vitamin b6
Foto: Shutterstock

Vitamin B6 i trudnoća: zašto je važan za razvoj fetusa?

Trudnoća je ključno razdoblje za majku i dijete, te je važno osigurati da majka dobiva odgovarajuću prehranu kako bi podržala razvoj fetusa. Jedan nutrijent koji ima ključnu ulogu u razvoju fetusa je vitamin B6. Ovaj vitamin je uključen u brojne procese u tijelu, uključujući stvaranje crvenih krvnih stanica i razvoj mozga i živčanog sustava.

U ovom ćemo članku istražiti zašto je vitamin B6 neophodan tijekom trudnoće, koliko vam je vitamina potrebno i iz kojih izvora ga je najbolje možete unijeti. Također ćemo razmotriti potencijalne rizike nedostatka vitamina B6 tijekom trudnoće i objasniti upotrebu dodataka prehrani.

Što je vitamin B6 i zašto je važan tijekom trudnoće?

Vitamin B6, poznat i kao piridoksin, vitamin je topiv u vodi koji ima ključnu ulogu u razvoju fetusa tijekom trudnoće. Ova hranjiva tvar neophodna je za stvaranje crvenih krvnih stanica, koje prenose kisik do bebe koja raste, te za razvoj živčanog sustava i mozga.

Dodatno, vitamin B6 je uključen u metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti, osiguravajući energiju za podršku brzom rastu fetusa u razvoju. Također pomaže u održavanju zdrave imunološke funkcije, što je kritično tijekom trudnoće kada je imunološki sustav potisnut kako bi se spriječilo majčino tijelo da odbaci fetus.

Uključivanje hrane bogate vitaminom B6 u trudničku prehranu izvrstan je način da osigurate da zadovoljite svoje dnevne potrebe. Međutim, važno je napomenuti da kuhanje i obrada hrane može značajno smanjiti sadržaj vitamina B6. Stoga je najbolje odlučiti se za svježe ili minimalno obrađene opcije kad god je to moguće.

Manjak vitamina B6 tijekom trudnoće može imati ozbiljne posljedice i za majku i za fetus u razvoju. Studije su povezale niske razine vitamina B6 tijekom trudnoće s povećanim rizikom od prijevremenog poroda, niske porođajne težine i urođenih mana kao što su defekti neuralne cijevi. Također može dovesti do anemije majke, što može povećati rizik od komplikacija tijekom poroda.

Koliko vitamina B6 trebate tijekom trudnoće?

Tijekom trudnoće, preporučeni dnevni unos vitamina B6 je 1,9 miligrama dnevno za žene u dobi od 19-50 godina. Međutim, nekim ženama može biti potrebno više ili manje, ovisno o individualnim čimbenicima kao što su dob, težina i opće zdravlje. Uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom kako biste utvrdili vaše specifične prehrambene potrebe tijekom trudnoće.

Važno je napomenuti da dnevni unos vitamina B6 ne smije prelaziti 100 miligrama na dan jer prekomjerne količine ovog vitamina mogu biti toksične i dovesti do štetnih učinaka poput oštećenja živaca. Najbolji način da osigurate dovoljan unos vitamina B6 tijekom trudnoće je uravnotežena i raznolika prehrana koja uključuje hranu bogatu vitaminom B6.

Dobri prehrambeni izvori vitamina B6 uključuju piletinu, puretinu, losos, tunu, leću, slanutak, smeđu rižu, banane i sjemenke suncokreta. Uz to, konzumacija prenatalnog vitamina koji sadrži vitamin B6 može pomoći u osiguravanju zadovoljavanja dnevnih potreba.

Također je važno uzeti u obzir bioraspoloživost vitamina B6 pri odabiru prehrambenih izvora. Dok neka hrana može biti bogata vitaminom B6, tijelo ga možda neće moći apsorbirati i učinkovito koristiti. Vitamin B6 u životinjskim proizvodima se lakše apsorbira nego vitamin B6 u biljnim izvorima. Stoga će vegetarijanci i vegani možda trebati konzumirati veće količine vitamina B6 kako bi zadovoljili svoje dnevne potrebe.

foto: shutterstock

Izvori vitamina B6 u hrani

Uključivanje hrane bogate vitaminom B6 u trudničku prehranu izvrstan je način da osigurate da zadovoljite svoje dnevne potrebe. Dobri prehrambeni izvori vitamina B6 uključuju različite životinjske i biljne namirnice. Neki od najboljih izvora vitamina B6 koje možete uključiti u svoju trudničku prehranu su:

