Koji spolni hormoni postoje? (10 pitanja o hormonima)

Spolni hormoni su kemijske tvari koje proizvode gonade, spolne žlijezde tj. jajnici kod žena i testisi kod muškaraca. Ovi hormoni igraju ključnu ulogu u razvoju i održavanju sekundarnih spolnih karakteristika i regulaciji reproduktivnih funkcija.

Ako tijelo ne proizvodi dovoljno spolnih hormona ili ako postoji disbalans između različitih spolnih hormona, to može dovesti do raznih zdravstvenih problema i simptoma. Utjecaj nedostatka ili neravnoteže spolnih hormona razlikuje se između muškaraca i žena pa su tako i simptomi drugačiji.

Koji spolni hormoni postoje i koja je njihova uloga?

Spolni hormoni su skupina hormona koja igra ključnu ulogu u razvoju i održavanju sekundarnih spolnih karakteristika i regulaciji reproduktivnih funkcija u organizmu. Glavni spolni hormoni su estrogeni, progesteron i testosteron, a svaki od njih ima specifične funkcije i utjecaje na tijelo.

spolni hormoni
FOTO: SHUTTERSTOCK

1. Estrogen

Estrogeni su glavni ženski spolni hormoni i igraju ključnu ulogu u razvoju i održavanju ženskih spolnih karakteristika. To uključuje rast dojki, širenje kukova, rast stidnih dlačica i razvoj maternice i jajnika.

Oni igraju važnu ulogu u regulaciji menstrualnog ciklusa. Tijekom ciklusa, razina estrogena varira, što dovodi do sazrijevanja jajašca i pripreme maternice za moguću trudnoću.

Također podržavaju zdravlje kostiju, jer potiču apsorpciju kalcija, što je iznimno važno za rast i razvoj.

2. Progesteron

Progesteron se proizvodi u jajnicima i koristi se za pripremu maternice za trudnoću. Održava endometrij (unutarnju oblogu maternice) prikladnom za implantaciju oplođenog jajašca.

Nakon ovulacije, razina progesterona raste kako bi podržala potencijalnu trudnoću. Ako trudnoća ne nastupi, razina progesterona opada, što inicira menstruaciju.

3. Testosteron

Testosteron je glavni muški spolni hormon i odgovoran je za razvoj muških spolnih karakteristika. To uključuje dubok glas, rast brade i tijela, povećanje mišićne mase, razvoj testisa i proizvodnju spermija.

On igra ključnu ulogu u seksualnom nagonu i seksualnoj funkciji muškaraca. Pomaže održavati erekciju i seksualni interes.

Testosteron također utječe na razinu energije, koncentraciju i regulaciju tjelesne mase.

Važno je napomenuti da i muškarci i žene imaju ove spolne hormone, ali u različitim razinama. Neravnoteža u razinama ovih hormona može dovesti do različitih zdravstvenih problema i poremećaja, uključujući neredovite menstruacije, poteškoće s reprodukcijom, probleme sa seksualnom funkcijom i drugo.

Uz to, spolni hormoni također utječu na emocionalno i mentalno zdravlje te se povezuju s raspoloženjem i kognitivnim funkcijama kod oba spola. Osim toga, igraju ulogu u održavanju zdravlja kože, kostiju i drugih tkiva u tijelu.

Što ako se javi nedostatak spolnih hormona?

Ako tijelo ne proizvodi dovoljno spolnih hormona ili ako postoji disbalans između različitih spolnih hormona, to može dovesti do raznih zdravstvenih problema i simptoma. Utjecaj nedostatka ili neravnoteža spolnih hormona razlikuje se kod muškaraca i žena. 

Evo nekoliko mogućih problema koji se mogu pojaviti kada nema dovoljno spolnih hormona ili kada postoji njihova neravnoteža:

Žene: 

   – Nedostatak estrogena može dovesti do problema kao što su nepravilni menstrualni ciklusi ili potpuni izostanak menstruacije.

   – Može uzrokovati vaginalnu suhoću i bol tijekom seksualnog odnosa.

   – Dugotrajni nedostatak estrogena može povećati rizik od gubitka koštane mase i osteoporoze.

   – Nedostatak progesterona može uzrokovati neredovite ili nepravilne menstruacije, ali može dovesti i do poteškoća u održavanju trudnoće.

Muškarci:

   – Nedostatak testosterona može uzrokovati smanjenje libida i probleme sa seksualnom funkcijom, uključujući erektilnu disfunkciju.

