Što je vazektomija? Prednosti, mane i rizici

Zanima li vas vazektomija osobno ili želite znati više o ovom interesantnom, ali i hrabrom pothvatu? Danas ćemo razgovarati o temi koja je mnogima kontroverzna, ali je u medicini zahvat koji se redovno izvodi pa je o istom dosta bitno znati neke informacije. Vazektomija se provodi uglavnom u svrhu izbjegavanja trudnoće, odnosno oplodnje, ali ovo zasigurno nije najjednostavnija metoda kontracepcije.

vazektomija
FOTO: SHUTTERSTOCK

Zbog toga ćemo ipak malo više razgovarati o tome što je vazektomija, kako se izvodi, koji su rizici i što može očekivati muškarac koji prolazi kroz vazektomiju. Naravno, ovaj tekst nije napravljen kao sugestija trebate li napraviti vazektomiju ili ne, ali donosi informacije koje bi mogle biti korisne onima koji već prolaze kroz ovu moralnu dilemu. Krenimo!

Što je vazektomija?

Vazektomija je oblik kontracepcije koji se izvodi na muškarcima. Iako kod mnogih muškaraca uzrokuje nelagodu ona se sve češće izvodi i sve je veći broj muškaraca koji je traže. Najveća prednost vazektomije je upravo u njenoj sigurnosti: ovo je najučinkovitiji oblik muške kontracepcije (naravno, odmah nakon apstinencije).

Najjednostavnije rečeno, zahvatom se sprečava oslobađanje sperme tijekom ejakulacije. Sam postupak se izvodi tako da se cijev zvana ves deferens prereže ili začepi. To je upravo kanal koji prenosi spermu iz testisa u mokraćno-spolnu cijev. Na taj način prijenos spermija nije moguć i oplodnja je automatski nemoguća.

Iako je u teoriji vazektomija reverzibilna, važno je napomenuti da to nije uvijek slučaj: postoje slučajevi u kojemu se kanali nisu mogli vratiti u svoj početni oblik. Stoga je važno pomno razmotriti ovaj zahvat prije odluke da se provede. Također je bitno konzultirati se s nekoliko specijalista kako biste dobili različita mišljenja i procjene ovisne o vašoj anatomiji.

Zašto se vazektomija izvodi?

Cilj vazektomije jest da u sjemenovodu pojedinca ne bude spermija kako ne bi došlo do trudnoće. To ne znači da neće biti same tekućine tijekom ejakulacije, već da tekućina neće imati spermije u sebi što nikako ne utječe na kvalitetu seksualnog čina.

vazektomija
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kako bi došlo do trudnoće, spermatozoidi moraju putovati od testisa sve do mokraćno-spolne cijevi. Rezanjem ili začepljivanjem cijevi sjemenovoda zaustavlja se put spermatozoida do uretre te stoga oni  ne izlaze tijekom ejakulacije. To ne znači da muškarac ne može ejakulirati, stoga se ne morate bojati toga.

Vazektomija je popularna jer je jedan od najučinkovitijih načina prevencije trudnoće. Parovi se odlučuju za ovakav oblik prevencije trudnoće najčešće kada više nemaju želju za djecom ili ako ženska strana iz nekog razloga ne može ili ne želi unositi druge oblike kontracepcije. 

Kako se izvodi vazektomija?

Vazektomija jest operativni zahvat, i iako je minoran i poprilično jednostavan mora se obavljati u kliničkoj ustanovi. Ovakvu operaciju izvode urolozi, stručnjaci koji se usmjeravaju na mokraćni trakt i reproduktivno zdravlje muškaraca. Sami postupak ne traje duže od trideset minuta i osoba nakon zahvata ne mora ostati u bolnici preko noći.

Postoje dvije načine obavljana pothvata: konvencionalna vazektomija i vazektomija bez skalpela. Oba postupka se obavljaju pod lokalnom anestezijom, a u posebnim slučajevima i pod općom anestezijom. Ovisno o tome koliko osoba tolerira bol, odnosno koliko je kompliciran slučaj, nekad možete birati vrstu anestezije, a nekad će vam ipak specijalist dati rješenje za vašu situaciju.