 • Perad – Piletina i puretina izvrsni su izvori vitamina B6, a jedna porcija piletine od 3 unce sadrži oko 0,5 miligrama vitamina B6.
 • Riba – Losos, tuna i bakalar su dobri izvori vitamina B6, a porcija lososa od 3 unce sadrži oko 0,6 miligrama vitamina B6.
 • Cjelovite žitarice – Kruh od cjelovitih žitarica, smeđa riža i kvinoja izvrsni su izvori vitamina B6, a jedna šalica kuhane smeđe riže sadrži oko 0,5 miligrama vitamina B6.
 • Mahunarke – leća, slanutak i grah izvrsni su izvori vitamina B6, a jedna šalica kuhane leće sadrži oko 0,5 miligrama vitamina B6.
 • Orašasti plodovi i sjemenke – sjemenke suncokreta, pistacije i indijski oraščići dobri su izvori vitamina B6, a četvrtina šalice sjemenki suncokreta sadrži oko 0,4 miligrama vitamina B6.
 • Obogaćene žitarice – neke žitarice za doručak obogaćene su vitaminom B6, što predstavlja praktičan i jednostavan način za povećanje unosa vitamina B6.

Veza između vitamina B6 i razvoja fetalnog mozga

Vitamin B6 ima ključnu ulogu u razvoju mozga fetusa. Istraživanja pokazuju da nedostatak ovog važnog vitamina tijekom trudnoće može imati negativne učinke na fetus u razvoju. Vitamin B6 je uključen u proizvodnju neurotransmitera, kao što su serotonin i dopamin, koji su neophodni za pravilan rad mozga. Tijekom trudnoće, fetalni mozak se ubrzano razvija, a za taj proces neophodna je stalna opskrba vitaminom B6.

Niske razine vitamina B6 tijekom trudnoće mogu dovesti do niza kognitivnih problema i problema u ponašanju kod djece. Primjerice, jedno je istraživanje pokazalo da su djeca majki koje su imale niske razine vitamina B6 tijekom trudnoće vjerojatnije imati poteškoća s jezikom, pažnjom i pamćenjem.

Osim uloge u razvoju mozga, vitamin B6 važan je i za pravilan rad živčanog i imunološkog sustava. Pomaže u regulaciji razine hormona, te je uključen u proizvodnju crvenih krvnih stanica. Srećom, unos dovoljne količine vitamina B6 tijekom trudnoće je relativno jednostavan. Većina prenatalnih vitamina sadrži dovoljnu količinu vitamina B6 da zadovolji dnevne potrebe trudnica.

Osim toga, kao što smo ranije spomenuli, uključivanje hrane bogate vitaminom B6 u trudničku prehranu izvrstan je način da osigurate da zadovoljite svoje dnevne potrebe. Doista je neophodno razgovarati sa svojim liječnikom o unosu vitamina B6 tijekom trudnoće. Oni vam mogu preporučiti najbolji prenatalni vitamin za vaše specifične potrebe, a također mogu pružiti smjernice o tome kako u svoju prehranu uključiti hranu bogatu vitaminom B6.

foto: shutterstock

Vitamin B6 i prevencija urođenih mana

Vitamin B6 neophodan je za razvoj fetusa, a studije su pokazale da unos dovoljne količine ovog važnog vitamina tijekom trudnoće može spriječiti urođene mane.

Jedna od najčešćih urođenih mana koje se mogu spriječiti odgovarajućim unosom vitamina B6 su defekti neuralne cijevi. Defekti neuralne cijevi nastaju kada se neuralna cijev, koja tvori mozak i leđnu moždinu, ne uspije pravilno zatvoriti tijekom ranog razvoja fetusa. To može rezultirati nizom ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući paralizu i intelektualne teškoće.

Uzimanje dodataka vitamina B6 tijekom trudnoće može smanjiti rizik od oštećenja neuralne cijevi. Zapravo, opsežna studija otkrila je da su žene koje su svakodnevno uzimale vitaminski dodatak koji sadrži folnu kiselinu, vitamin B6 i vitamin B12 prije i tijekom rane trudnoće imale značajno manji rizik od rođenja djeteta s defektom neuralne cijevi.

Osim što sprječava defekte neuralne cijevi, vitamin B6 također može pomoći u smanjenju rizika od drugih urođenih mana, uključujući rascjep usne i nepca, srčane mane i abnormalnosti udova. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se u potpunosti razumjela veza između vitamina B6 i ovih urođenih mana.

Ovo su namirnice koje su bogate vitaminom B6 i koje možete lako uključiti u prehranu u trudnoći:

 • Slanutak: Jedna šalica kuhanog slanutka sadrži otprilike 1,1 mg vitamina B6.
 • Tuna: 85 g konzervirane tune sadrži otprilike 0,9 mg vitamina B6.
 • Krumpir: Jedan srednji krumpir sadrži otprilike 0,6 mg vitamina B6.
 • Banane: Jedna srednja banana sadrži otprilike 0,4 mg vitamina B6.
 • Piletina: 85 kuhanih pilećih prsa sadrži otprilike 0,5 mg vitamina B6.
 • Špinat: Jedna šalica kuhanog špinata sadrži otprilike 0,5 mg vitamina B6.
 • Avokado: jedan srednji avokado sadrži otprilike 0,5 mg vitamina B6.

