Trovanje alkoholom
Foto: Pixabay

Trovanje alkoholom – kako ga prepoznati?

Trovanje alkoholom može biti iznimno opasno, a posljedica je pretjerane konzumacije alkohola u kraćem vremenskom razdoblju zbog čega tijelo ne može filtrirati višak alkohola kojeg klasificira kao otrovnu tvar. 

Kada osoba prebrzo popije previše alkohola dovodi se u situaciju opasnu po život pa iako mnogi smatraju da imaju dobru toleranciju na alkohol, bilo zbog godina spola ili težine, trovanje alkoholom može pogoditi bilo koga i može postati vrlo ozbiljno po život. 

Trovanje alkoholom nije isto što i mamurluk, a posljedice mogu biti smrtonosne. Zbog toga je bitno da osoba koja pokazuje simptome trovanja alkoholom ne pokušava samo izliječiti svoje stanje jer se time može nanijeti više štete nego koristi. Ako sumnjate da se uistinu radi o trovanju alkoholom bez odlaganja potražite hitnu medicinsku pomoć i spriječite teška oštećenja ili smrt voljene osobe. 

Količina alkohola koja je potrebna da bi došlo do trovanja alkoholom ovisi o mnogo faktora 😮 spolu, dobi, težini, veličini i o tome koliko je osoba brzo pila alkohol, koliko je jela prije ili tijekom konzumacije alkohola, o njenom općem zdravstvenom stanju te da li osoba i inače konzumira ikakve lijekove ili drogu te da li ih je uzimala istovremeno s alkoholom. 

Trovanje alkoholom uzrokuje neka vrlo opasna stanja, a među prvima je snižavanje tjelesne temperature zbog čega može doći do hipotermije, a može doći i do povraćanja što povećava rizik od gušenja. Ono također može uzrokovati srčani udar pa čak i uzrokovati prestanak disanja i smrt. Čest scenarij koji se dešava kad osoba doživi trovanje alkoholom jest da u izlasku, gdje se i otrovala, provede puno vremena vani na niskoj temperaturi – ljudi pod utjecajem ne osjećaju hladnoću. Bitno je da se u tom slučaju osoba svejedno adekvatno obuče, jer u suprotno može doći do ozbiljnih ozeblina i problema s cirkulacijom u ekstremitetima.

Što je alkohol i kako se njime možete otrovati?

Alkohol je sam po sebi otrovna tvar što znači da svaki puta kada pijete možete svom tijelu napraviti štetu jer vaša jetra mora isfiltrirati alkohol iz krvi kako bi vaše tijelo i dalje normalno funkcioniralo. Količina vremena koja je potrebna prosječnoj odrasloj osobi da preradi alkohol razlikuje se od osobe do osobe, tako da nekima treba sat vremena a nekima čak i 3 sata do trenutka u kojem alkohola više nema u krvotoku jer je potpuno isfiltriran iz tijela. Ove brojke ovise o genetici, ali i zdravlju jetre.

Konzumacija velike količine alkohola u jako kratkom vremenu povećat će koncentraciju alkohola u krvi i to se može dogoditi do te mjere da koncentracija alkohola dosegne razinu koja tijelu onemogućava njegov ispravan rad. Iako i muškarci i žene mogu doživjeti trovanje alkoholom ono je još više opasno za žene zbog toga što one imaju višu razinu alkohola u krvi čak i nakon što popiju istu količinu alkohola kao i muškarci. Žene imaju manju toleranciju na alkohol pa kod njih zbog toga može brže doći do trovanja alkoholom.

Koliko alkohola je previše alkohola?

Alkohol se mnogo brže apsorbira u organizam od drugih hranjivih tvari, a što je još gore –  tijelu je potrebno mnogo više vremena da ga se oslobodi iz organizma zbog čega je alkohol dvostruko opasniji.

Glavni organ koji obrađuje alkohol koji unosite u organizam je jetra, a jetri treba otprilike 1 sat da obradi alkohol u samo jednom piću i da ga izbaci iz vašeg tijela. Pod jednim pićem smatra se količina od 3 decilitra piva ili 1 i pol decilitra vina ili 0,4 decilitra žestokog pića. Još veća opasnost leži u mješovitim pićima kao što su kokteli zbog toga što oni sadrže veću količinu alkohola pa je jetri potrebno mnogo više vremena kako bi obradila taj alkohol. Pretjeranim konzumiranjem alkohola smatra se ispijanje pet ili više pića zaredom, iako ovaj broj jako ovisi od osobe do osobe.