   – Može dovesti do smanjenja mišićne mase i snage.

   – Može uzrokovati promjene u raspoloženju, umor i smanjenu koncentraciju.

Važno je napomenuti da hormonski poremećaji mogu imati širok spektar uzroka, uključujući genetske faktore, poremećaje žlijezda koje proizvode hormone (npr. štitnjača), stres, prehrambene navike i druge čimbenike. 

Ako sumnjate da imate problema s hormonima ili iskusite simptome povezane s neravnotežom spolnih hormona, važno je konzultirati se s liječnikom ili endokrinologom. 

Oni će moći provesti odgovarajuće testove kako bi dijagnosticirali problem i predložili odgovarajuće tretmane, uključujući hormonsku terapiju ako je potrebno. Pravilno liječenje hormonalnih problema može poboljšati kvalitetu života i smanjiti rizik od komplikacija.

A što s prolaktinom, folikulostimulirajućim i luteinizirajućim hormonima?

Postoje još neki hormoni koji su važni za oba spola, ali posebno za žene, a to su prolaktin, FSH i LH. 

Prolaktin, folikulostimulirajući hormon (FSH) i luteinizirajući hormon (LH) su tri različita hormona koje proizvodi hipofiza, mala žlijezda smještena u mozgu, i svaki od njih ima svoje specifične funkcije u tijelu.

 • Prolaktin

Prolaktin je hormon koji igra ključnu ulogu u regulaciji dojenja kod žena. Nakon poroda, prolaktin potiče proizvodnju mlijeka u mliječnim žlijezdama dojki. Također ima ulogu u suzbijanju ovulacije tijekom razdoblja dojenja, što pomaže u sprječavanju ponovne trudnoće.

 • Folikulostimulirajući hormon (FSH)

FSH igra ključnu ulogu u regulaciji reproduktivnih funkcija kod oba spola. Kod žena, FSH potiče sazrijevanje folikula (malih mjehurića) u jajnicima tijekom menstrualnog ciklusa. Kod muškaraca, FSH potiče sazrijevanje spermija u testisima.

 • Luteinizirajući hormon (LH)

LH igra također ključnu ulogu u reproduktivnim funkcijama. Kod žena, LH potiče ovulaciju (oslobađanje jajašca iz jajnika) sredinom menstrualnog ciklusa. Kod muškaraca, LH potiče stvaranje testosterona u testisima.

Osim svojih osnovnih funkcija, razine koju imaju ovi spolni hormoni prolaktin, FSH i LH u krvi, mogu pružiti važne informacije o zdravlju i reproduktivnoj funkciji. 

krvni pregledi spolnih hormona
FOTO: SHUTTERSTOCK

Na primjer, povećane razine prolaktina mogu ukazivati na poremećaje prolaktina, dok odstupanja u razinama FSH-a i LH-a mogu ukazivati na različite poremećaje reproduktivnog sustava, kao što su sindrom policističnih jajnika (PCOS) kod žena ili smanjenje plodnosti kod muškaraca.

Testiranje razine ovih hormona često se koristi u dijagnostici i praćenju stanja vezanih uz reproduktivno zdravlje. Važno je napomenuti da su ravnoteža i funkcija ovih hormona složene i ovise o mnogim čimbenicima.

Bilo kakve promjene u njihovim razinama ili funkcijama trebaju biti razmotrene s medicinskim stručnjakom kako bi se razjasnili uzroci i, ako je potrebno, razmotrili odgovarajući tretmani ili terapije.

10 važnih pitanja o hormonima

Spolni hormoni imaju jako veliku ulogu u životu svakog čovjeka stoga imaju i velik utjecaj na njegovo zdravlje. Važno je biti informiran o njima, a još je važnije znati što učiniti ako se pojave simptomi koji se čine povezani s njima. 

Ovo su samo neka od pitanja koja ljudi često postavljaju o spolnim hormonima. Svako pitanje o hormonima treba razmotriti s medicinskim stručnjakom kako bi se dobile individualizirane i točne informacije i smjernice za liječenje ili upravljanje hormonskim pitanjima.

1. Kako mogu znati jesu li moje razine spolnih hormona normalne?

   – Da biste znali jesu li vaše razine spolnih hormona normalne, trebali biste konzultirati svog liječnika ili endokrinologa. Oni će provesti testove krvi kako bi utvrdili vaše trenutne razine hormona i procijenili jesu li unutar normalnog raspona za vašu dob i spol.