Vitamin B6 i pomoć kod jutarnjih mučnina

Mnoge trudnice tijekom prvog tromjesečja trudnoće osjećaju mučninu i povraćanje, poznatije kao jutarnje mučnine. Srećom, vitamin B6 može pomoći u ublažavanju ovih neugodnih simptoma. Studije su pokazale da uzimanje dodataka vitamina B6 može smanjiti ozbiljnost i učestalost mučnine i povraćanja tijekom trudnoće. Zapravo, jedna je studija otkrila da su žene koje su svakodnevno uzimale dodatak vitamina B6 imale 50% smanjenje mučnine i povraćanja u usporedbi sa ženama koje nisu uzimale dodatak.

No, kako vitamin B6 pomaže kod jutarnjih mučnina? Jedna je teorija da vitamin B6 pomaže u regulaciji razine hormona serotonina, koji je uključen u regulaciju raspoloženja i apetita. Kada je razina serotonina poremećena, to može dovesti do mučnine i povraćanja. Vitamin B6 može pomoći u stabilizaciji razine serotonina, smanjujući težinu jutarnjih mučnina.Osim uzimanja dodataka prehrani, uključivanje hrane bogate vitaminom B6 u vašu prehranu također može pomoći u smanjenju mučnine i povraćanja tijekom trudnoće.

Evo nekoliko namirnica bogatih vitaminom B6 koje treba razmotriti:

 • Đumbir: Đumbir se stoljećima koristi za ublažavanje mučnine i povraćanja. Može se konzumirati u raznim oblicima, poput čaja, kapsula ili svježeg korijena đumbira.
 • Obogaćene žitarice: mnoge žitarice za doručak obogaćene su vitaminom B6, što ih čini lakim i praktičnim načinom za povećanje vašeg unosa.
 • Orašasti plodovi i sjemenke: bademi, sjemenke suncokreta i pistacije su dobri izvori vitamina B6.

Važno je napomenuti da iako vitamin B6 može pomoći u ublažavanju jutarnjih mučnina, on nije lijek za sve. Ako tijekom trudnoće osjećate jaku mučninu i povraćanje, važno je razgovarati sa svojim liječnikom kako biste isključili druga temeljna medicinska stanja.

foto: shutterstock

Rizici nedostatka vitamina B6 tijekom trudnoće

Vitamin B6 neophodan je za pravilan razvoj fetusa tijekom trudnoće, a nedostatak može imati ozbiljne posljedice.

 • Povećan rizik od prijevremenog poroda: Studije su pokazale da su niske razine vitamina B6 tijekom trudnoće povezane s povećanim rizikom od prijevremenog poroda. To može dovesti do prijevremenog poroda, što može uzrokovati niz zdravstvenih problema za bebu.
 • Kašnjenja u razvoju: Vitamin B6 ima ključnu ulogu u razvoju mozga fetusa, a nedostatak može dovesti do kašnjenja u razvoju. To može utjecati na djetetove kognitivne i motoričke sposobnosti kasnije u životu.
 • Povećan rizik od urođenih mana: Nedostatak vitamina B6 tijekom trudnoće povezan je s povećanim rizikom od određenih urođenih mana, poput rascjepa usne i nepca.
 • Anemija: Vitamin B6 važan je za proizvodnju crvenih krvnih stanica, a nedostatak može dovesti do anemije. Anemija tijekom trudnoće može povećati rizik od komplikacija kao što su prijevremeni porod, niska porođajna težina i smrtnost dojenčadi.
 • Oslabljena imunološka funkcija: Vitamin B6 igra ulogu u imunološkom sustavu, a nedostatak može narušiti imunološku funkciju. To može učiniti i majku i bebu osjetljivijima na infekcije.

Ako ste zabrinuti zbog unosa vitamina B6 tijekom trudnoće, razgovarajte sa svojim liječnikom. Oni vam mogu preporučiti dodatak vitamina B6 kako bi osigurali da zadovoljavate svoje dnevne potrebe. Kao i sa svakim drugim dodatkom, važno je razgovarati o rizicima i koristima sa svojim liječnikom prije nego započnete novi režim.

FAQ – Često postavljana pitanja

Kako Vitamin B6 utječe na mučninu u trudnoći?

Vitamin B6 može pomoći u smanjenju simptoma jutarnje mučnine kod trudnica, no važno je konzultirati se s liječnikom prije početka bilo kakve suplementacije.

Postoje li rizici od prekomjerne konzumacije Vitamina B6 tijekom trudnoće?

Iako je Vitamin B6 važan, prekomjerna konzumacija može imati negativne učinke. Važno je pridržavati se preporučenih doza.

Koje su posljedice nedostatka Vitamina B6 tijekom trudnoće?

Nedostatak Vitamina B6 može dovesti do raznih problema u trudnoći, uključujući povećani rizik od komplikacija za majku i fetus.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!