avokado
Foto: Shutterstock

Avokado: 6 prednosti voća koje nazivaju zeleno zlato

Avokado je  kremasto voće i jedno od najpopularnijih sastojaka u kuhinjama diljem svijeta. Njegov jedinstveni okus i visoka nutritivna vrijednost učinili su ga glavnim sastojkom u mnogim dijetama, od zdravo svjesnih jela do ljubitelja hrane. Krenimo u svijet avokada, od njegove povijesti i podrijetla do brojnih zdravstvenih prednosti i upotrebe u kuhanju. 

Povijest i podrijetlo avokada

Povijest avokada je duga i fascinantna, prati se tisućama godina unatrag sve do njegovog porijekla u južnom središnjem Meksiku. Prvi put su ga pripitomili i uzgojili domorodački narodi Meksika, koji su cijenili ovo voće zbog izvrsnog okusa i nutritivnih prednosti. S vremenom se proširio Srednjom i Južnom Amerikom, gdje je postao glavna namirnica u mnogim kulturama.

Rani uzgoj bio je postupan proces, pri čemu su domorodački narodi birali najbolje divlje primjerke i razmnožavali ih kako bi stvorili nove sorte. Kako su se trgovački putovi otvarali između različitih regija, avokado se razmjenjivao i unosio u nova područja, što je dovelo do njegovog konačnog širenja po cijelom svijetu.

Prva zabilježena pošiljka u Sjedinjene Države bila je 1833. godine, a odatle je počeo stjecati popularnost kao jedinstvena i egzotična hrana. Međutim, tek početkom 20. stoljeća ovo voće stvarno dobiva na važnosti. Uvođenje avokada Hass, sorte koja je bila manja, lakša za uzgoj i imala duži rok trajanja od ostalih avokada, pomoglo je daljnjoj popularizaciji voća.

Kako je rasla njegova popularnost, tako je rastao i njegov uzgoj. Danas se avokado uzgaja u različitim klimatskim uvjetima i regijama, od Kalifornije do Južne Afrike i Australije. Globalno tržište avokada nastavlja se širiti, a nove zemlje se svake godine pridružuju proizvodnji i izvozu avokada.

avokado hrana
foto: shutterstock

Zdravstvene i nutritivne prednosti avokada

Avokado je moćan hranjivi sastojak koji nudi širok raspon zdravstvenih dobrobiti onima koji ga uvrste u svoju prehranu. Sa svojom kremastom teksturom i bogatim okusom, ova ukusna i hranjiva namirnica brzo postaje glavna zvijezda u mnogim kuhinjama.

Kada je u pitanju njegov nutritivni profil, prepun je vitamina, minerala i zdravih masti. Izvrstan je izvor mononezasićenih masti, vlakana i kalija korisnih za srce. Također je dobar izvor vitamina K, vitamina B6 i vitamina C, kao i manjih količina drugih vitamina i minerala.

Jedna od ključnih zdravstvenih prednosti avokada je njegov učinak na zdravlje srca. Pokazalo se da mononezasićene masti u avokadu snižavaju razinu kolesterola, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti. Osim toga, visok sadržaj vlakana pomaže regulirati razinu šećera u krvi i potiče osjećaj sitosti, što može pomoći u regulaciji težine.

Još jedna važna prednost je njegov učinak na upale. Kombinacija zdravih masnoća i antioksidansa u avokadu pomaže smanjiti upale u tijelu, što je važno za cjelokupno zdravlje i prevenciju raznih kroničnih bolesti. U usporedbi s drugim namirnicama, avokado se ističe kao jedinstvena i nutritivno vrijedna namirnica. Iako sadrži nešto ugljikohidrata i masti, vrsta masti u avokadu je zdrava mononezasićena vrsta, što ga čini puno boljim izborom od mnogih drugih namirnica s visokim udjelom masti. Također ima niži glikemijski indeks od mnogih drugih vrsta voća, što znači da ima blaži učinak na razinu šećera u krvi.

Iako se radi o vrlo hranjivoj namirnici, važno je imati na umu porcije kada ga uključujete u svoju prehranu. Budući da je to kalorična hrana, konzumiranje previše avokada može dovesti do debljanja. Međutim, ako se konzumira u umjerenim količinama kao dio uravnotežene prehrane, ovo voće može biti ukusan i vrlo hranjiv dodatak vašim jelima.

