skolioza
Foto: Shutterstock

Skolioza: Uzroci, simptomi i 6 najboljih vježbi

Skolioza je stanje koje utječe na zakrivljenost kralježnice, uzrokujući njezino krivljenje u stranu. Ovo se stanje može pojaviti u bilo kojoj dobi, ali se najčešće dijagnosticira tijekom adolescencije. Dok blagi slučajevi skolioze ne moraju uzrokovati nikakve vidljive simptome, teži slučajevi mogu dovesti do boli, nelagode i otežanog disanja.

Uzroci skolioze nisu uvijek jasni, ali vjeruje se da je povezana s kombinacijom genetskih i okolišnih čimbenika. Neki slučajevi skolioze mogu biti uzrokovani temeljnim medicinskim stanjima kao što su cerebralna paraliza ili mišićna distrofija, dok drugi mogu biti idiopatski, što znači da je uzrok nepoznat.

Liječenje skolioze može ovisiti o težini zakrivljenosti, dobi pacijenta i prisutnosti bilo kojeg temeljnog zdravstvenog stanja. U nekim slučajevima, blagi slučajevi skolioze možda uopće neće zahtijevati liječenje, dok teži slučajevi mogu zahtijevati stezanje ili operaciju.

Vrste skolioze

Postoji nekoliko različitih tipova skolioze, ali najčešći tip je idiopatska skolioza, što znači da se točan uzrok ne zna. Idiopatska skolioza može se pojaviti već kod male djece, ali većina slučajeva javlja se u dobi od 10 godina do trenutka kada osoba prestane rasti.

Druge vrste skolioze uključuju:

  • Kongenitalna skolioza
  • Neuromuskularna skolioza
  • Degenerativna skolioza

Skolioza u različitim dobnim skupinama

Skolioza može pogoditi ljude svih dobi, ali se najčešće dijagnosticira kod adolescenata. Istraživanja govore da oko 3% adolescenata ima skoliozu.

Kod djece skoliozu može biti teže otkriti jer još uvijek rastu. Međutim, rano otkrivanje je važno jer može omogućiti raniju intervenciju i liječenje. Mogućnosti liječenja za djecu sa skoliozom mogu uključivati promatranje, stezanje ili operaciju.

Kod odraslih, skolioza može biti uzrokovana degeneracijom kralježnice tijekom vremena ili može biti rezultat skolioze koja nije otkrivena ili liječena u djetinjstvu. Mogućnosti liječenja za odrasle osobe sa skoliozom mogu uključivati liječenje boli, fizikalnu terapiju ili operaciju.

Uzroci skolioze

Skolioza je stanje koje uzrokuje krivljenje kralježnice u stranu, umjesto da teče ravno niz sredinu leđa. Postoje različite vrste skolioza, a svaka ima svoje uzroke. U većini slučajeva, točan uzrok skolioze je nepoznat. Međutim, postoje neki poznati uzroci skolioze, koje smo izdvojili u nstavku.

Urođena skolioza

Urođenu skoliozu uzrokuje urođena mana koja utječe na razvoj kralježnice. Ova vrsta skolioze prisutna je pri rođenju i može se pogoršati kako dijete raste. Urođena ili kongenitalna skolioza može nastati zbog problema s formiranjem kralježaka, kao što su srasli ili nedostajući kralješci.

Neuromuskularna skolioza

Neuromuskularna skolioza uzrokovana je problemom sa živcima ili mišićima koji kontroliraju kralježnicu. Ova vrsta skolioze može se pojaviti kod ljudi sa stanjima kao što su cerebralna paraliza, mišićna distrofija ili spina bifida. Neuromuskularna skolioza može biti ozbiljna i zahtijevati liječenje protezama ili operaciju.

Idiopatska skolioza

Idiopatska skolioza najčešći je tip skolioze i čini oko 80% svih slučajeva. Uzrok idiopatske skolioze nije poznat, ali se vjeruje da je povezan s genetikom. Idiopatska skolioza može se pojaviti u bilo kojoj dobi, ali se najčešće dijagnosticira kod djece i adolescenata.

