Trebate li vaditi mandule? (10 razloga)

Krajnici, mandule, tonzile… Mnogo je naziva koji označavaju ove sitne, ovalne dijelove tkiva koji se nalaze u našim ustima i u grlu. Iako su male, mandule igraju vrlo važnu ulogu u našem tijelu, posebno u našem imunološkom sustavu – sustavu koji štiti naše tijelo od bakterija, virusa i drugih štetnih stvari.

Mandule ili tonzile su kao neki vojnici unutar našeg tijela. Kada neki loši mikroorganizmi, poput bakterija ili virusa, pokušaju ući u naše tijelo putem hrane ili zraka, tonzile su prve koje reagiraju. One šalju posebne stanice zvane limfociti da se bore protiv tih mikroorganizama i da ih neutraliziraju kako nas ne bi razboljeli.

Ponekad se može dogoditi da naše mandule i same postanu bolesne. Tada se upale i povećaju, a mi osjećamo grlobolju i teže gutamo hranu. To se zove tonzilitis, a to je zapravo znak da naše tonzile rade svoj posao i pomažu nam da se obranimo od infekcija.

Ponekad, kada tonzile postanu jako bolesne i često dolazi do upala, liječnici ih mogu odlučiti ukloniti. Taj se postupak zove tonzilektomija. No, važno je znati da liječnici to ne rade često već samo kada je to stvarno potrebno jer su mandule važne za naš imunološki sustav.

Koja je uloga mandula u našem tijelu?

Mandule su prva linije obrane organizma od infekcija. Kada patogeni organizmi ulaze u tijelo putem hrane, zraka ili kontakta s inficiranom osobom, one reagiraju kako bi ih neutralizirale. 

Tonzile su dio limfnog sustava, ključnog dijela našeg imunološkog sustava koji štiti tijelo od bakterija, virusa, gljivica i drugih štetnih mikroorganizama. Imunološki sustav funkcionira kao obrambena vojska našeg tijela, a tonzile su poput stražara koji stoje na prvoj crti obrane.

krajnici
FOTO: PEXELS

Glavna uloga tonzila je prepoznati uljeze koji pokušavaju ući u tijelo putem usta i nosa, a zatim ih uništiti prije nego što mogu uzrokovati bolest. 

Kada strani mikroorganizmi ulaze u tijelo, tonzile šalju posebne stanice imunološkog sustava zvane limfociti kako bi se borili protiv njih. Limfociti djeluju kao vojnici koji prepoznaju i ciljaju ove mikroorganizme, pomažući u njihovu uništavanju i uklanjanju iz tijela.

Postoje tri glavne skupine tonzila u ljudskom tijelu: krajnici (tonsille palatine), nazofaringealne tonzile (adenoidi) i jezične tonzile (tonsilla lingualis).

Krajnici se nalaze s obje strane stražnjeg dijela grla, između nepca i jezika. Krajnici su najuočljiviji tonzili i često se nazivaju samo “mandule”. One su važne jer su prva prepreka koju susreću mikroorganizmi koji ulaze u tijelo putem usta i nosa. Kada mikroorganizmi pokušaju prodrijeti kroz usta ili nos, krajnici ih prepoznaju i aktiviraju svoj obrambeni sustav kako bi ih zaustavili.

Nazofaringealne tonzile ili adenoidi su smještene na vrhu ždrijela, odmah iza nosa. Iako nisu vidljivi izvana, adenoidi imaju sličnu ulogu kao i krajnici. Oni pomažu u zaštiti tijela od infekcija koje ulaze kroz nos i gornje dišne puteve.

Jezične tonzile se nalaze na stražnjem dijelu jezika. Iako manje uočljive, također sudjeluju u obrambenim mehanizmima. Kao i ostale tonzile, pomažu u prepoznavanju i borbi protiv patogena koji ulaze u tijelo putem usne šupljine.

Što učiniti kada se mandule upale?

Tonzilitis, poznat i kao upala krajnika ili mandula, je česta bolest koja se javlja kada tonzile postanu inficirane i upaljene. 

