Foto: Pixabay

Koje sve dobrobiti donosi bavljenje sportom?

Redovita tjelovježba podiže energiju i pomaže održavanju tjelesne težine pod kontrolom, a također mnogo znači za zdravlje krvožilnog sustava, kao i mišića te kostiju.

Za Hrvatsku volimo govoriti da je sportska nacija, no bavimo li se zaista dovoljno sportom u našoj zemlji? Istina je, imamo pregršt talentiranih mladih sportaša koji ostvaruju impresivne rezultate na svjetskom nivou. Ipak, po pitanju rekreativnog sporta sasvim je drukčija priča.

Istraživanja pokazuju da oko dvije trećine stanovništva ima problema s prekomjernom tjelesnom težinom, a jedan od glavnih razloga problema s viškom kilograma upravo je izbjegavanje tjelesne aktivnosti. Do toga nije došlo slučajno. Čim izađu iz obrazovnog sustava naši sugrađani ne samo što izbjegavaju sport, već mnogi zapostavljaju bilo kakvu tjelovježbu i još bitnije kretanje, a za transport uglavnom koriste ljubimca na četiri kotača.

A bavljenje sportom zapravo ima brojne dobrobiti za ljudsko tijelo i um, zbog čega nećete pogriješiti ako dio svoje svakodnevice posvetite fizičkim aktivnostima…

Sport jača mišiće i čuva srce

Možda se u našoj zemlji većina građana drži sportske prognoze, odnosno sportu pristupa isključivo pasivno, no ne bi im škodilo protegnuti mišiće, jer njihovim jačanjem ne samo što ljepše oblikujemo tijelo, već i popravljamo vlastito držanje te smanjujemo izglede za javljanje boli, prije svega u području leđa.

Redoviti treninzi također će pomoći očuvanju zdravlja zglobova i kostiju, prijeko potrebnih za dugoročnu vitalnost, dok je tjelovježba posebno važna za krvožilni sustav, jer jača kapacitete srca te smanjuje izglede za nastankom opasnih bolesti poput dijabetesa. U kombinaciji pak s pravilnom prehranom također drži pod kontrolom krvni tlak i razinu kolesterola.

Bavljenje sportom povećava i naše plućne kapacitete, jednako važne kao i one srčane te poboljšava našu ravnotežu, što može biti presudno kad se nađete u opasnoj situaciji.

Ne treba posebno naglašavati da tjelovježba značajno olakšava postizanje kalorijskog deficita, a samim time i mršavljenje, odnosno uspješno kontroliranje tjelesne težine.

Uz sve to, bilo da sudjelujete u momčadskom sportu poput nogometa ili se bavite individualnim sportovima izdržljivosti poput biciklizma, dobar trening pozitivno će utjecati na razinu vaše energije i omogućit će da iz sebe izbacite nakupljeni stres, zbog čega ćete lakše zaspati i bolje se osjećati kad se sljedećeg jutra probudite…

Foto: Pixabay

Natjecateljski duh ključan u životu

Osim što će puno učiniti za zdravlje i vitalnost ljudskog organizma, sport također mnogo znači i za mentalni sklop pojedinca, jer kroz natjecanja s drugima učimo kako uvijek dati svoj maksimum. Želja za pobjeđivanjem nužna je ako želite biti konkurentni na radnom tržištu, kao i usvajanje filozofije konstantnog rada na sebi, što zapravo stoji iza svakog uspješnog sportaša.  

Ne zaboravimo ni da sportski uspjesi podižu samopouzdanje, pogotovo ako ih prati i uspješna izgradnja tijela, a kroz različita natjecanja širimo i krug poznanika te prijatelja, što je korisno za svakog od nas.

Uz sve to, sport nas uči poštivanju protivnika, a i kako se nositi s porazima te neuspjesima, na koje ćemo prije ili kasnije naići u našem poslovnom i privatnom životu.

Drugim riječima, sport je od izuzetne važnosti za fizičko i mentalno zdravlje svakog pojedinca, a sa sobom donosi i uzbuđenje, odnosno snažne emocije koje proizlaze iz neizvjesnog nadmetanja s vašim sportskim suparnicima.

To je sasvim dovoljno razloga za svakodnevno bavljenje sportom, a na svakome od nas je odlučiti želi li trenirati samostalno ili grupno, odnosno želi li se nadmetati sa samim sobom i svojim fizičkim granicama, ili možda ipak s drugim natjecateljima…