Tuberkuloza – 1 od 10 vodećih uzroka smrti na svijetu

Tuberkuloza je opasna bolest koja svake godine pogađa sve više ljudi diljem svijeta. Svake godine od nje umre oko milijun osoba, s tim da je zaraženih barem deset puta više.

Ova zarazna bolest, uzrokovana bakterijom Mycobacterium tuberculosis, prvenstveno cilja na pluća, ali može zahvatiti i druge dijelove tijela. Sa svojom dugom poviješću i značajnim utjecajem na javno zdravlje, tuberkuloza i dalje nosi ozbiljne posljedice za pojedince i zajednice diljem svijeta. 

U ovom članku istražujemo različite aspekte tuberkuloze, istražujući njezin prijenos, simptome, dijagnozu, liječenje, prevenciju i stalne napore u borbi protiv ove strašne bolesti..

Što je tuberkuloza ili TBC?

Tuberkuloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom mycobacterium tuberculosis. Prvenstveno utječe na pluća, ali može utjecati i na druge dijelove tijela, poput bubrega, kralježnice i mozga. 

Tuberkuloza se prenosi zrakom, putem kontaminiranih kapljica koje sadrže ovu bakteriju. Kada bakterije uđu u tijelo, mogu uzrokovati aktivnu tuberkulozu ili ostati u stanju mirovanja u latentnoj tuberkuloznoj infekciji. Kod latentne infekcije tuberkulozom, bakterije su prisutne u tijelu, ali ne uzrokuju aktivnu bolest. Međutim, mogu postati aktivne kasnije ako imunološki sustav osobe oslabi, što dovodi do razvoja prave tuberkulozne bolesti.

Aktivna tuberkuloza obično se manifestira simptomima kao što su uporan kašalj, bol u prsima, umor, gubitak težine, noćno znojenje i vrućica. Također može uzrokovati komplikacije koje zahvaćaju različite organe, ovisno o mjestu infekcije. 

Tuberkuloza je izlječiva bolest, koja obično zahtijeva kombinaciju antibiotika koji se uzimaju određeno vrijeme.

Kako se tuberkuloza prenosi?

Tuberkuloza se prvenstveno prenosi zrakom kada zaražena osoba s aktivnom tuberkulozom kašlje, kiše ili govori, ispuštajući u okolni zrak sitne kapljice koje sadrže bakteriju mycobacterium tuberculosis. Prijenos se događa kada netko udahne te kontaminirane kapljice.

Važno je napomenuti da se ne zarazi svatko tko je izložen bakteriji tuberkuloze. Nekoliko čimbenika utječe na vjerojatnost prijenosa, uključujući trajanje i blizinu izloženosti zaraženoj osobi, koncentraciju bakterija u kapljicama i odgovor imunološkog sustava izložene osobe.

tuberkuloza
FOTO: SHUTTERSTOCK

Tuberkuloza se lako ne prenosi slučajnim kontaktom, kao što je rukovanje, dijeljenje hrane ili pića ili dodirivanje površina. Obično je potrebno blisko i dugotrajno izlaganje osobi s aktivnom tuberkulozom kako bi se povećao rizik prijenosa. Osim toga, osobe s latentnom infekcijom tuberkulozom koje nemaju aktivnu tuberkulozu nisu zarazne i ne mogu prenijeti infekciju drugima.

Određeni uvjeti ili situacije mogu povećati rizik od prijenosa tuberkuloze: pretrpane ili slabo prozračene prostorije i život u blizini s nekim tko ima aktivnu tuberkulozu svakako povećavaju mogućnost zaraze.

Koji su simptomi tuberkuloze?

Simptomi tuberkuloze mogu varirati ovisno o tome radi li se o aktivnoj tuberkulozi ili latentnoj tuberkuloznoj infekciji. Važno je napomenuti da neće svi zaraženi bakterijama tuberkuloze razviti aktivnu tuberkulozu, a simptomi također mogu varirati ovisno o mjestu infekcije u tijelu. 

Ovo su uobičajeni simptomi povezani s aktivnom tuberkulozom:

1. Uporan kašalj. Kašalj koji traje dulje od dva do tri tjedna jedan je od primarnih simptoma aktivne tuberkuloze. Kašalj može proizvesti sluz ili ispljuvak koja je često obojena krvlju.

