Endometrioza: bolest koju ima preko 150 milijuna žena

Iako je endometrioza bolest koja zahvaća preko 150 milijuna žena, do zadnjih par godina o njoj se znalo neobično malo. Mnogim ženama još dan danas ova bolest nije dijagnosticirana niti liječena, a zbog svojih bolnih simptoma drastično im smanjuje kvalitetu života i stvara dodatne komplikacije s kojima se moraju boriti, poput problema s plodnošću. 

endometrioza
FOTO: SHUTTERSTOCK

Jedan od glavnih razloga zašto mnoge žene nemaju dijagnosticiranu endometriozu jest to što je jaka menstrualna bol u potpunosti normalizirana i ne smatra se. Tako neke pacijentice posjete svog doktora zbog jakih menstrualnih bolova, a oni im ne omoguće daljnje dijagnostičke postupke niti liječenje jer liječnik ne smatra da se radi o nečem ozbiljnom nego regularnim bolovima. 

Ipak, ako primijetite bilo što izvan granica normale, važno je inzistirati na proširenom pregledu. 

Što je endometrioza?

Endometrioza je poremećaj u kojem tkivo sluznice maternice raste izvan šupljine same maternice, dakle, na različitim mjestima u tijelu gdje se ne bi trebala nalaziti. Naziv bolesti dolazi od riječi endometrij, koja označava sluznicu maternice. Tkivo slično endometriju će rasti na jajnicima, crijevima, ligamentima koji stabiliziraju maternicu te ponekad čak na mokraćnom mjehuru, tankom i debelom crijevu, rodnici i rektumu.

Ovakvo endometriotično tkivo ponaša se kao tkivo maternice, ali u pogrešnom dijelu tijela. Hormonalne promjene tijekom vašeg menstrualnog ciklusa djelovat će na endometriotično tkivo jednako kao i na sluznicu maternice, uzrokujući krvarenje. 

Žene s endometriozom krvare ne samo iz maternice, već iz čitavog endometrijskog tkiva izvan maternice, a višak krvi se nakuplja i iritira okolne organe što uzrokuje jako grčenje i bol. Upravo je zato jedan od glavnih simptoma endometrioze kronična bol. 

Endometrioza simptomi

Endometrioza simptomi su iznimno raznoliki; dok neke žene imaju blage simptome te često nisu ni svjesne da imaju endometriozu, kod drugih simptomi mogu biti jako teški, što ukazuje na uznapredovalo stanje. Ipak, bol nije u potpunosti u korelaciji s razvitkom vaše bolesti: neke žene imaju slabiji oblik endometrioze, ali osjećaju iznimno jaku bol. 

Bolest s najčešće pojavljuje oko 20-25 godine te prestaje oko menopauze, a neki od simptoma su: 

 • Jaka bol u zdjelici (pogotovo tijekom menstruacije)
 • Bolne menstruacije
 • Neplodnost
 • Teško krvarenje
 • Učestalost intenzivnih grčeva
 • Bol tijekom spolnog odnosa
 • Abnormalna krvarenja iz rodnice
 • Nelagoda pri pražnjenju crijeva
 • Česti zatvori i proljev
 • Nadutost
 • Bol tijekom mokrenja

Simptomi mogu biti promjenjivi ovisno o tome kako bolest napreduje stoga je potrebno ići na redovite ginekološke preglede kako bi se pratile eventualne promjene. Valja napomenuti i da veliki broj žena koje nemaju abnormalne simptome ali imaju bolest, otkriju ovo tek kada se susretnu s problemom neplodnosti i zakažu liječnički pregled u tu svrhu.

Što uzrokuje endometriozu?

Točan uzrok endometrioze nije poznat i postoje brojne teorije o uzroku, no niti jedna od njih nije znanstveno dokazana. 

Jedna od prvih teorija bila je da endometrioza nastaje tijekom procesa u kojemu menstrualna krv teče kroz jajovode natrag u zdjeličnu šupljinu umjesto na napusti tijelo. 

Druga teorija pak govori o tome da hormoni transformiraju stanice koje se nalaze izvan maternice u stanice nalik onima u unutrašnjosti maternice, to jest stanicama endometrija. 

podizanje svijesti o endometriozi
FOTO: SHUTTERSTOCK

Treća teorija pak govori o tome da je moguće da se stanice endometrija prenose iz maternice limfom, a kompromitiran imunološki sustav ne uništava spomenute zaostale stanice. 

