cikla
Foto: Shutterstock

Cikla: Sve zdravstvene prednosti i 5 ideja za pripremu

Cikla je povrće koje je steklo priznanje zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti. Budući da pripada istoj obitelji kao blitva i špinat, cikla nije cijenjena samo zbog svog izvrsnog okusa, već i zbog svog izuzetnog nutritivnog profila. Prepuna esencijalnih vitamina, minerala i snažnih antioksidansa, cikla nudi niz svojstava koja jačaju zdravlje.

Jedna od ključnih komponenti koja cikli daje bogatu boju je betalain, pigment poznat po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Ovaj prirodni spoj pridonosi potencijalnim zdravstvenim dobrobitima povrća, poput promicanja kardiovaskularnog zdravlja, podržavanja funkcije jetre i jačanja imuniteta.

Štoviše, cikla je niskokalorična i bogata dijetalnim vlaknima, što je čini vrijednim dodatkom uravnoteženoj prehrani. U sljedećih nekoliko minuta upoznajte sve zdravstvene dobrobiti cikle i pet kreativnih ideja za uključivanje ovog ukusnog povrća u vaše obroke.

Nutritivni profil cikle

Cikla, sa svojom upečatljivom nijansom, ne samo da daje dašak boje vašem tanjuru, već donosi i obilje hranjivih tvari na stol. Ovo skromno korjenasto povrće, bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima, nudi niz zdravstvenih prednosti koje ga čine vrijednim dodatkom svakoj prehrani.

Prije svega, cikla je izvrstan izvor dijetalnih vlakana koja igraju ključnu ulogu u održavanju zdravog probavnog sustava i regulaciji razine šećera u krvi. Jedna šalica sirove cikle sadrži oko 3,8 grama vlakana, što pomaže u pravilnoj probavi i potiče osjećaj sitosti.

Što se tiče vitamina, cikla je posebno bogata folatom (vitamin B9) koji je neophodan za proizvodnju crvenih krvnih stanica i sintezu DNA. Samo jedna šalica cikle osigurava oko 37% preporučenog dnevnog unosa folata. Osim toga, sadrži značajne količine vitamina C, antioksidansa koji jača imunitet koji podupire proizvodnju kolagena i pomaže u zacjeljivanju rana.

Kad gledamo mineralni status, cikla je značajan izvor kalija, koji ima vitalnu ulogu u održavanju pravilnog rada srca i regulaciji krvnog tlaka. Također osigurava esencijalne minerale kao što su mangan, željezo i magnezij, koji su uključeni u razne tjelesne funkcije, uključujući proizvodnju energije, transport kisika i zdravlje kostiju.

Ono što ciklu izdvaja je njezin impresivan niz antioksidansa, posebice betalaina. Ti pigmenti ne samo da daju cikli jarku boju, već djeluju i kao snažni antioksidansi, neutralizirajući štetne slobodne radikale u tijelu i štiteći stanice od oksidativnog stresa. Betalaini su povezani sa smanjenjem upale, podržavanjem zdravlja jetre, pa čak i potencijalnom prevencijom određenih vrsta raka.

Foto: Shutterstock

Zdravstvene prednosti cikle

Cikla je često hvaljena kao superhrana i nudi mnoštvo zdravstvenih prednosti koje je čine vrijednim dodatkom dobro zaokruženoj prehrani. Ovo su neke od nevjerojatnih prednosti povezanih s konzumacijom cikle:

