zubi
Foto: Shutterstock

Osnove zdravlja zubi: 8 savjeta za dobro oralno zdravlje

Oralno zdravlje igra značajnu ulogu u cjelokupnom zdravstvenom stanju, no većina ljudi neće razmišljati o svojim zubima dok ne osjete bol ili nelagodu. Zapravo, zdravlje zubi i desni može utjecati na sposobnost govora, navike hranjenja, pa čak i na osmijeh  sa samopouzdanjem. Redoviti stomatološki pregledi i čišćenje ključni su za održavanje dobrog oralnog zdravlja jer pomažu spriječiti da potencijalni problemi sa zubima prerastu u ozbiljne probleme. Odgovorili smo na najčešća pitanja o stomatološkom pregledu i pripremili vodič za zdravlje zubi i desni.

Kako se pripremiti za pregled i čišćenje zuba?

Priprema za stomatološki pregled i čišćenje može vam pomoći da sve prođe glatko i bez stresa. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se pripremite za termin:

 • Redovito perite zube: Dobra oralna higijena važna je za održavanje zdravih zubi i desni. Obavezno perite zube barem dva puta dnevno i svakodnevno ih čistite koncem kako biste spriječili nakupljanje plaka i bolesti desni.
 • Napravite popis: Ako imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja o svojim zubima ili oralnom zdravlju, napravite popis koji ćete ponijeti sa sobom na pregled. To će vam pomoći da ne zaboravite ništa važno.
 • Dođite na vrijeme: Dolazak na vrijeme na termin dat će vam dovoljno vremena da ispunite svu potrebnu papirologiju i osigurati da imate dovoljno vremena za vaš termin.
 • Budite iskreni: Važno je biti iskren sa svojim stomatologom o svim promjenama u vašem oralnom zdravlju ili simptomima koje možda imate. To im može pomoći da pruže najbolje moguće liječenje i rano dijagnosticiraju potencijalne probleme.
zubi
foto: shutterstock

Veza između oralnog i općeg zdravlja

Održavanje dobrog oralnog zdravlja nije važno samo za zdravlje vaših zubi, već je povezano i s vašim cjelokupnim zdravljem. Istraživanje iz 2021. godine je pokazalo da loše oralno zdravlje može povećati rizik od nekoliko zdravstvenih problema, uključujući kardiovaskularne bolesti, moždani udar i dijabetes, osobito kod starijih ljudi.

Jedan od načina na koji je oralno zdravlje povezano s cjelokupnim zdravljem je širenje bakterija. Štetne bakterije u ustima mogu ući u krvotok i otputovati u druge dijelove tijela, dovodeći do upale i povećavajući rizik od zdravstvenih problema. 

Loše oralno zdravlje također može utjecati na vašu sposobnost pravilnog jedenja i probave hrane, što može imati negativan utjecaj na cjelokupno zdravlje. Nedostaje li vam zub ili imate zube koji su oštećeni, imat ćete probleme s pravilnim žvakanjem, što može dovesti do probavnih problema i nedostatka hranjivih tvari u organizmu.

Održavanje dobrog oralnog zdravlja može spriječiti nakupljanje štetnih bakterija u ustima, smanjujući rizik od zdravstvenih problema. Uz to, prakticiranje dobre oralne higijene, poput redovitog pranja zuba i čišćenja zubnim koncem, pomoći će u sprječavanju bolesti desni i karijesa, što također može imati pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje.

Kako izgleda stomatološki pregled?

Tijekom pregleda, stomatolog će izvršiti temeljit pregled vaših zuba, desni i usta kako bi identificirao potencijalne probleme i osigurao da je vaše oralno zdravlje u dobrom stanju. Ovdje je pregled onoga što možete očekivati tijekom stomatološkog pregleda:

 • Pregled povijesti bolesti: Na početku pregleda, stomatolog će pregledati vašu povijest bolesti kako bi identificirao sva stanja ili lijekove koji mogu utjecati na vaše oralno zdravlje. Također će vas pitati o vašim navikama oralne higijene i svim nedoumicama koje imate.
 • Vizualni pregled: Zatim će stomatolog vizualno pregledati vaše zube, desni i usta kako bi potražio znakove karijesa, bolesti desni ili drugih problema. Mogu koristiti malo ogledalo i posebno osvjetljenje kako bi bolje vidjeli teško dostupna područja.
 • Digitalni rendgen: Ortopan ili digitalni dentalni rendgen će pokazati postoje li problemi u pozadini, kao što su karijes, impaktirani zubi ili problemi s čeljusti.
 • Provjera zdravlja desni: Vaš stomatolog će također provjeriti zdravlje desni, tražeći znakove upale, krvarenja ili bolesti desni. Tijekom pregleda mogu koristiti alat koji se zove parodontalna sonda za mjerenje prostora između vaših zubi i desni, što može ukazivati na bolest desni.
 • Čišćenje zubi: Tijekom pregleda, vaš će stomatolog ili dentalni asistent obaviti čišćenje zubi kako bi uklonio naslage zubnog kamenca. To će pomoći u sprječavanju karijesa i bolesti desni te će vaši zubi izgledati puno bolje.
pregled zubi
FOTO: SHUTTERSTOCK

Zašto je redovito čišćenje ključno za zdrave zube?

