djevojka na suncu

Kako se brinuti o masnoj koži ljeti?

Ljetno doba mnogima je san, ali onima s masnom kožom može predstavljati izazovno vrijeme. Masna koža za vrijeme ljetnih vrućina postaje još masnija zbog visokih temperatura i vlage što dovodi do začepljenih pora, akni i pretjeranog lučenja sebuma. Doduše, uz neke trikove možete spriječiti dodatne probleme koje ljeto donosi masnoj koži te uživati u svim radostima na plaži, u gradu ili u prirodi.

Redovito čistite kožu

Prvi korak u svakoj njezi kože pogotovo je važan za masnu kožu ljeti, a to je čišćenje. Čak i ako vaša standardna rutina obuhvaća čišćenje kože dvaput dnevno, možda ćete po ljeti morati koristiti jače proizvode koji mogu ukloniti sav višak sebuma. Proizvodi za čišćenje kože ljeti moraju biti nekomedogeni, a često ćete morati iskoristiti i nekoliko blazinica. Od pomoći vam mogu biti čistači sa salicilnom kiselinom koji pomažu regulirati lučenje sebuma, no takve sastojke možete sačuvati za druge proizvode u njezi kože.

djevojka koristi kremu za lice

Posegnite za dodatnim proizvodima

Ne možete spriječiti znojenje ljeti, no možete spriječiti pretjerano lučenje sebuma te na taj način održati masnu kožu u ravnoteži. Pritom je odličan alat niacinamid serum koji pomaže kod regulacije sebuma. Važno je da se on u potpunosti upije prije nego nanosite proizvod s vitaminom C kako se ne bi međusobno poništili. Razni drugi serumi sa salicilnom kiselinom i sličnim sastojcima također mogu biti od velike pomoći za odčepljivanje pora.

Eksfolijacija

Posljedica pretjeranog lučenja sebuma i dodatnog znojenja po ljeti mogu biti začepljene pore, a njih ćete najlakše riješiti eksfolijacijskim sredstvima. Pronađite nježne proizvode s AHA ili BHA kiselinama koje će ukloniti nečistoće iz vaših pora i minimizirati posljedice znojenja lica kombiniranog s masnom kožom. S ovim korakom nemojte pretjerivati.

Koristite lagane kreme

Ponekad masna koža pati i od proizvoda koje mi na nju stavljamo, stoga ovog ljeta osvijestite čime je mažete. Odaberite lagane kreme kao što je Cerave krema za lice koja neće začepiti vaše pore ni pojačati sjaj. Masna koža može biti zahtjevna podloga kad je riječ o kremama sa SPF faktorom, stoga potražite fluide ili gelove koji će se brzo upiti bez da ostave masni film na licu.

djevojka koristi kremu za lice

Resetirajte kožu

U toplo doba godine korisno je jednom tjedno „resetirati“ masnu kožu pomoću specijaliziranih maski za lice. Ove maske smiruju kožu, smanjuju lučenje sebuma te uklanjaju višak nečistoća. Ovisno o drugim problemima vaše kože možete naći maske koje ciljaju točno te zadatke.

Uživajte u ljetu

Sve u svemu, ljetno doba ne mora biti neugodno za masnu kožu, ako mu pristupite spremno. Unaprijed planirajte pri kupovini proizvoda te imajte na umu aktivnosti kojima ćete se baviti. Ako se bavite sportovima ili fizičkom aktivnosti, sa sobom nosite maramice za čišćenje lica ili malu bočicu micelarne vode kako ne bi znoj stajao na vašoj koži. Nemojte dirati lice rukama – ovaj savjet vrijedi i inače, no pogotovo kad je riječ o masnoj koži ljeti. Na kraju, kupanjem u moru donekle ćete osušiti svoju kožu te spriječiti prištiće, ali morate je dovoljno hidrirati kako biste nadoknadili taj gubitak.

(Sponzorirani članak)