Aronija
Foto: Pixabay

Aronija kao prirodno oružje u zaštiti od bolesti

Aronija je bobičasto voće i moćna biljka čija ljekovitost naprosto zadivljuje – riječ je o biljci koja ljudski organizam može očistiti od štetnih tvari, osobito teških metala, stoga je velika pomoć u sprječavanju nastajanja raznih zloćudnih bolesti. 

No, to nije jedino bitno kod aronije – studije su pokazale da je aronija izuzetno velika pomoć u liječenju raznih bolesti jer je riječ o izuzetnom antioksidansu koji ima antikancerogeno djelovanje i koji sprječava nastajanje loših slobodnih radikala. 

Što je aronija?

Aronija
Foto: Pixabay

Aronija je listopadna biljka iz porodice ruža, Rosaceae. Područja na kojima se najviše uzgaja aronija su Rusija, Poljska, Češka i Slovačka. Osobito cijenjena vrsta aronije je ona koja se uzgaja u Sibiru, jer je uzgojena u potpuno čistom prirodnom okolišu i pri hladnijim temperaturama. 

Kako izgleda aronija? Aronija je grmolika voćna vrsta koja može narasti na bilo koju visinu od 1 do 3 metara. Grm je bogat tamnozelenim mesnatim listovima ovalnog oblika koji postaju crveni tijekom jeseni zbog čega biljka dobije predivan dekorativan izgled. 

Postoje tri vrste aronije: crna, tamnocrvena i ljubičasta a da je riječ o uistinu zdravoj i ekološki uzgojenoj biljci govori činjenica da aronija nema prirodnog neprijatelja pa je stoga uopće ne treba tretirati pesticidima. 

Biljka u svibnju postaje bogata lijepim cvjetovima, koji se kreću od bijele do svijetloroze boje. Aronija cvjeta čak tri mjeseca prije nego se na njoj u kolovozu počnu pojavljivati plodovi. Riječ je o tamnoplavim bobicama koje su najčešće okrugle no ponekad i spljoštene. Bobice su skupljene u ogrozd u kojemu se obično nalazi petnaestak bobica. 

Kao što smo već ranije spomenuli vezano uz uzgoj aronije u Sibiru, aroniju je moguće uzgajati i u oštrijoj klimi jer vrlo dobro podnosi niske temperature. No bez obzira na to, treba joj mnogo svjetla za rast pa je svakako važno da se uzgaja na terenima na kojima ima dovoljno sunca. Također je potrebno imati dovoljno padalina jer će inače plodovi biti sitni i prilično kiseli.

S obzirom na to da je aronija višegodišnja biljka može doživjeti starost od 30 godina!

Utjecaj aronije na zdravlje

Aronija ima ogroman kapacitet kao antioksidans pa je dovoljno reći da je višestruko veća od vrlo poznate borovnice i drugih bobica koje se smatraju odličnim izvorima antioksidansa. Osobito važan sastojak aronije, osim velikih količina tanina i flavonoida, jest antocijanin, podvrsta flavonoida koji tijelu pružaju odličnu zaštitu od štetnog ultraljubičastog zračenja.

Aronija se može pohvaliti s više od tri stotine aktivnih bioloških spojeva i raznih vitamina i minerala. 

Koje su sve prednosti aronije i kako ona utječe na naš organizam:

