granola
Foto: Shutterstock

3 granola recepta za doručak i grickanje između obroka

Granola je popularna vrsta žitarica za doručak koja se radi od zobi, meda i orašastih plodova. Može se jesti suha, natopljena mlijekom ili jogurtom. Popularna je kod sportaša i ljudi koji se trude zdravo hraniti. Na tržištu postoji mnogo različitih marki granola, no lako ju je napraviti i kod kuće. Sve što trebate je nekoliko osnovnih sastojaka i malo vremena da sve povežete i stavite u pećnicu. Otkrit ćemo vam kako napraviti tri različite vrste granole: tradicionalnu, s komadićima čokolade, te granolu sa suhim voćem i orašastim plodovima.

Što je granola?

Granola je kombinacije cjelovitih žitarica, orašastih plodova, sjemenki i zaslađivača, koji se zatim peku kako bi se stvorila hrskava i aromatična smjesa. Njeno podrijetlo se može pratiti unatrag do 19. stoljeća, kada je entuzijast zdrave hrane po imenu dr. James Caleb Jackson stvorio žitarice za doručak napravljene od pečene zobi. Ova se žitarica zvala “granula” i bila je to prva poznata iteracija onoga što danas zovemo granola. No, granola je tek 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća postala popularna hrana među potrošačima koji su svjesni zdravlja.

Osnovni sastojci granole uključuju valjanu zob, orašaste plodove, sjemenke i zaslađivač poput meda ili javorovog sirupa. Postoji i mnoge varijante granole koje uključuju širok raspon sastojaka, od suhog voća i komadića čokolade do začina i aroma. Za izradu granole sastojci se pomiješaju u zdjeli, a zatim rasporede na lim za pečenje. Smjesa se potom peče u pećnici uz povremeno miješanje kako bi se ravnomjerno ispekla. Rezultat je hrskava, orašasta i ukusna smjesa koja se može jesti sama ili dodavati drugim jelima, kao što su jogurt ili smoothie zdjelice.

Zdravstvene prednosti granole: hranjiva opcija za doručak

Granola je posljednjih godina postala popularna opcija za doručak zbog brojnih zdravstvenih prednosti. Ova hrskava i ukusna žitarica prepuna je esencijalnih nutrijenata koji su važni za održavanje dobrog zdravlja i dobrobiti. Jedna od ključnih zdravstvenih prednosti granole je visok sadržaj vlakana. Obično sadrži niz cjelovitih žitarica, poput zobi i kvinoje, koje su bogate vlaknima. Vlakna su važna za zdravlje probavnog sustava, jer pomažu u promicanju redovitog pražnjenja crijeva i sprječavaju zatvor. Također pomaže u snižavanju razine kolesterola, smanjenju rizika od srčanih bolesti i kontroli razine šećera u krvi.

Granola je dobar izvor proteina koji su neophodni za izgradnju i obnovu tkiva u tijelu. Proteini su važni za održavanje jakih kostiju, mišića i hrskavice, a važni su i za održavanje zdravog imunološkog sustava. Mnoge vrste granola sadrže orašaste plodove i sjemenke, koji su bogati proteinima i drugim važnim nutrijentima. Osim vlakana i proteina, dobar je izvor zdravih masnoća. Orašasti plodovi i sjemenke, uobičajeni sastojci granole, bogati su mononezasićenim i polinezasićenim masnoćama, koje mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti. 

Ove zdrave masti također mogu pomoći da se osjećate sitima i zadovoljnima, čineći granolu idealnim izborom za doručak za ljude koji pokušavaju smršaviti ili održati zdravu težinu. Još jedna ključna zdravstvena dobrobit granole je njezina visoka gustoća hranjivih tvari. Granola je često obogaćena vitaminima i mineralima, poput željeza, magnezija i cinka, koji su neophodni za održavanje dobrog zdravlja. Kako se radi od cjelovitih sastojaka hrane, granola je minimalno obrađena i zadržava svoje prirodne hranjive tvari. 