Redovito čišćenje zuba bitan je dio održavanja zdravih zuba i desni. Dok su četkanje i čišćenje zubnim koncem kod kuće važni za uklanjanje naslaga i čestica hrane sa zuba, potrebno je profesionalno čišćenje kako bi se uklonile tvrdokorne naslage i spriječili ozbiljniji problemi sa zubima. Evo nekoliko razloga zašto je redovito čišćenje zubi toliko važno:

 • Sprječava karijes: S vremenom nakupljanje plaka može nagrizati zubnu caklinu i uzrokovati karijes. Redovito čišćenje zuba može ukloniti plak i spriječiti karijes.
 • Pomaže u održavanju dobrog zdravlja desni: Nakupljanje plaka također može dovesti do bolesti desni, što može uzrokovati crvenilo, upalu i krvarenje. Ako se ne liječi, bolest desni dovodi do gubitka zuba. Redovito čišćenje zubi može ukloniti naslage i zubni kamenac, spriječiti bolesti desni i održati dobro zdravlje desni.
 • Dugoročno štedi novac: Sprječavanjem problema sa zubima prije nego što postanu ozbiljni i redovito čišćenje zuba može vam dugoročno uštedjeti novac. Stomatološki zahvati mogu biti skupi, ali je preventivna njega mnogo pristupačnija.
 • Poboljšava oralno zdravlje: Redovito čišćenje zuba ne samo da sprječava probleme sa zubima, već i poboljšava vaše cjelokupno oralno zdravlje. Zdrava usta mogu spriječiti druge zdravstvene probleme, poput bolesti srca i dijabetesa.
 • Uklanja mrlje: Profesionalna stomatološka čišćenja mogu ukloniti površinske mrlje s vaših zuba, ostavljajući ih svjetlijim i zdravijim.
 • Pomaže u ranom otkrivanju problema sa zubima: Tijekom čišćenja zuba, vaš stomatolog može rano prepoznati sve potencijalne probleme sa zubima, poput karijesa ili bolesti desni. To omogućuje brzo liječenje i sprječava razvoj ozbiljnijih problema.

Koliko često biste trebali zakazati stomatološki pregled i čišćenje?

Odgovor ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući vašu dob, cjelokupno zdravlje te stanje vaših zubi i desni. Pripremili smo nekoliko smjernica koje će vam pomoći da odredite koliko često trebate zakazati stomatološki pregled i čišćenje:

 • Odrasli: Za većinu odraslih, preporučuje se zakazivanje stomatološkog pregleda i čišćenje barem jednom svakih šest mjeseci. 
 • Djeca: Djeca bi trebala početi posjećivati zubara do svog prvog rođendana ili kada im iznikne prvi zubić. Nakon toga bi trebala ići kod stomatologa barem jednom godišnje na pregled i čišćenje.
 • Stariji: Kako starimo, naši zubi i desni postaju osjetljiviji na karijes i bolesti. Starije osobe trebaju zakazati stomatološke preglede i čišćenja barem jednom svakih šest mjeseci kako bi se osiguralo da se svi potencijalni problemi rano uoče.
 • Trudnice: Trudnice su sklonije bolestima desni, stoga je važno zakazati stomatološki pregled i čišćenje zuba tijekom trudnoće. Vaš stomatolog može preporučiti češća čišćenja tijekom tog perioda.
 • Osobe s problemima zuba: Ako ste u prošlosti imali problema sa zubima, kao što su karijesi ili bolesti desni, vaš stomatolog može preporučiti češće preglede i čišćenja.

Važno je napomenuti da su ovo općenite smjernice, a vaš stomatolog može preporučiti drugačiji raspored na temelju vaših individualnih potreba. Osim toga, ako između pregleda osjetite bol u zubima ili druge probleme, odmah dogovorite pregled u ordinaciji.

5 znakova da morate što prije zakazati stomatološki pregled

Ako osjetite bol, nelagodu ili neobične simptome vezane uz zube ili desni, važno je odmah zakazati stomatološki pregled. Ignoriranje ovih problema može dovesti do daljnjeg oštećenja i mogućeg gubitka zuba. 