2. Kako se liječi hormonska neravnoteža?

 – Liječenje hormonske neravnoteže ovisi o uzroku i simptomima. To može uključivati hormonsku terapiju za vraćanje ravnoteže hormona, promjene u načinu života (prehrana, tjelesna aktivnost), ili liječenje temeljnog zdravstvenog problema (npr. liječenje štitnjače ako je uzrok neravnoteže štitnjača).

3. Kako se može pomoći kod simptoma PMS-a (predmenstrualnog sindroma)?

   – Simptomi PMS-a mogu se ublažiti promjenama u prehrani, tjelesnoj aktivnosti i životnom stilu. Također postoje lijekovi i hormonalne terapije koje liječnici mogu preporučiti za teže simptome.

4. Kako se hormoni mijenjaju tijekom menopauze?

   – Tijekom menopauze, razine estrogena i progesterona u ženskom tijelu opadaju. Ovo može dovesti do simptoma poput valunga, neredovitih menstruacija i promjena u vaginalnom tkivu. Hormonska terapija (HT) može se koristiti za ublažavanje ovih simptoma, ali treba je primjenjivati ​​pažljivo i pod nadzorom liječnika.

5. Kako spolni hormoni utječu na plodnost?

   – Spolni hormoni igraju ključnu ulogu u plodnosti. Neravnoteža hormona kod žena ili muškaraca može uzrokovati probleme s plodnošću. Liječnik će procijeniti uzrok i preporučiti odgovarajuće tretmane, uključujući hormonalnu terapiju ili druge metode.

6. Kako se mogu kontrolirati razine testosterona kod problema poput hirzutizma (pojačanog rasta dlaka)?

   – Kontrola razina testosterona može se postići uz pomoć lijekova kao što su antiandrogeni. Liječnik će procijeniti najbolji pristup za svaku osobu ovisno o uzroku hirzutizma.

7. Kako se mogu smanjiti simptomi povezani s neravnotežom štitnjače?

   – Simptomi povezani s neravnotežom štitnjače mogu se kontrolirati primjenom hormonske terapije koja nadoknađuje nedostatak štitnjače ili smanjuje višak hormona.

8. Kako se hormonska terapija koristi u procesu promjene spola?

   – Hormonska terapija igra ključnu ulogu u procesu promjene spola. Transrodne osobe mogu primati hormonsku terapiju kako bi razvile tijelo koje bolje odgovara njihovom rodnom identitetu. Ovaj tretman treba nadzirati stručnjak za transrodnost.

9. Kako spolni hormoni utječu na mentalno zdravlje i emocionalno stanje?

   – Spolni hormoni mogu jako utjecati na emocionalno stanje i raspoloženje. Neravnoteža hormona može dovesti do promjena u raspoloženju i tjeskobe. U takvim slučajevima liječenje može poboljšati emocionalno zdravlje.

10. Da li se hormonalna terapija mijenja u trudnoći?

    – Hormonska terapija se obično prilagođava u trudnoći kako bi se osigurala sigurnost za majku i dijete. Liječnik će pratiti trudnoću i prilagoditi terapiju prema potrebi.

Važno je naglasiti da se ove informacije trebaju koristiti samo kao opći smjernice, a individualni tretman i savjetovanje treba provoditi uz pomoć kvalificiranog medicinskog stručnjaka koji može procijeniti specifične potrebe i okolnosti svake osobe.

Koja je veza između spolnih hormona i tjelesne težine?

Veza između spolnih hormona i tjelesne težine je složena i raznolika, jer hormoni igraju važnu ulogu u regulaciji apetita, metabolizma i skladištenju masti. 

Evo nekoliko načina na koje spolni hormoni mogu utjecati na tjelesnu težinu:

   – Estrogeni imaju tendenciju poticati skladištenje masti u tijelu. Žene obično imaju više tjelesne masti od muškaraca, a to je u velikoj mjeri posljedica estrogena.

spolni hormoni kod muškaraca i žena
FOTO: SHUTTERstock

   – Tijekom menstrualnog ciklusa, fluktuacije razina estrogena mogu utjecati na apetit i unos kalorija, što može dovesti do promjena u tjelesnoj težini.

   – Progesteron, koji se proizvodi tijekom drugog dijela menstrualnog ciklusa i tijekom trudnoće, može utjecati na zadržavanje vode u tijelu kod žena, što privremeno može povećati težinu.

   – Testosteron potiče rast mišićne mase, a veći mišići mogu utjecati na povećanje bazalnog metabolizma (količina energije koju tijelo troši u mirovanju).

