Želudac
Foto: Shutterstock

Želudac – zbog čega je važan i kako ga zaštititi?

Moderno doba je osim raznih vrsta napretka, uključujući i tehnološki i medicinski napredak, donio i mnogobrojne zdravstvene probleme koji su uzrokovani stresom i raznim vrstama opterećenja pod kojima pojedinci danas rade i žive. Ako znate što je nervoza u želucu onda ste i vi bili pod stresom. Stres je vrlo veliki faktor za bolesti probavnog sustava pa tako mogu stradati razni organi koji sudjeluju u probavi, a među kojima jako važnu ulogu ima i želudac.

Ako primjećujete neke nove simptome koji uključuju bolove u trbuhu, žgaravicu, mučninu, nadutost ili otežano gutanje obavezno se javite svom liječniku i otkrijte koji je uzrok ovih simptoma. 

Kako funkcionira probavni sustav 

Probavni sustav sastoji se od više organa, a prolaskom kroz sve te organe hrana se razgrađuje i ljudsko tijelo iskorištava hranjive tvari koje su na taj način unesene u njega. 

Kada jedemo hrana će prvo doći u jednjak i proći kroz sfinkter ili mišić jednjaka i na taj način nastaviti svoj put u želudac. Taj sfinkter je zatvoren veliku većinu vremena, osim kada hrane ide u želudac. On također mora biti zatvoren i zbog toga što bi se inače želučana kiselina i probavni sokovi iz želuca vraćali natrag u jednjak te bi ga na taj način oštećivali.

Nakon jednjaka nastavak probavljanja hrane odvija se u želucu. Želudac je jako važan organ za probavu, a posebno je važna njegova sluznica koja je građena tako daju niti želučana kiselina niti raznih probavni sokovi ne mogu previše oštetiti. Ipak, može doći do upale želučane sluznice što je vrlo bolno i neugodno stanje.

Koji su simptomi bolesti želuca i probavnog sustava? 

Postoji mnogo simptoma koji mogu upućivati na bolesti želuca ili probavnog sustava i ne smiju se ignorirati. Najčešći simptomi su: bol u trbuhu i problemi s gutanjem, pojava žgaravice, mučnine i nadutosti, a posebnu pažnju treba pridati nagloj promjeni tjelesne težine, pronalasku krvi u stolici i problemima s jetrom. Primijetite li bilo koji od ovih simptoma obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Kako bi smanjili mogućnost razvoja bolesti želuca ili probavnog sustava, te smanjili simptome tih bolesti trebali biste voditi brigu o nekim čimbenicima u vlastitom životu na koje možete utjecati. 

Evo kako poboljšati zdravlje probavnog sustava i olakšati tegobe koje doživljava vaš želudac: 

1. Pokušajte smanjiti razinu stresa koji doživljavate, a možete pokušati s meditacijom, vježbanjem ili šetnjom kao najjednostavnijim načinima za umanjivanje stresa.

2. Prestanite pušiti i piti kavu jer kofein i duhan su prilično štetni za želudac, osobito ako se konzumiraju na prazan želudac tj. prije unošenja bilo kakvog nutrijenta, tekućine ili hrane. 

3. Smanjite konzumaciju alkohola na minimum jer on također oštećuje sluznicu želuca i otežava apsorpciju hranjivih tvari. Tako će kiselina u želucu postati manje kisela i koncentrirana i neće vas smetati.

4. Pazite da se hranite kvalitetno i da vam je prehrana raznovrsna, te izbjegavajte jako začinjenu i jako masnu hranu. Također pripazite i na količinu hrane pa umjesto 2 ili 3 velika obroka radije izaberite dvostruko više manjih obroka kroz dan.

5. Počnite se baviti nekom tjelesnom aktivnosti jer je to općenito dobro za sve organe, a to uključuje i probavne organe.

6. Nemojte pretjerivati s upotrebom lijekova koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu i lijekova protiv bolova jer oni oštećuju sluznicu želuca i imaju utjecaj na to kako izgleda kiselina u želucu. 

