Foto: Pixabay

Zašto nije zdravo provoditi mnogo vremena ispred ekrana?

Iako smo posljednjih godina postali potpuno ovisni o hipnotiziranom gledanju u ekran mobitela, tableta ili računala, s tim ipak dolazi i nekoliko negativnih posljedica za zdravlje…

Nema sumnje, ekrani su postali neizostavni dio naše svakodnevice. Još tamo osamdesetih i devedesetih godina mnogo smo vremena provodili gledajući u televizor, da bi ga u novom mileniju u velikoj mjeri zamijenio kompjutor, koji je zadnjih godina pao u sjenu mobitela, tableta i ostalih pametnih uređaja koji su se pokazali još praktičnijima.

Gledanjem u ekran danas tražimo prijeko potrebne informacije i učimo, a na zaslonu također kupujemo, komuniciramo te dolazimo do zabavnih sadržaja, od različitih video materijala i igara na društvenim mrežama do online casina i sportskih kladionica, posebno popularnih u našoj zemlji.

Istraživanja su pokazala da čak 11 sati dnevno odrasli u prosjeku provode pred različitim ekranima, dok tinejdžeri tek nešto manje bulje u zaslone svojih pametnih uređaja. Pa iako ekrani više ne zrače kao početkom devedesetih, svejedno toliko vremena provedenog pred ekranom mora negativno utjecati na ljudsko zdravlje…

Kratkovidnost i suhe oči

Ljudi na zaista razne načine mogu oštetiti svoje oči, a neki od nas se i rađaju s raznim problemima kao kratkovidnost, dalekovidnost, daltonizam itd. Trebali bi stoga barem obratiti pažnju da ih čuvamo što to bolje možemo. Iako zasad nema jasnih preporuka koliko bismo vremena trebali provoditi pred ekranom, zdravstveni autoriteti se slažu da konstantno gledanje u ekran može dovesti do nastanka kratkovidnosti, odnosno do pogoršanja stanja ako od nje već patite.

Također, još je veći problem suhoća očiju, do koje će doći zbog pretjerano intenzivnog gledanja u zaslon vašeg digitalnog uređaja.

Foto: Pixabay

Zbog toga se preporučuje da svakih 20 minuta uzimate pauzu od gledanja u ekran mobitela ili računala te da što češće trepćete za vrijeme rada. Umjetne suze svakako će pomoći da ublažite posljedice intenzivnog gledanja u ekran, a onima koji mnogo vremena pišu za računalom svakako se preporučuje da ne prate ispisana slova cijelo vrijeme na ekranu, već da dio vremena gledaju u tipkovnicu.

Filter koji štiti ljudske oči od plavog svjetla korisno je rješenje i smanjit će naprezanje, a redoviti pregled kod oftalmologa također je nužnost kako biste uvijek situaciju držali pod potpunom kontrolom…

Napetost i nedostatak kretanja

Osim problema koji ekran može izazvati za vaše oči, postoji još nekoliko negativnih posljedica konstantnog gledanja u zaslon različitih uređaja.

Kao prvo, javlja se problem stresa, odnosno napetosti, jer dok prstom spuštate različite sadržaje niz vaš ekran, u konstantnoj ste potrazi za novim izvorima informacija i ni trenutka se ne uspijevate opustiti. Ako imate problem da svakih nekoliko minuta vadite mobitel iz džepa i tražite različite sadržaje putem Interneta, to jasno pokazuje da se više niste u stanju opustiti, što će imati posljedice na vaš živčani sustav, ali i na vašu percepciju svijeta, jer sve ćete se teže koncentrirati na stvari na koje biste trebali biti fokusirani.

Ne zaboravimo ni nezgodan položaj u kojem je obično vrat dok gledamo na ekran mobitela, što može također dovesti do neuroloških problema, a ako se radi o velikom broju sati provedenom pred računalom, tada je svakako važno raditi pauze i istezati donji dio leđa, kako ne bi došlo do konstantnih bolova u njima.

Uz to, provođenje pola dana buljeći u ekran digitalnih uređaja također loše djeluje na našu tjelesnu spremu. Naime, teško je kontrolirati tjelesnu težinu ako se ne krećete i ne trošite kalorije, a to je teško raditi na pravi način u slučaju da većinu vremena provodite pred različitim ekranima. Kretanje je bitno, a dugotrajno sjedenje za računalom to svakako onemogućuje.

Za kraj, spomenimo i probleme sa spavanjem, jer će intenzivno gledanje digitalnih sadržaja u kasnim satima otežati padanje u san. A kad sve uzmemo u obzir postaje jasno da bi zaista trebalo ograničiti vrijeme provedeno pred zaslonom na neku razumnu mjeru, a svatko za sebe treba odlučiti koliko je to sati dnevno…

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!