Što su trombociti? Simptomi i liječenje trombocitoze

Znate li što su trombociti? Danas ćete saznati! Uloga krvi u našem tijelu jest iznimna u svakom pogledu. Ova crvena, viskozna tekućina teče kroz naš krvožilni sustav i prenosi hranjive tvari i kisik kroz njega… Ipak, upravo zbog toga što je ima mnogo i zato što ima bitnu funkciju, često nailazimo i na probleme s njom, odnosno njenim sastavnicama.

Osim uloge u prehrani i disanju, mnoge druge funkcije u našemu tijelu ne bi bile moguće bez krvi: prijenos hormona i enzima koji pomno kontroliraju naše tijelo omogućava upravo krv. Za nju često kažemo da je najvažniji transporter u tijelu. 

Krv se sastoji od tekućine, takozvane krvne plazme, i krvnih stanica koje plivaju u njoj: eritrocita, leukocita i trombocita. Za održavanje ravnoteže u tijelu potrebna je zdrava količina svih spomenutih komponenata krvi. Upravo se zato kod većine bolesti prvo provjerava upravo krvna slika koja o nama otkriva mnogo toga.

trombociti
FOTO: SHUTTERSTOCK

U nastavku ćemo se osvrnuti na utjecaj krvnih pločica ili  trombocita na ovu delikatnu ravnotežu. Znate li uopće što su trombociti i što oni rade? U nastavku ćemo razgovarati o trombocitima, ali i potencijalnim problemima koji se uz njih vežu. Uvijek je dobro informirati se o ovim stvarima!

Što su trombociti i zašto su važni?

Trombociti, također nazvani krvne pločice, malena su i bezbojna tjelešca bez jezgre. Upravo ovaj izostanak jezgre sprečava nas da ih zovemo samim stanicama, već ih definiramo kao tjelešca. Unatoč tome što nisu stanice, vrlo su korisna sastavnica naše krvi.

Oni nastaju u koštanoj moždini raspadom velikih stanica koje zovemo megakariociti. Upravo zbog toga što trombociti ne posjeduju jezgru, puno su osjetljiviji i imaju kratkotrajniji životni vijek: u našem tijelu žive od četiri do osam dana. Nakon toga se raspadaju i zamjenjuju novonastalim trombocitima, a isti krug se dalje nastavlja kroz gore spomenuti period.

Ove stanice imaju iznimno važnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi. Naime, da ovih stanica nema, nakon oštećenja žila krv bi bez prestanka izlazila iz tijela i mi bismo izgubili sve dragocjene krvne stanice. Zato, ako dođe do oštećenja, trombociti svojim mehanizmima stvaraju čep i zaustavljaju krvarenje te time doslovno sprečavaju da osoba iskrvari.

Kako trombociti zaustavljaju krvarenje?

Nakon oštećenja žile krvne pločice hrle na mjesto krvarenja. Najprije se sami pričvršćuju na mjesto ozljede, a nakon što djelomično suzbiju krvarenje zovu signale kako bi dobili dodatnu pomoć. U pomoć dolaze drugi trombociti kako bi se svi međusobno povezali i formirali ugrušak. 

Protein fibrin koji se nalazi unutar krvnih pločica razlog je spajanja tih trombocita, i nastanak čepa kojeg mi vidimo kao krastu na našoj posjekotini. Trombociti su jako važni za naše tjelesno zdravlje: zamislite samo da nekoliko puta mjesečno ili godišnje zadobijete neku posjekotinu koja ne želi prestati krvariti!

Trombocitopenija

Poremećaj u broju trombocita može biti iznimno opasan. Ako se radi o smanjenom broju trombocita govorimo o trombocitopeniji. Naime, zdrava količina trombocita jest od 150 do 450 trombocita u litri krvi. Ako taj broj padne ispod donje granice, to može biti iznimno opasno. 

trombocitopenija
FOTO: SHUTTERSTOCK

Razlozi smanjenja broja trombocita mogu biti razni, od poremećaja u radu krvotvornih organa pa sve do pojačane potrošnje trombocita iz nekog razloga koji se mora dublje istražiti.

