Za što se koristi magnezijev oksid? (10 svrha)

Magnezijev oksid postao je vrlo popularan zbog svojih različitih primjena i svojstava koja promiču zdravlje. Poznat po svom obilju u prirodi i isplativosti, magnezijev oksid podjednako je zaokupio pozornost istraživača, entuzijasta za zdravlje i kemijske industrije. 

U ovom članku ulazimo u svijet magnezijevog oksida, otkrivajući njegove različite upotrebe, potencijalne dobrobiti i znanost koja stoji iza njegove učinkovitosti. 

Što je magnezijev oksid?

Magnezijev oksid je kemijski spoj sastavljen od magnezija (Mg) i kisika (O). Njegova kemijska formula je MgO, a u prirodi se pojavljuje kao mineral periklas. Pročišćeni magnezijev oksid je bijeli prah bez mirisa koji je netopljiv u vodi. Što se tiče njegovih svojstava i upotrebe, ovaj spoj ima širok raspon primjena zbog visokog sadržaja magnezija u njemu.

Magnezijev oksid općenito se smatra sigurnim kada se koristi na primjeren način – bitno je slijediti preporučene doze i smjernice. Kao i kod bilo kojeg dodatka prehrani ili lijeka, dobra je ideja posavjetovati se sa zdravstvenim radnikom prije konzumiranja magnezijevog oksida, osobito ako već bolujete od nečega ili uzimate druge lijekove.

Je li magnezijev oksid topiv u vodi ili u mastima?

Magnezijev oksid je topiv u vodi. Kada se magnezijev oksid doda vodi, on se otapa i stvara magnezijev hidroksid, koji je slaba baza. Dobiveni magnezijev hidroksid je bijela, mliječna suspenzija u vodi i ima ograničenu topljivost u vodi. Međutim, dovoljno magnezijevog hidroksida se otapa da ispolji svoja antacidna svojstva kada se koristi za neutralizaciju želučane kiseline.

S druge strane, tvari topljive u mastima otapaju se u lipidima (mastima) i teško se otapaju u vodi. Vitamini topivi u mastima, kao što su vitamini A, D, E i K, primjeri su tvari koje zahtijevaju masti za pravilnu apsorpciju i transport u tijelu.

magnezijev oksid
FOTO: UNSPLASH

Budući da je magnezijev oksid topiv u vodi, tijelo ga lako apsorbira i izlučuje. Kada se uzima oralno, ovaj spoj se otapa u želucu i tankom crijevu, omogućujući tijelu da apsorbira sadržaj magnezija. Višak magnezija koji se ne apsorbira obično se eliminira iz tijela putem stolice.

Koja je upotreba magnezijevog oksida?

Magnezijev oksid ima raznoliku primjenu zbog svojih jedinstvenih svojstava i visokog sadržaja magnezija. Neke od uobičajenih upotreba magnezijevog oksida uključuju:

1. Dodatak prehrani

Magnezijev oksid se koristi kao dodatak prehrani za liječenje nedostatka magnezija u tijelu. Dostupan je u obliku oralnih tableta ili kapsula.

2. Antacid

Zbog svoje alkalne prirode, magnezijev oksid se može koristiti kao antacid za ublažavanje simptoma žgaravice, probavnih smetnji povezanih s kiselinom i drugih želučanih tegoba. Ovaj spoj neutralizira višak želučane kiseline.

3. Laksativ

Magnezijev oksid može djelovati kao blagi laksativ, pomažući ublažiti zatvor tako što uvlači vodu u crijeva i omekšava stolicu.

4. Vatrostalni materijal

Njegova visoka točka taljenja i otpornost na toplinu čine magnezijev oksid pogodnim za proizvodnju vatrostalnih opeka, koje se koriste za oblaganje visokotemperaturnih peći, peći i spalionica.

5. Građevinski materijal

Magnezijev oksid se koristi u proizvodnji raznih građevinskih materijala poput cementa i betona. Ovaj spoj može poboljšati svojstva tih materijala, poput njihove čvrstoće i trajnosti.

