Osteoporoza simtomi
Foto: Pixabay

Osteoporoza simptomi i liječenje

Kako starimo, tkiva u našem tijelu se polako mijenjaju i postaju sve osjetljivija na zub vremena. Isto to se događa i u našim kostima. Najjednostavnije rečeno, osteoporoza je stanje u kojem osoba razvija iznimno porozne kosti (od tuda i naziv), a osteoporoza simptomi jako su neugodni.

Iako kosti same po sebi imaju rupičasto tkivo, osteoporozom se ti prazni prostori drastično povećavaju zbog čega kost gubi na svojoj težini i gustoći te time i snazi. U kombinaciji s novonastalim rupama, osteoporoza utječe i na vanjski dio kostiju koji je sve tanji i slabiji. 

Iako se može pojaviti kod bilo koga, iznimno je češća kod starih osoba, pogotovo žena. Zbog toga su one izložene većem riziku od prijeloma kostiju tijekom obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Najzahvaćenije kosti su rebra, kukovi te kralježnica pa su stoga to i kosti koje najlakše pucaju.

Osteoporoza simptomi

U ranijim fazama osteoporoze, iznimno je teško primijetiti degradaciju kostiju s obzirom na to da simptomi uopće ne postoje. U većini slučajeva, osobe s osteoporozom koja je u početnom stadiju saznaju o stanju svojih kostiju tek nakon nekog prijeloma kosti. 

Kod jače, to jest odvedenije osteoporoze, moguće je primijetiti neke simptome. Takvi osteoporoza simptomi obično uključuju: povlačenje zubnog mesa, slabe i lomljive nokte, oslabljen stisak ruku.

Neke osobe mogu imati osteoporozu i njihovi simptomi mogu biti u potpunosti prekriveni te je stoga (osobito ako znate da vaša obitelj ima povijest osteoporoze) potrebno nakon određene životne dobi provjeriti zdravlje svojih kostiju. 

Teški oblici osteoporoze koji nastaju neadekvatnim liječenjem imaju dodatne simptome zbog toga što su kosti iznimno tanke i slabe. U ovim slučajevima prijelomi mogu nastati vrlo lako, čak jakim kihanjem ili kašljanjem. Ove osobe također znaju imati jaku bol u leđima koja jako otežava kretanje i tijekom određenog perioda drastično gube na visini. 

Što uzrokuje osteoporozu?

Osteoporoza simptomi
Foto: Wikipedija

Osteoporozu mogu uzrokovati različite bolesti, od čega je najčešća hipertireoza (štitnjača prekomjerno luči hormone). Osim bolesti, moguće je izazvati osteoporozu i konzumacijom određenih lijekova poput kortikosteroida (dugoročna primjena zna ozbiljno naštetiti tijelu).

Osteoporoza se može pojaviti i samostalno, kod osoba s većim rizikom od bolesti kostiju. Već smo spominjali da su starije osobe podložnije ovoj bolesti. Razlog tome jest što nakon 30. godina naše tijelo počne brže razgrađivati kosti nego što može stvarati koštanu tvar. Kod žena osteoporoza je češća, a osobito kod žena u menopauzi. Promjene u hormonalnoj slici žena između 45 i 55 godina može uzrokovati brz gubitak kostiju. Muškarci u ovoj dobi također počinju gubiti na koštanoj masi, ali znatno sporije od žena.

Ono što je zanimljivo jest da je osteoporoza najprisutnija kod osoba bijele rase i kod azijata. Ljudi koji se loše hrane i nisu fizički aktivni također imaju sklonost razvitku osteoporoze. Osobe koje puše i koje imaju nisku tjelesnu težinu također su skloniji razvitku bolesti. 

Kako dijagnosticirati osteoporozu?