Odmah na početku moramo vam naglasiti da je bitno razumjeti razliku između trovanja alkoholom i jakog mamurluka. Mamurluk može uzrokovati jutarnju mučninu, a što ste više alkohola popili to će taj jutarnji mamurluk biti jači. Ovi simptomi su često blagi, ali ponekad su toliko intenzivni da se čovjek osjeća kao da se otrovao alkoholom. Mamurluk je u potpunosti prirodna reakcija vašeg tijela koje pokušava izbaciti toksine iz organizma pa ako se loše osjećate nakon buđenja ujutro imate mamurluk, a on nije po život opasna prijetnja. On je samo znak da se vaše tijelo pokušava riješiti alkohol i toksina, a posljedica toga je nastanak mučnine. Osim toga ste i dehidrirani što je inače simptom kojeg uzrokuje alkohol i koji dodatno ometa funkcioniranje tijela kojemu je bitno da bude hidriran.

Najčešći simptomi mamurluka uključuju glavobolju, mučninu, povraćanje, bol u mišićima, osjetljivost na svjetlo, osjetljivost na zvukove, vrtoglavicu, suha usta, umor i drhtanje.

Reakcije tijela

Morate znati da pretjerana konzumacija alkohola uzrokuje različite reakcije u tijelu, a glavne od njih su dehidracija, upala, širenje krvnih žila, pad razine šećera u krvi i iritacija sluznice želuca. Kroz godine, naše tijelo gubi mnoge mogućnosti i pada efikasnost raznih filtracijskih mehanizama, pa tako i onog koji nam pomaže da se „očistimo“ od alkohola. Zbog toga alkoholizam u starosti često na nas djeluje puno gore nego u mladosti.

Iako ne možete mnogo toga učiniti povodom mamurluka i ne postoji lijek koji bi vas čarobno riješio vašeg problema ipak možete učiniti par stvari kako bi se što brže uklonili simptomi mamurluka. Važno je da pijete puno vode i da konzumirate napitke koji sadrže elektrolite kako bi nadoknadili one koje ste vi izgubili. Ako ste sposobni jesti konzumirajte neki proteinski ili visoko ugljikohidratni obrok. 

Također, ako imate bolove u mišićima ili probleme sa želucom možete koristiti neke od lijekova koji se kupuju bez recepta u ljekarni i koji mogu pomoći ublažiti simptome. Nije loše spavati tako da je gornja polovica tijela lagano povišena u kontrastu s donjom. Svakako si osigurajte dovoljno vremena da se oporavite i pomognite tijelu u procesu filtracije kroz koji ionako mora proći kako biste opet bili sposobni za rad i svakodnevne aktivnosti.

No, kod trovanja alkoholom događa se nešto u potpunosti drukčije. Alkoholno trovanje se događa za vrijeme konzumacije alkohola i to u procesu opijanja kada osoba konzumira iznimno veliku količinu alkohola tijekom jako kratkog vremenskog razdoblja. To dovodi tijelo u situaciju da se nakupljaju alkohol i toksini u krvotoku, a tijelo ih ne može isfiltrirati jer je jetra preopterećena visokom koncentracijom alkohola i toksina i ne može ih razgraditi dovoljno brzo. 

Što ispijanje velike količine alkohola može učiniti vašem tijelu?

Trovanje alkoholom
Foto: Pixabay
 • usporit će vaše moždane funkcije i ometati vaš osjećaj za ravnotežu 
 • nadražit će vaš želudac zbog čega mnoga osobe koje konzumiraju alkohol povraćaju 
 • ometat će rad sustava koji kontroliraju disanje i rad srca (alkohol ometa rad živaca koji kontroliraju radnje poput disanja, kucanja srca i refleksa povraćanja), što znači da velika količina alkohola može ne samo usporiti ove radnje nego ih može potpuno isključiti 
 • Dehidrirat će tijelo i na taj način riskirati čak i oštećenje mozga 
 • Snizit će tjelesnu temperaturu što često dovodi do hipotermije, a to može dovesti do srčanog zastoja 
 • Snizit će razinu šećera u krvi što može uzrokovati napadaj, pa čak i oštećenje mozga 

Trovanje alkoholom ima jako puno simptoma a svi su vrlo ozbiljni i nisu slični simptomima mamurluka. Osoba koja pokazuje sljedeće simptome vjerojatno ima trovanje alkoholom pa je važno da potražite hitnu liječničku pomoć: 

 • usporeno ili nepravilno disanje
 • snižena tjelesna temperatura i drhtavica
 • gubitak koordinacije 
 • iznimno nejasan govor
 • obilno povraćanje koje se ne može suzbiti
 • mentalna zbunjenost (osoba je svjesna, ali ne reagira)
 • povećanje broja otkucaja srca
 • bljedilo kože (osobitu pozornost treba obratiti na plave vrhove prstiju)
 • nesvjestica ili napadaj
 • gubitak kontrole nad pražnjenjem crijeva ili mokraćnog mjehura 

Možda znate da trovanje alkoholom može ubiti, ali znate li koji je najčešći način na koji se to događa? Najveća opasnost koja se osobi koja se opija može dogoditi jest da izgubi refleks grčenja, što znači da osoba ima povećan rizik od gušenja. Zbog toga se javlja velika vjerojatnost da će osoba udahnuti vlastitu bljuvotinu koja će joj onemogućiti disanje i zbog koje će se možda naposljetku ugušiti.