Iako je granola hranjiva opcija za doručak, važno je odabrati marku koja koristi visokokvalitetne sastojke i minimalne aditive. Neke sorte granole mogu imati visok sadržaj šećera i kalorija, što može poništiti zdravstvene prednosti ove žitarice. Stoga je važno pažljivo čitati etikete i odabrati robnu marku s niskim udjelom šećera i cjelovitim sastojcima hrane.

Jedan od načina da osigurate da izvučete maksimum iz svoje granole je da napravite vlastitu kod kuće. Domaća granola je jednostavna za napraviti i može se prilagoditi vašem ukusu i preferencijama. Možete koristiti različite cjelovite žitarice, orašaste plodove, sjemenke i zaslađivače kako biste stvorili ukusne i hranjive žitarice koje su pune esencijalnih nutrijenata.

foto: shutterstock

Granola u svakodnevnoj prehrani

Bilo da tražite zdrav doručak, međuobrok ili preljev za omiljeni desert, granola je odličan izbor. Evo nekoliko savjeta kako uključiti granolu u svoju svakodnevnu prehranu.

  • Doručak: Jedan od najčešćih načina uživanja u granoli je žitarica za doručak. Možete ga jednostavno uliti u zdjelicu s mlijekom ili jogurtom i uživati u njemu onakvom kakav jest, ili ga možete pomiješati sa svježim voćem, medom ili drugim dodacima za dodatni okus i hranjivost. Granolu također možete koristiti kao preljev za zobene pahuljice, smoothie zdjelice ili palačinke.
  • Međuobroci: Granola može biti izvrstan međuobrok, pogotovo ako ste u pokretu. Možete ju spakirati u ziplock vrećicu i ponijeti sa sobom kamo god idete. Također ju možete pomiješati s orašastim plodovima, suhim voćem ili komadićima čokolade za ukusniji međuobrok.
  • Salate: Granola se također može koristiti kao preljev za salate, pružajući hrskavi i slatki kontrast zelenju. Možete ju posipati po zelenoj salati, voćnoj salati ili salati od žitarica kako biste dodali teksturu i okus.
  • Peciva: Granola se može dodati u razne pekarske proizvode, kao što su muffini, kolačići i kruh. Možete ju koristiti kao preljev ili umiješati u tijesto za dodatnu teksturu i okus.
  • Deserti: Granola se također može koristiti kao preljev za deserte, kao što su sladoled, jogurt ili voćni čips. Možete ju pomiješati s medom ili drugim zaslađivačima za dodatnu slatkoću i hrskavost.
granola
Foto: Pixabay

Domaća ili kupovna granola?

Granola se može naći u mnogim trgovinama, no neki ljudi radije rade vlastitu kod kuće. Dakle, što je bolje – domaća ili kupovna granola? Pogledajmo pobliže prednosti i nedostatke svake od njih.

  • Domaća granola ima nekoliko prednosti. Imate potpunu kontrolu nad sastojcima. Možete odabrati vrstu zobi, orašastih plodova, sjemenki i zaslađivača koje želite koristiti, što vam omogućuje da granola recept prilagodite svojim preferencijama okusa i prehrambenim ograničenjima. Obično je jeftinija od granole kupljene u trgovini, jer sastojke kupujete u rinfuzi i odmah možete napraviti veće količine granole koje mogu trajati tjednima. Kako domaća granola zahtjeva više vremena i truda, kao i pravilno čuvanje kako bi dulje ostala svježa, proces će se mnogima učiniti napornim.
  • Granola kupljena u trgovini je lako dostupan gotov proizvod koji dolazi s više ili manje poželjnim sastojcima kao što su šećeri, vitamini, minerali i određeni konzervansi koji osiguravaju dulju svježinu. Takvi proizvodi mogu biti skupi, pogotovo ako ih kupujete u specijaliziranim trgovinama, a kako imate ograničenu kontrolu nad sastojcima, mogu loše utjecati na zdravlje ako imate alergije ili prehrambena ograničenja.