Glavni simptomi uključuju grlobolju, poteškoće pri gutanju, crvenilo i oticanje krajnika te povećanje tjelesne temperature. Tonzilitis može biti uzrokovan bakterijskom ili virusnom infekcijom, a najčešće su ga izazivaju streptokoki ili virusi iz skupine adenovirusa.

Kada se krajnici upale, važno je obratiti pažnju na simptome i poduzeti odgovarajuće korake kako biste se osjećali bolje. Evo nekoliko savjeta o tome što učiniti kada se krajnici upale i kako ih liječiti.

1. Odmorite se i pijte puno tekućine

Kada ste zaraženi, vaše tijelo treba više odmora kako bi se borilo protiv infekcije. Pijenje puno vode i drugih tekućina pomoći će vam da ostanete hidratizirani i potpomognete vaš imunološki sustav u borbi protiv infekcije.

2. Izbjegavajte vruću i začinjenu hranu

Vruća i začinjena hrana može dodatno nadražiti upaljene krajnike i pogoršati simptome. Umjesto toga, konzumirajte hladnu i mekanu hranu koja će vam olakšati gutanje.

3. Ispirite grlo slanom vodom

Isperite grlo blagom otopinom slane vode nekoliko puta dnevno kako biste ublažili bol i smanjili upalu. Ova jednostavna metoda može vam donijeti olakšanje.

4. Koristite analgetike

Bez recepta, možete uzimati analgetike poput acetaminofena ili ibuprofena kako biste smanjili bol i snizili temperaturu ako je prisutna. Slijedite upute na pakiranju i nemojte prekoračiti preporučenu dozu.

5. Izbjegavajte pušenje i izlaganje dimu bilo koje vrste

Pušenje i izloženost dimu mogu dodatno iritirati upaljene krajnike i usporiti proces ozdravljenja. Pokušajte izbjegavati pušenje i ostanite u okolini bez dima dok se ne oporavite.

6. Grgljajte antiseptičku otopinu

Ovisno o preporuci vašeg liječnika, možete koristiti i antiseptičku otopinu za grgljanje kako biste smanjili količinu bakterija i virusa u ustima i grlu.

mandule
FOTO: PEXELS

7. Koristite antibakterijske sprejeve ili pastile

Uzimanje antibakterijskih sprejeva ili pastila može pomoći u smanjenju bakterija u ustima i grlu.

Ako simptomi tonzilitisa potraju dulje od nekoliko dana ili postanu ozbiljni, preporučljivo je obratiti se liječniku kako bi se dobila adekvatna dijagnoza i preporuke za liječenje. 

U nekim slučajevima, posebno kod ponavljajućih ili teških slučajeva tonzilitisa, liječnik može preporučiti uklanjanje krajnika (tonzilektomija).

Zašto se danas manje vade mandule?

Preporuke medicinske prakse su se promijenile tijekom vremena kod mnogih postupaka. Što se tiče vađenja mandula postoje nekoliko razloga zašto se danas manje preporučuje njihovo vađenje.

Napredak u medicinskoj terapiji i antibioticima omogućio je liječnicima da se češće pokušavaju liječiti upaljene ili inficirane krajnike bez potrebe za vađenjem. U većini slučajeva, infekcije krajnika mogu se liječiti antibioticima i drugim konzervativnim mjerama, a operacija se razmatra samo ako postoje učestale i ozbiljne infekcije koje ne reagiraju na liječenje.

Krajnici igraju ulogu u obrani tijela od infekcija, posebno u djetinjstvu. Uklanjanjem krajnika, gubi se taj dio prirodne obrane, što može povećati osjetljivost na neke infekcije.

Iako je tonzilektomija rutinski postupak, svaka operacija nosi određene rizike, kao što su moguće komplikacije anestezije, krvarenje i infekcije rane. Uz to, postoje i manje učestale, ali ozbiljnije dugoročne komplikacije koje mogu utjecati na govor i disanje.

U nekim slučajevima, stanje krajnika može se poboljšati s vremenom, osobito kod djece koja često imaju povećane krajnike. Vađenje krajnika može se preporučiti samo ako problemi uzrokovani krajnicima uzrokuju značajne smetnje i ne reagiraju na druge metode liječenja.

10 situacija kada je potrebno ukloniti mandule

Uklanjanje tonzila, poznato kao tonzilektomija, nekad je bila česta praksa za liječenje kroničnih slučajeva tonzilitisa. 

