Foto: Pixabay

Sindrom karpalnog tunela – kako ga liječiti i otkloniti tegobu?

Pritisak na živac medianus uzrokuje neugodni sindrom karpalnog tunela šake, koji može biti izazvan dugotrajnim radom za računalom, ali i drugim poslovima koji uključuju ponavljajuće pokrete ručnog zgloba.

Bol pri spavanju, oteklina, motoričke smetnje i problemi sa senzibilnosti na području šake. To su neki od simptoma koje uzrokuje sindrom karpalnog tunela iliti karpalnog kanala, do kojeg dolazi zbog kompresije kojoj je izložen živac medianus.

Radi se o živcu koji povezuje nervni sustav unutar vaše šake, odnosno živce srednjeg prsta, kažiprsta i palca, a kada dođe do pritiska posljedice će osjećati vaš ručni zglob i cijela šaka, što može biti problematično pri obavljaju zadataka na radnom mjestu.

Istina je, upravo rad za računalom posljednjih godina najčešće izaziva sindrom karpalnog kanala, pogotovo ako radite u neergonomskim uvjetima. Miš je pak uređaj pri čijem korištenju obično nastaju problemi.

Bilo da ste internetski novinar, administrator web trgovine ili tek strastveni igrač hrvatskih online casina koji voli manualno pokretati svaku vrtnju na omiljenim igrama, ako se vaša ruka na mišu nalazi satima u nezgodnom položaju, tada se zna javiti ovaj sindrom, a s njim i problemi s osjetom u šaci, kao i motoričke smetnje.

Sindrom karpalnog tunela ne mora uvijek izazvati računalo, već svako zanimanje koje uključuje nezgodne pokrete ručnog zgloba koji se ponavljaju, a tu su i degenerativne bolesti koje mogu dovesti do ovakvih tegoba.

Uspješno će vam ga dijagnosticirati elektroneurofiziološka dijagnostika ili posebno osmišljena testiranja poput Phalenovog, nakon čega je najbolja odluka odmah započeti s terapijom, kako biste mogli vratiti potpunu funkcionalnost svojoj šaci…

Fizioterapija daje dobre rezultate

Foto: Wikimedia Commons

Sindrom karpalnog tunela moguće je otkloniti neoperativnom ili operativnom metodom. Operaciji se pribjegava isključivo ako sve druge terapije nisu dale željene rezultate. Može biti endoskopska ili otvorenog tipa, no prije nego što odete pod nož svakako prvo probajte s fizikalnom terapijom.

Postoje vježbe jačanja zgloba stiskanjem loptice, koje se preporučuju svima koji pate od ovog sindroma, a tu su i vježbe istezanja mišića, kao i istezanja samog karpalnog kanala te živca medianus. Rad na cirkulaciji u ovom dijelu tijela također pomaže i može otkloniti probleme.

Uz to, jako je bitno učiniti radno mjesto koje koristite bolje prilagođenim vašem tijelu, što uključuje ergonomska rješenja koja će pomoći da šaka radi opušteno, bez onih ponavljajućih pokreta koji iritiraju živčani sustav.

Također, nije nevažno ni kako radite svoj posao. Ako ste spomenuti administrator web trgovine koji je dobio zadatak dodati u galeriju po jednu fotografiju na nekoliko tisuća proizvoda, što znači da ćete provesti mnogo vremena ispred ekrana, nemojte upasti u zamku i satima to raditi bez odmora.

Baš suprotno, važno je uzimati redovite stanke i odmarati tijelo, s posebnom pažnjom posvećenom zdravlju vaših ruku, kao i donjeg dijela leđa kojeg bi također trebalo redovito istezati.

Spomenimo još da uz ozbiljnije simptome liječnik može odrediti kao terapiju imobilizaciju zgloba, kao i primjenu nesteroidnih protuupalnih lijekova i injekcija, što je neka srednja faza liječenja, između fizikalne terapije i operativnog zahvata.

U svakom slučaju, poput ganglion ciste sindrom karpalnog tunela nešto je što ne smijete ignorirati, već se trebate podvrgnuti terapiji koja će otkloniti nepotrebne bolove na području vašeg ručnog zgloba. Zato svakako reagirajte ako osjetite živčanu napetost u vašoj šaci i pravim potezima otklonite vaše tegobe…

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!