2. Bol u prsima. Može se javiti bol ili nelagoda u prsima, osobito tijekom kašljanja ili dubokog disanja.

3. Umor i slabost. Česti simptomi tuberkuloze su osjećaj umora, nedostatak energije i opća slabost.

4. Gubitak težine. Neobjašnjivi gubitak težine, često popraćen smanjenim apetitom, može se pojaviti kod osoba s aktivnom tuberkulozom.

5. Vrućica i noćno znojenje. Visoka temperatura koja se obično pojavljuje poslijepodne ili navečer i noćno znojenje karakterizirano jakim znojenjem tijekom sna česti su simptomi.

6. Zimica. Neki pojedinci mogu doživjeti ponavljajuće epizode zimice ili drhtavice.

7. Kratkoća daha. Nedostatak zraka ili kratak dah mogu se pojaviti ako infekcija ozbiljno zahvati pluća.

U slučajevima izvanplućne tuberkuloze (tuberkuloze koja zahvaća druge organe osim pluća), simptomi će ovisiti o specifičnom mjestu infekcije. 

Na primjer, spinalna tuberkuloza, također poznata kao Pottova bolest, može se manifestirati bolovima u leđima i deformitetima kralježnice, dok tuberkulozni meningitis može izazvati jake glavobolje, ukočenost vrata i druge ozbiljne neurološke simptome.

Kako se dijagnosticira tuberkuloza?

Dijagnoza tuberkuloze uključuje kombinaciju medicinskih testova i postupaka kojima se utvrđuje ima li osoba aktivnu tuberkulozu ili latentnu tuberkuloznu infekciju. 

Liječnik koji sumnja na tuberkulozu svoj će pregled započeti uzimanjem detaljne medicinske povijesti, uključujući pitanja o simptomima, mogućoj izloženosti toj bolesti i svim relevantnim čimbenicima rizika. Također će provesti fizički pregled kako bi procijenio ima li stvarnih znakova infekcije tuberkulozom.

Nakon toga pacijenta će se podvrgnuti tuberkulinskom kožnom testu, također poznatom kao Mantouxov test, koji uključuje ubrizgavanje male količine pročišćenog proteinskog derivata tuberkulinskog antigena u podlakticu. 

Nakon 48-72 sata, izmjerit će se veličina ovog otoka na mjestu ubrizgavanja. Ako je reakcija takva da su crvenilo i otok veći od 55 milimetara osoba se smatra oboljelom od tuberkuloze.

Također se radi analiza iskašljaja bolesnika, i to jutarnjeg, kada je koncentracija bakterija veća.

tuberkuloza dijagnosticiranje
FOTO: SHUTTERSTOCK

Rendgenska snimka prsnog koša se često radi kod sumnje na TBC kako bi se utvrdilo ima li kakvih abnormalnosti koje mogu ukazivati ​​na aktivnu tuberkulozu. Međutim, sama rendgenska snimka prsnog koša ne može potvrditi dijagnozu tuberkuloze i mora se tumačiti u kombinaciji s drugim pretragama.

Što je latentna tuberkulozna infekcija?

Mnogima je teško povjerovati da osoba može imati tuberkulozu, ali nemati simptome bolesti. Latentna tuberkulozna infekcija odnosi se na stanje u kojem je osoba zaražena bakterijom mycobacterium tuberculosis, ali trenutno ne pokazuje aktivnu tuberkulozu. 

Kod latentne infekcije tuberkulozom, bakterije su prisutne u tijelu, ali ostaju u stanju mirovanja ili neaktivnosti. Osobe s latentnom infekcijom tuberkulozom ne osjećaju simptome tuberkuloze i ne mogu prenijeti infekciju na druge.

Dok pojedinci s latentnom infekcijom tuberkulozom nemaju aktivnu tuberkulozu, oni su u opasnosti da je razviju u budućnosti ako se bakterije aktiviraju. 

Laički rečeno, latentna tuberkulozna infekcija služi kao spremnik za buduće slučajeve tuberkuloze. 

Bez odgovarajućeg liječenja, otprilike 5-10% osoba s latentnom tuberkuloznom infekcijom može razviti aktivnu tuberkulozu u nekom trenutku svog života, osobito ako njihov imunološki sustav oslabi.

