Što je prostata i koja je njena uloga?

Prostata je žlijezda unutar muškog reproduktivnog sustava. Glavna funkcija prostate je proizvodnja tekućine koja se miješa sa spermom kako bi se stvorila sjemena tekućina.

Prostata je obično veličine oraha i ima oblik prstena. Tijekom seksualne stimulacije, prostata se kontrahira i izbacuje tekućinu u mokraćovod kako bi se pomiješala sa spermom. Ova tekućina pomaže u održavanju i preživljavanju spermija te poboljšava njihovu pokretljivost.

Osim toga, prostata ima važnu ulogu u urinarnom sustavu. Nalazi se ispod mokraćnog mjehura i oko uretre (mokraćovoda), koji prolazi kroz nju. Prostata ima mišićna vlakna koja pomažu u kontroliranju protoka urina kroz uretru.

Prostata također može biti podložna raznim bolestima kao što su benigna hiperplazija prostate i rak prostate. Stoga je važno redovito pratiti zdravlje prostate i posjetiti liječnika ako se pojave simptomi ili probleme vezani uz ovaj organ.

Bolesti prostate – simptomi, uzroci i liječenje

Postoji nekoliko bolesti koje mogu utjecati na prostatu stoga je za muškarce važno redovito kontrolirati njeno stanje.

1. Benigna hiperplazija prostate

Ovo je stanje u kojem se prostata povećava u veličini, što može dovesti do simptoma poput čestog mokrenja, slabog protoka urina i poteškoća pri početku mokrenja.

Benigna hiperplazija prostate također poznata i kao benigno povećanje prostate je stanje u kojem se prostata povećava u veličini. To je najčešća bolest prostate kod muškaraca starijih od 50 godina. 

Ona se javlja kada stanice prostate počnu nekontrolirano rasti, stvarajući čvorove ili kvržice unutar prostate. Kao rezultat toga, prostata može pritisnuti uretru (mokraćovod) koji prolazi kroz nju, što može uzrokovati simptome i probleme s mokrenjem.

Simptomi mogu uključivati:

 • Često mokrenje, posebno noću (nocturia)
 • Slab protok urina
 • Poteškoće pri početku mokrenja
 • Prekidanje mokrenja (prekid protoka urina)
 • Osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura
 • Ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava

Liječenje benigne hiperplazije prostate može varirati ovisno o težini simptoma i individualnim potrebama svakog pacijenta. Evo nekoliko uobičajenih načina liječenja:

 • Promjene u prehrani, vježbanju i urinarnim navikama. To može uključivati izbjegavanje alkohola i kofeina, ograničavanje unosa tekućine prije spavanja, redovito pražnjenje mjehura i održavanje zdrave tjelesne težine.
 • Najčešći lijekovi su alfa blokatori, koji opuštaju mišiće prostate i mokraćnog mjehura kako bi poboljšali protok urina, i inhibitori 5-alfa reduktaze, koji smanjuju veličinu prostate. Lijekovi protiv bolova ili protuupalni lijekovi mogu se koristiti za ublažavanje nelagode.
 • Za pacijente s umjerenim do teškim simptomima mogu se koristiti minimalno invazivni postupci koji ciljaju smanjenje veličine prostate i poboljšanje protoka urina. Primjeri takvih postupaka uključuju lasersku terapiju, terapiju laserom, transuretralnu igličastu ablaciju i druge.
 • U nekim slučajevima, kada su simptomi ozbiljni ili osoba ne reagira na druge metode liječenja, može se preporučiti kirurški zahvat. Najčešći kirurški zahvat je transuretralna resekcija prostate koja uklanja dio prostate koji ometa protok urina. Postoje i druge kirurške opcije kao što su laserska enukleacija prostate i otvorena prostatektomija.

Iako benigno povećanje prostate nije povezano s rakom prostate, simptomi mogu biti slični. Važno je potražiti medicinsku pomoć i dijagnozu od strane kvalificiranog liječnika ako se javljaju simptomi. 

prostata
FOTO: SHUTTERSTOCK

2. Rak prostate

Rak prostate je najčešći oblik raka koji se javlja kod muškaraca. Može uzrokovati simptome poput problema s mokrenjem, bolova u zdjelici i seksualnih problema. Rano otkrivanje i liječenje raka prostate ključni su za uspješan ishod.