Vrste avokada i opis različitih sorti

Postoji mnogo različitih vrsta avokada, a svaka ima svoj jedinstveni okus i teksturu. Bilo da preferirate kremasti, bogati ili čvršći, orašasti avokado, postoji vrsta koja će zadovoljiti svačiji okus. Neke od najpopularnijih sorti uključuju Hass, Fuerte, Bacon i Pinkerton. Hass avokado je vrsta koja se najčešće nalazi u trgovinama, a poznat je po svojoj kremastoj, bogatoj teksturi i orašastom okusu. Fuerte avokado je, s druge strane, veći i ima čvršću teksturu i blaži okus. Bacon avokado je srednje veličine i ima orašasti okus, teksture slične maslacu, dok je Pinkerton avokado poznat po glatkoj, kremastoj teksturi i blagom okusu.

Osim različitih karakteristika okusa i teksture različitih vrsta avokada, također je važno uzeti u obzir veličinu i oblik voća. Hass avokado, obično je manji i okrugli, dok je Fuerte avokado veći i duguljastiji. Pinkerton avokado je također veći i duguljastiji, dok je Bacon avokado srednje veličine i okrugao.

Kad je riječ o usporedbi okusa i teksture, to zapravo ovisi o osobnim preferencijama. Neki ljudi više vole kremastu, bogatu teksturu Hass avokada, dok drugi više vole čvršću teksturu Fuerte avokada. Isto vrijedi i za okus – neki ljudi više vole orašasti, puterasti okus Bacon avokada, dok drugi više vole blagi okus Pinkerton avokada.

foto: shutterstock

Kako odabrati i čuvati avokado za produljenje svježine?

Odabir pravog avokada i njegovo pravilno skladištenje mogu napraviti veliku razliku kada su u pitanju okus i tekstura. Zreli avokado ključ je ukusnog i zasitnog jela, stoga je važno znati kako ga pravilno odabrati.

Kada birate avokado, izbjegavajte onaj koji je previše mekan ili kašast, jer je vjerojatno prezreo. Ako niste sigurni je li zreo, provjerite vrh peteljke – ako lako iskoči, avokado je vjerojatno zreo. Ako ne iskoči, avokado još nije zreo i trebat će mu još nekoliko dana da sazrije.

Nakon što ste odabrali zreli avokado, važno ga je pravilno skladištiti kako biste produžili njihovu svježinu. Možete ga čuvati u hladnjaku nekoliko dana ili na sobnoj temperaturi ako ga planirate potrošiti unutar dan do dva. Ako imate voće koje je blizu zrenja, možete ga staviti u papirnatu vrećicu kako biste ubrzali proces.

Ako vam je ostalo više avokada nego što možete iskoristiti prije nego što se počnu kvariti, možete ih zamrznuti za kasniju upotrebu. Za zamrzavanje jednostavno uklonite košticu, zgnječite meso u pire i prebacite ga u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za zamrzavanje. Kada ste spremni za upotrebu, jednostavno otopite pire u hladnjaku preko noći ili u mikrovalnoj pećnici na postavci za odmrzavanje.

Kada ga skladištite, važno je da ga držati podalje od voća koje proizvodi etilen poput jabuka i banana, jer će to uzrokovati prebrzo sazrijevanje avokada. Također ga treba čuvati podalje od izravnog svjetla, jer može poprimiti smeđu boju.

Recepti s avokadom

Avokado namaz: Da biste ga napravili, jednostavno zgnječite zreli avokado vilicom ili ga izmiksajte u blenderu dok ne postane gladak i kremast. Dodajte malo soka od limuna da ne potamni i prstohvat soli po ukusu. Namaz poslužite na tostu, krekerima ili kao umak za povrće.

Guacamole: Za pripremu guacamolea zgnječite zreli avokado vilicom i umiješajte rajčice narezane na kockice, luk narezan na kockice, nasjeckani korijander, sok limete i sol. Za twist tradicionalnom guacamoleu, pokušajte dodati mango narezan na kockice, jalapeno papričicu narezanu na kockice ili nasjeckani svježi bosiljak. Poslužite guacamole kao umak ili ga koristite kao preljev za tacose, burritose ili fajite.