Čimbenici koji povećavaju rizik od progresije latentne tuberkulozne infekcije u aktivnu tuberkulozu uključuju HIV infekciju, određena medicinska stanja kao što su dijabetes i bolesti bubrega, određene lijekove kao što su kortikosteroidi i imunosupresivi te dob, pri čemu mala djeca i starije odrasle osobe imaju veći rizik.

Kako se liječi tuberkuloza?

Liječenje tuberkuloze obično uključuje kombinaciju antibiotika koji se uzimaju određeno vrijeme. Točan režim liječenja i trajanje ovise o čimbenicima kao što su vrsta tuberkuloze (plućna ili izvanplućna), osjetljivost bakterija na lijekove, prisutnost rezistencije na lijekove i cjelokupno zdravlje pojedinca. 

Liječenje tuberkuloze obično se dijeli u dvije faze. Početna faza uključuje primjenu četiri vrste antibiotika u razdoblju od 2 do 3 mjeseca. Cilj je brzo smanjiti bakterijsko opterećenje u tijelu.

Nakon intenzivne faze liječenje prelazi u novu fazu, koja obično traje 4 do 7 mjeseci, a u kojoj se nastavlja liječenje antibioticima prema izboru liječnika. 

U slučajevima tuberkuloze otporne na lijekove, gdje bakterije ne reagiraju na preporučene lijekove protiv TBC, koristi se drugačiji skup lijekova poznatih kao lijekovi druge linije. 

Takvo je liječenje složenije, dulje traje (često traje i do 18-24 mjeseca) i može uključivati ​​kombinaciju nekoliko vrsta lijekova.

Lijekovi protiv tuberkuloze mogu imati nuspojave, a pojedincima koji su podvrgnuti liječenju može biti potrebna pomoćna njega za upravljanje tim učincima. Važno je pratiti sve promjene na tijelu i liječniku prijaviti nuspojave ako ih ima. 

Ključno je nastaviti uzimati propisane lijekove cijelo vrijeme, čak i ako se simptomi poboljšaju prije završetka uzimanja terapije.

Koja je razlika između plućne i izvanplućne tuberkuloze?

Plućna tuberkuloza i izvanplućna tuberkuloza odnose se na dva različita oblika bolesti na temelju mjesta infekcije u tijelu.

Plućna tuberkuloza je najčešći oblik tuberkuloze i prvenstveno zahvaća pluća. Nastaje kada bakterija mycobacterium tuberculosis inficira pluća i uzrokuje upalu i oštećenje plućnog tkiva. 

Plućnu tuberkulozu tipično karakteriziraju simptomi kao što su uporan kašalj (često s krvavim ispljuvkom), bol u prsima, umor, gubitak težine, noćno znojenje i vrućica. 

To je oblik tuberkuloze koji će najvjerojatnije biti zarazan, jer se bakterije mogu izbaciti u zrak kašljanjem, kihanjem ili govorom.

Izvanplućna tuberkuloza odnosi se na infekciju tuberkulozom koja se javlja izvan pluća, zahvaćajući druge organe ili sustave u tijelu. Bakterija se može proširiti kroz krvotok ili limfni sustav u različite dijelove tijela. 

Izvanplućna tuberkuloza može utjecati na različite organe, kao što su limfni čvorovi, kosti i zglobovi, gastrointestinalni trakt, genitourinarni sustav, središnji živčani sustav, koža i drugi. Simptomi izvanplućne tuberkuloze razlikuju se ovisno o organu ili sustavu koji je zahvaćen. 

Na primjer, tuberkulozni meningitis utječe na mozak i može uzrokovati simptome poput glavobolje, ukočenosti vrata, smetenosti i neuroloških nedostataka, dok skeletna tuberkuloza može uzrokovati bolove u kostima, oticanje zglobova i deformacije.

Dijagnosticiranje izvanplućne tuberkuloze može biti veći izazov od dijagnosticiranja plućne tuberkuloze, budući da simptomi mogu biti nespecifični, a zahvaćeni organi možda neće biti lako dostupni za testiranje. 

Može li se tuberkuloza spriječiti?

Tuberkuloza se može spriječiti različitim strategijama čiji je cilj smanjenje rizika od infekcije tuberkulozom i progresije latentne tuberkulozne infekcije u aktivnu tuberkulozu. 