 • Aronija je izvrsna u pojačavanju cirkulacije u krvnim žilama dok istovremeno snižava ukupnu količinu kolesterola, osobito lošeg LDL kolesterola, a to se postiže svakodnevnom konzumacijom njenih bobica
 • Aronija je velika pomoć osobama koje pate od migrena i glavobolja 
 • Aronija vrlo učinkovito snizuje krvni pritisak
 • Aronija se pokazala vrlo blagotvornom za crijeva i želudac jer smanjuje stres njihovim sluznicama
 • Aronija jača imunitet te tako pomaže tijelu da se učinkovito bori protiv bolesti
 • S obzirom na to da djeluje protuupalno velika je pomoć u rješavanju raznih upala
 • Pozitivno djeluje na urinarni trakt i sprječava razvoj njegovih infekcija, bez obzira jesu li nastale djelovanjem virusa ili bakterija
 • Poboljšava rad jetre
 • Poboljšava rad žuči
 • Zbog velike količine betakarotena odlična je za zaštitu stanica od UV zračenja čime smanjuje mogućnost nastajanja melanoma
 • Aronija ima i antidijabetička svojstva jer pomaže regulirati rad gušterače što zapravo znači da pomaže tijelu regulirati razinu šećera u krvi
 • Aronija će pomoći regulirati i rad štitnjače
 • Aronija kod nekih može olakšati upalno stanje vena

Kako piti aroniju?

Kako piti aroniju: kao sok, sirup ili čaj? Ovo nije toliko važno jer su svi oblici aronije vrlo zdravi, osobito zbog činjenice da se aroniju ne prska pesticidima. 

Aronija čaj, sok i sirup

Aronija sok je ukusni eliksir koji ima sposobnost podići cijeli imunološki sustav jer ima snažno antioksidativno i antitumorsko djelovanje. Iako ga se može kupiti u većini trgovina nije ga teško napraviti niti kod kuće. 

Ako imate svoju aroniju možete ju spremiti u zamrzivač jer zamrzavanje nema loš utjecaj na biljku niti na sok. Opće poznato je da aronija jako dobro podnosi niske temperature (sibirska aronija je među najpoznatijima u svijetu). 

Aroniju nakon odmrzavanja možete prešati u sokovniku ili u stroju za mljevenje mesa, a svakako izbjegavajte korištenje sladila i šećera kako biste unijeli samo njen prirodni oblik. Hladno prešani sok od aronije jedan je od najboljih načina kako piti aroniju jer je jednostavan za pripremu, a pruža maksimalni učinak. Od 1 kg bobica možete dobiti otprilike 7 dl soka od aronije, kojeg možete konzumirati i procijeđenog i neprocijeđenog, ali u količini do 50 mililitara soka. 

Ipak, ako niste u mogućnosti piti čistu aroniju možete jednostavno napraviti aronija sirup od nje i to tako da uzmete 2 kg bobica aronije, 800 g šećera, 1 litru vode i sok jednog limuna. Ove sastojke je potrebno staviti zajedno u lonac i kuhati, s tim da čitavo vrijeme treba stiskati bobice i na taj ih način oslobađati ukusnog i zdravog soka. Pustite da provrije i ugasite nakon nekoliko minuta te procijedite. Sada je potrebno samo sterilizirati nekoliko staklenih boca i spremiti ih na tamno i hladno mjesto. 

Aronija čaj

Aronija čaj je još jedan od načina kako piti aroniju i to kroz suho lišće ili cvjetove biljaka. Potrebno ih je samo usitniti na male komadiće i preliti vrućom vodom. Lišće i cvjetovi moraju odstajati oko deset minuta u vodi, a idealno je čaju od aronije dodati med. 

Može se piti i nekoliko šalica čaja dnevno, i njime možete zamijeniti manje zdrave sokove. Čaj od aronije i voda sasvim su dovoljni za održavanje zdravog života. 

Aronija na prazan želudac

Iako postoji mnogo namirnica za koje se ne preporučuje konzumacija na prazan želudac nakon buđenja, kao što su šećeri, citrusi, gazirana pića ili peciva s kvascem, aronija nije među njima.

Sok od aronije se smije piti, pa čak i preporučuje piti na prazan želudac, u količini od jedne čaše dnevno, jer nije teška za želudac, a na taj se način može izvući maksimalan učinak iz biljke. Naravno, uvijek postoje iznimke jer bolestan želudac drugačije podnosi konzumaciju različitih namirnica.