Međutim, moderna medicina preferira konzervativniji pristup te se tonzilektomija preporučuje samo u određenim situacijama, kada su mandule uzrok ozbiljnih komplikacija ili ponavljajućih infekcija koje narušavaju kvalitetu života.

Ipak, ponekad mandule jednostavno ne funkcioniraju i potrebno ih je odstraniti kako bi se organizam mogao vratiti u normalu. 

Evo 10 razloga zbog kojih se može razmotriti uklanjanje tonzila: 

  1. Ako osoba ima ponavljajuće epizode tonzilitisa koje narušavaju kvalitetu života, može se razmotriti tonzilektomija.
  2. Ako mandule postanu kronično upaljene i stalno povećane, može se razmotriti njihovo uklanjanje.
  3. Ako povećane mandule uzrokuju opstrukciju dišnih putova za vrijeme spavanja, što dovodi do apneje (privremenog prekida disanja), tonzilektomija može biti potrebna.
  4. Ako se infekcije ne poboljšavaju ili često vraćaju unatoč liječenju antibioticima, može se razmotriti uklanjanje tonzila.
  5. Ako tonzilitis uzrokuje komplikacije poput peritonzilarnog apscesa (apsces oko tonzile), može se razmotriti tonzilektomija.
  6. Ako povećane mandule uzrokuju probleme s disanjem ili gutanjem, to može biti razlog za uklanjanje tonzila.
  7. Ako se na mandulama redovito stvaraju gnojne naslage, poznate kao gnojne kese, to može biti indikacija za tonzilektomiju.
  8. U rijetkim slučajevima, mandule mogu biti pogođene tumorima ili neoplazmama koje zahtijevaju kirurško uklanjanje.
  9. Ponekad ponavljajuće infekcije uha mogu biti povezane s problemima na tonzilama, pa se uklanjanje tonzila može razmotriti u takvim situacijama.
  10. U nekim rijetkim slučajevima, uporni loš zadah može biti uzrokovan kronično upaljenim tonzilama, što može biti indikacija za njihovo uklanjanje.

Kako izgleda operacija vađenja mandula?

Odluka o vađenju mandula uvijek treba biti temeljena na individualnoj procjeni liječnika, uzimajući u obzir simptome, medicinsku povijest i potrebe pacijenta. Za osobe koje se moraju podvrgnuti ovom postupku opisat ćemo najvažnije detalje, a postupak je sličan u većini država svijeta. 

Prije same operacije, pacijent će biti podvrgnut pregledu od strane otorinolaringologa (specijalista za uho, grlo i nos). Ako se odluči da je tonzilektomija potrebna, pacijent će biti upućen na planiranje operacije. Ovo uključuje i pripremu za anesteziju i postoperativni oporavak.

vađenje mandula
FOTO: PEXELS

Prije operacije, pacijent će biti podvrgnut anesteziji kako ne bu trpio bol tijekom zahvata. Anesteziolog će mu dati opću anesteziju, što znači da će osoba biti u nesvijesti tijekom cijele operacije.

Pacijent će biti smješten na operacijski stol u odgovarajući položaj za pristup kirurgu.

Kirurg će koristiti posebne instrumente za otvaranje usta i pristup krajnicima i pažljivo će ukloniti mandule koristeći najčešće skalpel ili laser.

Nakon uklanjanja mandula, kirurg će pažljivo zašiti rane kako bi osigurao brže zacjeljivanje, a pacijent će biti prebačen u prostoriju za buđenje, gdje će polako dolaziti svijesti pod nadzorom medicinskog osoblja.

Operacija vađenja mandula obično traje od 30 minuta do 1 sata, ovisno o složenosti slučaja. Nakon operacije, pacijent će provesti neko vrijeme u oporavku prije nego što mu bude dopuštena otpust iz bolnice. 

Oporavak može trajati nekoliko dana, a pacijenti često osjećaju nelagodu u grlu i imaju poteškoća s gutanjem nekoliko dana nakon zahvata. Važno je pridržavati se uputa liječnika o njezi rane i prehrambenim ograničenjima kako bi se izbjegle komplikacije.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!