1. Cijepljenje protiv tuberkuloze

Cjepivo protiv bacillus calmette-guérin (bcg) koristi se u mnogim zemljama za sprječavanje teških oblika tuberkuloze kod djece, posebice tuberkuloznog meningitisa i milijarne tuberkuloze. Međutim, učinkovitost bcg cjepiva u sprječavanju plućne tuberkuloze, koja je najčešći oblik tuberkuloze u odraslih, varira. 

Preporučuje se dojenčadi i djeci koja žive u područjima s visokim opterećenjem tuberkulozom ili s visokim rizikom od teške tuberkulozne bolesti.

tuberkuloza simptomi
FOTO: SHUTTERSTOCK

2. Rana dijagnoza i liječenje

Brza dijagnoza i liječenje aktivnih slučajeva tuberkuloze ključni su za sprječavanje prijenosa tuberkuloze na druge. Prepoznavanje i liječenje slučajeva tuberkuloze u ranim fazama može pomoći u smanjenju rizika od širenja infekcije. 

Osobe sa simptomima kao što su dugotrajni kašalj, vrućica, gubitak težine i noćno znojenje trebaju potražiti liječničku pomoć što ranije radi pravovremene procjene i dijagnoze.

3. Probir i testiranje

Probir na infekciju tuberkulozom, osobito u visokorizičnim populacijama, može pomoći u prepoznavanju osoba s latentnom infekcijom tuberkulozom kod kojih postoji rizik od razvoja aktivne tuberkulozne bolesti. 

Metode testiranja uključuju tuberkulinski kožni test ili testove otpuštanja interferona gama za otkrivanje latentne infekcije tuberkulozom. Osobama s latentnom infekcijom može se ponuditi preventivno liječenje kako bi se smanjio rizik od razvoja aktivne tuberkuloze u budućnosti.

4. Preventivno liječenje

Osobe s latentnom infekcijom tuberkulozom koje su u visokom riziku od napredovanja u aktivnu tuberkulozu mogu imati pravo na preventivno liječenje. 

Ovaj pristup, poznat kao preventivna terapija tuberkuloze ili kemoprofilaksa, uključuje uzimanje lijekova određeno vrijeme kako bi se ubile uspavane bakterije tuberkuloze i spriječio razvoj aktivne tuberkulozne bolesti. Izbor režima preventivnog liječenja i trajanje mogu varirati ovisno o čimbenicima kao što su dob pojedinca, zdravstveno stanje i rizik izloženosti.

5. Mjere kontrole infekcije

Provedba mjera kontrole infekcije u zdravstvenim ustanovama, posebno u ustanovama koje njeguju osobe s tuberkulozom, ključna je za sprječavanje prijenosa tuberkuloze. Te mjere uključuju odgovarajuću ventilaciju, praksu respiratorne higijene, korištenje maski, izolaciju osoba s aktivnom tuberkulozom i pridržavanje protokola za kontrolu infekcije.

6. Bavljenje društvenim odrednicama

Socioekonomski čimbenici, životni uvjeti i pristup zdravstvenoj skrbi igraju značajnu ulogu u prevenciji tuberkuloze. Napori za rješavanje problema siromaštva, prenapučenosti, pothranjenosti i drugih društvenih odrednica zdravlja mogu neizravno pridonijeti prevenciji tuberkuloze poboljšanjem ukupnih životnih uvjeta i smanjenjem ranjivosti na infekciju tuberkulozom.

Postoji li cjepivo protiv tuberkuloze?

Postoji cjepivo protiv tuberkuloze koje se zove bacillus calmette-guérin (bcg) cjepivo. To je jedino dostupno cjepivo protiv tuberkuloze. 

Bcg cjepivo je izvedeno iz soja Mycobacterium bovis, bakterije blisko povezane s Mycobacterium tuberculosis, koja uzrokuje tuberkulozu.

Bcg cjepivo prvenstveno se koristi za zaštitu od teških oblika tuberkuloze kod djece, kao što su tuberkulozni meningitis i milijarna tuberkuloza. U upotrebi je nekoliko desetljeća i jedno je od najčešće primjenjivanih cjepiva u svijetu.

