granulom
FOTO: SHUTTERSTOCK

Granulom: Sve što trebate znati o ovom upalnom stanju

Granulom je izraz koji se koristi za opisivanje vrste upale koja se javlja kao odgovor na različite okidače, poput infekcija, stranih tijela ili autoimunih poremećaja. Ovo stanje karakterizira stvaranje malih nakupina stanica koji se mogu razviti u različitim dijelovima tijela, uključujući pluća, kožu i probavni sustav.  Iako granulomi nisu uvijek štetni i ponekad mogu nestati sami od sebe, oni također mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, kao što su poteškoće s disanjem, oštećenje organa i kronična bol. U ovom članku smo pripremili sveobuhvatan pregled granuloma, uključujući njegove uzroke, simptome, dijagnozu i mogućnosti liječenja.

Uvod u granulom: definicija i vrste

Granulom je vrsta upale koja se javlja kao odgovor na različite okidače, uključujući infekcije, strane tvari ili autoimune poremećaje. Ovo stanje karakterizira stvaranje malih nakupina stanica koji se mogu razviti u različitim dijelovima tijela. Sastoje se od imunoloških stanica, poput makrofaga, koje se nakupljaju na određenom području kao odgovor na podražaj. Postoje mnoge vrste od kojih svaka ima svoje jedinstvene karakteristike i temeljne uzroke.

 • Turbekulozni granulom: Najčešći tip je tuberkulozni granulom, koji se razvija kao posljedica infekcije Mycobacterium tuberculosis, bakterijom koja uzrokuje tuberkulozu. Mogu se razviti u plućima ili drugim organima i uzrokovati niz simptoma, poput kašlja, vrućice i noćnog znojenja. U nekim slučajevima mogu dovesti do razvoja aktivne tuberkuloze, ozbiljne zarazne bolesti koja zahtijeva hitno medicinsko liječenje.
 • Sarkoidni granulom: Može se razviti u više organa u tijelu, uključujući pluća, limfne čvorove i kožu. Uzrok sarkoidoze nije dovoljno poznat, ali se vjeruje da je to autoimuni poremećaj, u kojem imunološki sustav tijela napada vlastita tkiva. Sarkoidni granulomi mogu izazvati niz simptoma, kao što su kašalj, otežano disanje i lezije kože.
 • Wegenerova granulomatoza: Wegenerova granulomatoza zahvaća krvne žile i bubrege. Iako temeljni uzroci ove upale mogu varirati, najčešće obilježje je kronična upala i nakupljanja imunoloških stanica.

Dijagnosticiranje obično uključuje kombinaciju medicinskih pretraga i tehnika snimanja. Na primjer, liječnik može naručiti krvni test kako bi potražio znakove infekcije ili upale te izvršiti biopsiju kako bi uzeo uzorak tkiva iz zahvaćenog područja. Tehnike snimanja, kao što je CT skeniranja, također se mogu koristiti za vizualizaciju položaja i veličine granuloma.

Mogućnosti liječenja mogu varirati ovisno o temeljnom uzroku i težini stanja. U mnogim slučajevima lijekovi, poput kortikosteroida ili imunosupresiva, mogu pomoći u smanjenju upale i ublažavanju simptoma. Za granulome koji su uzrokovani infekcijama mogu se propisati antibiotici ili lijekovi protiv gljivica. U nekim slučajevima može biti potrebna operacija za uklanjanje granuloma, osobito ako uzrokuje značajno oštećenje organa ili druge ozbiljne zdravstvene probleme.

Granulom zuba

Granulom zuba je uobičajeno stanje koje se može pojaviti kada je zub inficiran ili oštećen. To je vrsta upalne reakcije koja se razvija u tkivima koja okružuju korijen zuba. U ovom stanju, imunološki sustav pokušava obuzdati infekciju stvaranjem meke, upaljene mase tkiva.

Evo nekih uobičajenih simptoma kojih biste trebali biti svjesni:

 • Bol: Jedan od najčešćih simptoma granuloma zuba je bol. Bol može varirati od blage do jake i može biti stalna ili povremena. Bol se također može osjetiti u okolnim zubima ili čeljusti.
 • Otok: Granulomi zuba mogu uzrokovati oticanje desni, lica ili vrata. Otok može biti lokaliziran na zahvaćenom zubu ili se može proširiti na druga područja.
 • Promjena boje: Promjena boje zahvaćenog zuba može se pojaviti zbog nakupljanja bakterija i krhotina u korijenskom kanalu. To može uzrokovati da zub izgleda tamnije ili sivkaste boje.
 • Osjetljivost: Granulomi zuba mogu uzrokovati osjetljivost na visoke ili niske temperature. Ova osjetljivost može biti blaga ili jaka i može trajati nekoliko minuta ili sati.
 • Loš okus ili miris: Granulomi zuba mogu uzrokovati loš okus ili miris u ustima. To može biti zbog prisutnosti bakterija ili krhotina u inficiranom zubu.
 • Iscjedak gnoja: U nekim slučajevima, granulomi zuba mogu uzrokovati stvaranje gnoja u desnima ili oko zahvaćenog zuba. To može biti popraćeno neugodnim zadahom ili okusom u ustima.
 • Apsces: Ako se infekcija ne liječi, može se proširiti na okolna tkiva i uzrokovati stvaranje apscesa. Apsces je gnojni džep koji može uzrokovati jaku bol, oteklinu i groznicu.

Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, važno je što prije potražiti stomatološku pomoć. Granulom zuba može dovesti do ozbiljnih stomatoloških komplikacija ako se ne liječi. Vaš stomatolog može obaviti temeljit pregled kako bi dijagnosticirao stanje i preporučio odgovarajuće mogućnosti liječenja. Liječenje može uključivati antibiotike, terapiju korijenskog kanala ili vađenje zahvaćenog zuba. Prepoznavanjem simptoma i brzim stomatološkim liječenjem možete izbjeći ozbiljne dentalne komplikacije i vratiti svoje oralno zdravlje.

granulom zuba
Foto: shutterstock

Uzroci granuloma: infekcije, upale i autoimuni poremećaji

Granulomi su rezultat imunološkog odgovora tijela na širok raspon okidača. Infekcije, upale i autoimuni poremećaji među najčešćim su uzrocima.

 • Infekcije mogu dovesti do razvoja granuloma jer tijelo pokušava obuzdati infekciju. Jedan od najčešćih je tuberkulozni granulom. Ova vrsta može se razviti u plućima ili drugim organima, a često je povezana sa simptomima kao što su kašalj, vrućica i gubitak težine. Ostali infektivni uzročnici koji mogu uzrokovati granulome uključuju gljivice, parazite i viruse.
 • Upala također može dovesti do razvoja granuloma. Kada tijelo naiđe na stranu tvar ili iritant, kao što je zaostali konac nakon kirurškog šivanja, može formirati granulom kao način zadržavanja iritacije. Ova vrsta poznata je kao granulom stranog tijela, a može se razviti u širokom rasponu organa, uključujući pluća, desni, jetru i kožu.
 • Autoimuni poremećaji su čest uzrok upale. Kod autoimunih poremećaja, imunološki sustav tijela greškom napada vlastita tkiva, što dovodi do kronične upale. Sarkoidoza je primjer autoimunog poremećaja koji može uzrokovati razvoj granuloma. U ovom poremećaju, granulomi se mogu razviti u više organa u tijelu, uključujući pluća, limfne čvorove i kožu. Simptomi mogu uključivati otežano disanje, kašalj i osip na koži.

Dok su infekcije, upale i autoimuni poremećaji najčešći uzroci ove upale, postoje mnogi drugi okidači koji mogu dovesti do razvoja upale u tijelu. Na primjer, izloženost određenim kemikalijama ili lijekovima može uzrokovati njihov nastanak. Neke vrste raka, poput Hodgkinove bolesti, također mogu uzrokovati razvoj upale. Osim toga, neki genetski poremećaji mogu učiniti pojedince osjetljivijima na razvoj granuloma.

granulom
Foto: shutterstock

Znakovi i simptomi granuloma

Znakovi i simptomi mogu varirati ovisno o temeljnom uzroku i mjestu upale. U mnogim slučajevima radi se o asimptomatskim upalama koje se otkrivaju tek tijekom CT snimanja ili biopsije. Međutim, kada se simptomi pojave, mogu biti teški i utjecati na jedan ili više organa.

Jedan od najčešćih simptoma je kronična upala. To može dovesti do crvenila, otekline i boli u zahvaćenom području. U nekim slučajevima upala može postati ozbiljna i dovesti do stvaranja mase ili čvorića. Ovi se čvorići često mogu napipati ispod kože ili vidjeti na snimanju.

Granulomi također mogu uzrokovati simptome koji su specifični za zahvaćeni organ. Ako se razvije u plućima, može izazvati simptome kao što su kašalj, otežano disanje i bol u prsima. Zahvati li kožu, uzrokuje osip ili leziju koja sporo zacjeljuje. Granulomi koji se razvijaju u jetri mogu uzrokovati bolove u trbuhu, umor i žuticu.

Kada su uzrokovani infekcijama, mogu biti povezani sa simptomima kao što su vrućica. U nekim slučajevima, infekcija se može proširiti na druge dijelove tijela, što dovodi do raširenijih simptoma. Kod autoimunih poremećaja simptomi mogu biti generaliziraniji i zahvaćati više organa. Na primjer, sarkoidoza može uzrokovati simptome kao što su umor, gubitak težine i bolovi u zglobovima, uz specifične simptome uzrokovane granulomima.