Rak prostate je zloćudni tumor koji se razvija u prostati, žlijezdi koja se nalazi ispod mjehura muškaraca i okružuje mokraćnu cijev. To je jedan od najčešćih oblika raka među muškarcima, posebno u starijoj dobi.

Razvoj raka prostate započinje kada se stanice prostate nekontrolirano razmnožavaju i stvaraju maligne tumore. Ovi tumori mogu rasti sporo i ostati ograničeni na prostatu (rani stadij) ili se mogu proširiti na druge dijelove tijela (napredni stadij).

Simptomi raka prostate mogu varirati, a u ranim stadijima bolesti mogu biti odsutni ili se javljaju samo blagi simptomi. Neke uobičajene znakove i simptome raka prostate uključuju:

 • Problemi s mokrenjem, poput slabe struje urina, učestalog mokrenja, poteškoća pri početku i zaustavljanju mokrenja
 • Bol ili nelagoda u zdjelici, donjem dijelu leđa ili tijekom ejakulacije
 • Krv u urinu ili sjemenu
 • Smanjenje tjelesne težine ili gubitak apetita
 • Umor i slabost

Dijagnoza raka prostate uključuje fizički pregled, krvne testove, kao što je PSA (prostatski specifični antigen), i biopsiju prostate. 

Liječenje ovisi o stadiju bolesti i može uključivati ​​operaciju, radioterapiju, hormonsku terapiju ili kemoterapiju. Rana dijagnoza i adekvatno liječenje mogu značajno poboljšati ishod i prognozu za pacijente s rakom prostate. 

Redoviti pregledi prostate preporučuju se muškarcima starijim od 50 godina ili ranije ako postoje određeni faktori rizika.

Liječenje raka prostate ovisi o stadiju bolesti, dobi pacijenta, općem zdravlju i drugim čimbenicima. Evo nekoliko uobičajenih metoda liječenja raka prostate:

 • Prostatektomija je kirurški zahvat uklanjanja prostate. Može se izvesti otvorenom kirurgijom ili minimalno invazivnim pristupom kao što je robotski asistirana prostatektomija. Kirurški zahvat može biti opcija za pacijente u ranim stadijima raka prostate.
 • Radioterapija koristi zrake visoke energije kako bi ciljano uništila stanice raka prostate. Može se provoditi kao vanjska zračna terapija ili kao interno zračenje (brahiterapija) u kojoj se implantiraju radioaktivni izvori unutar prostate. Radioterapija se može koristiti kao primarno liječenje ili kao adjuvantna terapija nakon kirurškog zahvata.
 • Rak prostate često ovisi o muškim hormonima poput testosterona za rast. Hormonska terapija usmjerena je na suzbijanje proizvodnje ili djelovanja muških hormona kako bi se usporio rast tumora. To može uključivati upotrebu lijekova koji blokiraju proizvodnju hormona ili kirurško uklanjanje testisa.
 • Kemijska terapija koristi lijekove koji ciljaju i ubijaju stanice raka. Obično se koristi u kasnijim stadijima raka prostate kada se širi izvan prostate. Može se koristiti kao pojedinačna terapija ili u kombinaciji s drugim oblicima liječenja.
 • Imunoterapija je nova vrsta liječenja koja jača imunološki sustav kako bi prepoznao i uništio stanice raka. Može se koristiti za određene vrste raka prostate u određenim situacijama.

Važno je individualno prilagoditi plan liječenja raka prostate za svakog pacijenta, uzimajući u obzir specifične karakteristike bolesti i potrebe pacijenta. Stručni tim onkologa i urologa zadužen je za liječenje raka prostate.

3. Prostatitis

Ovo je upala prostate koja može biti uzrokovana infekcijom ili drugim faktorima. Simptomi prostatitisa mogu uključivati ​​bol u zdjelici, bol pri mokrenju, učestalo mokrenje i probleme s erekcijom.

