Rotavirus
Foto: Unsplash

Rotavirus – sve što trebate znati o bolesti koja hara među djecom

Virusne infekcije iznimno su česte kod djece, a rotavirus, koji uzrokuje ozbiljnu dehidraciju i zahtijeva bolničko liječenje, pojavljuje se čak kod 95% djece mlađe od 5 godina. Rotavirus je vodeći uzročnik bolničkih infekcija, a svako peto dijete koje je hospitalizirano zaraženo je upravo ovim virusom. Također, rotavirus je iznimno čest kod djece koja idu u vrtić zbog bliskog kontakta s ostalom djecom u vrtićkoj grupi. Dakle, gotovo svi smo se u jednom trenutku života susreli s ovim virusom, i gotovo svi smo se izliječili bez velikih komplikacija.  

Radi se o RNA virusu koji je vrlo zarazan te otporan na promjene u temperaturi i okolini općenito. Ime je dobio po svom karakterističnom izgledu. Naime, pod mikroskopom ima oblik kotača, a latinski naziv za kotač je upravo rota. Ono što je tipično za ovaj virus jest njegova otpornost na sredstva za čišćenje i antiseptike i ovo je samo od jedan razloga zašto je rotavirus iznimno lako prenijeti i zbog čega je toliki postotak djece bio u jednom trenutku zaražen njime. 

Iako je ovaj virus često na glasu kao bolest koju nalazimo samo kod djece, mogu ga dobiti i odrasli, ali će kod njih oblik virusa biti mnogo blaži.

Kao i većina virusnih bolesti, rotavirus kod odraslih, ali i kod djece nije izlječiv lijekovima. Infekcija obično nakon nekog vremena sama prođe, i zapravo najozbiljniju opasnost predstavlja dehidracija koja sa sobom vuče brojne druge komplikacije.

Kako se mogu zaraziti rotavirusom?

Rotavirus
Foto: Pixabay

Za zarazu rotavirusom dovoljno je unijeti samo stotinjak virusnih čestica te je zbog toga prenošenje zaraze iznimno brzo i efikasno. Virusne čestice se nalaze u stolici te se zaraza širi kontaktom rukama i ustima, premda se može prenijeti i preko onečišćenih predmeta i površina. Respiratorni, tj. kapljični prijenos je moguć te se stoga zaraza često prenosi i kihanjem, ali s obzirom na to da šmrcanje i kihanje nisu česti simptomi ove bolesti virus se samo sekundarno prenosi kapljičnim putem.

Rotavirus kod odraslih i kod djece nakon ulaska u organizam odlazi u tanko crijevo gdje se rapidno razmnožava i mijenja crijevni epitel. Kao i svaki virus, kako bi se razmnožio ulazi u stanice, u ovom slučaju epitela crijeva, i uslijed toga aktivira sekreciju vode i elektrolita, potiče lučenje serotonina i onemogućava normalnu razgradnju laktoze. Upravo na ovaj način virus uzrokuje najkarakterističniji simptom bolesti, proljev

Rotavirus kod djece

Kod svih zaraženih osoba, pa tako i djece, simptomi se razvijaju 18-48 sati nakon ulaska virusa u tijelo. Prvi simptom koji će se pojaviti jest naglo povraćanje u kombinaciji s teškim, vodenastim proljevom. Sve ovo se događa simultano s povišenjem tjelesne temperature. Ovisno o jačini simptoma, koji su kod djece znatno izraženiji, može doći i do groznice, bolova u trbuhu i ozbiljnog gubitka apetita. Djeca će često biti iznimno umorna i razdražljiva te biti jako nezadovoljna i neutješiva. 