Neovisno o postanku, znanstvenici se slažu da veliku ulogu ima genetika, te da žene koje imaju u obitelji bližnje s endometriozom imaju puno veći rizik od obolijevanja. 

Liječenje endometrioze

Većina žena s endometriozom želi brzu dijagnozu kako bi se riješile svojih intenzivnih, bolnih simptoma. Simptomi nekad mogu biti tako bolni da podsjećaju na upalu slijepog crijeva! Oni su nekada tako jaki da onemogućuju obavljanje svakodnevnih radnji. Ipak, dobra je vijest da se nakon dijagnoze ti simptomi mogu kontrolirati. 

Najjednostavniji način za reguliranje boli jest lijekovima protiv bolova, onima koji se izdaju bez recepta, a ako oni ne funkcioniraju možete dobiti i lijekove na recept koji imaju bolju učinkovitost. Ovo je ipak samo trenutno rješenje i poboljšava simptome samo na kratki period vremena.

Za liječenje endometrioze preporučuje se hormonska terapija. Unošenjem potrebnih hormona možete zaustaviti napredovanje endometrioze i vaše tijelo može bolje regulirati hormonalne promjene tijekom menstruacije.

Liječnik će vam sigurno preporučiti hormonsku kontracepciju za sprječavanje rasta i nakupljanja tkiva. Hormonalne pilule su dobre i za smanjivanje ili uklanjanje boli, ponekad čak i u potpunosti.

Još jedna alternativa jest injektirati medroksiprogesteron koji je učinkovit u zaustavljanju menstruacije i rastu endometrijskog tkiva, kao i u ublažavanju simptoma. Ovo svakako nije prva opcija koju trebate isprobati, jer ovakve injekcije mogu izazvati debljanje, probleme s kostima kao i depresiju. 

Još jedan način tretiranja endometrioze jest oslobađanje gonadotropina koji blokira proizvodnju estrogena. Estrogen je odgovoran za razvoj spolnih karakteristika kod žena, a blokiranje njegove proizvodnje sprječava menstruaciju i inducira umjetnu menopauzu.

bol endometrioze
foto: shutterstock

Kod osoba koje osjećaju jaku bol ili imaju želju imati djecu u budućnosti nekada se primjenjuju i kirurški zahvati. Najčešće se radi o uklanjanju izraslina endometrija pazeći da se obližnji reproduktivni organi ne oštete. Kao najmanje invazivna operacija, laparoskopija je dobar odabir za uklanjanje abnormalnog tkiva. 

Zadnja opcija jest histerektomija, iliti potpuno kirurško uklanjane maternice i cerviksa te jajnika koji proizvode estrogen pa tako i abnormalno tkivo. Nakon ovakve invazivne operacije nije moguće zatrudnjeti te se stoga ona koristi samo u teškim slučajevima kada je osoba u potpunosti sigurno u to da ne želi imati djecu. 

Koje komplikacije mogu nastati zbog endometrioze?

Većina žena koje imaju endometriozu susrele su se s problemima s plodnošću. Osobe koje imaju blaže oblike mogu zatrudnjeti, no oni koji imaju jače oblike imat će velikih poteškoća. Naime, pošto se sa sigurnošću ne zna uzrok bolesti, već se samo liječe simptomi, lijekovi ne mogu poboljšati plodnost žena s endometriozom.

Neke žene uspješno su zatrudnjele nakon kirurškog uklanjanja tkiva, dok su druge morale prolaziti kroz in vitro oplodnju ili tretmane za neplodnost kako bi poboljšale svoje šanse. 

Kako se simptomi pogoršavaju s vremenom, tako se prirodno začeće još više otežava

Čak i ako nemate problema s plodnošću, sama bolest iznimno je teška i ima veliki utjecaj na tijelo i psihu osobe. Kronična bol može predstavljati velik izazov i ometati vašu svakodnevicu, a pronalaženje pravih lijekova koji će ublažiti bol može biti dugotrajno. Ovo sve, u kombinaciji s hormonalnim promjenama, može dovesti do depresije, tjeskobe i drugih problema s mentalnim zdravljem koji se moraju liječiti.  

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!