Ricinusovo ulje
Foto: Pixabay

Ricinusovo ulje – čemu služi i zašto je dobro za vas

Ricinusovo ulje proizvodi se od jedne od najotrovnijih biljaka na planeti, Ricina, ovo je ulje potpuna suprotnost toj biljci. Ulje ricinusa ne samo da nije otrovno već je i vrlo ljekovito i blagotvorno za ljudski organizam i veoma popularno rješenje za neke probleme iz područja dermokozmetike.

Ova posebna biljka ima protuupalno i antibakterijsko djelovanje pa je jedna od najpopularnijih biljaka iz područja prirodnih lijekova. Izrazito je gusto i mazivo no to ne stvara prepreku da prodre u kožu i hidratizira je.

Zašto i kako koristiti ovo ulje

Ricinusovo ulje dobar je izbor svakog pojedinca koji voli prirodnu kozmetiku i koji se želi liječiti proizvodima koji su nastali na prirodan način. Zbog svoje visoke koncentracije vitamina E i posebne kiseline odlično je za njegu i liječenje kože. 

Ricinusovo ulje ima iznimnu sposobnost poticanja rasta trepavica, obrva i kose. Ako imate rijetke trepavice ili obrve te imate problema s njihovim rastom, jedan je dobar savjet koristiti ovo ulje.  

Za postizanje ljepših i dužih trepavica te gustih obrva potrebno je svaku noć prije spavanja nanijeti par kapi ricinusovog ulja na trepavice i obrve. Nemojte se brinuti da će vam nanošenje uzrokovati probleme s očima, jer ovo ulje ne peče niti smeta. 

Ako imate problema s rastom kose možete ga upotrijebiti i u tu svrhu. Dodajte ricinusovo ulje u neku od svojih maski za kosu barem jednom tjedno i uživajte u bržem rastu vaše kose. Također, ricinusovo ulje je dobro rješenje i kako se riješiti peruti.

Ulje pomaže i liječenju ispucalih vrhova vlasi, ispucalih usnica i lomljivih noktiju jer stvara zaštitu i omogućuje obnovu oštećenja. On je odlična zamjena za sjajilo koje istovremeno hrani i uljepšava, za što je zaslužna njegova gustoća.

Ako imate suhu kožu koja se ljušti ricinusovo ulje je dobrodošlo u vašu njegu kože jer će ju dubinski nahraniti. Kombinirajte ga s nekim drugim hranjivim uljem poput kokosovog i uživajte u mekanoj i hidratiziranoj koži.

Ako ste rodili i mučite se sa strijama tada morate znati da vam i ovdje može pomoći ricinusovo ulje koje smanjuje strije i čini ih bljeđima i manje primjetnima.

Još jedna primjena ricinusovog ulja je i njega oštećene kože peta, a vrlo ga je lako dodati bilo kojoj kremi za njegu stopala koju koristite. Možete ga koristiti i u mješavini s kokosovim uljem kojeg ćete nanijeti na oštećenu kožu. 

Ricinusovo ulje
Foto: Pixabay

Je li ricinusovo ulje ljekovito?

Ricinusovo ulje ima snažno protuupalno djelovanje pa ga mnogi koriste upravo u te svrhe. Može poslužiti za smanjivanje boli u zglobovima i mišićima i to pomoću toplih kompresa natopljenih uljem, a koje će tako lakše doći do područja upale. 

Za osobe koje boluju od artritisa, reume i slično, ricinusovo ulje pomaže smanjiti tegobe i olakšati period jake upale.

Ricinusovo ulje je poznato i po svojoj sposobnosti da olakša probavne probleme i da potiče cirkulaciju i detoksikaciju organizma. 

Istovremeno, ulje ricinusa se može koristiti i kao vrstu dezinficijensa kod raznih uboda i ogrebotina.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!