Budući da ova tiha upala može zahvatiti mnoge različite organe i imati širok raspon temeljnih uzroka, dijagnosticiranje stanja može biti izazovno. U nekim slučajevima simptomi mogu biti suptilni ili nespecifični, što otežava utvrđivanje uzroka. Međutim, ako se sumnja na upalu, liječnik može naručiti niz testova, kao što su laboritorijske pretrage, ultrazvuk, CT, MR ili biopsija, kako bi se lakše identificirao temeljni uzrok.

granulom stopalo
Foto: Shutterstock

Život s granulomom

Život s tihom upalom u tijelu može biti izazovno iskustvo, osobito ako stanje uzrokuje značajne simptome ili utječe na funkciju organa. Strategije suočavanja s bolesti i podrška mogu biti od pomoći kako bi se poboljšala njihova ukupna kvalitetu života. Za početak je vrlo važna edukacija o stanju. To uključuje razumijevanje temeljnog uzroka upale, kao i znakova i simptoma na koje treba obratiti pozornost.

Druga važna strategija je održavanje zdravog načina života: uravnotežena prehrana, redovita tjelovježba i kontrola razine stresa. Brinući se o vlastitom fizičkom i mentalnom zdravlju, osobe s upalom će se lakše nositi s ovim stanjem i svim simptomima povezanim s njom.

Kao i kod svake bolesti, vrlo je važna podrška drugih ljudi koji prolaze kroz slična iskustva. Ovo može biti posebno važno za pojedince koji se osjećaju izolirano ili sami u upravljanju svojim stanjem. Mnogi pružatelji zdravstvenih usluga mogu dati preporuke grupama za podršku ili drugim izvorima. Osim toga, dostupni su mnogi mrežni resursi, poput foruma i grupa na društvenim mrežama, koji mogu biti od pomoći pojedincima koji traže podršku i informacije.

Također je važno da osobe s dijagnosticiranom upalom otvoreno komuniciraju sa liječnicima. To uključuje dijeljenje svih simptoma ili zabrinutosti, kao i bilo kakvih pitanja ili nejasnoća o stanju. U nekim slučajevima, profesionalno savjetovanje ili terapija mogu biti od pomoći osobama koje se bore nositi s tim stanjem. Ovo može biti posebno važno za pojedince koji pate od tjeskobe, depresije ili drugih problema vezanih uz ovo stanje.

Mogu li se granulomi prevenirati?

Radi se o složenom stanju koje može imati značajan utjecaj na zdravlje i dobrobit pojedinca. Iako ne postoji zajamčeni način sprječavanja ove upale, postoje neki koraci koje pojedinci mogu poduzeti kako bi smanjili rizik. Osim toga, istraživanja koja su u tijeku i napredak u liječenju mogu dati nadu pojedincima koji žive s tim stanjem.

Jedan od potencijalnih načina sprječavanja je smanjenje izloženosti određenim čimbenicima iz okoliša koji mogu izazvati stanje. Izbjegavanje izlaganja određenim kemikalijama, toksinima ili iritansima može u nekim slučajevima smanjiti rizik od razvoja granuloma. Budući da temeljni uzroci upale mogu biti različiti, nije uvijek moguće identificirati specifične okidače.

Osim toga, održavanje zdravog načina života može pomoći u smanjenju rizika od razvoja granuloma. To uključuje uravnoteženu prehranu, redovitu tjelovježbu i izbjegavanje duhana i prekomjerne upotrebe alkohola. Brinući se o svom cjelokupnom zdravlju, pojedinci mogu biti u mogućnosti upravljati svim temeljnim stanjima koja bi mogla pridonijeti razvoju granuloma.

Jedno od obećavajućih područje istraživanja je uporaba bioloških lijekova za liječenje. Biološki lijekovi se dobivaju iz živih stanica i dizajnirani su za ciljanje specifičnih molekula u tijelu koje su uključene u upalu i funkciju imunološkog sustava. Neke su studije pokazale da biološki lijekovi mogu biti učinkoviti u liječenju u određenim slučajevima, iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdila njihova dugoročna sigurnost i učinkovitost.

Drugo područje istraživanja je razvoj novih tehnika snimanja koje bi mogle pomoći u ranijoj i točnijoj dijagnostici. Istražuje se korištenje naprednih tehnologija snimanja kao što su PET skeniranje i MRI za otkrivanje upale i procjenu proširenosti bolesti. Ranijim i preciznijim otkrivanjem granuloma, pojedinci mogu dobiti ranije liječenje i potencijalno poboljšati svoje cjelokupno stanje.

granulom prevencija
FOTO: SHUTTERSTOCK

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!