nakupljanje vode u tijelu
Foto: Shutterstock

Nakupljanje vode u tijelu: Simptomi, uzrok i liječenje

Voda čini oko 70 posto našeg tijela, a svaka neuravnotežena hidracija može uzrokovati nakupljanje vode u tijelu. Takvo stanje dovodi do niza neugodnih simptoma, uključujući debljanje, nadutost i oticanje. Neuravnotežena hidratacija također može biti posljedica pretjeranog unosa soli ili loše prehrane. Otkrijte simptome na vrijeme i preporučene metode liječenja.

Što je nakupljanje vode u tijelu?

Nakupljanje vode u tijelu je problem koji može dovesti do raznih komplikacija i otežanog zdravstvenog stanja koje najčešće zahvaća stopala, gležnjeve i koljena.  Zadržavanje tekućine, koje je također poznato kao edem, može biti uzrokovano nizom uobičajenih zdravstvenih stanja. Mnoga od tih stanja utječu na krvožilni sustav, uključujući bubrege i jetru, što može dovesti do nakupljanja vode u tkivima tijela. Zadržavanje tekućine često je vidljivo u donjim ekstremitetima, ali također može utjecati na mozak, oči i pluća.

Ako zadržavanje tekućine uzrokuje oticanje i bol, posavjetujte se s liječnikom. Postoji više načina za rješavanje problema. Možete promijeniti prehranu i vježbati ili se baviti sportom te uzimati dodatke prehrani koji pomažu tijelu da se riješi viška tekućine. Drugo rješenje je smanjiti unos natrija. Visoke razine natrija u krvi potiču tijelo da zadržava vodu, pa će smanjenje unosa soli pomoći u smanjenju rizika od edema. 

Pažljivo pročitajte etikete kako biste vidjeli koliko natrija ima u različitim vrstama hrane. Također, izbjegavajte prerađenu i rafiniranu hranu. Možete koristiti začine umjesto soli kada začinjavate povrće i nemasne bjelančevine. Vitamin B6 je koristan, jer značajno smanjuje količinu vode u tijelu. Ako takvo stanje postane trajno, liječnik vam može propisati odgovarajuće lijekove.

Simptomi nakupljanja vode u tijelu

nakupljanje vode u tijelu
Foto: Shutterstock

Postoji mnogo simptoma kada je u pitanju nakupljanje vode u tijelu, od nadutosti i natečenosti do bolova i ukočenosti mišića. Tijelo koje se bori s viškom vode također može osjećati umor i letargiju. Neki simptomi zadržavanja vode u tijelu nisu opasni po život, ali su znak potencijalno ozbiljne bolesti. Može biti uzrokovana lošom prehranom, nedostatkom tjelesne aktivnosti i hormonalnim promjenama, primjerice prije mjesečnice. Žene također mogu osjetiti bolne grudi i natečene noge. 

Kronične bolesti uključujući dijabetes, visoki krvni tlak, bolesti jetre i bubrega također utječu na vodu u tijelu. Ako dulje vrijeme patite zbog problema s vodom u tijelu, to može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema, poput zatajenja bubrega. Uznapredovala kronična bubrežna bolest koja nastaje kad bubrezi više ne filtriraju pravilno krv može dovesti do ozbiljnog zadržavanja vode. 

Što uzrokuje nakupljanje vode u tijelu?

nakupljanje vode u tijelu
Foto: Shutterstock

Zadržavanje vode često je uzrokovano neravnotežom u organizmu, ali može biti i posljedica bolesti poput visokog krvnog tlaka ili problema sa srcem. Drugi uzrok zadržavanja vode su hormonalne promjene. Žene su izloženije tom problemu osobito tijekom trudnoće i određenih faza menstrualnog ciklusa. 

Povećane razine estrogena i progesterona povezane su s povećanim zadržavanjem vode kod žena. Početak menstruacije i oslobađanje jajne stanice također su vrijeme kada žene imaju problema s nadutošću i viškom vode u tijelu.  Otečeni gležnjevi i stopala bit će pravi pokazatelj stanja u kojem se nalazite, a može otežati i proces mršavljenja. 

Lijekovi za nakupljanje vode u tijelu

Prije svega važno je pronaći glavni uzrok vode u tijelu i liječiti u skladu s tim. Neki diuretici mogu smanjiti zadržavanje vode u tijelu i povećati potrebu za mokrenje. Prirodne biljke također mogu pomoći u liječenju. Biljni čajevi poput maslačka i peršina izvrsni su diuretici koji mogu pomoći u ublažavanju zadržavanja vode. Međutim, oni mogu stupiti u interakciju s drugim lijekovima koje uzimate, zato ništa ne bi smjeli uzimati na svoju ruku prije savjetovanja s liječnikom.

Limfna drenaža

Limfna drenaža je izvrsna strategija za izbacivanje viška tekućine iz tijela. Može se raditi ručno kao neka vrsta nježne masaže ili uz pomoć elektroničku opremu za izvođenje mehaničke limfne drenaže, tzv. presoterapije. Ovi tretmani se mogu izvoditi u specijaliziranim kozmetičkim salonima i poliklinikama s terminima najbolje od tri do pet puta tjedno, ovisno o potrebama svake osobe. Svaka seansa traje oko 45 do 60 minuta, nakon čega će osoba osjetiti nagon za mokrenjem, što znači da je tretman imao očekivani učinak. Limfna drenaža izvrsna je nadopuna tretmanu celulita, a indicirana je nakon tretmana radiofrekvencije i lipokavitacije.

Nakupljanje vode u tijelu tijekom trudnoće

nakupljanje vode u tijelu
Foto: Shutterstock

Oticanje i nadutost je normalna tijekom trudnoće zbog hormonalnih promjena koje se događaju u ovom stanju. Može se pojaviti u bilo kojem trenutku trudnoće, no obično se javlja tijekom drugog i na kraju trećeg tromjesečja trudnoće, kada se žena osjeća umorniji i tromije te više nije toliko fizički aktivna. Nošenje elastičnih čarapa na nogama i stopalima izvrsna je strategija, no treba ih obuti prije ustajanja iz kreveta. Trudnica bi također trebala smanjiti unos soli i industrijskih proizvoda bogatih natrijem, te piti puno vode i čajeva koje je odobrio liječnik. Osim toga, trudnice bi trebale lagano hodati 30 minuta do jednog sata svaki dan kako bi spriječile nakupljanje vode u tijelu.

Prevenirajte nakupljanje vode u tijelu

Postoji nekoliko promjena načina života koje možete učiniti kako biste smanjili nakupljanje vode u tijelu. Jedna od takvih promjena je smanjenje unosa natrija. Konzumacija previše soli može uzrokovati promjenu elektrolita, uzrokujući zadržavanje vode. Povećani unos vode također može omogućiti vašim bubrezima da pravilno funkcioniraju i ispiru višak toksina koji se nakuplja u tijelu. 

Također biste se trebali pobrinuti za redovito vježbanje. Vježbanje pomaže u poticanju cirkulacije i usmjeravanju tekućine do izlučivanja, tako da će vježbanje smanjiti količinu vode zadržane u vašem tijelu. Osim toga, možete uzeti čaj od korijena maslačka ili čaj od koprive koji pomaže smanjiti vodu u tijelu. Još jedan korak koji možete poduzeti je konzultirati se s liječnikom. Vaš će liječnik moći dijagnosticirati i liječiti zadržavanje tekućine te utvrditi radi li se o ozbiljnijem medicinskom problemu.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!