Neki od čimbenika smanjenja trombocita u krvi jesu:

  • Kemoterapija ili terapija zračenjem – ovakve vrste tretmana ubijaju stanice koje proizvode krv u koštanoj srži što rezultira u smanjenoj proizvodnji trombocita te time i na njihov ukupni broj.. 
  • Autoimuna stanja – bolesti poput lupusa ili idiopatske trombocitopenične purpure također mogu rezultirati u smanjenu broja trombocita. 

Naime, idiopatska trombocitopenična purpura jest stanje u kojem imunološki sustav identificira krvne pločice kao prijetnju te stvara antitijela koja ih uništavaju.

  • Virusne infekcije – infekcije poput hepatitisa C ili HIV-a mogu napasti upravo koštanu srž, smanjujući proizvodnju krvnih stanica. 
  • Lijekovi – mnogi lijekovi su antikoagulansi koji smanjuju stvaranje trombocita, a ako to nije svrha samog lijeka može doći do drastičnog pada broja trombocita. 
  • Trudnoća – tijekom trudnoće moguće je razviti stanje povišenih jetrenih enzima i niskog broja trombocita. Nastupa hemoliza i razgradnja krvnih stranica i krvnih pločica.  Ako dođe do zaustavljanja trombocita u slezeni, to jest kada je ona uvećana, to također utječe na manjak trombocita u cirkulaciji. 

Trombocitopenija simptomi

Glavni simptom trombocitopenije jest krvarenje. Ono može biti unutarnje, ali se može pojaviti i na površini kože. Naime, ovakvi simptomi primjećuju se samo na jačim oblicima trombocitopenije, dok osobe koji imaju blago snižen broj krvnih pločica nemaju nikakve simptome.

Osobe s ovim stanjem uočit će da lako ili pretjerano često dobivaju modrice, da nalaze površinska krvarenja na koži (crveno-ljubičaste mrlje), da nakon ozljede dugo krvare. Često se pojavljuju spontana krvarenja iz nosa ili desni, te krv u mokraći ili stolici. Kod žena će se ovo stanje primijetiti u jakom menstrualnom krvarenju. 

Kako izliječiti trombocitopeniju?

Liječenje spomenutog stanja ovisi o uzroku i ozbiljnosti vašeg slučaja. Cilj liječenja jest naravno postizanje normalnog broja trombocita u krvi kako bi se spriječila ozbiljna krvarenja. Trombocitopenija je zbog toga stanje koje ni vi ni vaš liječnik opće prakse nikako ne smijete ignorirati!

Slučajevi blage trombocitopenije ne liječe se, te se stanje popravlja samo od sebe. Dobar je primjer trudnoća, jer se stanje samo liječi nakon poroda. Ponekad se trombocitopenija može javiti kod akutnih stanja koja nastaju i nestaju naglo, a dobar primjer je recimo gripa ili mononukleoza. U tom periodu tijelo se susreće s mnogim poremećajima u uobičajenom mehanizmu djelovanja, ali kasnije se sve vraća na staro jer ne postoji kronični problem.

Ako se utvrdi da je neka bolest uzrok same trombocitopenije liječnik će tretirati tu bolest kako bi se simptomi smanjili. U kritičnim slučajevima transfuzija krvi uvijek je mogućnost, te se tako može vratiti zdrava količina krvnih pločica. 

Ako se radi o idiopatskoj trombocitopeničnoj purpuri, ona se može tretirati lijekovima koji djeluju kao blokatori antitijela koji napadaju trombocite. Ovdje se, očito, radi o puno ozbiljnijoj situaciji i u ovom slučaju trombociti moraju barem donekle doći u ravnotežu na temelju terapije. Bez terapije, ne možemo očekivati ikakvo poboljšanje navedenog stanja.

tromb
FOTO: SHUTTERSTOCK

Prirodno liječenje trombocitopenije bazira se na pravilnoj prehrani. Osobama s manjom trombocita preporučuje se česta konzumacija svježeg povrća, posebno zelenog lisnatog povrća. Ovo se općenito preporučuje svima, ali ljudi s kroničnim bolestima i bolestima krvi moraju posebno paziti na svoju prehranu i na neki način rasteretiti svoju limfu.

