Naranča: 20 nutritivnih prednosti voćke pune vitamina C

Naranča je jedno od najpopularnijeg voća na svijetu. Sa svojim slatkim i pikantnim okusom, visokim sadržajem hranjivih tvari i raznovrsnošću u slatkim i slanim jelima, ne čudi da su naranče postale glavna namirnica u kuhinjama posvuda. Od svog porijekla u Aziji do raširenog uzgoja u tropskim i suptropskim regijama, naranča ima bogatu povijest i kulturni značaj. U ovom ćemo članku uroniti u svijet naranči, istražujući njezine zdravstvene prednosti, kulinarsku upotrebu i fascinantnu povijest.

Podrijetlo naranče

Vjeruje se da naranča potječu iz jugoistočne Azije, točnije iz regije koja je danas moderna Kina. Odatle se voće proširilo u druge dijelove Azije, a na kraju je stiglo i do Mediterana i Bliskog istoka. Naranče koje su se uzgajale u tim regijama bile su male i gorke, ali kako se tim voćem trgovalo i uzgajalo u drugim dijelovima svijeta, počele su se pojavljivati slađe sorte.

Naranča koju danas poznajemo prvi put su otkrivene u Brazilu u 19. stoljeću. Ove naranče, sa svojim prepoznatljivim udubljenjem na vrhu poput pupka, brzo su postale popularne i na kraju su donesene u Sjedinjene Države. Narančama je dobro odgovarala topla i sunčana klima Kalifornije i Floride, a do kraja 19. stoljeća te su dvije države postale najveći proizvođači naranči na svijetu.

Osim što je ukusna i hranjiva namirnica, naranča je imala važnu ulogu u povijesti i kulturi. Tijekom srednjeg vijeka naranče su bile simbol bogatstva i moći, a često su se darivale kraljevskim i drugim visokim dužnosnicima. U 15. stoljeću portugalski trgovci donijeli su ovo voće u zapadnu Afriku, gdje je ubrzo postalo glavna kultura. Danas se naranče uzgajaju u mnogim dijelovima svijeta, uključujući Sjedinjene Države, Brazil, Španjolsku, Italiju, Kinu i Meksiko.

Svestranost naranče također ju je učinila popularnim sastojkom u mnogim različitim kuhinjama. Od narančinog soka i marmelade do kandiranih kora i korice, okus naranče dodaje dašak slatkoće i kiselosti širokom rasponu jela.

Nutritivni doprinos naranče

Naranče su voće bogato hranjivim tvarima koje nudi brojne zdravstvene prednosti. Jedna naranča srednje veličine sadrži otprilike 70 kalorija i dobar je izvor vlakana, vitamina C, folata i kalija. Visoke razine vitamina C u narančama podržavaju zdrav imunološki sustav i djeluju kao antioksidans koji štiti od oštećenja stanica. Naranče su također dobar izvor folata, koji je važan za rast i razvoj stanica, te kalija, koji pomaže u reguliranju ravnoteže tekućine i podržava zdravlje srca.

Osim toga, vlakna u narančama potiču zdravlje probavnog sustava i mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi. Bogate su i mineralima poput kalija, magnezija i kalcija, iako njihov kalcij tijelo praktički ne apsorbira, zbog vlakana u voću, što otežava apsorpciju.Ovo cijenjeno citrusno voće također sadrži velike količine beta-karotena ili pro-vitamina A, antioksidativne tvari odgovorne za njegovu narančastu boju.

Naranče su bogate limunskom kiselinom (ona pojačava djelovanje vitamina C ili askorbinske kiseline) i drugim kiselinama poput jabučne, oksalne i vinske, koje su zaslužne za njihov okus.Sa svojim profilom hranjivih tvari, slatkim okusom i niskim brojem kalorija, nije ni čudo da su naranče popularan izbor za osobe koje paze na svoje zdravlje i žele svojoj prehrani dodati hranjiv međuobrok.

foto: shutterstock

Zdravstvene prednosti naranče

Naranča je voće koje ima brojne zdravstvene prednosti i može se konzumirati tijekom cijele godine. Međutim, tijekom zime važno je uključiti naranče u svoju prehranu zbog sadržaja vitamina C i antioksidativnih svojstava.

Prednosti naranče pripisuju se njenom nutritivnom sastavu:

  1. Zbog visokog udjela vlakana olakšava crijevni tranzit, pomaže smanjenju apsorpcije masti i kolesterola iz prehrane, pogoduje kontroli razine šećera u krvi, a ističe se i svojom zasitnošću. Odlično je izbor voća za osobe koje pate od hiperkolesterolemije, dijabetesa ili prekomjerne težine i pretilosti.
  1. Zbog svog bogatstva vitaminom C i drugim antioksidativnim tvarima poput flavonoida i beta-karotena, smatra se korisnim voćem za zdravlje kardiovaskularnog sustava, jer pridonosi inhibiciji tzv. “lošeg kolesterola” ili LDL-a te sprječava njegovo nakupljanje u arterijama uzrokujući takozvane “aterosklerotične plakove”. Osim toga, zbog antioksidativne snage ovih tvari, pomažu u borbi protiv djelovanja slobodnih radikala odgovornih za razvoj kardiovaskularnih i degenerativnih bolesti te raka.
  1. Naranče su i vrlo dobri saveznici koje treba uvrstiti u prehranu svakog sportaša. Sadržaj kalija, vitamina C i karotenoida pogoduje oporavku mišića i imunitetu. Zapravo, napici za rehidraciju mogu se napraviti od njegovog soka pomiješanog s vodom i sodom bikarbonom.
  1. Visok sadržaj vitamina C. Naranča je jedna od namirnica koja nam daje najviše vitamina C. Naime, na svakih 100 grama ovog voća naše tijelo dobiva oko 50 miligrama ovog važnog vitamina koji je vrlo važan za stvaranje kolagena, kostiju i zuba, za pravilnu apsorpciju željeza i pravilan rad krvnih stanica. crvene boje. Osim toga, pomaže smanjiti rizik od raka debelog crijeva, eliminirajući slobodne radikale koji oštećuju DNK.
  1. Konzumacija naranči snižava kolesterol. Još jedna od velikih vrlina visokog sadržaja vitamina C je ta što konzumacija naranče pomaže u smanjenju LDL kolesterola. Stoga je koristan za smanjenje rizika od dijabetesa i koronarne bolesti srca.
  1. Pomaže u zdravom imunološkom sustavu. Sigurno ste to već nekoliko puta čuli, ali naranče pomažu pravilnom radu našeg imunološkog sustava. Stoga je konzumacija ovog voća dobra za izbjegavanje infekcija poput upale uha ili za sprječavanje uvijek dosadnog zatvora.
  1. Visok sadržaj vlakana u narančama regulira šećer u krvi. Dijetalna vlakna koja sadrže naranče omogućuju vam da promijenite razinu šećera u krvi i prilagodite osjećaj gladi. Osim što je izvrstan saveznik u izbjegavanju strašnog zatvora.
  1. Naranča ima protuupalna svojstva. Njegov visok sadržaj antioksidansa savršen je za borbu protiv upale, problema koji je povezan s brojnim bolestima poput Alzheimerove bolesti i mnogih vrsta raka.
  1. Vitamin A u narančama pomaže u sprječavanju makularne degeneracije povezane sa starenjem. Postoje istraživanja koja potvrđuju da oni koji redovito jedu naranče imaju do 60 posto manje šanse oboljeti od kasne makularne degeneracije.
  1. Naranča pomaže u održavanju zdrave kože. Još jedna velika prednost visokog udjela antioksidansa je ta što pomaže u zaštiti dobrog zdravlja kože, sprječavajući oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima koji uzrokuju znakove starenja.
  1. Jača obrambenu sposobnost organizma te sprječava i suzbija zarazne procese virusnog i bakterijskog porijekla. Konzumacija naranče zimi idealna je za prevenciju prehlade i gripe.
  1. Održava zdrave desni, zube i kosti. Naranča je najbogatiji citrus kalcijem, a sadrži i magnezij, fosfor i vitamin C koji su neophodni za pravilno održavanje i rast kostiju. Posebno se preporuča kod osteoporoze, rahitisa i u razdobljima rasta kostiju.
  1. Održava kožu zdravom. Vitamin C pomaže u stvaranju kolagena, neophodnog za epidermu.
  1. Sprječava stvaranje ugrušaka i tromba inhibiranjem agregacije trombocita, vrlo je koristan u liječenju i prevenciji kardiovaskularnih bolesti.
  1. Pomaže u borbi protiv anemije. Njegov sadržaj vitamina C pogoduje apsorpciji željeza u tijelu.
  1. Djeluje antioksidativno i sprječava oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima koji uzrokuju degenerativne bolesti kao što su arterioskleroza, rak i samo starenje. Naranča sadrži četiri vrlo učinkovita antioksidansa koji međusobno pojačavaju svoje djelovanje, poput vitamina C, kvercetina, provitamina A i folne kiseline.
  1. Pomaže u normalizaciji visoke razine kolesterola u krvi, zbog prisutnosti pektina (topivih vlakana). Sprječava zatvor i crijevnu atoniju zbog sadržaja vlakana. Čaša soka od naranče na prazan želudac vrlo je učinkovit lijek protiv zatvora.
  1. Sprječava alergijske procese. Čini se da dnevna konzumacija naranči sprječava pojavu alergijskih reakcija poput rinitisa ili bronhijalne astme. Znanstvena istraživanja pokazala su moguću vezu između visokih razina vitamina C u krvi i nižeg rizika od alergija.
  1. Doprinosi liječenju gihta. Olakšava otapanje i eliminaciju naslaga urata koji uzrokuju akutni giht.
  1. Sprječava pojavu nekih vrsta raka. Kombinirano djelovanje vitamina C, flavonoida i limonoida, može spriječiti i usporiti razvoj zloćudnih tumora, neutralizirajući kancerogene tvari koje uzrokuju tumorske procese. 
foto: shutterstock

Naranča u pripremi jela

Naranče su voće koje se može koristiti u raznim slatkim i slanim jelima. U kuhanju okus naranče može dodati dašak kiselosti i slatkoće umacima, marinadama i glazurama. Sok od naranče može se kombinirati sa soja umakom, češnjakom i đumbirom kako bi se stvorila aromatična marinada za piletinu ili ribu. Kora naranče, koja je vanjski sloj voća koji sadrži aromatična ulja, također se može koristiti za dodavanje jakog, citrusnog okusa kolačima, keksima i drugim pekarskim proizvodima.

