Afrodizijak
Foto: Pixabay

Koje namirnice su prirodni afrodizijak? (Top 15)

Afrodizijak je termin koji se vrlo često spominje kada se govori o ljubavnim vezama i seksualnom životu. Kad govorimo afrodizijaku mislimo na nešto što pomaže pojačati libido, jednako kod žena kao i kod muškaraca, te mislimo o njemu kao o pozitivnoj stvari koje će potaknuti strast i učiniti vaš seksualni život uzbudljivijim i vatrenijim.

Kad kažemo afrodizijak većinom zapravo mislimo na različitu hranu to jest namirnice koje mogu pomoći u poticanju seksualnog podražaja i pojačati seksualnu želju i sposobnost nakon njihove konzumacije. Postoji jako dugo lista namirnica za koje se tvrdi da su afrodizijaci, a mi ćemo nabrojati najvažnije, to jest one za koje se vjeruje da uistinu funkcioniraju i pomažu na ovaj način.

U principu ne postoje znanstveni dokazi koji bi potvrdili da afrodizijaci uistinu imaju mogućnost podizati seksualnu energiju, poboljšati prokrvljenost određenih dijelova tijela te potaknuti spolne hormone na djelovanje. Bez obzira na to velik udio u poticanju seksualne želje ima ljudska psiha stoga je vrlo vjerojatno da neki afrodizijaci vrlo pozitivno djeluju na organizam kao placebo jer sam pogled na njih i poznavanje njihova značenja može potaknuti veću seksualnu želju. Stoga afrodizijak nije samo namirnica koja se mora konzumirati da bi se potaknula seksualna želja već to može biti svaka namirnica koja potiče požudu i čini seks privlačnijim i uzbudljivijim.

Afrodizijak – koje namirnice konzumirati

Afrodizijak
Foto: Pixabay

1. Tamna čokolada 

Tamna čokolada je preporučljiva za konzumaciju jer ima veliku količinu antioksidansa te je iznimno bogata fosforom, magnezijem te različitim vitaminima i mineralima. No što se tiče afrodizijaka najvažniji dio tamne čokolade su stimulansi feniletilamin i serotonin za koje se smatra da jako dobro djeluju na raspoloženje te na taj način potiču seksualnu želju. 

2. Med

Osim što je prirodni lijek koji će jačati imunitet i ublažiti simptome raznih bolesti (osobito prehlade i gripe) med je i prirodni afrodizijak: on potiče porast razine antioksidansa u krvi te pozitivno djeluje na razinu spolnih hormona čime smanjuje umor i povećava energiju. Med je i iznimno seksualno privlačna namirnica te nije neobično da se u predigrama koristi zajedno s jagodama koje također imaju pozitivno djelovanje.

3. Orašasti plodovi i sjemenke 

Omega-3 masne kiseline važan su dio mnogih orašastih plodova, osobito oraha,  i upravo su te masne kiseline jako važne u procesu proizvodnje seksualnih hormona. Isto vrijedi i za sjemenke,  pri čemu ponajviše mislimo na sjemenke lana i sjemenke bundeve u kojima se također nalazi velika količina toliko važnih omega-3 masnih kiselina. 

Osim toga, bitno je konzumirati hranu bogatu aminokiselinom koja se naziva arginin jer je ona jako bitna za proces širenja krvnih žila, a samim time i za jačanje erekcije.

4. Kamenice 

Ako niste čuli da su kamenice dobar prirodni afrodizijak tada ste jedna od rijetkih osoba koja ih ne asocira uz seksualno uzbuđenje. Vjerojatno ste čuli da su kamenice jako dobar afrodizijak, a razlog za to je njihovo bogatstvo cinkom. Upravo je cink vrsta minerala koja potiče proizvodnju testosterona čime se zapravo pojačava muški spolni nagon. Bitno je spomenuti da se iz tog razloga kamenice moraju jesti sirove, tek s nekoliko kapi limuna. 

