nutrijenti
Foto: Canva

Koji nutrijenti tijelu nedostaju tijekom zimskih mjeseci?

Nutrijenti su kemijske tvari koje su potrebne organizmu za život, rast i razvoj, odnosno tvari koje organizmu trebaju za metaboličke procese. Zimsko razdoblje predstavlja poseban izazov za ljudski organizam pa je svakako bitno dati sebi one hranjive tvari koje su potrebne tijelu, kako bi besprijekorno funkcioniralo sve do proljeća…

Hrvatska je zemlja od četiri godišnja doba, a iako se razdoblje hladne zime skratilo u odnosu na prethodna desetljeća, svejedno vrijeme od prosinca do veljače predstavlja najveći izazov za ljudski organizam.

Naime, ne samo što više vremena provodimo u zatvorenom prostoru što pospješuje širenje različitih virusa, već nam fale pojedini vrijedni nutrijenti, koje smo dobivali tijekom ljeta zahvaljujući svojoj sezonalnoj prehrani, kao i provođenju vremena na svježem zraku.

Baš zbog toga je bitno obogatiti prehranu onim nutrijentima koji nam posebno nedostaju u zimskim mjesecima, kako bismo očuvali svoje zdravlje, a i dali si dovoljno energije za sve radne izazove koji će se pojaviti pred nama…

Bitni nutrijenti tijekom zime – vitamini D i C zlata vrijede

nutrijenti
Foto: Canva

Kad govorimo o onome što nam nedostaje u zimskim mjesecima, prvi na pamet svakako pada vitamin D, kojeg još nazivamo vitamin sunca, jer ga tijelo dobiva pregršt ako provodimo vrijeme na otvorenom, tijekom sunčanih dana.

Zanimljivo je da vitamin D zapravo nije klasični vitamin, već se radi o hormonu koji pozitivno utječe na zdravlje kostiju i mišića, a i može pomoći jačanju imunološkog sustava.

Tijekom zime dani su kratki i mrak pada već nakon 16 sati, što znači da radna osoba gotovo da nema priliku biti na suncu, osim možda vikendom. Intenzitet sunca također je umanjen pa je svakako dobra odluka vitamin D potražiti kroz hranu i dodatke prehrani.

Jedno od odličnih rješenja definitivno je vitamin D3, odnosno kolekalciferol. Moguće ga je naći u jajima, ribi, maslacu, ali i nekim vrstama lišajeva. Baš ovaj dobiven iz lišaja posebno je učinkovit, a možete ga pronaći u obliku tableta na linku https://www.malinca.hr/vitamin-d3.html.

Tu je naravno i vitamin C, poznat po tome što jača imunološki sustav organizma, koji je na najžešćem udaru virusa upravo na prijelazu iz jedne u drugu kalendarsku godinu. Za kivi, naranču i limun se zna da ga imaju pregršt, a ako vam ne odgovara citrusno voće, možete ga dobiti iz ananasa i šipka, kao i iz različitih vrsta povrća, poput brokule, prokulice, crvene paprike, cvjetače i rajčice…

Tijelo traži omega 3 kiseline i vlakna

nutrijenti
Foto: Canva

Osim vitamina C i D, tijelu u zimskim mjesecima u Hrvatskoj definitivno nedostaje omega 3 masnih kiselina, koje obično dobivamo iz ribe, za koju svi znamo da je općenito iznimno zdrava za ljudski organizam. Osim toga, takvi nutrijenti nalaze se i u različitim algama, a ribe i alge su od prosinca do veljače rjeđe na našem jelovniku.

Omega 3 kiseline ne samo što su važne za vaš kardiovaskularni sustav, već tijekom zime pozitivno djeluju i na imunološki odgovor tijela, kao i funkcioniranje živčanog sustava. A ako vaša prehrana ne obiluje ribom tijekom zime, Malinca nudi veganske omega 3 kapsule koje će tijelu dati potrebne esencijalne masne kiseline.

Od minerala možemo izdvojiti cink koji zna nedostajati tijelu tijekom zime. Cink sudjeluje u brojnim procesima unutar tijela, a pronaći ćete ga u različitim sjemenkama, kao i u ribi, avokadu, mesu i jajima.

Zima može biti i razdoblje izazova za vašu probavu, zbog čega je važno prehranu obogatiti biljnim vlaknima, ali i probioticima, jer o zdravlju crijeva i želuca ovisit će normalno funkcioniranje ostatka organizma.

Naravno, uz sve to tijelu je potrebno mnogo tekućine, jer po zimi najrjeđe posežemo za čašom vode pa lako dolazi do dehidracije. Tekućinu je najbolje nadoknađivati upravo prirodnom vodom, a i različiti biljni čajevi mogu biti dobro rješenje, pogotovo ako sadrže vrijedne vitamine i minerale.

U svakom slučaju, zima je doba godine kada trebamo dodatno paziti na svoju prehranu, dodavanjem na tjedni jelovnik onih nutrijenata koji nam nedostaju. Tako ćemo lakše prebroditi sve ono što ide uz niske temperature i intenzivnu hladnoću, a to znači da ćemo proljeće dočekati puni snage i energije…