6. Obrada vode

Magnezijev oksid se koristi u procesima obrade vode za podizanje pH vrijednosti kiselih voda, smanjujući njihova korozivna svojstva i čineći ih manje štetnima za cijevi i opremu.

7. Upotreba u poljoprivredi

U poljoprivredi se magnezijev oksid koristi za podizanje razine magnezija u tlu. Ovo može pomoći u poboljšanju zdravlja biljaka i prinosa usjeva.

8. Industrija gume i plastike

Magnezijev oksid djeluje kao punilo i sredstvo za pojačavanje kod proizvoda od gume i plastike, poboljšavajući njihova fizička svojstva.

9. Farmaceutska industrija

Magnezijev oksid koristi se u proizvodnji nekih lijekova i farmaceutskih pripravaka.

10. Zaštita od požara

Magnezijev oksid može djelovati kako bi usporio širenje plamena u određenim materijalima, smanjujući njihovu zapaljivost i osiguravajući sigurnost od požara.

11. Proizvodi za njegu kože

Magnezijev oksid se ponekad koristi u proizvodima za njegu kože zbog svojih upijajućih svojstava, što može pomoći u uklanjanju viška sebuma s kože.

Je li magnezijev oksid siguran za konzumiranje?

Kada se koristi prema uputama i unutar preporučenih doza, magnezijev oksid općenito je siguran za konzumaciju. Obično se koristi kao dodatak prehrani za podizanje razine magnezija i kao antacid za ublažavanje žgaravice i probavnih smetnji. Dodatno, magnezijev oksid se koristi kao blagi laksativ za kratkotrajno ublažavanje zatvora.

Međutim, kao i svaki drugi dodatak ili lijek, važno je slijediti preporučene doze koje su odredili zdravstveni djelatnici. Prekomjerni unos magnezijevog oksida može dovesti do predoziranja magnezijem, što može imati štetne učinke na tijelo.

Također, osobe s određenim zdravstvenim stanjima, kao što su problemi s bubrezima, srčani problemi ili crijevne opstrukcije, trebaju biti oprezni kada koriste magnezijev oksid. 

Kod osoba koje konzumiraju određene suplemente ili lijekove magnezijev oksid može stupiti u interakciju s istima, potencijalno smanjujući njihovu učinkovitost ili uzrokujući nuspojave. 

Neki pojedinci mogu biti alergični na magnezijev oksid ili mogu biti osjetljivi na dodatke magnezija. Ako primijetite bilo kakve alergijske reakcije ili nuspojave, prekinite korištenje i potražite savjet liječnika

Je li magnezijev oksid prikladan za vegetarijance i vegane?

Da, magnezijev oksid je siguran za vegetarijance i vegane. To je mineralni spoj dobiven iz anorganskih izvora i ne sadrži sastojke životinjskog podrijetla. Kao takav, u skladu je s prehrambenim preferencijama i vegetarijanaca i vegana.

Kada birate dodatke magnezijevog oksida, uvijek je dobra ideja provjeriti oznaku proizvoda i popis sastojaka kako biste bili sigurni da nema dodataka ili pomoćnih tvari životinjskog podrijetla. Osim toga, vodite računa o drugim sastojcima dodataka koji možda nisu biljni ako slijedite strogu vegansku prehranu.

Koje su zdravstvene prednosti unosa magnezijevog oksida?

Suplementi magnezijevog oksida nude nekoliko potencijalnih zdravstvenih prednosti kada se koriste na odgovarajući način i kao dio uravnotežene prehrane. Neke od ključnih prednosti uzimanja dodataka magnezijevog oksida uključuju:

1. Liječenje manjka magnezija

Magnezij je esencijalni mineral koji ima ključnu ulogu u raznim tjelesnim funkcijama – funkciji mišića i živaca, sintezi proteina i proizvodnji energije. Uzimanje suplemenata magnezijevog oksida može pomoći pojedincima koji ne zadovoljavaju unos spoja hranom ili pate od stanja koja smanjuju apsorpciju magnezija.

