Koji su normalni otkucaji srca?

Koji su normalni otkucaji srca? Pumpa li moje srce prebrzo? Ne brinite, odgovori su u nastavku teksta. Naučit ćete ponešto i o povišenim i o normalniim i o sniženim otkucajima srca.

Srce je neumorni motor ljudskog tijela i svakodnevno obavlja ključnu funkciju održavanja života, pumpajući krv kroz naše vene i arterije. Međutim, brzina ovog vitalnog procesa, poznata kao otkucaji srca, može mnogo reći o našem općem zdravstvenom stanju. 

normalni otkucaji srca
FOTO: SHUTTERSTOCK

Normalni otkucaji srca variraju od osobe do osobe, ovisno o različitim faktorima kao što su dob, spol, tjelesna kondicija i emocionalno stanje. Znate li vi koji su normalni otkucaji srca?

Ako vas zanima koji su normalni otkucaji srca uronite s nama u svijet kardiologije, kako bismo razumjeli što točno čini normalne otkucaje srca, istražujući kako se oni mijenjaju tijekom različitih aktivnosti i životnih faza, te kako odstupanja od ovih normi mogu signalizirati potencijalne zdravstvene probleme. 

Što su normalni otkucaji srca?

Normalni otkucaji srca su više od broja na monitoru srčanog ritma; oni su odraz našeg životnog stila, emocionalnog stanja i općeg zdravlja. Razumijevanje koji su normalni otkucaji srca i kako se oni mijenjaju u različitim situacijama može nas voditi prema boljem zdravstvenom samopouzdanju i proaktivnom pristupu u očuvanju našeg srčanog zdravlja..

Normalni raspon otkucaja srca za odrasle varira između 60 i 100 otkucaja u minuti. Međutim, ovo je samo uobičajen spektar. Sportaši i osobe u vrhunskoj tjelesnoj kondiciji često imaju niži mirovni broj otkucaja, ponekad i ispod 60 otkucaja u minuti, što je znak visoke efikasnosti srčanog mišića. S druge strane, tijekom intenzivne fizičke aktivnosti, srce ubrzava svoj ritam kako bi zadovoljilo povećanu potrebu tijela za kisikom, pri čemu broj otkucaja može znatno premašiti 100 otkucaja u minuti.

Emocije također igraju značajnu ulogu u regulaciji srčanog ritma. Stres, anksioznost i uzbuđenje mogu privremeno povećati broj otkucaja srca. U kontekstu zdravlja, određeni medicinski uvjeti kao što su poremećaji štitnjače, anemija ili srčane bolesti mogu uzrokovati promjene u ritmu otkucaja srca, na način da normalni otkucaji srca postanu viši ili niži.

Važno je razumjeti signale koje nam srce šalje. Otkucaji koji su previše brzi (tahikardija) ili previše spori (bradikardija) mogu ukazivati na zdravstvene probleme. Redoviti medicinski pregledi i praćenje srčanog ritma, posebno ako doživite neobične simptome poput vrtoglavice, otežanog disanja ili bolova u prsima, ključni su za rano otkrivanje i liječenje potencijalnih problema.

Što je srčana aritmija?

Srce je simbol života, a normalni otkucaji srca osnovni su za naše opstojanje. Međutim, što se događa kada ti otkucaji postanu nepravilni? 

Nepravilni otkucaji srca, ili aritmije, mogu biti bezopasni, ali ponekad signaliziraju ozbiljne zdravstvene probleme. 

Aritmije se mogu podijeliti na nekoliko tipova, uključujući tahikardiju (prebrzi otkucaji srca), bradikardiju (prespori otkucaji srca), i fibrilaciju (nepravilni otkucaji srca). Svaki tip aritmije ima različite simptome i potencijalne rizike. Na primjer, tahikardija može uzrokovati vrtoglavicu i umor, dok atrijalna fibrilacija može povećati rizik od moždanog udara.

Nepravilni otkucaji srca mogu biti uzrokovani raznim faktorima, uključujući srčane bolesti, visoki krvni tlak, pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, stres i neki lijekovi. U nekim slučajevima, aritmije mogu biti posljedica genetskih faktora.

Važno je prepoznati simptome koji mogu ukazivati na problem sa srčanim ritmom. To uključuje palpitacije, osjećaj preskakanja srca, nepravilne otkucaje, umor, vrtoglavicu, otežano disanje, bol u prsima, i nesvjestice. Ako se pojave takvi simptomi, nužno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se utvrdilo zbog čega su se promijenili normalni otkucaji srca.

Liječenje aritmija ovisi o njihovoj vrsti i težini. To može uključivati lijekove, medicinske postupke kao što je kardioverzija, ili u težim slučajevima, kirurške zahvate poput ugradnje pejsmejkera. Redoviti medicinski pregledi i praćenje srčanog ritma su ključni za upravljanje stanjem.