Ako volite kuhati i imate vremena i resursa da sami napravite granolu, onda bi domaća mogla biti bolji izbor za vas. Možete kontrolirati sastojke i prilagoditi recept svojim željama. Međutim, ako nemate vremena ili više volite praktičnost već zapakirane hrane,  svakako pročitajte etiketu i odaberite proizvod s niskim udjelom dodanih šećera i visokim udjelom vlakana i cjelovitih sastojaka hrane.

granola recept
Foto: Pixabay

Granola recept – 3 okusa

Pripremili smo tri recepta koji koriste granolu kao ključni sastojak – tradicionalna granola, granola s komadićima čokolade i granola sa začinima od bundeve.

Tradicionalna granola recept

Sastojci:

  • 4 šalice zobi
  • 1 šalica nasjeckanih orašastih plodova  (bademi, orasi ili lješnjaci)
  • 1/2 šalice sjemenki bundeve ili suncokreta
  • 1/2 šalice nezaslađenog naribanog kokosa
  • 1/4 šalice kokosovog ulja, otopljenog
  • 1/4 šalice meda ili javorovog sirupa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/4 žličice soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175°C i obložite veliki protvan s papirom za pečenje. U velikoj zdjeli pomiješajte zob, orašaste plodove, sjemenke i nasjeckani kokos. U maloj posudi pomiješajte otopljeno kokosovo ulje, med ili javorov sirup, ekstrakt vanilije, cimet i sol. Prelijte mokre sastojke preko suhih sastojaka i miješajte dok sve ne bude ravnomjerno obloženo. Rasporedite smjesu po pripremljenom protvanu i pecite 20 do 25 minuta, povremeno miješajući, dok granola ne porumeni i ne zamiriše. Pustite da se granola potpuno ohladi na limu za pečenje, a zatim je čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do dva tjedna.

Granola s komadićima čokolade

Sastojci:

  • 3 šalice zobi 
  • 1 šalica nasjeckanih sirovih orašastih plodova (badema, oraha ili pekan oraha)
  • 1/4 šalice nezaslađenog kakaa u prahu
  • 1/4 šalice kokosovog ulja, otopljenog
  • 1/4 šalice čistog javorovog sirupa
  • 1/4 žličice soli
  • 1/2 šalice komadića čokolade

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 160°C. U velikoj zdjeli pomiješajte zob, nasjeckane orašaste plodove i kakao prah. Dodajte otopljeno kokosovo ulje, javorov sirup i sol u zdjelu i miješajte dok se smjesa dobro ne sjedini. Smjesu rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite granolu 20 do 25 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđa i hrskava. Obavezno promiješajte granolu svakih 10-tak minuta kako biste osigurali ravnomjerno pečenje. Kada je granola gotova, izvadite je iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi. Nakon što se granola ohladila, po vrhu pospite komadiće čokolade i lagano ih umiješajte. Čuvajte granolu u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do dva tjedna.

Granola s voćem i orašastim plodovima

Sastojci:

  • 3 šalice zobi
  • 1 šalica nasjeckanih sirovih orašastih plodova (badema, orah)
  • 1/2 šalice narezanog suhog voća (grožđice, brusnice, šljive ili marelice)
  • 1/4 šalice otopljenog kokosovog ulja
  • 1/4 šalice čistog javorovog sirupa
  • 1/4 žličice soli
  • 1 žličica cimeta (po želji)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 160°C. U velikoj zdjeli pomiješajte zob, nasjeckane orašaste plodove, sušeno voće i cimet. Dodajte otopljeno kokosovo ulje, javorov sirup i sol u zdjelu i miješajte dok se smjesa dobro ne sjedini. Smjesu rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite granolu 20 do 25 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđa i hrskava. Obavezno promiješajte granolu svakih 10-ak minuta. Kada je granola gotova, izvadite je iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi. Nakon što se granola ohladila, prebacite je u veliku zdjelu za miješanje i dodajte sve dodatne sastojke, poput nasjeckanog kokosa, komadića čokolade ili svježeg voća. Čuvajte granolu u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do dva tjedna.