2. Poboljšano zdravlje kostiju

Magnezij je važan za zdravlje kostiju jer pomaže u regulaciji razine kalcija i podupire pravilno formiranje koštanog tkiva. Adekvatan unos magnezija može pridonijeti održavanju jakih i zdravih kostiju.

3. Podrška krvožilnom sustavu

Magnezij se povezuje s kardiovaskularnim zdravljem. Pomaže u regulaciji krvnog tlaka, podržava zdrav srčani ritam i poboljšava cjelokupnu kardiovaskularnu funkciju.

4. Olakšanje od žgaravice

Magnezijev oksid se koristi kao antacid za neutralizaciju viška želučane kiseline, pružajući olakšanje od žgaravice, probavnih smetnji povezanih s kiselinom i uznemirenog želuca.

5. Blagi laksativni učinak

Kada se koristi kao laksativ, magnezijev oksid može pomoći u ublažavanju zatvora tako što uvlači vodu u crijeva i omekšava stolicu.

6. Zdravlje mišića

Magnezij je uključen u kontrakciju i opuštanje mišića. Dodatak magnezijevog oksida može pomoći u smanjenju mišićnih grčeva i spazama.

gdje kupiti magnezij oksid
foto: unsplash

7. Održavanje dobrog raspoloženja

Neka istraživanja sugeriraju da magnezij može igrati ulogu u regulaciji raspoloženja i mentalnom blagostanju. Adekvatan unos magnezija može pomoći u održavanju pozitivnog raspoloženja.

8. Prevencija migrene

Kod nekih se pojedinaca suplementacija magnezijem koristi kao dio preventivnog pristupa u smanjenju učestalosti i intenziteta migrena.

9. Pomoć za grčeve u nogama povezane s trudnoćom

Trudnice koje imaju grčeve u nogama mogu pronaći olakšanje dodatkom magnezija.

10. Regulacija razine šećera u krvi

Magnezij može doprinijeti osjetljivosti na inzulin, potencijalno pomažući u regulaciji razine šećera u krvi kod osoba s dijabetesom ili inzulinskom rezistencijom.

Može li magnezijev oksid pomoći kod zatvora?

Da, magnezijev oksid može pomoći kod zatvora ako se koristi kao blagi laksativ. Magnezijev oksid djeluje tako da uvlači vodu u crijeva, što omekšava stolicu i potiče rad crijeva. 

Kada se uzima oralno, magnezijev oksid reagira sa želučanom kiselinom, stvarajući magnezijev klorid i vodu. Prisutnost magnezijevog klorida u crijevima privlači vodu, povećavajući sadržaj vode u stolici i olakšavajući izbacivanje stolice.

magnezijev oksid i zatvor
FOTO: UNSPLASH

Važno je napomenuti da iako magnezijev oksid može biti učinkovit za ublažavanje zatvora, treba ga koristiti kao kratkoročno rješenje. Dugotrajna ili pretjerana uporaba magnezijevog oksida kao laksativa može dovesti do ovisnosti o laksativima i može poremetiti normalan rad crijeva. 

Može li magnezijev oksid pomoći kod žgaravice ili refluksa kiseline?

Da, magnezijev oksid može pomoći kod žgaravice ili refluksa kiseline kada se koristi kao antacid. Antacidi su lijekovi koji neutraliziraju želučanu kiselinu, omogućujući olakšanje od simptoma kao što su žgaravica, loša probava s kiselinom i uznemiren želudac.

Već smo spomenuli da kada magnezijev oksid reagira sa želučanom kiselinom (klorovodičnom kiselinom), nastaje magnezijev klorid i voda. Ova reakcija pomaže podići ph razinu u želucu, smanjujući kiselost i neutralizirajući višak želučane kiseline. Neutralizirajući kiselinu, magnezijev oksid može ublažiti osjećaj pečenja i nelagodu povezanu sa žgaravicama i refluksom kiseline.

Može li se magnezijev oksid koristiti za liječenje glavobolje ili migrene?

Magnezijev oksid se ponekad koristi kao preventivni pristup liječenju glavobolja ili migrena, osobito kod pojedinaca koji imaju niske razine magnezija ili povijest nedostatka magnezija. Neka istraživanja sugeriraju da suplementacija magnezijem može biti korisna u smanjenju učestalosti i intenziteta migrena.