Nepravilni otkucaji srca mogu biti znak upozorenja koji zahtijeva pažnju i potencijalnu medicinsku intervenciju. Razumijevanje simptoma i uzroka aritmija, kao i pravovremeno traženje medicinske pomoći, može pomoći u sprječavanju ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija. 

Kada je srce u pitanju, biti informiran i svjestan vlastitog tijela nije samo mudro, već i esencijalno za očuvanje zdravlja i kvalitete života.

Što sve utječe na srčane otkucaje?

Brojni faktori mogu utjecati na srčane otkucaje, uzrokujući promjene u brzini i ritmu srčanog rada. Ovi faktori mogu biti fiziološki, emocionalni, vanjski ili vezani uz zdravstveno stanje. Bez obzira na to koji su normalni otkucaji srca, sljedeći faktori će utjecati na njih.

 • Tijekom vježbanja, srce ubrzava kako bi osiguralo dovoljnu opskrbu mišića kisikom i hranjivim tvarima. Tada normalni otkucaji srca poratu, što je također normalno.
 • Stres, anksioznost, uzbuđenje i slična emocionalna stanja mogu privremeno povećati broj otkucaja srca.
 • Kofein i alkohol mogu povećati srčani ritam. Dehidracija također može utjecati na srčane otkucaje, obično ih povećavajući.
 • Neki lijekovi, uključujući one za liječenje astme, prehlade, visokog krvnog tlaka i mentalnih zdravstvenih stanja, mogu utjecati na brzinu otkucaja srca.
 • Tijekom spavanja, broj otkucaja srca obično se smanjuje jer se tijelo odmara i obnavlja pa normalni otkucaji srca padnu na niže brojeve.
 • Ekstremne temperature, bilo vrućine ili hladnoće, mogu utjecati na srčani ritam. Toplina može ubrzati otkucaje srca, dok hladnoća može uzrokovati njihovo usporavanje.
 • Medicinska stanja kao što su problemi sa štitnjačom, anemija, srčane bolesti i infekcije mogu utjecati na srčane otkucaje.
 • Srčani ritam se može prirodno mijenjati s dobi. Također, postoje neke razlike u prosječnim srčanim otkucajima između muškaraca i žena.
 • Hormonske promjene, kao što su one tijekom trudnoće ili menopauze, također mogu utjecati na srčani ritam.
 • Pušenje, zlouporaba alkohola i nedostatak tjelesne aktivnosti mogu negativno utjecati na srčane otkucaje.

Razumijevanje kako ovi faktori utječu na srčane otkucaje važno je za održavanje srčanog zdravlja i može pomoći u prepoznavanju kada je potrebno potražiti medicinsku pomoć za neobične promjene u srčanom ritmu.

Povišeni otkucaji srca – što učiniti?

Povišeni otkucaji srca, poznati kao tahikardija, fenomen su koji mnogi od nas mogu iskusiti u određenim trenucima života. Iako često bezopasni, u nekim slučajevima mogu ukazivati na dublje zdravstvene probleme. 

Tahikardija može biti rezultat različitih faktora, uključujući fizičku aktivnost, emocionalni stres, anksioznost, konzumaciju kofeina ili alkohola, određene lijekove, kao i medicinska stanja poput anemije ili hipertireoze. U nekim slučajevima, povišeni otkucaji srca mogu biti simptom srčanih oboljenja.

koliko brzo kuca srce
FOTO: SHUTTERSTOCK

Iako su povišeni otkucaji srca normalni u situacijama poput tjelesnog napora ili emocionalnog uzbuđenja, određeni simptomi mogu ukazivati na potrebu za medicinskom intervencijom. To uključuje otkucaje srca koji su izrazito brzi i traju duže od nekoliko minuta, vrtoglavicu, kratkoću daha, bol u prsima, ili nesvjestice.

Ako doživite neočekivano povećanje broja otkucaja srca, važno je ostati miran. Duboko disanje, opuštanje i izbjegavanje stimulansa kao što su kofein mogu pomoći u smirivanju srčanog ritma. Ako se simptomi nastave ili pogoršaju, preporučuje se potražiti medicinsku pomoć.

Za dugoročno upravljanje tahikardijom, važno je održavati zdrav životni stil, uključujući redovitu tjelesnu aktivnost, zdravu prehranu, upravljanje stresom i izbjegavanje stimulansa kao što su nikotin i kofein. Redoviti medicinski pregledi također su ključni za praćenje srčanog zdravlja i ranu detekciju mogućih problema.

Povišeni otkucaji srca su stanje koje zahtijeva pažnju i može se uspješno upravljati kroz kombinaciju samopomoći i profesionalne medicinske skrbi. Razumijevanje uzroka i simptoma, kao i prepoznavanje kada je potrebna medicinska pomoć, ključni su za očuvanje zdravlja. U svakom slučaju, zdravlje srca treba biti prioritet, jer ono odražava opće stanje našeg tijela i um.