Ostali uzroci

U nekim slučajevima skolioza može biti uzrokovana ozljedom ili infekcijom koja zahvaća kralježnicu. Skolioza se također može razviti kako osoba stari, jer kralježnica prolazi kroz trošenje. Obiteljska povijest također je faktor rizika za skoliozu, jer stanje može biti nasljedno i prenositi se u obitelji.

Foto: Shutterstock

Simptomi i dijagnoza

Skolioza je stanje u kojem se kralježnica krivi u stranu, što rezultira nenormalnim držanjem. Simptomi skolioze mogu uključivati neravna ramena, jednu lopaticu koja se čini istaknutijom od druge, neravan struk, jedan kuk viši od drugog i jednu stranu prsnog koša koja strši naprijed. Zakrivljenost kralježnice također može uzrokovati bolove u leđima, osobito kod odraslih osoba sa skoliozom.

Za dijagnosticiranje skolioze obično je prvi korak fizički pregled. Tijekom fizičkog pregleda liječnik će promatrati držanje pacijenta i tražiti bilo kakve znakove skolioze. Može tražiti od pacijenta da se sagne prema naprijed kako bi vidio strši li jedna strana rebra više od druge.

Ako se sumnja na skoliozu, obično se preporučuje rendgensko snimanje kako bi se potvrdila dijagnoza i otkrila ozbiljnost zakrivljenosti kralježnice. Ponavljana uporaba X-zraka tijekom godina za praćenje napredovanja skolioze može biti zabrinjavajuća zbog izloženosti zračenju. CT skeniranje također se može koristiti za dobivanje detaljnije slike kralježnice. Kod odraslih osoba sa skoliozom rendgensko snimanje obično se preporučuje jednom svakih pet godina, osim ako se simptomi ne pogoršavaju.

Skolioza kod djece i adolescenata

Skolioza je deformacija kralježnice koja pogađa djecu i adolescente, a najčešći tip je idiopatska skolioza. Ova vrsta skolioze nastaje kada se kralježnica krivi u stranu, a točan uzrok nije poznat. Većina slučajeva idiopatske skolioze javlja se u dobi između 10 godina i vremena kada dijete potpuno odraste.

Skolioza podjednako pogađa dječake i djevojčice, no vjerojatnije je da će djevojčice razviti ozbiljne krivulje koje zahtijevaju liječenje. Blaga skolioza možda neće uzrokovati nikakve simptome, ali teži slučajevi mogu uzrokovati bolove u leđima, neravna ramena i vidljivu zakrivljenost kralježnice.

Pedijatri često provjeravaju skoliozu tijekom redovitih pregleda pregledom držanja pacijenta i provjerom ima li znakova deformacije kralježnice. Ako se sumnja na skoliozu, pacijent se može uputiti ortopedu radi daljnje procjene.

U nekim slučajevima može se preporučiti stezanje kako bi se spriječilo pogoršanje krivulje tijekom naglog rasta. Mjesto i ozbiljnost krivulje odredit će vrstu proteze koja je potrebna, a pacijent će možda trebati nositi protezu nekoliko sati svaki dan.

Ako je krivulja ozbiljna i nastavlja napredovati, može biti potrebna operacija da se kralježnica ispravi. Tijekom operacije, kirurg će spojiti zahvaćene kralješke kako bi spriječio daljnje zakrivljenje. Rizici povezani s operacijom uključuju oštećenje živaca, infekciju i krvarenje.

Skolioza kod odraslih

Skolioza kod odraslih definira se kao zakrivljenost kralježnice veća od 10 stupnjeva kod osoba starijih od 18 godina.Postoji nekoliko tipova skolioze kod odraslih, ali najčešći tip je degenerativna skolioza. Ova vrsta skolioze uzrokovana je degeneracijom diskova i zglobova kralježnice, koja se može pojaviti kao posljedica starenja, artritisa, osteoporoze ili ozljede.

