Salmonela
Foto: Pixabay

Salmonela – koji su njezini simptomi i kako je liječiti

Salmonela je jedna od najčešćih bolesti uzrokovanih hranom te je posebno zastupljena upravo u ljetnom vremenu kada se namirnice brže kvare. Često čujemo da se određene namirnice i proizvodi koji sadržavaju salmonelu miču s polica, no što zapravo uzrokuje ovu bolest i je li ona uistinu toliko ozbiljna?

Što je salmonela? Salmonela je naziv za rod gram negativnih, štapićastih bakterija koje žive u probavnom traktu ljudi i životinja. Bolest koju mi kolokvijalno zovemo „salmonela“ zapravo je salmoneloza, simptomatska zarazna bolest uzrokovana bakterijama prethodno spomenutog roda. Dakle, iako bi salmonela trebala prvobitno biti bakterija, ovaj izraz uvriježen je i za samu bolest. 

Salmonela simptomi mogu biti vrlo ozbiljni

Simptomi salmoneloze mogu se pojaviti samo 6 sati nakon zaraze, ali je kod nekih ljudi potrebno par dana da bi osjetili ikakve promjene u tijelu. Infekcije uzrokovane salmonelom uobičajeno traju do tjedan dana, a simptomi mogu biti iznimno neugodni. Osoba najčešće ima proljev te grčeve i bolove u trbuhu, groznicu i mučninu, a vrlo često se javlja i povraćanje. Ovi su simptomi također karakteristični za gastroenteritis te upalu želuca i crijeva. 

Kod određenih sojeva salmonele može doći do posebnih komplikacija ako bakterija zarazi krv, kosti i zglobove ili živčani sustav. Ipak, ovakvi oblici bakterije iznimno su rijetki, pogotovo u zapadnom svijetu. 

Kako mogu dobiti salmonelu?

Najčešći način zaraze salmonelom je preko konzumacije zaražene (to jest kontaminirane) hrane. Razlog je što ovakva hrana nema nikakav karakterističan izgled niti okus već izgleda sasvim normalno. Loše održavanje higijene u restoranima i kuhinjama, kao i loša obrada hrane dovode do brojnih zaraza ovom bakterijom. 

Određene namirnice poput nedovoljno obrađenog mesa (ponajviše je riječ o peradi), jaja, morskih plodova i mliječnih proizvoda su vrlo čest uzrok salmoneloze. Iako su ovo najčešći načini prijenosa, osoba se može zaraziti i preko izmetom kontaminirane vode, te voća i povrća koje je zalijevano ili oprano takvom kontaminiranom vodom. 

Loša osobna higijena (primjerice neredovito pranje ruku) također može uzrokovati salmonelu. Ako imate dijete koje ima salmonelu i mijenjate mu pelene ovo je također jako vjerojatni način zaraze. 

Ono što je također specifično jest da će osobe koje imaju gmazove ili vodozemce za kućne ljubimce vjerojatno u jednom trenu dobiti ovu bolest. Naime, ove životinje u crijevima nose bakterije bez da se razbole, i te bakterije izbacuju izmetom koji će vrlo vjerojatno doći u kontakt s vanjskim dijelom životinje koji ćete vi zatim dirati. U Americi je jedno vrijeme čak bilo zabranjeno posjedovanje kornjača kao ljubimaca jer su izazivali epidemije salmonele. 

Koje rizične skupine infekcija najsnažnije pogađa? Najveći rizik od infekcije imaju djeca, stariji ljudi i ljudi sa slabim imunitetom, kao i trudnice. Upravo zbog toga maloj djeci nije preporučeno rukovanje gmazovima, pilićima ili sličnim mladim pticama. 

Za trudnice je infekcija posebno opasna jer često uzrokuje dehidraciju i nedostatak hranjivih tvari koje mogu utjecati na razvoj djeteta. Kod trudnica se također salmonela ponekad širi u krv što može dovesti do razvoja po život opasne komplikacije poznate kao sepsa

Liječenje salmoneloze

Simptomi karakteristični za gastroenteritis, dakle proljev i probavni problemi, obično nestaju samo nakon par dana. Kod takvih osoba naglasak je na unosu vode i hranjivih tvari koje osoba drastično gubi iz tijela. Dakle, potrebno je konzumirati tekućinu za sprječavanje dehidracije i piti lijekove za smanjenje grčeva i proljeva.