5. Čili papričica 

Još jedna namirnica na popisu afrodizijaka je i ljuta čili papričica u kojoj se nalazi kapsaicin, kemijski spoj koji potiče ubrzavanje cirkulacije i povećava osjetljivost živčanog sustava zbog čega je tijelo osjetljivije na dodir, a organi su bolje prokrvljeni. Ona pojačava rad srca i jedan je od začina koji nas potiču na znojenje a koji se smatraju afrodizijakom. Svakako je jedna od zanimljvijih namirnica s ovog popisa.

6. Smokve 

Bez obzira na to jedete li smokve sušene ili svježe ovo mediteransko voće ima sposobnost pojačati uzbuđenje zbog velike količine aminokiselina koje se nalaze u njima. Osim toga, smokve su iznimno zdrava namirnica bogata prehrambenim vlaknima stoga će biti korisna za vaš tijelo i na druge načine, a ne samo kao afrodizijak.

7. Šparoge 

Niste znali da su šparoge prirodni afrodizijak? Razlog za to je vitamin E koji je bitan za proizvodnju muških i ženskih spolnih hormona što omogućuje bolji rad spolnih organa. Šparoge su i inače jako zdrave s obzirom na to da sadrže iznimno malo kalorija pa neće nimalo teretiti vaš organizam niti ćete imati problema s viškom kilograma.  

8. Jagode 

Evo još jedne namirnice bogate cinkom (koji je sastavni dio testosterona), a kojeg smo već gore spomenuli kao važnog za pobuđivanje seksualne želje. Osim što je vrlo ukusna jagoda također ima jako malo kalorija, ali dobro utječe i na živčani sustav zbog čega je tijelo osjetljivije na podražaje. 

9. Pepermint 

Ovo je vrlo vjerojatno još jedno iznenađenje na našoj listi, namirnica za koju mnogi ne znaju da je vrlo moćan afrodizijak. Pepermint ima moć da hladi i pobuđuje sva osjetila te može djelovati stimulirajuće bez obzira na to uzimate li ga oralno ili ga koristite kroz njegu tijela. 

10. Kavijar 

Jedan od popularnih razloga zašto se uzgaja riba je kavijar. Kavijar u sebi ima mnogo vitamina i fosfora, a za njega se smatra kako povećava pokretljivost spermija i potvrđuje veću proizvodnju sjemene tekućine. Osim što je vrlo ukusan i vole ga oba spola on je idealan sastojak romantične večere iza koje slijedi seksualni užitak. 

11. Peršin 

Možda se čini nevjerojatnim, ali peršin ima sposobnost pospješiti širenje krvnih žila u penisu stoga ga se preporučuje muškarcima koji žele koristiti prirodni afrodizijak i pritom ne oštetiti svoj tijelo umjetnim supstancama. Treba ga koristiti u obliku čaja.

12. Vanilija 

Miris vanilije se pokazao kao iznimno jak afrodizijak i jednako dobro djeluje na oba spola. Čini se da potiče seksualnu energiju i stimulira organizam u tom smjeru. 

13. Papaja 

Papaja je voće koji se pokazalo jako stimulativnim za žene jer sadrži sastojke koji djeluju na estrogen (a to je ženski spolni hormon). Na taj način povećava ženski libido, a na vrlo sličan način djeluje i anis

14. Lubenica 

Lubenica je prirodni afrodizijak jer u sebi nosi spoj citrulin koji opušta krvne žile pa se može reći da djeluje slično kao i viagra s tim da djeluje na cijelo tijelo, a ne samo na spolni organ. Osim što je zdrava i niskokalorična ova ljetna poslastica može dovesti do užitka. 

15. Celer

Celer u sebi sadrži androsteron, vrstu hormona koja stimulira žensku seksualnu želju pa je i u našim krajevima odavno poznata kao moćan afrodizijak.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!