Magnezij igra ulogu u raznim procesima u tijelu, uključujući funkciju živaca i opuštanje mišića, što može pridonijeti njegovoj potencijalnoj dobrobiti u smanjenju glavobolja i migrena. Međutim, točni mehanizmi kako magnezij djeluje na glavobolje i migrene nisu u potpunosti shvaćeni.

Pomaže li magnezijev oksid kod grčeva u mišićima i grčeva?

Da, magnezijev oksid može biti od pomoći kod grčeva u mišićima i grčeva. Magnezij je esencijalni mineral koji ima ključnu ulogu u funkcioniranju i opuštanju mišića. Pomaže u regulaciji protoka kalcija u i iz mišićnih stanica, što je neophodno za pravilnu kontrakciju i opuštanje mišića.

Grčevi u mišićima i grčevi često su povezani s mišićnom neravnotežom, dehidracijom, poremećajima elektrolita ili niskim razinama magnezija u tijelu. Suplementacija magnezijevim oksidom može pomoći u rješavanju nedostataka magnezija i može doprinijeti smanjenju učestalosti i ozbiljnosti mišićnih grčeva i grčeva.

Može li se magnezijev oksid koristiti lokalno za njegu kože?

Magnezijev oksid se obično ne koristi lokalno za njegu kože zbog njegove niske topljivosti u vodi i ograničene apsorpcije kroz kožu. Za razliku od nekih drugih oblika magnezija, kao što su magnezijev klorid ili magnezijev sulfat, koji su bolje topljivi i mogu se apsorbirati kroz kožu, magnezijev oksid ne prodire lako kroz kožnu barijeru.

Ako želite uključiti magnezij u svoju rutinu njege kože, razmislite o korištenju proizvoda koji sadrže magnezijev klorid ili magnezijev sulfat. Međutim, ako imate specifičnih problema u vezi s njegom kože, važno je konzultirati se s dermatologom ili stručnjakom za njegu kože kako biste odredili najprikladnije proizvode za svoje potrebe.

Kakav je magnezijev oksid u usporedbi s drugim oblicima magnezija?

Magnezijev oksid, magnezijev citrat i magnezijev glicinat su oblici koje pronalazimo u brojnim suplementima, a svaki od njih ima svoje jedinstvene karakteristike, dobrobiti i upotrebu. 

Magnezijev oksid jedan je od najčešćih i pristupačnih oblika dostupnih dodataka magnezija. Ima relativno nisku bioraspoloživost u usporedbi s drugim oblicima, što znači da se manji postotak unesenog magnezija apsorbira u tijelu. Zbog svoje niže bioraspoloživosti, magnezijev oksid može imati značajniji laksativni učinak u usporedbi s drugim oblicima dodataka magnezija, što ga čini korisnim za ublažavanje zatvora. Obično se koristi kao antacid za ublažavanje žgaravice i probavnih smetnji.

Magnezijev citrat je više bioraspoloživ oblik magnezija u usporedbi s magnezijevim oksidom, što znači da tijelo apsorbira veći postotak magnezija. Često se koristi za ublažavanje zatvora jer ima blagi laksativni učinak. Manje je vjerojatno da će magnezijev citrat izazvati probavne smetnje u usporedbi s magnezijevim oksidom. Također se često koristi kao opći dodatak magneziju za rješavanje nedostataka magnezija.

Magnezijev glicinat je vrlo bioraspoloživ i dobro podnošljiv oblik magnezija. Manje je vjerojatno da će izazvati laksativne učinke ili nelagodu u probavi, što ga čini prikladnim za osobe s osjetljivim želucem. Magnezijev glicinat često se preporučuje onima koji teško podnose druge oblike dodataka magnezija ili osobama koje žele povećati unos magnezija bez probavnih nuspojava. Može biti osobito koristan za podupiranje opuštanja i smirenosti, što ga čini preferiranim izborom za promicanje boljeg sna i upravljanje stresom.

Kako čuvati suplemente s magnezijevim oksidom?