Degenerativna skolioza obično zahvaća lumbalni (donji) dio kralježnice i može uzrokovati bol i ukočenost u leđima. Također može zahvatiti torakalnu (gornju) kralježnicu, ali to je rjeđe. Kada skolioza zahvati torakalnu kralježnicu, može uzrokovati promjene u izgledu prsnog koša i prsnog koša, kao i poteškoće s disanjem.

Dijagnoza skolioze kod odraslih obično uključuje fizički pregled i slikovne pretrage kao što su rendgenske snimke ili magnetsku rezonancu. Mogućnosti liječenja skolioze kod odraslih ovise o težini stanja i simptomima koje pacijent ima.

Blagi slučajevi skolioze kod odraslih možda neće zahtijevati liječenje, ali može se preporučiti redovito praćenje od strane liječnika. U težim slučajevima liječenje mogu uključivati liječenje boli, fizikalnu terapiju ili operaciju.

Foto: Shutterstock

Mogućnosti liječenja skolioze

Mogućnosti liječenja skolioze razlikuju se ovisno o težini stanja. U blagim slučajevima možda neće biti potrebno liječenje, ali se preporučuju redoviti pregledi radi praćenja stanja. Međutim, u umjerenim do teškim slučajevima može biti potrebno liječenje kako bi se spriječilo pogoršanje zakrivljenosti i ublažila bol.

Stezanje

Stezanje je uobičajena opcija liječenja skolioze. Steznica je dizajnirana da spriječi napredovanje zakrivljenosti i može se nositi danju ili noću. Vrsta steznika ovisi o vrsti skolioze i težini zakrivljenosti. Stezanje je najučinkovitije kada pacijent još raste, a zakrivljenost je ispod 40 stupnjeva.

Kirurgija

U teškim slučajevima može biti potrebna operacija kako bi se ispravila zakrivljenost. Operacija spinalne fuzije uključuje spajanje kralježaka kako bi se stvorila čvrsta kost. Ovaj se postupak obično izvodi na pacijentima s krivinama većim od 40 stupnjeva i onima koji su završili svoj rast.

Vježbanje i fizikalna terapija

Vježbanje i fizikalna terapija mogu poboljšati snagu i fleksibilnost mišića koji okružuju kralježnicu. To može pomoći u smanjenju boli i spriječiti pogoršanje zakrivljenosti. Međutim, važno je posavjetovati se s liječnikom ili fizioterapeutom prije početka bilo kojeg programa vježbanja.

Lijekovi

Lijekovi se mogu koristiti za ublažavanje boli povezane sa skoliozom. Treba napomenuti da lijekovi ne ispravljaju zakrivljenost i smiju se koristiti samo pod vodstvom liječnika.

Istraživanje

U tijeku su istraživanja kako bi se pronašli novi tretmani za skoliozu. Jedno područje istraživanja je korištenje magnetske rezonancije (MR) za praćenje napredovanja skolioze. Drugo područje istraživanja je upotreba šipki koje se mogu namjestiti bez operacije kako bi se ispravila zakrivljenost.

Komplikacije

Komplikacije povezane s liječenjem skolioze uključuju oštećenje živaca, infekciju i odbacivanje presađene kosti. Važno je razgovarati s liječnikom o rizicima i prednostima mogućnosti liječenja prije donošenja odluke.

Život sa skoliozom

Život sa skoliozom može biti izazovan, ali uz pravilno liječenje pojedinci mogu živjeti ispunjen život. Skolioza je stanje u kojem se kralježnica abnormalno krivi, bilo ulijevo ili udesno. Zakrivljenost može uzrokovati bolove u leđima, nelagodu, pa čak i poteškoće s disanjem u teškim slučajevima.