Ako je slučaj teži, to jest ako je bakterija već u krvotoku, moraju se piti antibiotici. Ipak, ovo je slučaj samo kod jako malog postotka ljudi. Dakle, liječnik neće uvijek prepisati antibiotike za borbu protiv salmonele, pogotovo jer prekomjeran unos antibiotika rezultira rezistencijom, što znači da ako osoba ponovno dobije salmonelu ona će biti mnogo teže izlječiva. Dakle, prvi je korak dopustiti tijelu da se samo bori. 

Kako spriječiti zarazu salmonelom?

Dobra higijena je ključ prevencije zarazom salmonelom. Dakle, preporuka je dobro prati ruke sapunom i toplom vodom, ili čak sredstvom za dezinfekciju. Ovo je iznimno važno ako ćete pripremati hranu ili jesti, nakon što ste koristili kupaonicu, nakon vrtlarstva, nakon mijenjanja djetetovih pelena i dodirivanja životinja.  

Također postoje mnogi načini zaustavljanja razvijanja pojave salmonele u kuhinju. Preporuka je da se sirova i kuhana hrana drže odvojeno, bez da se dodiruju. Dakle, ostavite jednu policu frižidera slobodnu samo za jaja, meso i slične sirove proizvode. Voće i povrće se prije jela obavezno treba oprati. 

Pribor za kuhanje kao i radna površina moraju biti čisti. Ako ste rezali ili tretirali sirovu hranu, noževe i pribor je potrebno oprati prije nego što ćete ga koristiti za drugu hranu. Važno je kuhinjske krpe redovito mijenjati i prati kako bi bile čiste. Za kraj, važno je izbjegavati netretiranu vodu. Dakle, vodu iz potoka, jezera i slično gdje su životinje u blizini mogle obavljati nuždu. 

Salmonela – širitelji zaraze

Salmonela - jaja
Foto: Unsplash

Iako salmonela može biti u puno hrane, jaja su svakako najpoznatiji širitelji salmonele. Zbog ovoga je tijekom kupovine jaja važno naći dobavljača koji korektno skladišti jaja na temperaturi ispod 4 Celzijusova stupnja. Također je važno baciti jaja koja su napukla ili čudnog izgleda. Nakon kupovine jaja se moraju držati u hladnjaku sve do netom prije kuhanja. 

Već smo spomenuli da su kućni ljubimci, pogotovo gmazovi i vodozemci, veliki prijenosnici bakterije. Oni ne bi trebali biti u kući gdje žive stariji ljudi, trudnice, vrlo mala djeca ili osobe s imunološkim problemima. 

Ako ste se pridržavali svega ovoga, svejedno možete dobiti salmonelu ako ste u kontaktu s nekim tko je ima. Ako netko u vašem kućanstvu razvije salmonelu potrebno je prati rublje, posteljinu, ručnike i ostalo na što višoj temperaturi, te stalno čistiti WC daske i školjke, ručnike, umivaonike i slično, prvo vrućom vodom pa dezinfekcijskim sredstvom kako biste zaustavili zarazu. 

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Liječnika je potrebno posjetiti samo ako simptomi traju dulje vrijeme s obzirom na to da se radi o simptomima gastroenteritisa koji mogu biti specifični i za viroze i druge probavne probleme. Ako vaši simptomi traju više od dva dana te osjećate simptome dehidracije, imate tamnu mokraću, groznicu, krv u stolici i slično svakako je potrebno odmah posjetiti doktora. 

Kod djece to se mora učiniti još ranije: ako vaše dijete ima proljev ili povraća dulje od jednog dana već je tada sklono dehidraciji. Djeca mogu naravno imati i druge simptome poput krvi u stolici i groznice. Ako mislite da starija osoba, trudnica ili dijete ima salmonelu preporuka je što prijek kontaktirati liječnika.