Pravilno skladištenje dodataka magnezijevog oksida bitno je za održavanje njihove kvalitete i učinkovitosti tijekom vremena. Suplemente magnezijevog oksida treba čuvati na hladnom i suhom mjestu daleko od izravne sunčeve svjetlosti, topline i vlage. Izloženost vlazi ili pretjeranoj toplini može uzrokovati kvarenje dodatka i smanjiti njegovu snagu.

Kisik u zraku može uzrokovati oksidaciju i degradaciju suplemenata tijekom vremena. Kako biste to sveli na najmanju moguću mjeru, pokušajte smanjiti vrijeme kada je spremnik otvoren i dobro ga zatvorite nakon svake uporabe

Dodaci magnezijevog oksida mogu apsorbirati mirise iz okolnog okoliša. Najbolje ih je čuvati dalje od tvari jakog mirisa ili drugih dodataka koji bi mogli promijeniti njihov okus ili miris.

Ako je moguće, čuvajte dodatke magnezijevog oksida u originalnom, hermetički zatvorenom pakiranju kako biste održali njihovu kvalitetu i spriječili kontaminaciju.

Može li se magnezij oksid koristiti tijekom trudnoće ili dojenja?

Bitno je biti oprezan i konzultirati se sa zdravstvenim radnikom prije upotrebe dodataka magnezijevog oksida tijekom trudnoće ili dojenja.

Magnezij je esencijalni mineral tijekom trudnoće i igra ulogu u raznim fiziološkim procesima, uključujući razvoj bebinih kostiju i mišića. Trudnice bi trebale nastojati zadovoljiti svoje potrebe za magnezijem kroz uravnoteženu prehranu koja uključuje namirnice bogate magnezijem poput lisnatog povrća, orašastih plodova, sjemenki i cjelovitih žitarica.

magnezij i trudnice
FOTO: UNSPLASH

U nekim slučajevima, pružatelji zdravstvenih usluga mogu preporučiti dodatke magnezija trudnicama s nedostatkom magnezija ili određenim zdravstvenim stanjima. Međutim, dozu i vrstu korištenog dodatka magnezija trebao bi odrediti zdravstveni radnik kako bi se osiguralo da je siguran i prikladan za potrebe pojedinca.

Magnezij je također važan tijekom dojenja kako bi podržao zdravlje i majke i bebe. Žene koje doje trebale bi težiti održavanju uravnotežene prehrane koja uključuje dovoljno magnezija da zadovolji njihove potrebe.

Ako žena koja doji ima manjak magnezija ili specifične zdravstvene probleme, liječnik može razmotriti nadoknadu magnezija. Međutim, kao i tijekom trudnoće, ključno je konzultirati se sa zdravstvenim radnikom kako biste odredili odgovarajuću dozu i vrstu dodatka magnezija za specifičnu situaciju pojedinca.

Koje su potencijalne nuspojave magnezijevog oksida?

Iako je magnezijev oksid općenito siguran za većinu pojedinaca kada se koristi prema uputama i unutar preporučenih doza, neki ljudi mogu doživjeti određene nuspojave. Najčešća nuspojava magnezijevog oksida je poremećaj u probavi, osobito kada se uzima u visokim dozama. 

Neke potencijalne nuspojave magnezijevog oksida jesu proljev, grčevi i nelagoda u trbuhu, mučnina i povraćanje, nadutost, nizak krvni tlak, alergijska reakcija, osip na koži i slično. 

Ključno je koristiti magnezijev oksid prema uputama i slijediti preporučenu dozu koju su odredili zdravstveni djelatnici. Ako osjetite bilo kakve nuspojave tijekom uzimanja magnezijevog oksida, smanjite dozu ili prekinite korištenje i potražite savjet liječnika.

Osobe s problemima s bubrezima, srcem ili crijevnim opstrukcijama trebaju biti oprezne i posavjetovati se sa zdravstvenim djelatnikom prije upotrebe magnezijevog oksida. Trudnice ili dojilje također bi trebale potražiti savjet liječnika prije uzimanja dodataka magnezijevog oksida.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!