Važno je napomenuti da je učinkovitost bcg cjepiva u prevenciji plućne tuberkuloze, koja je najčešći oblik tuberkuloze kod odraslih, različita. Cjepivo nudi određenu razinu zaštite od teških oblika tuberkuloze kod djece, ali je njegova učinkovitost u prevenciji plućne tuberkuloze kod odraslih ograničena.

Bcg cjepivo preporučuje se u zemljama s velikim teretom tuberkuloze ili visokim stopama teške tuberkuloze u djece. Često se daje nedugo nakon rođenja dojenčadi u tim područjima. 

U regijama s niskim opterećenjem tuberkulozom, bcg cjepivo može se selektivno davati pojedincima koji su pod povećanim rizikom od izloženosti tuberkulozi ili onima sa specifičnim indikacijama, kao što su zdravstveni radnici ili pojedinci koji putuju u područja s visokim opterećenjem tuberkulozom.

Može li tuberkuloza koegzistirati s drugim bolestima, poput HIV-a/side?

Tuberkuloza može koegzistirati s drugim bolestima, uključujući HIV ili sidu. Zapravo, kombinacija tuberkuloze i HIV-a ili AIDS-a posebno je zabrinjavajuća jer ove dvije bolesti mogu međusobno utjecati i pogoršati učinke jedna druge.

HIV (virus humane imunodeficijencije) slabi imunološki sustav, čineći pojedince osjetljivijima na razne infekcije, uključujući tuberkulozu. Ljudi koji žive s HIV-om imaju značajno veći rizik od razvoja aktivne tuberkuloze ako su zaraženi bakterijom tuberkuloze. 

Osim toga, infekcija tuberkulozom može ubrzati napredovanje HIV infekcije, što dovodi do brzog napredovanja bolesti i povećane smrtnosti.

Kada netko ima i tuberkulozu i HIV, to se naziva tuberkuloza povezana s HIV-om ili koinfekcija tuberkuloza/HIV. Tuberkuloza je jedan od vodećih uzroka bolesti i smrti među ljudima koji žive s HIV-om diljem svijeta.

Kako tuberkuloza utječe na djecu?

Tuberkuloza može imati značajan utjecaj na djecu, kako u smislu njihovog zdravlja, tako i opće dobrobiti. 

Djeca su osjetljiva na infekciju tuberkulozom, osobito ako su u bliskom kontaktu s nekim tko ima aktivnu tuberkulozu. Mogu udahnuti bakterije tuberkuloze kada zaražena osoba kašlje, kiše ili govori, što dovodi do razvoja latentne tuberkulozne infekcije.

Djeca s latentnom tuberkuloznom infekcijom imaju rizik od progresije u aktivnu tuberkuloznu bolest, osobito ako njihov imunološki sustav postane kompromitiran zbog čimbenika kao što su pothranjenost, HIV infekcija ili druge bolesti. Mala djeca, posebno ona mlađa od pet godina, osjetljivija su na razvoj aktivne tuberkuloze nakon što se zaraze.

liječenje tuberkuloze
FOTO: SHUTTERSTOCK

Simptomi aktivne tuberkuloze u djece mogu varirati ovisno o mjestu infekcije. Uobičajeni simptomi uključuju uporan kašalj (često s krvavim ispljuvkom), vrućicu, slabo dobivanje na težini ili gubitak težine, umor, noćno znojenje, smanjeni apetit i gubitak rasta.

Važno je napomenuti da djeca, osobito vrlo mala, možda neće pokazivati ​​tipične respiratorne simptome koji se vide kod odraslih, što dijagnozu tuberkuloze čini izazovnom.

Djeca imaju veću vjerojatnost da će razviti vanplućnu tuberkulozu, gdje infekcija zahvaća organe izvan pluća. Uobičajena mjesta izvanplućne tuberkuloze u djece uključuju limfne čvorove (cervikalni limfadenitis), kosti i zglobove (skeletna tuberkuloza) i moždane ovojnice (tuberkulozni meningitis). Ovi oblici tuberkuloze mogu izazvati specifične simptome vezane uz zahvaćeni organ ili sustav.

Aktivna tuberkuloza, osobito ako se ne liječi, može negativno utjecati na rast i razvoj djeteta. To može dovesti do gubitka tjelesne težine, lošeg stanja uhranjenosti, odgođenih prekretnica i kognitivnog oštećenja. Tuberkulozni meningitis može uzrokovati dugotrajne neurološke komplikacije i zastoje u razvoju.