Liječenje trovanja alkoholom 

Liječenje trovanja alkoholom je nešto što moraju učiniti educirani medicinski djelatnici, a ne obitelj ili prijatelji pa je važno što brže kontaktirati hitnu pomoć i ne misliti da će problem nestati sam od sebe. Trovanje alkoholom nije medicinski problem koji prolazi sam od sebe, već akutno stanje koje je potrebno regulirati jer u suprotnom možete imati ozbiljne posljedice po svoje zdravlje.

U međuvremenu, prije nego što hitna pomoć stigne, možete osobi koja se otrovala alkoholom pomoći na sljedeće načine:

 • držite osobu budnom jer na taj način sprječavate potencijalno gušenje 
 • držite osobu u sjedećem položaju iz istog razloga 
 • ako osoba može konzumirati vodu dajte joj da ju pije jer je rehidracija važna 
 • nemojte dozvoliti ležanje na leđima jer postoji mogućnost gušenja
 • osobi koja se otrovala alkoholom nikako nemojte davati kavu jer kofein iz kave pogoršava dehidraciju, a tijelo koje je otrovano alkoholom već je u potpunosti dehidrirano 
 • nemojte osobu tjerati da se kreće jer se može ozlijediti
 • ako je osoba u nesvijesti polegnite ju na bok u položaj za oporavak i provjerite da li diše pravilno 
 • utoplite osobu jer pati od hipotermije, a ona može uzrokovati zastoj srca

Evo što NIKADA ne smijete učiniti osobama za koje mislite da su se otrovale alkoholom:

 • nikada ih ne ostavljajte same da odspavaju jer količina alkohola raste čak i kad osoba prestane piti zbog toga što probavni sustav i dalje iz crijeva izvlači alkoholne toksine i seli ih u krvotok 
 • nikada im nemojte davati piti kavu jer kava može dodatno dehidrirati osobu i samim time možete izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, pa čak i oštećenje mozga 
 • nikada ih nemojte tjerati na povraćanje i ne pokušavajte izazvati povraćanje zato što njihov refleks grčenja možda više ne radi dobro i oni bi se mogli ugušiti tijekom povraćanja 
 • nikada ih nemojte tjerati da hodaju jer su potpuno izgubili osjećaj za ravnotežu i može se dogoditi druga vrsta nesreće 
 • nikada ih ne stavljajte pod hladan tuš jer alkohol im je već snizio tjelesnu temperaturu pa bi hladan tuš mogao izazvati još jaču hipotermiju i još ozbiljnije probleme, osobito srčane

Najveća opasnost alkoholnog trovanja ili alkoholne kome je u tome da se ne prepozna na vrijeme jer se smatra da opijena osoba spava, a ona je zapravo u nesvijesti. U tom slučaju alkohol se neće moći dovoljno brzo isfiltrirati iz organizma i može nastupiti smrt.

Evo kako izgledaju 3 faze alkoholne kome

1. Osoba nesvjesno povraća, pada u nesvijest i ispušta veliku količinu sline.

2. Osoba diše jako plitko, teško je pronaći puls i osoba nesvjesno mokri ili povraća 

3. Osoba u potpunosti gubi reflekse, diše jako plitko i rijetko, a koža joj počinje dobivati plavičasti ton. U ovoj trećoj fazi može se pojaviti srčani ili moždani udar ili može doći do potpunog gubitka moždanih funkcija.

Osobi koja se otrovala alkoholom bitno je nabaviti liječničku pomoć što prije. Liječnici će joj pomoći da tijelo preradi alkohol i to putem ispumpavanja želuca, osiguravanjem infuzije fiziološke otopine kako bi se tijelo hidriralo, osiguravanjem neometanog disanja i praćenjem vitalnih funkcija.

Ponavljamo kako je trovanje alkoholom akutan problem koji se mora liječiti, za razliku od mamurluka koji ima karakteristike pasivnije i kroničnije pojave. Iako se mnogi boje kako će liječničke intervencije uništiti njihovu večer ili izlazak s prijateljima, ako razmišljate o tome da kontaktirate medicinsko osoblje zbog zdravstvenog stanja nekog oko vas (ili svojeg stanja), nikad nemojte okolišati. Ova je situacija opasna po život.

Iako se većina ljudi kojima je pružena liječnička pomoć bude iz alkoholne kome već nakon nekoliko sati, događa se da su osobe u alkoholnoj komi i do 7 dana. Nakon buđenja iz alkoholne kome odmah se vide posljedice koje su alkohol i toksini ostavili na organizam, a to su otežani govor, otežano disanje, kratkoročni gubitak pamćenja, gubitak koncentracije i gubitak mišićnog tkiva. Takvoj osobi je potrebno čak i do 30 dana da se vrati u svoj normalni ritam i da tijelo počne normalno funkcionirati.