Sniženi otkucaji srca – koliko su opasni?

Sniženi otkucaji srca, medicinski poznati kao bradikardija, predstavljaju stanje gdje srčani ritam postaje znatno sporiji od normalnog. Iako bradikardija može biti normalna pojava kod sportaša s odličnom kondicijom, u određenim slučajevima može ukazivati na potencijalne zdravstvene probleme. 

Bradikardija može biti rezultat različitih faktora, uključujući promjene u srčanom tkivu zbog starenja, srčane bolesti, probleme u radu štitnjače, neke lijekove za regulaciju krvnog tlaka, i elektrolitske neravnoteže. U sportaša, niska frekvencija otkucaja srca često je znak visoke tjelesne kondicije.

Sniženi otkucaji srca postaju zabrinjavajući kada srce ne pumpa dovoljno krvi za zadovoljenje potreba tijela. To može uzrokovati simptome poput umora, vrtoglavice, otežanog disanja, bolova u prsima, zbunjenosti, ili nesvjestice. U težim slučajevima, može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su srčana insuficijencija ili nesvjestica, što povećava rizik od ozljeda uslijed pada.

Ako se pojave simptomi koji upućuju na bradikardiju, važno je potražiti medicinsku pomoć. Dijagnostički testovi poput elektrokardiograma (EKG) mogu pomoći u utvrđivanju uzroka i težine stanja. Liječenje bradikardije ovisi o njenom uzroku i može uključivati prilagodbu lijekova, liječenje osnovnih zdravstvenih problema, ili u nekim slučajevima, ugradnju pejsmejkera.

Zdrav životni stil, uključujući uravnoteženu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost, i upravljanje stresom, može pomoći u očuvanju srčanog zdravlja. Redoviti medicinski pregledi su također važni za rano otkrivanje i upravljanje mogućih srčanih problema.

Sniženi otkucaji srca mogu biti bezopasni kod nekih ljudi, ali u drugima mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene izazove. Razumijevanje uzroka, prepoznavanje simptoma, i pravovremena medicinska intervencija su ključni za upravljanje bradikardijom. 

Koje su bolesti vezane uz srčane otkucaje?

Srčani otkucaji su više od jednostavnog ritma koji održava naše tijelo u životu; oni su i indikatori zdravlja srca. Postoji niz bolesti povezanih s abnormalnostima u srčanim otkucajima, od benignih do životno ugrožavajućih stanja. 

1. Aritmije

Ovo je širok pojam koji obuhvaća bilo kakve nepravilnosti u ritmu srčanih otkucaja. Uključuje stanja poput tahikardije (brzi otkucaji srca), bradikardije (spori otkucaji srca), fibrilacije (nepravilni otkucaji) i druge. 

Aritmije mogu biti posljedica srčanih bolesti, promjena u srcu povezanih sa starenjem, bolesti štitnjače, i drugih sistemskih stanja.

2. Koronarna srčana bolest

Ovo stanje, koje uključuje suženje ili blokadu krvnih žila koje opskrbljuju srce, može uzrokovati anginu (bol u prsima) i povećava rizik od srčanog udara. Simptomi uključuju bol u prsima, kratkoću daha, i nepravilne otkucaje srca.

3. Srčana insuficijencija

Stanje u kojem srce ne pumpa krv učinkovito kao što bi trebalo. Može dovesti do umora, oticanja nogu, poteškoća s disanjem, i nepravilnih otkucaja srca.

4. Kardiomiopatija

Ovo je skupina bolesti koje utječu na srčani mišić, čineći ga slabijim. Kardiomiopatija može uzrokovati nepravilne otkucaje srca, umor, i oticanje ekstremiteta.

5. Srčane mane

Urođene ili stečene abnormalnosti strukture srca mogu utjecati na njegovu funkciju i uzrokovati nepravilne otkucaje srca, umor i druge simptome.

Dijagnoza ovih stanja često uključuje elektrokardiogram (EKG), testove opterećenja srca, ultrazvuk srca, i druge kardiološke pretrage. Liječenje varira ovisno o specifičnom stanju i može uključivati lijekove, promjene u načinu života, medicinske postupke poput angioplastike, ili kirurške zahvate poput ugradnje pejsmejkera.

Postoji li prirodno liječenje aritmije?

Prirodno liječenje aritmije može uključivati promjene u načinu života i prehrani, ali je važno naglasiti da takve metode trebaju biti komplementarne medicinskom liječenju, a ne zamjena za njega. Aritmije mogu biti ozbiljne i potencijalno životno ugrožavajuće, stoga je nužno konzultirati se s liječnikom prije poduzimanja bilo kakvih mjera. 

Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama, poput one koja se nalazi u ribi, te niskim udjelom zasićenih masti i trans-masnih kiselina može biti korisna. Također, smanjenje unosa soli može pomoći u smanjenju rizika od visokog krvnog tlaka, koji je faktor rizika za aritmije.

provjera srca kod doktora
FOTO: SHUTTERSTOCK

Prekomjerna težina može povećati rizik od srčanih bolesti i aritmija. Gubitak težine kroz uravnoteženu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost može smanjiti ovaj rizik.

Redovita umjerena tjelesna aktivnost može poboljšati zdravlje srca i smanjiti rizik od aritmije. Međutim, važno je izbjegavati izuzetno intenzivne vježbe koje mogu pogoršati aritmije.

Tehnike poput dubokog disanja, joge i meditacija mogu pomoći u smanjenju stresa, koji je poznat kao okidač za neke vrste aritmija.

Potrebno je ograničiti konzumaciju kofeina i alkohola jer te supstance mogu pogoršati aritmije u nekim ljudima.

Pušenje je značajan faktor rizika za srčane bolesti i može pogoršati aritmije stoga je i prestanak pušenja dobar način za smanjenje problema vezanih uz otkucaje srca.

Neki ljudi mogu imati koristi od dodataka poput magnezija ili omega-3 masnih kiselina. 

Međutim, važno je konzultirati se s liječnikom prije početka uzimanja bilo kakvih dodataka, jer neki mogu reagirati  s lijekovima ili pogoršati postojeća stanja.

U svakom slučaju, važno je naglasiti da prirodni pristupi ne mogu zamijeniti medicinsko liječenje kod težih oblika aritmija, a konzultacija s kardiologom je neophodna za određivanje najboljeg plana liječenja.

Kako izmjeriti srčane otkucaje?

 • Ručno mjerenje pulsa

Jedan od najjednostavnijih načina za mjerenje broja otkucaja srca je ručno mjerenje pulsa. To se obično radi postavljanjem vrhova prstiju na pulsnu točku na tijelu, najčešće na zapešću ili vratu. Nakon što se osjeti puls, broji se broj otkucaja tijekom 60 sekundi. 

srčane tegobe
FOTO: SHUTTERSTOCK

Alternativno, može se brojiti 30 sekundi i rezultat pomnožiti s dva. Ova metoda je jednostavna i ne zahtijeva nikakvu opremu, ali može biti manje točna zbog ljudske pogreške u brojanju ili varijabilnosti pulsa.

 • Srčani monitori i pametni satovi

Tehnologija donosi napredne metode za praćenje srčanih otkucaja, posebice kroz srčane monitore i pametne satove. Ovi uređaji koriste senzore za kontinuirano praćenje otkucaja srca, često pružajući detaljne analize i podatke u stvarnom vremenu. 

Neki od ovih uređaja koriste optičke senzore koji detektiraju promjene u boji kože uzrokovane pulsiranjem krvnih žila, dok drugi koriste elektrode za preciznije mjerenje. Ove metode nude veću točnost i mogućnost praćenja srčanog ritma tijekom različitih aktivnosti i stanja mirovanja.

 • Elektrokardiogram (EKG)

Elektrokardiogram je medicinski test koji mjeri električnu aktivnost srca. EKG uređaji koriste elektrode postavljene na kožu pacijenta kako bi zabilježili električne signale koji se generiraju svakim otkucajem srca. Ova metoda omogućava vrlo točno praćenje srčanog ritma i može otkriti razne abnormalnosti srčanog ritma ili strukture srca. EKG se često koristi u medicinskim ustanovama za dijagnostiku srčanih problema.

 • Broj otkucaja u mirovanju odnosi se na broj otkucaja srca po minuti kada je tijelo u stanju potpunog odmora, obično mjereno odmah nakon buđenja ujutro. Za većinu odraslih, normalni mirovni broj otkucaja srca kreće se od 60 do 100 otkucaja u minuti. Niži mirovni puls može biti pokazatelj bolje kardiovaskularne kondicije i učinkovitijeg srca.
 • Maksimalni broj otkucaja srca je najveći broj otkucaja srca koje pojedinac može postići tijekom intenzivnog fizičkog napora. Ovaj broj se često izračunava oduzimanjem dobi osobe od 220. 

Maksimalni broj otkucaja srca koristi se za određivanje ciljnih zoni za vježbanje, omogućavajući pojedincima da prilagode intenzitet vježbanja kako bi maksimizirali kardiovaskularne koristi. Redovitim praćenjem i analizom ovih brojeva, pojedinci mogu bolje razumjeti svoje srčano zdravlje i prilagoditi svoj način života i režim vježbanja za optimalno zdravlje i kondiciju.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!