Prostatitis je upala prostate, koja je žlijezda smještena ispod mjehura muškaraca. To je uobičajeni problem kod muškaraca i može uzrokovati različite simptome i nelagodu.

Postoje četiri glavne vrste prostatitisa:

Akutni bakterijski prostatitis. Ovo je naglo nastala upala prostate uzrokovana bakterijskom infekcijom. Simptomi uključuju iznenadnu pojavu jakih bolova u zdjelici, poteškoće s mokrenjem, često mokrenje, groznicu i opću slabost. Ova vrsta prostatitisa zahtijeva brzo liječenje antibioticima.

Kronični bakterijski prostatitis. Ovo je ponavljajuća infekcija prostate koja može trajati duže vrijeme. Simptomi su slični akutnom bakterijskom prostatitisu, ali su manje izraženi. Za liječenje se koriste dugotrajni antibiotici.

Kronični prostatitis. Ovo je najčešći oblik prostatitisa. Simptomi uključuju bolove u zdjelici ili donjem dijelu leđa, poteškoće s mokrenjem, bol pri ejakulaciji i seksualne smetnje. Uzrok ovog oblika prostatitisa nije potpuno poznat, ali se smatra da uključuje upalni odgovor i mišićne probleme. Liječenje uključuje simptomatsko olakšanje, fizikalnu terapiju i upravljanje stresom.

Asimptomatski upalni prostatitis. Ovaj oblik prostatitisa ne uzrokuje simptome, ali se dijagnosticira kada se tijekom pregleda otkriju znakovi upale prostate. Obično ne zahtijeva liječenje, osim ako se pojave simptomi.

Točni uzroci prostatitisa nisu uvijek poznati, ali mogu uključivati ​​infekciju, autoimuni odgovor ili probleme s mišićima prostate. 

Liječenje prostatitisa, koji je najčešća vrsta bolesti prostate, ovisi o vrsti i simptomima, uključujući primjenu antibiotika u slučaju bakterijskog prostatitisa, upravljanje simptomima boli, fizikalnu terapiju i promjene u načinu života poput smanjenja stresa i pravilne higijene zdjelice. 

Važno je konzultirati se s liječnikom kako bi se utvrdila točna dijagnoza i odabrala najbolja terapija za individualne potrebe. Liječenje prostatitisa ovisi o uzroku i vrsti prostatitisa. Evo nekoliko uobičajenih metoda:

Antibiotici. Ako je prostatitis uzrokovan bakterijskom infekcijom, liječnik će propisati odgovarajuće antibiotike. Antibiotici pomažu u suzbijanju infekcije i smanjenju upale. Važno je uzimati antibiotike prema uputama liječnika i dovršiti cijeli propisani tijek liječenja.

Protuupalni lijekovi. Protuupalni lijekovi poput nesteroidnih protuupalnih lijekova mogu se koristiti za smanjenje upale i ublažavanje simptoma kao što su bol i nelagoda.

Mišićni relaksanti. Ako je prostatitis povezan s mišićnim grčevima ili napetošću, liječnik može preporučiti mišićne relaksante kako bi se opustili mišići prostate i smanjila nelagoda.

PSA markeri
FOTO: SHUTTERSTOCK

Topla kupka ili oblozi. Topla kupka ili oblozi na području zdjelice mogu pomoći u smanjenju boli i opuštanju mišića.

Fizioterapija. Za neke pacijente, fizioterapija može biti korisna u smanjenju mišićne napetosti i poboljšanju protoka krvi u području zdjelice. Tehnike poput masaže, istezanja i vježbi mogu se koristiti za olakšavanje simptoma.

Promjene u načinu života. Ponekad promjene u načinu života mogu pomoći u upravljanju prostatitisom. To može uključivati izbjegavanje iritantnih namirnica poput kofeina i alkohola, redovitu tjelesnu aktivnost, uravnoteženu prehranu i dovoljno hidratacije.

Važno je konzultirati se s liječnikom radi točne dijagnoze i preporuke liječenja. 