Konvencionalna vazektomija uključuje sljedeće korake: na skrotumu se režu mali rezovi kako bi se došlo do sjemenovoda. Nakon toga se mali komad cijevi uklanja. a dva slobodna kraja spajaju se na okolna tkiva. Mali, ulazni rezovi šiju se šavovima koji nestaju, ili sami zarastaju jer se radi o jako malim ranama. Iste rane brzo zarastaju i obično nema nikakvih komplikacija.

bol nakon vazektomije
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kod vazektomija bez skalpela, tzv. No-scalpel vazektomija ne rade se rezovi već urolog napipa cijev sjemenovoda. Drži ju na mjestu stezaljkom i napravi sićušnu rupicu u skrotumu kako bi se cijev mogla izvaditi i potom prerezati ili podvezati. Nakon toga se na isti način sjemenovod vraća na svoje mjesto. 

Iako većina muškaraca može napustiti bolnicu ubrzo nakon pothvata, liječnik ponekad savjetuje osobu da prespava u bolnici kako bi se bolje pobrinuli o rani ili ako je specifični slučaj drugačiji od uobičajenog. Ovisno o tome koja je vaša povijest bolesti, naravno, možda će situacija kod vas biti ponešto kompliciranija.

Koliko je učinkovita vazektomija?

Kao što smo već spomenuli, ovo je jedan od najučinkovitijih metoda za prevenciju trudnoće. Ipak, nije 100% učinkovita i postoji mala vjerojatnost da može doći do trudnoće. U velikoj većini slučajeva sve bude u redu, a greške i slučajne trudnoće rijetko su rezultat neuspješnog zahvata, a puno češće su zapravo rezultat nepravilne njege i ponašanja nakon samog zahvata.

Najbitnije je shvatiti da vazektomija nije učinkovita odmah nakon operativnog pothvata, a to je nešto što mnogi ljudi ne uzimaju u obzir. Spermatozoidi u kanalima trebaju se očistiti iz vašeg sustava prije spolnog odnosa kako bi metoda funkcionirala.

To može potrajati i do 6 mjeseci, zbog čega se trebate savjetovati s urologom i raditi preglede kako bi utvrdili da spermatozoida više nema. To se može učiniti provjerom broja spermija koja se nakon vazektomije radi redovito kako bi se specijalist uvjerio kako je zahvat zaista potpuno učinkovit i kako možete bez brige nastaviti sa svojim životom.

Dakle, ne smijete pretpostaviti da je vazektomija učinkovita dok to niste u potpunosti potvrdili sa svojim urologom. Nemojte napraviti ovu kobnu grešku!

Koje su prednosti vazektomije?

Vazektomija je iznimno učinkovit i trajan način prevencije trudnoće. Najviše se preporučuje za pojedince koji su sigurni da ne žele djecu. U tom slučaju je zgodno da žena ne mora dugoročno uzimati hormonalne kontraceptive, već da se posegne za mehaničkim rješenjem koje je jeftino, efikasno i jednostavno.

Prednost vazektomije je i jednostavnost postupka koji ne traje dugo niti ne zahtijeva dugi oporavak. Većina muškaraca sasvim dobro podnosi zahvat i nema potrebe za nikakvim dodatnim tretmanima, rekonstrukcijama i slično.

zahvat vazektomije
foto: shutterstock

Prema zakonima u Hrvatskoj, ona se može izvoditi samo na muškarcima starijim od 35 godine. Ovaj operativni postupak nema učinke na seksualnu aktivnost, orgazam ili općeniti performans muškarca, što je čest strah kod muškaraca koji se odlučuju na nju. Operativni zahvat uopće ne djeluje na mišiće koji uzrokuju erekciju te ne može promijeniti živčani sustav koji šalje impulse za vrijeme klimaksa, stoga ne brinite!