Unos dovoljne količine vitamina B12 također je iznimno važan, kao i unos omega-3 masnih kiselina i vitamina K. Proizvodi koje trebate izbjegavati su namirnice s kofeinom i rafinirane šećere, koji ne samo da nisu dobri za trombocitopeniju nisu dobri niti za ostale tjelesne organe.

Trombocitoza

Ako pogledamo drugu stranu spektra, uočit ćemo da možemo imati i preveliku količinu trombocita u krvi. To stanje zove se trombocitoza. Ovo stanje također je ozbiljno jer često rezultira u stvaranju po zdravlju kobnih ugrušaka. 

Ovakvo stanje nastaje kada koštana srž stvara previše trombocita. To može biti uzrokovano akutnim krvarenjem ili drastičnim gubitkom krvi, alergijama, infekcijama, rakom, poremećajima u radu bubrega i slično. Ovo se često javlja i kod kratkoročnih akutnih stanja, baš kao što smo spomenuli mononukleozu i u prošlom slčaju.

Neki lijekovi poput tretinoina i vinkristina također uzrokuju pojačano stvaranje trombocita. Zbog toga je izuzetno bitno tijekom uzimanja navedenih terapija obavljati redovite sistematske preglede i izvaditi kompletnu krvnu sliku. Od koristi će biti da osoba preuzme odgovornost za svoje zdravlje.

Već smo spomenuli da slezena ima veliku ulogu u pohrani krvnih stanica. Tako njezinim vađenjem osoba zauvijek ima povišenu količinu trombocita u krvi.

Već smo spomenuli da jedan od uzroka pretjeranom stvaranju trombocita može biti rak. Naime, osobe s rakom pluća ili debelog crijeva vrlo često pokazuju povećan broj trombocita, iako nemaju nikakve druge simptome raka. Zbog toga je iznimno važno koristiti ovakvu razinu trombocita kao indikator da je možda riječ o karcinomu. 

Trombocitoza simptomi

Trombocitoza simptomi ponekad nisu uočljivi. Zbog toga se stanje najčešće otkriva tijekom krvnih pretraga nevezanih uz trombocitozu. Ako se simptomi osjete, to će biti simptomi nastali kao posljedica formiranja ugruška u tijelu. Takav ugrušak ili tromb može imati fatalan ishod, te je s ovakvim poremećajem osoba mnogo podložnija srčanom i moždanom udaru.

Simptomi koji mogu indicirati da imate trombocitozu jesu glavobolja, bol u prsima, vrtoglavica, slabost, nekroza iliti odumiranje tijela na njegovim perifernim dijelovima, bolovi u zglobovima i mišićima, uvećana jetra ili slezena, obamrlost u prstima i slično. 

Kao i kod trombocitopenije, simptomi mogu biti i krvarenje desni te krv u stolici i mokraći. 

Kako izliječiti trombocitozu?

Liječenje ovog stanja također je usmjereno na sam uzrok. Ako je uzrok infekcija ili upalna bolest, trombociti će biti povišeni sve do smirivanja upale. 

Ako je osoba izvadila slezenu sam uzrok se ne može izliječiti i ta osoba će trajno imati povišen broj trombocita u krvi. Takvim osobama doktor može preporučiti svakodnevan unos aspirina koji sprječava zgrušavanje krvi. 

Za osobe s trombocitozom vrlo je važno uvesti nove, zdravije životne navike. Potrebno je izbjegavati životinjske masti, i konzumirati namirnice s cjelovitim žitaricama, kao i puno voća i povrća. Osoba također mora kontrolirati svoju razinu kolesterola koji onemogućava protok krvi, kao i uvesti svakodnevnu tjelovježbu u svoju rutinu. 

Preporučeno je prestati pušiti kako biste spriječili sužavanje krvnih žila. Zapamtite, potrebno je brinuti o zdravlju cijelog krvožilnog sustava jer ste kao osoba s visokom razinom trombocita iznimno podložni stvaranju opasnih ugrušaka.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!