje prirodnih ulja u vlasištu.

Postoje li prirodni tretmani za sijedu kosu? 

Neki prirodni tretmani mogu pomoći u očuvanju zdravlja kose i mogu privremeno maskirati sijede, ali ne mogu trajno promijeniti boju sijede kose. Korisni su tretmani poput maski od kokosovog ulja ili amla praha.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!