Kako bi se ustanovilo da li imate osteoporozu, liječnik će prvo promotriti vaše simptome i provjeriti imate li genetsku sklonost osteoporozi. Testovi krvi i urina također su važni za provjeru postoji li neki čimbenik ili bolest koji utječu na vašu osteoporozu. Ako vaš liječnik sumnja da imate osteoporozu, bit ćete poslani na test gustoće kostiju ili denzitometriju. Test se bazira na X-zrakama koje mjere gustoću vaših kostiju u zapešćima, kukovima i kralješnici (mjesta gdje se osteoporoza često najviše manifestira). Ovaj test je u potpunosti bezbolan i traje maksimalno 30 minuta te je stoga jednostavan i efikasan način za dijagnosticiranje osteoporoze. 

Kako liječiti osteoporozu?

Nakon dijagnoze važno je osmisliti plan liječenja osteoporoze. Za najbolje rezultate, liječnik će vam izdati lijekove, ali ćete morati napraviti i neke promjene u vašoj svakodnevici. Primjerice, trebat ćete povećati unos kalcija i vitamina D, te ukomponirati tjelovježbu u vašu rutinu. 

Ne postoji lijek koji će u potpunosti biti učinkovit kada su u pitanju osteoporoza simptomi, ali postoje oni koji će zaštititi i ojačati kosti. Lijekovi koji se piju jesu bisfosfonati koji sprječavaju gubitak koštane mase. Moguće ih je unositi oralno ili injekcijama.

Kod muškaraca se osteoporoza liječi i unosom testosterona, muškog hormona koji pomaže u povećanju gustoće kostiju. Za žene se isto može napraviti estrogenskom terapijom, pogotovo tijekom menopauze. Ipak, ova metoda nije dobar odabir za sve jer postoji mogućnost stvaranja ugrušaka i razvitka srčanih bolesti. 

Postoje i brojni prirodni lijekovi za osteoporozu. Tako, određeni dodatci prehrani poput crvene djeteline, soje i slično mogu učiniti vaše kosti mnogo zdravijima. 

Prehrana osoba s osteoporozom

Pravilna prehrana definitivno ima velik utjecaj na zdravlje naših kostiju i bit će prvo što će preporučiti vaš doktor. Stoga se osobama sa slabim kostima preporučuje prehrana u kojoj se unose velike količine vitamina D i kalcija. Kalcij sam po sebi jača kosti dok vitamin D ima ulogu u samoj apsorpciji kalcija. Osim ova dva spoja, važno je konzumirati i magnezij, vitamin K i cink, kao i veliku količinu proteina. 

Preporuka jest da se barem pola preporučene količine kalcija unose u tijelo preko prehrane, a ostatak suplementima. Osim u mlijeku i mliječnim proizvodima, kalcij se lako pronalazi u zelenom povrću poput kelja, brokule, repe, u suhim marelicama i smokvama te sitnoj plavoj ribi (koju morate jesti zajedno sa kostima). 

Iako vitamin D možemo unijeti hranom (plava riba poput srdele, tune, jaja) većina vitamina dobiva se preko Sunca koji potiče stvaranje vitamina D u koži. 

Vježbe za osteoporozu

Osim pravilne prehrane i lijekova, redovna tjelovježba znatno ojačava sve kosti našeg tijela. Veliki naglasak se stavlja ponajprije na vježbe s utezima. Osim vježbi s utezima preporučuju se vježbe otpora poput čučnjeva, sklekova i slično. 

Ovakvim vježbanjem mišići guraju i povlače vaše kosti što tijelu govori da je potrebno formirati još koštanog tkiva, što rezultira u snažnijim i zdravijim kostima. 

Osim direktnog učinka na kosti, ovakvom tjelovježbom ćete i poboljšati koordinaciju ravnotežu te time smanjiti vjerojatnost budućeg pada i prijeloma kosti. Također, talasoterapija je nešto što može pomoći sa simptomima osteoporoze.

Koja je razlika između osteponije i osteoporoze?

Osteopenija nije bolest, već samo naziv za smanjenu gustoću kostiju. Ipak, ova gustoća nije dovoljno smanjena da se stanje može klasificirati kao stvarna bolest smanjene gustoće.

Dakle, bolje je da vam liječnik kaže da imate osteopeniju nego osteoporozu. Također, osteoporoza uvijek započinje osteopenijom. No ako se poduzmu određeni koraci, može se zaustaviti prijelaz u stanje osteoporoze.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!