   – Niske razine testosterona kod muškaraca mogu dovesti do smanjenja mišićne mase i povećanja masnih naslaga, što može pridonijeti debljanju.

   – Tijekom menopauze, žene doživljavaju smanjenje razine estrogena, što može utjecati na redistribuciju tjelesne masti prema trbuhu. To može povećati rizik od debljanja i povezanih zdravstvenih problema.

Osim spolnih hormona postoje još neke vrste hormona koje imaju velik utjecaj na tjelesnu težinu. 

Hormoni štitnjače, poput tiroksina (T4) i trijodotironina (T3), igraju ključnu ulogu u regulaciji metabolizma. 

Neravnoteža štitnjače može uzrokovati promjene u tjelesnoj težini. Hipotireoza (smanjena funkcija štitnjače) može dovesti do debljanja, dok hipertireoza (povećana funkcija štitnjače) može uzrokovati gubitak tjelesne težine.

Kortizol, hormon stresa, također može utjecati na unos hrane i skladištenje masti. Povišene razine kortizola mogu poticati žudnju za visokokaloričnom hranom, posebno ugljikohidratima i masnom hranom.

Važno je napomenuti da tjelesna težina ovisi o mnogim faktorima, uključujući genetiku, prehranu, tjelesnu aktivnost, stres, san i druge čimbenike. Hormoni su samo jedan od tih faktora. 

Promjene u tjelesnoj težini često su rezultat kompleksne interakcije između ovih faktora, a pristup upravljanju težinom trebao bi biti holistički, uzimajući u obzir sve aspekte zdravlja i dobrobiti.

Što učiniti kada su spolni hormoni u neravnoteži?

Kada sumnjate ili imate indikacije da su vaši spolni hormoni u neravnoteži, važno je konzultirati se s medicinskim stručnjakom, kao što je endokrinolog ili ginekolog (za žene) ili endokrinolog ili urolog (za muškarce). Oni će provesti odgovarajuće testove i procjene kako bi utvrdili prirodu neravnoteže i preporučili odgovarajuće tretmane. 

Evo koraka koje možete poduzeti kada sumnjate na neravnotežu spolnih hormona:

 • Prvi korak je zakazati konzultaciju s odgovarajućim liječnikom. Liječnik će provesti anamnezu, fizički pregled i razgovarati s vama o simptomima koje doživljavate.
 • Liječnik će naručiti testiranje hormona kako bi utvrdio razine vaših spolnih hormona, kao što su estrogeni, progesteron, testosteron, prolaktin, FSH i LH. Ovi testovi se obično provode putem krvnih pretraga.
 • Na temelju rezultata testova i kliničke procjene, liječnik će postaviti dijagnozu i identificirati uzrok neravnoteže hormona. Neravnoteža hormona može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući genetske predispozicije, stres, prehrambene navike, uzimanje određenih lijekova ili underlying medicinske probleme.
 • Liječnik će razviti individualizirani plan liječenja koji će ovisiti o uzroku neravnoteže hormona i simptomima koje doživljavate. 

Ovisno o situaciji, plan liječenja može uključivati sljedeće:

 • Za vraćanje ravnoteže hormona može se koristiti hormonska terapija. To može uključivati lijekove koji nadoknađuju hormone koji nedostaju ili reguliraju hormone koji su prekomjerni.
 • Ponekad se neravnoteža hormona može kontrolirati promjenama u načinu života, uključujući pravilnu prehranu, tjelesnu aktivnost, upravljanje stresom i promjene u životnim navikama.
 • Ako neravnoteža hormona proizlazi iz drugih zdravstvenih problema, kao što je poremećaj štitnjače, liječenje osnovnog problema može dovesti do normalizacije hormona.
 • U nekim rijetkim slučajevima, kirurški zahvati mogu biti potrebni za kontrolu neravnoteže hormona, na primjer, uklanjanje tumora hipofize koji utječu na proizvodnju hormona.

Važno je napomenuti da se liječenje neravnoteže spolnih hormona treba provoditi pod nadzorom i prema uputama kvalificiranog medicinskog stručnjaka. Samoliječenje i upotreba hormonskih suplemenata bez nadzora liječnika mogu dovesti do neželjenih nuspojava i komplikacija. 

Također, redovito praćenje i praćenje hormonskih razina važno je kako bi se osiguralo da liječenje daje željene rezultate i održava hormonalnu ravnotežu u tijelu.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!