Smoothie: Za zdrav i ukusan smoothie pomiješajte zreli avokado s mlijekom, jogurtom i smrznutim voćem. Avokado smoothieju daje kremoznost i bogatstvo zdravih masnoća.

Pita od avokada: Da biste napravili slatki desert, zgnječite zreli avokado sa zaslađenim kondenziranim mlijekom, limunovim sokom i ekstraktom vanilije. Izlijte smjesu u protvan za pitu i pecite dok se ne stegne. Pitu poslužite sa šlagom ili sladoledom.

Dodatni umak: Još jedan odličan kulinarski trik kada koristite avokado je koristiti ga kao zamjenu za majonezu u sendvičima i salatama. Jednostavno zgnječite zreli avokado i namažite ga na kruh ili umiješajte u omiljeni preljev za salatu. Avokado je također odlična zamjena za maslac ili ulje u pečenju. Pokušajte upotrijebiti zgnječeni avokado umjesto maslaca ili ulja u sljedećoj seriji muffina ili kolača za povećanje zdravih masnoća.

Salata od avokada: Započnite pripremu tako što ćete nasjeckati zrelu voćku i pomiješati ju s cherry rajčicama, crvenim lukom, svježim cilantrom i sokom limete. Začinite solju i paprom po ukusu i poslužite na podlozi od zelenila kao što je salata kristal za zdrav i zadovoljavajući obrok.

Sushi rolice: Da biste napravili roladu za sushi od avokada, počnite tako da stavite list nori (sušene morske trave), po vrhu rasporedite sloj riže za sushi i na vrh stavite tanke kriške avokada. Čvrsto smotajte i narežite na komade veličine zalogaja. Poslužite sa soja umakom, ukiseljenim đumbirom i wasabijem za ukusan i jednostavan doživljaj sushija.

foto: shutterstock

Avokado u službi ljepote

Osim u kulinarstvu, avokado je i odličan sastojak za tretmane ljepote. Zdrave masnoće u avokadu njeguju kožu i kosu, što ga čini popularnim sastojkom mnogih kozmetičkih proizvoda. Visoke razine zdravih masnoća, antioksidansa i vitamina čine ih idealnima za hranjenje i pomlađivanje kože i kose. Evo nekoliko načina na koje možete koristiti avokado u svojoj rutini ljepote:

Maske za lice: Avokado je bogat mononezasićenim masnoćama koje pomažu hidratizirati i vlažiti kožu. Jednostavno zgnječite zreli avokado i nanesite ga na lice, ostavite da djeluje 20-30 minuta prije nego što ga isperete toplom vodom. To će vašu kožu učiniti mekom i podatnom.

Maske za kosu: Ulje avokada izvrstan je sastojak za poboljšanje zdravlja i izgleda vaše kose. Visoke razine vitamina A, D i E pomažu u njegovanju i zaštiti kose, dok mononezasićene masti poboljšavaju sjaj i elastičnost. Jednostavno umasirajte malu količinu ulja avokada u kosu i vlasište, ostavite da djeluje 30 minuta prije ispiranja.

Piling za usne: Avokado se također može koristiti za piling i hidrataciju nježne kože usana. Pomiješajte malu količinu zgnječenog avokada sa šećerom ili medom i nježno trljajte usne minutu ili dvije prije ispiranja. Usne će vam biti glatke i meke.

avokado
Foto: Shutterstock

Piling za tijelo: Avokado je odličan sastojak za piling kože cijelog tijela. Pomiješajte zgnječeni avokado sa šećerom ili talogom kave i tom smjesom nježno istrljajte kožu pod tušem. Nježni piling pomoći će ukloniti mrtve stanice kože i učiniti vašu kožu mekom i glatkom.

Krema za zanoktice: Ulje avokada izvrstan je sastojak za hidrataciju i pomlađivanje zanoktica. Jednostavno umasirajte malu količinu ulja avokada u zanoktice kako biste poboljšali njihov izgled i spriječili nastanak nokta.

Uključivanje avokada u vašu rutinu ljepote može imati nevjerojatne prednosti za vašu kožu i kosu. Bez obzira koristite li ga kao masku za lice, masku za kosu, piling za usne, piling za tijelo ili kremu za zanoktice, visoke razine zdravih masnoća, antioksidansa i vitamina čine avokado obaveznim sastojkom za zdrav i blistav izgled.