Želudac – koje su bolesti želuca

Želudac
Foto: Shutterstock

Najpoznatija bolest vezana uz želudac ujedno je i najrasprostranjenija želučana bolest, a riječ je o gastritisu.

Gastritis

Gastritis je upala želučane sluznice, a može biti akutna i kronična.

Većina slučajeva akutnog gastritisa uzrokovana je infekcijom koji uzrokuje bakterija Helicobacter pylori stoga je gastritis potrebno liječiti sve do potpunog uništenja bakterije. U slučaju da se bakterija ne liječi ovakva vrsta akutnog gastritisa postat će kronični gastritis.

Najčešći simptomi gastritisa uzrokovanog Helicobakter pylori bakterijom su pojava jakog bola u gornjem dijelu abdomena te mučnina i povraćanje. 

Čir

Postoji još jedna česta bolest želuca, a naziva se čir ili ulkus. Čir na želucu je zapravo oštećenje želučane sluznice koje je nastalo kao posljedica narušavanja ravnoteže unutar želuca. Čir na želucu u većini slučajeva nastaje upravo djelovanjem gore spomenute bakterije.

Ovo je vrlo raširena bolest želuca, jer od čira na želucu tijekom života oboli gotovo 10 posto ukupne svjetske populacije. 

Najčešći simptomi čira na želucu su nadutost i mučnina, bol u žličici, gubitak apetita i brzo stvaranje osjećaja sitosti nakon jela. Može doći i do pojave povraćanja. 

Žgaravica

Žgaravica je najčešća bolest probavnog sustava koju ima više od trećine populacije, a riječ je o podizanju želučane kiseline natrag u jednjak i grlo, što izaziva osjećaj pečenja i žarenja, a najčešće se javlja nakon jela. Najprije će se javiti kod ljudi koji jedu masnu i prženu hranu koja opterećuje želudac te koji konzumiraju gazirana pića i jedu mnogo slatkiša. 

Kiselina u želucu inače služi za razgradnju hrane kako bi se mogle iskoristiti sve hranjive tvari, ali u slučaju kada dođe do neravnoteže kiseline i ostalih čimbenika unutar želuca dolazi do pojave žgaravice pri čemu će od pomoći biti uzimanje antacida.

Kako umanjiti želučane tegobe?

Želučana kiselina se može neutralizirati antacidima koji će brzo ublažiti bol, ali oni nisu dugotrajno  rješenje. Iako su jako korisni jer će smanjiti pretjerano lučenje želučane kiseline te smanjiti osjećaj boli i težine u želucu, ipak se treba podvrgnuti i drugoj terapiji koja uključuje promjenu prehrane i odbacivanje loših životnih navika. Samo tako može doći do vraćanja ravnoteže probavnog sustava.

Osim toga, postoje i neka prirodna rješenja koja mogu pomoći ublažavanju želučanih tegoba, pa ako imate problema s njima možete početi konzumirati čaj za kiselinu u želucu.

Prirodni čaj za kiselinu u želucu može pomoći potaknuti rad želuca, smanjiti bolove u njemu te ukloniti nadutost i mučninu. 

Najbolja kombinacija čaja za kiselinu u želucu je čaj od bijelog sljeza, melise, mente i stolisnika, ali bilo koja od ovih vrsta je dobra i za samostalnu konzumaciju jer je blagotvorna za želudac.

Upravo je menta jako dobar čaj za tretiranje gastritisa, ali i odličan čaj za smirenje stoga je vrlo popularna zbog ovog svog dvostrukog djelovanja. 

Rješavanje problema sa želucem počinje uklanjanjem početnog problema, a to su najčešće stres, bakterija Helicobacter pylori i loša prehrana. Ako želite da nestane vaša nervoza u želucu, da se smanji kiselina u želucu te da oporavite svoj želudac vrijeme je da krenete s promjenama.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!