Najveći problem svakako predstavlja dehidracija zbog toga što su osobe ove dobne skupine iznimno osjetljive na gubitak tekućine i elektrolita zbog svoje male tjelesne težine. Dakle, važno je primijetiti simptome dehidracije poput suhih ustiju, hladne kože, nemogućnosti plakanja, manjka mokrenja te nekada i upale očiju. Ako primijetite ovakve znakove kod iznimno male djece potrebno je odmah reagirati jer dehidracija u vrlo kratkom vremenskom roku može napraviti jako veliki problem.

Iako je infekcija jača kod djece, važno je naglasiti da će zaraza kod novorođenčadi proći gotovo nezamijećeno. Razlog je što majka prenosi jako puno antitijela bebi preko posteljice. Ipak, kod djece starije od šest mjeseci zaraza može biti teška i većinom rezultira u hospitalizaciji kako bi se kontrolirala količina tekućine u tijelu djeteta za što je najbolji izbor infuzija. 

Rotavirus kod odraslih

Rotavirus kod odraslih većinom nije ozbiljan problem. Odrasli će imati slične simptome: povraćanje, proljev, umor, povišenu tjelesnu temperaturu, dehidraciju, te bolove u trbuhu koji će također nastupiti 18-48 sati nakon ulaska rotavirusa u tijelo. Međutim, zdrava odrasla osoba doživljava spomenute simptome u puno blažem obliku. Neke odrasle osobe čak neće ni osjetiti simptome rotavirusa. Ako ste primijetili bilo kakve simptome važno je izbjegavati mlađe ukućane i dobro paziti na higijenu (pogotovo ruku) kako ih ne bi zarazili jer će oni gotovo sigurno razviti puno jače simptome.

Liječenje rotavirusa je simptomatsko

Ne postoje nikakvi antivirusni lijekovi ili tretmani kojima bi se osoba efektivno riješila virusa iz tijela. Glavni cilj liječenja jest hidrirati pacijenta dok sam ne preboli bolest. Zbog toga je jedan od prvih koraka piti oralnu rehidracijsku otopinu kako bi nadoknadili vodu, šećer i minerale koje je tijelo izgubilo. Također je važno izbjegavati sokove i gazirane napitke jer bi oni mogli dodatno pogoršati proljev, kao i brojno voće s velikim udjelom šećera. Konzumacija probiotika također ima djelotvorni učinak na crijevnu floru i može poboljšati simptome. 

Liječenje kod djece koje majke doje bazira se na tome da majka što češće doji kako bi hidratizirala dijete. 

Jedini način sprečavanja zaraze jest prevencija uz pomoć cjepiva. Cijepljenje sprječava teže oblike rotavirusa te nije obvezno već je dano kao izbor roditeljima. Rizične skupine za koje se preporučuje cijepljenje su nedonoščad, novorođenčad sa srčanim manama i metaboličkim bolestima, te dojenčad s bolestima bubrega, jetre i središnjeg živčanog sustava. Od početka cijepljenja primijećen je znatan pad u smrtnim slučajevima kod beba koje su oboljele rotavirusom te se stoga preporučuje cijepiti svoje dijete.

Kako ublažiti simptome rotavirusa kod kuće?

Osobe koje nemaju jake simptome često neće biti hospitalizirane već se očekuje da doma samostalno prebole virusnu infekciju. U ovom slučaju potrebno je unositi veliku količinu tekućine i konzumirati tekućine s elektrolitima za unos izgubljenih minerala. Potrebno je izbjegavati masnu prehranu te hranu s puno šećera kako se proljev ne bi pogoršao. Ipak, ovo ne znači trebate živjeti samo na kruhu: preporučuje se da unosite cjelovite žitarice, ali i nemasno meso i povrće kako bi dobili potrebne proteine i vitamine. Preporučeno je i konzumirati domaću juhu kako bi smirila vas želudac, ali potrebno je paziti da je na bazi povrća, a ne mesa kako bi izbjegli masnoću. Od voća je najsigurnije jesti banane dok voće s puno šećera može loše utjecati na probavu stoga nije preporučljiv izbor za ljude oboljele od rotavirusa.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!