Prostatitis može biti dugotrajna i složena bolest, stoga je važno pratiti upute i redovito se javljati svom liječniku radi praćenja napretka i prilagodbe terapije ako je potrebno.

10 osnovnih stvari koje morate znati o prostati

1. Koji su simptomi problema s prostatom?

Simptomi problema s prostatom mogu uključivati učestalo mokrenje, slab ili prekinut mlaz urina, osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura, bol ili nelagodu tijekom mokrenja ili ejakulacije, poteškoće u održavanju erekcije i bol u području zdjelice.

2. Kako se može spriječiti rak prostate?

Neki koraci koji se mogu poduzeti radi smanjenja rizika od raka prostate uključuju održavanje zdrave prehrane bogate voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama, redovitu tjelesnu aktivnost, održavanje zdrave tjelesne težine, ograničavanje konzumacije crvenog mesa i mesnih namirnica, i redovite preglede prostate kod liječnika.

3. Kako se dijagnosticira rak prostate?

Dijagnoza raka prostate uključuje različite metode kao što su digitalni rektalni pregled, PSA test (test razine prostate specifičnog antigena), biopsija prostate i slikovne pretrage kao što su ultrazvuk, CT ili MRI.

4. Je li prostata specifična za muškarce?

Da, prostata je organ specifičan za muškarce. Nalazi se ispod mjehura i okružuje mokraćnu cijev. Glavna funkcija prostate je proizvodnja tekućine koja čini dio sjemene tekućine i pomaže u održavanju plodnosti.

5. Koji su tretmani za prostatitis?

Tretmani za prostatitis mogu uključivati antibiotike u slučaju bakterijskog prostatitisa, protuupalne lijekove za ublažavanje simptoma, fizikalnu terapiju za opuštanje mišića zdjelice, promjene u prehrani i načinu života, te u nekim slučajevima, smanjenje stresa i psihološka podrška.

6. Kako se može smanjiti rizik od razvoja prostatične hiperplazije?

Neki načini smanjenja rizika od povećanja prostate uključuju održavanje zdravog načina života, uključujući redovitu tjelesnu aktivnost, zdravu prehranu bogatu voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama, izbjegavanje pušenja i ograničavanje konzumacije alkohola.

7. Koji su najčešći simptomi prostatitisa?

Najčešći simptomi prostatitisa uključuju bol ili nelagodu u donjem dijelu trbuha, perineumu ili genitalnom području, poteškoće ili bol tijekom mokrenja, učestalo ili hitno mokrenje, bol ili nelagodu tijekom ejakulacije, seksualne disfunkcije i opću nelagodu.

8. Postoji li veza između prostatitisa i raka prostate?

Prostatitis i rak prostate su različita zdravstvena stanja s različitim uzrocima i simptomima. Iako se ne može potvrditi da postoji direktna veza između prostatitisa i raka prostate, neki istraživači sugeriraju da dugotrajna upala prostate može povećati rizik od razvoja raka prostate.

rak prostate
FOTO: SHUTTERSTOCK

9. Koje su moguće komplikacije benigne hiperplazije prostate?

Neke od mogućih komplikacija benigne hiperplazije prostate uključuju poteškoće s mokrenjem, kao što su prekid ili slab mlaz urina, nekontrolirano iscjeđivanje urina, potreba za čestim noćnim mokrenjem, potpuno zaustavljanje mokrenja (urinarna retencija) i pojava infekcija urinarnog trakta.

10. Kako se provodi redoviti pregled prostate?

Redoviti pregled prostate obično uključuje digitalni rektalni pregled i test razine prostate specifičnog antigena (PSA). Digitalni rektalni pregled se obavlja u ordinaciji liječnika i omogućuje mu da procijeni veličinu, oblik i teksturu prostate.  PSA test se obavlja analizom krvi i mjeri razinu specifičnog antigena koji proizvodi prostata.

Važno je napomenuti da ove informacije ne zamjenjuju savjet liječnika. Uvijek se trebate posavjetovati s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom za preciznu dijagnozu, liječenje i upravljanje zdravstvenim stanjem prostate.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!