Djeca s dijagnosticiranom aktivnom tuberkulozom zahtijevaju odgovarajuće liječenje kombinacijom lijekova protiv tuberkuloze. Trajanje liječenja obično je dulje za djecu u usporedbi s odraslima. Davanje lijekova za tuberkulozu djeci, posebno dojenčadi i maloj djeci, može uključivati ​​posebne formulacije ili strategije doziranja prilagođene njihovoj dobi i težini.

Cjepivo bacillus calmette-guérin (bcg) koristi se za sprječavanje teških oblika tuberkuloze, kao što su tuberkulozni meningitis i milijarna tuberkuloza, u djece. Međutim, učinkovitost bcg cjepiva u sprječavanju plućne tuberkuloze kod djece i odraslih je različita. 

Provedba preventivnih mjera, kao što je prepoznavanje i liječenje odraslih s aktivnom tuberkulozom, može neizravno zaštititi djecu smanjenjem njihove izloženosti bakterijama tuberkuloze.

Mjere opreza koje treba poduzeti kada putujete

Kada putujete u regije u kojima je prijavljen velik broj slučajeva TBC važno je poduzeti određene mjere opreza kako biste se zaštitili od izloženosti bolesti.

Educirajte se o tuberkulozi, njenom prijenosu i regijama koje planirate posjetiti. Razumjeti prevalenciju tuberkuloze u tim područjima, osobito ako ćete provoditi vrijeme u prepunim ili slabo prozračenim okruženjima, kao što su bolnice, klinike ili javni prijevoz.

Zemlje u kojima je prijavljeno najviše slučajeva tuberkuloze posljednjih godina su Indija, Indonezija, Kina, Nigerija i Pakistan, a u našoj okolici najviše oboljelih ima u Bosni i Hercegovini, iako se taj broj svake godine smanjuje. 

Provodite dobru osobnu higijenu redovitim pranjem ruku sapunom i vodom ili korištenjem sredstava za dezinfekciju ruku, osobito prije jela ili dodirivanja lica. To pomaže u smanjenju rizika od dobivanja bakterije tuberkuloze ako dođete u kontakt s kontaminiranim površinama ili predmetima.

Slijedite pravilan respiratorni bonton kako biste spriječili širenje respiratornih infekcija, uključujući tuberkulozu. Prekrijte usta i nos maramicom ili laktom kada kašljete ili kišete. Iskorištene maramice pravilno odložite i nakon toga operite ruke.

Ograničite bliski kontakt s osobama koje imaju simptome respiratorne bolesti, kao što je uporan kašalj, kihanje ili otežano disanje. Ako je moguće, držite udaljenost od najmanje jednog metra (tri stope) od osoba koje pokazuju ove simptome.

Odaberite smještaj s dobrom ventilacijom, jer pravilan protok zraka može pomoći u smanjenju koncentracije zaraznih čestica u zraku. Otvorite prozore ili koristite klimatizacijske sustave koji omogućuju izmjenu svježeg zraka.

Razmislite o nošenju maske, osobito ako se nalazite u visokorizičnom okruženju ili ako to preporučuju lokalne zdravstvene vlasti. Maske mogu ponuditi određenu razinu zaštite od udisanja bakterija tuberkuloze ako se pravilno nose i namjeste.

Ako razvijete respiratorne simptome, kao što je uporan kašalj, groznica ili otežano disanje, odmah potražite liječničku pomoć, tijekom i nakon putovanja. 

Provjerite jesu li vaša rutinska cijepljenja, uključujući cjepivo protiv tuberkuloze bacillus calmette-guérin (bcg), ažurirana prije putovanja. 

Razmislite o nabavi putnog zdravstvenog osiguranja koje pokriva medicinske troškove, uključujući moguće troškove zdravstvene skrbi povezane s tuberkulozom, tijekom vašeg putovanja.

Također je preporučljivo konzultirati se s liječnikom, specijalistom putne medicine ili posjetiti putnu zdravstvenu kliniku prije putovanja. Oni mogu pružiti personalizirane savjete na temelju vašeg odredišta, trajanja putovanja i individualnih zdravstvenih čimbenika.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!