1. Zubobolja: Ako osjećate bol ili osjetljivost zuba, to bi mogao biti znak karijesa ili drugog zubnog problema.

2. Krvarenje desni: Krvarenje desni može biti znak bolesti desni, koja može dovesti do gubitka zuba ako se ne liječi.

3. Loš zadah: Ako imate uporan loš zadah, to bi mogao biti znak dubljeg problema sa zubima, poput bolesti desni, karijesa ili granuloma zuba.

4. Zubi se klimaju: Ako vam se zubi klimaju ili ispadaju, važno je zakazati stomatološki pregled što je prije moguće. Ovi problemi mogu biti znak uznapredovale bolesti desni ili drugih stomatoloških problema koje je potrebno riješiti.

5. Promjene u izgledu zuba ili desni: Ako primijetite bilo kakve promjene u izgledu zuba ili desni, kao što su oteklina, promjena boje ili ranice, to može biti znak ozbiljnog problema sa zubima. Stomatološki pregled može pomoći u utvrđivanju uzroka promjena i liječenju.

bolest zubi
FOTO: SHUTTERSTOCK

Zašto ne smijete preskakati redovite stomatološke preglede?

Preskakanje redovitih stomatoloških pregleda i čišćenja može se činiti kao praktičan način da uštedite vrijeme i novac, ali dugoročno gledano, može vas koštati više. Bez redovitih pregleda, mali oralni zdravstveni problemi mogu proći nezapaženo i postati veći problemi. To može dovesti do opsežnijih i skupljih tretmana, kao što su korijenski kanali, krunice ili čak vađenja zuba.

Loše oralno zdravlje povezano je s nizom zdravstvenih problema osim zuba, uključujući bolesti srca, moždani udar, dijabetes, pa čak i neke vrste raka. Preskakanjem redovitih pregleda i čišćenja možete dovesti svoje cjelokupno zdravlje u opasnost.

Osim toga, izbjegavanjem redovitih pregleda u budućnosti bi vam mogli trebati skuplji stomatološki tretmani. Dopunsko osiguranje pokriva troškove preventivne njege kao što su pregledi i čišćenja, ali možda neće pokriti punu cijenu opsežnijih tretmana koji su nastali zanemarivanjem oralnog zdravlja.

Problemi sa zubima mogu uzrokovati bol i nelagodu, što može negativno utjecati na kvalitetu vašeg života. Davanjem prioriteta redovitim stomatološkim pregledima možete spriječiti te probleme i održati dobro oralno zdravlje. Upamtite, uvijek je bolje spriječiti nego liječiti, stoga nemojte zanemariti svoje zube i dobro ih njegujte.

liječenje zuba
FOTO: SHUTTERSTOCK

Savjeti za održavanje oralne higijene između posjeta stomatologu

Stvaranjem dobrih navika i pridržavanjem jednostavnih savjeta možete spriječiti probleme sa zubima i održati zdrav osmijeh. Prvo i najvažnije, perite zube najmanje dva puta dnevno pastom za zube. Obavezno četkajte dvije minute i usredotočite se na čišćenje svih površina zuba, uključujući stražnje zube i duž desni. Korištenje četkice za zube s mekim vlaknima može spriječiti oštećenje desni i osjetljivost zuba.

Čišćenje zubnim koncem također je važan dio održavanja dobre oralne higijene. Upotrijebite konac duljine oko 10 cm i nježno ga provucite između svakog zuba, savijajući ga uz rub zuba i pazeći da ide ispod ruba desni. Konac može pomoći u uklanjanju čestica hrane ili naslaga koje je četkica za zube možda propustila. Ako imate problema s korištenjem tradicionalnog konca, razmislite o korištenju interdentalnog sredstva za čišćenje kao što je oralni tuš ili interdentalna četkica.

Uz četkanje i čišćenje zubnim koncem, zdrava prehrana također može igrati ulogu u održavanju dobre oralne higijene. Izbjegavajte slatku i kiselu hranu i pića koja mogu nagrizati zubnu caklinu i povećati rizik od karijesa. Umjesto toga, odlučite se za hranu bogatu kalcijem, kao što su mliječni proizvodi, lisnato zeleno povrće i bademi, koji mogu pomoći u jačanju vaših zuba.

Obavezno izbjegavajte navike koje mogu oštetiti vaše zube, poput pušenja i žvakanja duhana. Ove navike ne samo da mijenjaju boju vaših zuba, nego i povećavaju rizik od bolesti desni, raka usne šupljine i gubitka zuba. Slijedite li ove jednostavne savjete, možete održati dobru oralnu higijenu između posjeta stomatologu, spriječiti probleme sa zubima te osigurati da ostanu zdravi i jaki.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!