Kada je riječ o pripremi slastica, naranča se može koristiti na više načina. Jedan od najpopularnijih načina korištenja naranče u desertu je priprema kandirane kore. Ova slatka poslastica uključuje kuhanje narančine kore u šećernom sirupu dok ne postane prozirna, a zatim je uvaljajte u granulirani šećer. Ušećerene kore možete koristiti za ukrašavanje kolača, dodati u tijesto za kolače ili jednostavno uživati kao slatki zalogaj.

Vrlo popularan desert koji sadrži naranče je marmelada. Ovaj kiselkasta, maziva poslastica se priprema kuhanjem nasjeckanih naranči, šećera i limunovog soka dok se smjesa ne zgusne. Marmelada se može koristiti kao preljev za tost, muffine i pogačice, ili se može dodati kolačima i drugim pekarskim proizvodima za istinsko uživanje u slatkom, citrusnom okusu.

Osim za kuhanje i pečenje, od naranče se mogu napraviti i osvježavajući napici i sorbeti. Svježe cijeđeni sok od naranče klasičan je napitak u kojem se može uživati samostalno ili koristiti kao osnova za smoothie i koktele. Sorbet od naranče, napravljen miješanjem smrznutog soka od naranče sa šećerom i vodom, ukusna je i osvježavajuća poslastica savršena za ljeto.

foto: shutterstock

Naranča i eko trikovi za čišćenje

Naranče se mogu koristiti u ekološkim metodama čišćenja kako bi vaš dom uvijek bio svjež i čist. Prirodna limunska kiselina u narančama čini ih učinkovitom alternativom jakim kemijskim sredstvima za čišćenje. Narančine kore mogu se osušiti i samljeti u prah kako bi se napravio prirodni piling za tvrdokorne mrlje i prljavštinu. Jednostavno pomiješajte prah s malo vode kako biste stvorili pastu, a zatim je koristite za ribanje prljavštine.

Sok od naranče također se može koristiti kao prirodno sredstvo za čišćenje površina kao što su radne ploče i kupaonski elementi. Jednostavno razrijedite sok s vodom i krpom ili spužvom, te obrišite površine. Limunska kiselina u soku pomaže ukloniti mrlje i neugodne mirise.

U čišćenju se može koristiti i eterično ulje naranče koje se dobiva iz kore voća. Ovo ulje ima snažna antibakterijska i antifungalna svojstva, što ga čini prirodnom i učinkovitom alternativom kemijskim sredstvima za čišćenje. Jednostavno dodajte nekoliko kapi ulja u bocu s raspršivačem napunjenu vodom, a zatim njime očistite i osvježite površine u svom domu.

Korištenjem naranči i drugih prirodnih sastojaka u svojoj rutini čišćenja, možete pomoći u održavanju vašeg doma svježim i čistim, istovremeno smanjujući izloženost jakim kemikalijama. Naranče i ocat čine učinkovito i ekološki prihvatljivo rješenje za čišćenje koje se može koristiti za čišćenje raznih površina i predmeta u vašem domu. Prirodna limunska kiselina u naranči, u kombinaciji sa snažnim svojstvima čišćenja octa, stvara moćnu kombinaciju koja može učinkovito ukloniti prljavštinu, prljavštinu i neugodne mirise.

Da biste napravili ovu otopinu za čišćenje, jednostavno pomiješajte jednake dijelove svježe iscijeđenog soka od naranče i bijelog octa u bočici s raspršivačem. Protresite bocu kako biste pomiješali sastojke, a zatim upotrijebite otopinu za čišćenje površina kao što su radne ploče, kupaonski elementi i uređaji. Limunska kiselina u narančinom soku pomaže u uklanjanju mrlja i posvjetljivanju površina, dok ocat djeluje kao prirodni dezinficijens i dezodorans.

Osim za korištenje ove otopine za čišćenje na površinama, može se koristiti i za čišćenje tvrdokornih mrlja i prljavštine na predmetima kao što su kuhinjski alati i uređaji. Jednostavno poprskajte otopinu na zahvaćeno područje i ostavite da odstoji nekoliko minuta prije nego što je obrišete krpom. Za teške mrlje možete upotrijebiti četku za ribanje kako biste olabavili i uklonili prljavštinu.

Korištenjem naranče i octa u svojoj rutini čišćenja možete smanjiti izloženost jakim kemikalijama dok učinkovito čistite svoj dom. Ova ekološki prihvatljiva metoda čišćenja nije samo bolja za okoliš, već je i isplativija i prirodna alternativa komercijalnim proizvodima za čišćenje. Vaša obitelj i četveronožni ljubimci bit će vam zahvalni.