U drugim zemljama Europe dobna granica je niža pa se upravo zbog toga mnogi odlučuju na odlazak u inozemstvo. Vrlo je popularan izbor austrijski Beč u kojem se nalazi nekoliko poliklinika koje obavljaju vazektomiju i kod kojih je riječ o rutinskom postupku nakon kojeg muškarac napušta kliniku već sat vremena nakon operacije.

Postoje li rizici?

U većini slučajeva vazektomija je trajni postupak. Dakle, poništavanje vazektomije nije moguće u većini slučajeva. Poništavanje postupka je također znatno kompliciranije od samog izvođenja vazektomije i postoji šansa da, čak i ako postupak uspije, broj spermija bude smanjen, odnosno prohodnost cijevi bude smanjena. Zbog toga valja dobro razmisliti o samom procesu.

Kao kod svake operacije, postoje mogući kratkotrajni simptomi poput oteklina, modrica, nelagode i slično. Oni većinom nastaju sami od sebe i nisu razlog za brigu. Kao i nakon svakog operativnog zahvata, postoje pravila koja morate pratiti kako biste postoperativno brinuli za područje, ali ne radi se o kompliciranim procesima.

Ako imate simptome poput infekcije (vrućica i crvenilo), hematoma (krvarenje ispod kože), važno se odmah javiti liječniku. Ne mora se raditi o nikakvoj velikoj komplikaciji i možda vam je samo potrebna jedna runda antibiotika, ali moguće je ipak da se radi i o nečem kompliciranijem.

Drugi, znatno rjeđi simptomi mogu biti sljedeći:

  • Možete dobiti granulom (kvržicu na skrotumu) ako sperma curi iz cijevi sjemenovoda u tkivo i sakuplja se. 
  • Nakon vazektomije neki muškarci dobiju takozvan sindrom boli. Ovo je kronično stanje boli i može biti uzrokovano kompresijom živaca. Ovo se može riješiti operativno ili lijekovima protiv bolova. 
  • U jako rijetkim slučajevima vazektomija ne uspije te svejedno dolazi do trudnoće. 

Što očekivati ​​nakon operacije?

Spomenuli smo da se radi o jednostavnom i brzom zahvatu te stoga bolovi i nelagoda traju relativno kratko vrijeme. Ne morate brinuti o tome kako ćete dugo biti onemogućeni u normalnim dnevnim aktivnostima, niti o tome hoće li netko drugi morati brinuti o vama postoperativno.

Liječnik će vam prepisati lijekove protiv bolova dok simptomi ne nestanu. Većina pojedinaca vraća se na posao već jedan dan nakon kirurškog zahvata, no oticanje i bol kod drugih uzrokuje nelagodu koja može trajati i tjedan dana. Pripremite se na puno premještanja tijekom sjedenja jer svatko drukčije percipira tu bol i morat ćete naći svoju idealnu poziciju.

Tada se preporučuje uzimanje lijekova protiv bolova i stavljanje hladnih obloga na skrotum. Osoba treba izbjegavati naporne fizičke aktivnosti tjedan dana i promatrati simptome kako bi osigurali da je zahvat dobro odrađen. Kao i kod svakog drugog zahvata, treba se izbjeći grub fizički kontakt s operativnim područjem te korištenje raznih kemikalija, zbog čega se preporuča nježno pranje medicinskim sapunima.

Je li vazektomija za vas?

Vazektomija je učinkovita metoda prevencije trudnoće. Ipak, kao i većina kirurških zahvata, ima rizika. Ono što je najvažnije zapamtiti jest da ona često nije reverzibilna, te ju je potrebno obavljati isključivo ako ste sigurni da nećete htjeti imati potomke u budućnosti. 

Ako imate neke sumnje, dobro se raspitajte o tome je li ovo pravi izbor za vas, a ovo osobito vrijedi za ljude koji u budućnosti planiraju djecu, s obzirom na to da je vazektomija trajna.  Svakako se pokušajte posavjetovati barem s nekoliko specijalista.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!