Javorov sirup
Foto: Pixabay

Javorov sirup – zasladite život na zdraviji način

Sve poznatiji slatki sirup dobiven iz javorove kore uistinu je nešto što svatko mora okusiti barem jednom u životu. Prekrasne boje i iznimnog okusa koji podsjeća na karamelu javorov je sirup jedan od najukusnijih prirodnih zaslađivača kojeg morate probati. Osim toga, javorov sirup ima neke prednosti pred ostalim prirodnim zaslađivačima, a o čemu je riječ pročitajte u nastavku teksta.

Što je javorov sirup i kako nastaje?

Javorov sirup najpoznatiji je zaslađivač u Sjevernoj Americi, a osobito je popularan u Kanadi koja ga smatra svojim nacionalnim blagom i koja je po njegovoj proizvodnji prva u svijetu. Iako postoje i druga mjesta u svijetu u kojima se proizvodi ovaj sirup, kanadski javorov sirup je najpoznatiji i najcjenjeniji u svijetu. 

Javorov sirup u prošlosti se proizvodio na više načina. Neki proizvođači su javorov sok iz kojeg se radi sirup ostavljali vani na niskim temperaturama kako bi se smrznuo, pa bi iz njega lakše mogli odvojiti šećer od vode što je javorov sok činilo koncentriranijim i sličnijim sirupu. Neki su koristili i vruće kamenje koje se postavljalo oko posude u kojoj se nalazio javorov sok, sve kako bi pokušali ispariti vodu iz soka i proizvesti koncentrirani javorov sirup.

Danas je tehnologija puno naprednija i to se može napraviti na mnogo lakši način, princip rada je vrlo sličan. Javorov sok se skuplja s drveta u određenom periodu kada su temperature za to izrazito povoljne, a nakon prikupljanja se iz njega uklanja voda dok se ostatak soka dodatno kuha i filtrira kako bi se dobio koncentrirani čisti javorov sirup.

Za proizvodnju jedne litre javorovog sirupa potrebno je otprilike 40 litara javorovog soka. Kanada proizvodi 70% ukupne količine javorovog sirupa u cijelome svijetu.

Javorov sok se može pronaći u svim vrstama javora, ali najkvalitetniji sok teče iz šećernog i crnog javora. 

Isto tako postoje i razlike među sirupima, ovisno o njihovoj boji i okusu. Postoje četiri klase javorovog sirupa:zlatna, jantarna, tamna i ekstra tamna vrsta sirupa. Do razlike među sirupima dolazi zbog razlike u temperaturi i aktivnosti mikroba u sirupu. Najtamniji sirupi su oni koji se rade u kasnoj sezoni, kada je soku potrebno dulje vrijeme vrenja da bi se napravio sirup, a takav će sirup biti izrazito aromatičan i jače obojen. 

Javorov sirup i njegove nutritivne vrijednosti 

Za razliku od klasičnog bijelog rafiniranog šećera javorov sirup ima dosta nutritivnih vrijednosti jer je iznimno bogat mineralima i antioksidansima. 

Koje su vrijednosti o kojima govorimo? Javorov sirup u sebi ne sadrži niti vlakna, niti proteine niti masti pa jednostavno možemo zaključiti da se sastoji od šećera i ugljikohidrata, što baš i ne zvuči nutritivno.

Ipak, javorov sirup u sebi nosi pregršt minerala i antioksidansa što ga svrstava u rijetke zaslađivače koji imaju i drugu funkciju osim zaslađivanja. 

U javorovom sirupu imam mnogo kalija i kalcija te mangana i željeza čime se jako razlikuje od rafiniranog šećera. Samo 60 mililitara javorovog sirupa omogućit će vam cjelokupni unos dnevnih potreba vašeg organizma za manganom, 1/3 potreba za riboflavinom, a unijet ćete i priličnu količinu cinka, magnezija i kalija. 

Zašto je mangan u javorovom sirupu važan? On je jako bitan za zdravlje kostiju jer stvara enzime koji potiču njihovu izgradnju. Također sudjeluje u raznim važnim procesima metabolizma u organizmu, a potreban je i za regulaciju hormona i regulaciju šećera u krvi.

Također je važno naglasiti da ima i puno antioksidansa za koje već znamo da su bitni za naše zdravlje jer uništavaju loše slobodne radikale. Što je javorov sirup tamniji to se u njemu nalazi više antioksidansa! Polifenoli iz javorovog sirupa odlična su grupa antioksidansa koja je izuzetno blagotvorna za zdravlje. 

Osim toga, u tamnijim se sirupima nalazi i veći udio minerala nego u svjetlijim zlatnim i jantarnim verzijama.

Kako koristiti ovaj sirup?

Javorov sirup
Foto: Pixabay

Javorov sirup može se koristiti na jako mnogo načina i jednako dobro se može kombinirati i sa slatkim i sa slanim jelima. Najpoznatiji način korištenja je u obliku preljeva za palačinke, ali je odličan i za obogaćivanje jela kao zobena kaša, raznih slastica ili koktela. Također se koristi za razne salate, poput salate od graha ili slatkog krumpira, a odlično pristaje i uz kukuruzni kruh.

Kao što smo rekli, ovaj tip sirupa se dijeli u više razreda prehrane: najaromatičnija i najzdravija verzija javorovog sirupa je njegova najtamnija sorta koja se najviše koristi za pečenje kolača jer je najukusnija i najzdravija, ali samim time i najskuplja.

Light Amber, Medium Amber i Dark Amber su ostale tri sorte koje se najčešće koriste kao preljev za palačinke i ostale slastice.

Javorov sirup jako je ukusan zaslađivač za kavu!