Jedan od najučinkovitijih načina za liječenje skolioze je vježba. Vježbe snage i fleksibilnosti 2 do 3 puta dnevno mogu pomoći u održavanju ravnoteže mišića i poboljšanju kardiovaskularne i mišićne izdržljivosti. Također se preporučuju aerobne vježbe s malim opterećenjem, umjerenog intenziteta poput hodanja, plivanja ili vožnje bicikla. Međutim, osobe sa skoliozom trebaju se posavjetovati sa svojim liječnikom ili fizioterapeutom prije početka bilo kakvog programa vježbanja.

Kod rješavanja skolioze važna je i podrška okoline. Grupe za podršku mogu pomoći osobama da se povežu s drugima koji imaju slična iskustva i razmijene savjete. Društvo za istraživanje skolioze preporučuje da počnete s prijateljima i obitelji a zatim pronalaženje sustava podrške drugim pacijentima sa skoliozom.

Ključno je pravilno liječiti skoliozu kako biste spriječili komplikacije. Ako se ne liječi, skolioza može dovesti do kronične boli u leđima, oštećenja živaca, pa čak i problema s plućima i srcem. Stoga bi osobe sa skoliozom trebale redovito posjećivati svog liječnika i pridržavati se preporučenog plana liječenja.

Osim vježbanja i grupa podrške, osobe sa skoliozom također mogu upravljati svojim stanjem održavanjem zdravog načina života. Uravnotežena prehrana, dostatno spavanje i tehnike upravljanja stresom poput meditacije ili joge mogu pomoći u smanjenju boli i poboljšati opću dobrobit..

Najbolje vježbe za skoliozu

Iako ne postoji lijek za skoliozu, postoje vježbe koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma i poboljšanju kvalitete života osoba sa skoliozom.

Nagibi zdjelice

Nagibi zdjelice izvrsna su vježba za jačanje mišića donjeg dijela leđa. Za izvođenje ove vježbe lezite na leđa na pod ili podlogu za vježbanje, aktivirajte mišiće jezgre i stražnjice i nagnite zdjelicu prema prsnom košu. Držite nekoliko sekundi i otpustite.

Podizanje ruku i nogu

Podizanje ruku i nogu može ojačati mišiće na leđima i poboljšati držanje. Za izvođenje ove vježbe lezite na trbuh s ispruženim rukama i nogama. Polako podignite ruke i noge s tla, zadržite nekoliko sekundi i otpustite.

Mačka

Istezanje poput mačke izvrsna je vježba za poboljšanje fleksibilnosti i pokretljivosti kralježnice. Za izvođenje ove vježbe, kleknite na ruke i koljena i naizmjenično savijajte leđa i zaokružujte ih.

Istezanje Latissimus Dorsi

Istezanje latissimus dorsi izvrsna je vježba za poboljšanje fleksibilnosti u leđima i ramenima. Da biste izveli ovu vježbu, stanite okrenuti prema zidu, stavite ruke na zid i nagnite se naprijed dok ne osjetite istezanje u leđima i ramenima.

Trbušni potisak

Trbušni potisak odlična je vježba za jačanje mišića u jezgri. Da biste izveli ovu vježbu, lezite na leđa sa savijenim koljenima, podignite glavu i ramena od tla i pritisnite ruke o bedra.

Pas-ptica

Vježba bird-dog izvrsna je vježba za poboljšanje ravnoteže i stabilnosti kora i leđa. Za izvođenje ove vježbe, kleknite na ruke i koljena i naizmjenično ispružite suprotnu ruku i nogu.

Može li skolioza utjecati na disanje?

Da, u težim slučajevima skolioza može utjecati na funkciju pluća i otežati disanje.

Uzrokuje li skolioza glavobolje?

Postoji povezanost između skolioze i glavobolja kod nekih pojedinaca, ali to nije uvijek slučaj.

Može li se skolioza pogoršati s vremenom?

Da, skolioza se može pogoršati tijekom vremena, posebice tijekom razdoblja brzog rasta u djece i adolescenata.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!