 • Poboljšano zdravlje kardiovaskularnog sustava: cikla sadrži nitrate koji se u tijelu pretvaraju u dušikov oksid. Dušikov oksid pomaže proširiti krvne žile, pospješujući bolji protok krvi i smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti i ateroskleroze. Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija cikle može pomoći u snižavanju razine LDL kolesterola i poboljšati cjelokupno zdravlje srca.
 • Niži krvni tlak: Utvrđeno je da visok sadržaj nitrata u cikli ima pozitivan učinak na krvni tlak. Dušikov oksid opušta i širi krvne žile, što rezultira nižim razinama krvnog tlaka. Uključivanje cikle u vašu prehranu, kroz sokove, salate ili pečena jela, može pomoći u održavanju zdravog krvnog tlaka.
 • Poboljšana atletska izvedba: dokazano je da sadržaj nitrata u cikli poboljšava sportsku izvedbu. Dušikov oksid poboljšava iskorištenje kisika, povećava izdržljivost i učinkovitost vježbanja. Sportaši, osobito sportaši izdržljivosti, mogu imati koristi od konzumacije soka od cikle ili uključivanja praha od cikle u svoju rutinu prije treninga.
 • Protuupalna svojstva: cikla sadrži antioksidanse i betalaine koji imaju snažna protuupalna svojstva. Ovi spojevi pomažu smanjiti upalu u tijelu, potencijalno ublažavajući simptome povezane s kroničnim upalnim stanjima, poput reume, artritisa i kardiovaskularnih bolesti.
 • Zdravstvene koristi za probavu: Sa svojim visokim sadržajem vlakana, cikla podržava zdrav probavni sustav. Vlakna pomažu u održavanju redovitog pražnjenja crijeva, sprječavanju zatvora i promicanju zdravog crijevnog mikrobioma. Konzumacija cikle može doprinijeti općem zdravlju probavnog sustava.
cikla zdravstvene koristi
foto: shutterstock

Cikla i zdravlje mozga

Kada je u pitanju njegovanje mozga, cikla može ponuditi iznenađujuće prednosti. Prepuno esencijalnih hranjivih tvari, ovo zdravo povrće pokazalo je potencijal u podržavanju funkcije mozga i promicanju mentalnog blagostanja.

Jedan od ključnih spojeva koji se nalazi u cikli je nitrat. Nakon što se konzumira, nitrat se pretvara u dušikov oksid, molekulu poznatu po svojoj ulozi u poboljšanju protoka krvi i dostave kisika u mozak. Pospješujući cirkulaciju krvi, cikla potencijalno može poboljšati kognitivne funkcije, pamćenje i cjelokupno zdravlje mozga.

Konkretno, studije su pokazale da konzumacija soka od cikle može imati pozitivne učinke na kognitivne performanse. Istraživači su otkrili da nitrati u soku od cikle mogu poboljšati kognitivne zadatke koji zahtijevaju pažnju, obradu informacija i donošenje odluka. Ovi nalazi pokazuju da bi cikla mogla biti korisna za osobe koji žele poboljšati svoje mentalne sposobnosti.

Štoviše, cikla je bogata antioksidansima, poput betalaina i antocijana, koji imaju neuroprotektivna svojstva. Ovi antioksidansi pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i smanjuju upale u mozgu, a oba su povezana s kognitivnim padom povezanim sa starenjem i neurodegenerativnim bolestima.

Osim toga, cikla sadrži folat, vitamin B koji igra ključnu ulogu u zdravlju mozga. Folat je uključen u proizvodnju neurotransmitera poput serotonina, dopamina i norepinefrina, koji reguliraju raspoloženje, emocije i kognitivne funkcije. Adekvatan unos folata iz izvora poput cikle može pridonijeti održavanju mentalnog blagostanja i podržavanju zdravog živčanog sustava.

Iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti shvatio opseg utjecaja cikle na zdravlje mozga, dostupni dokazi sugeriraju obećavajuće kognitivne prednosti. Uključivanje cikle u vašu prehranu, bilo kroz salate, smoothieje ili pečena jela, može pružiti prirodan i ukusan način da podržite vitalnost i mentalnu oštrinu vašeg mozga.

Cikla za detoksikaciju

Cikla je moćan savezik u detoksikaciji tijela i podršci zdravlja jetre. Prepuno korisnih spojeva, ovo živopisno korjenasto povrće nudi brojna detoksikacijska svojstva koja pomažu u eliminaciji toksina i promiču cjelokupno blagostanje. Evo nekoliko načina na koje cikla pomaže detoksikaciji:

 • Potpora jetri: Jetra igra ključnu ulogu u detoksikaciji, budući da filtrira toksine i otpadne proizvode iz tijela. Cikla sadrži antioksidanse i betalaine koji štite stanice jetre od oksidativnog oštećenja i potiču njihovu regeneraciju. Osim toga, betain, spoj koji se nalazi u cikli, podržava zdravu funkciju jetre i pomaže u procesu detoksikacije.
 • Protuupalni učinci: cikla posjeduje protuupalna svojstva koja su neophodna za optimalnu detoksikaciju. Kronična upala može spriječiti sposobnost jetre da pravilno funkcionira. Smanjenjem upale, cikla pomaže u stvaranju povoljnog okruženja za jetru da učinkovito uklanja toksine.
 • Sadržaj bogat vlaknima: cikla je bogata dijetalnim vlaknima, koja pomažu probavi i pospješuju redovito pražnjenje crijeva. Adekvatan unos vlakana neophodan je za uklanjanje otpada i toksina iz tijela. Uključivanjem cikle u svoju prehranu možete podržati zdrav probavni sustav i poboljšati eliminaciju toksina.
 • Snaga antioksidansa: Cikla je prepuna antioksidansa koji pomažu neutralizirati štetne slobodne radikale u tijelu. Ti slobodni radikali mogu oštetiti stanice i pridonijeti nakupljanju toksina. Konzumacijom cikle tijelu osiguravate niz antioksidansa, uključujući betalaine i vitamin C, koji pomažu u detoksikaciji i smanjuju opterećenje jetre.
 • Pročišćavanje krvi: prirodni pigmenti cikle, posebno betalaini, dokazano pomažu pročišćavanju krvi. Pomažu u uklanjanju toksina i otpadnih tvari iz krvotoka, osiguravajući da ih jetra učinkovito filtrira i eliminira iz tijela.

Uključivanje cikle u vašu prehranu, sirove, kuhane ili u obliku soka od cikle, može pružiti značajnu podršku detoksikaciji. Iskorištavanjem detoksikacijske moći cikle možete pomoći prirodnim procesima čišćenja vašeg tijela i poboljšati svoje cjelokupno blagostanje.

Cikla za jačanje imuniteta

Cikla može biti ključna za bolju obranu od bolesti i infekcija. Ovo ukusno povrće nudi niz hranjivih tvari i bioaktivnih spojeva koji podržavaju imunološku funkciju i pomažu u jačanju prirodnog obrambenog sustava tijela.

 • Antioksidativna moć: cikla je bogata antioksidansima, uključujući betalaine i vitamin C, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i smanjuju upale. Neutralizirajući štetne slobodne radikale, cikla pomaže u očuvanju integriteta i funkcionalnosti imunoloških stanica, čime se jača imunološki odgovor.
 • Sadržaj vitamina C: Cikla je dobar izvor vitamina C, nutrijenta poznatog po svojstvima jačanja imuniteta. Vitamin C potiče proizvodnju i funkciju imunoloških stanica, poboljšava sposobnost tijela da se bori protiv infekcija i podržava zdravlje različitih komponenti imunološkog sustava.
 • Betalaini i betain: cikla sadrži betalaine, pigmente s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima koji se povezuju s modulacijom imunološkog sustava. Osim toga, pokazalo se da betain, još jedan spoj pronađen u cikli, podupire rad imunološkog sustava i štiti od staničnog stresa.
 • Dijetalna vlakna: cikla je povrće bogato vlaknima, koje ima važnu ulogu u održavanju zdravog imunološkog sustava. Vlakna pomažu hraniti korisne crijevne bakterije, potičući uravnoteženu crijevnu mikrobiotu. Budući da se značajan dio imunološkog sustava nalazi u crijevima, zdravo crijevno okruženje ključno je za optimalnu imunološku funkciju.
 • Gustoća hranjivih tvari: cikla je prepuna esencijalnih vitamina, minerala i fitonutrijenata koji pridonose cjelokupnom zdravlju i jačanju imuniteta. Ove hranjive tvari uključuju folat, mangan, kalij i željezo, koji su svi vitalni za održavanje snažnog imunološkog sustava.
cikla za jačanje imuniteta
foto: shutterstock

Cikla u prevenciji raka

Cikla se pokazala kao potencijalni saveznik kod smanjenja rizika od određenih bolesti. Nudi niz svojstava koja mogu pridonijeti antikancerogenim učincima kao što su:

 • Protuupalni učinci: Kronična upala povezana je s povećanim rizikom od raka. Protuupalna svojstva cikle, koja se pripisuju sadržaju betalaina, mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu i potencijalno spriječiti rast i napredovanje stanica raka.
 • Potpora detoksikaciji: cikla pomaže u detoksikaciji, što je važno za prevenciju raka. Betalaini koji se nalaze u cikli potpomažu funkciju jetre, pospješujući eliminaciju toksina iz tijela. To može pomoći u smanjenju rizika od raka jetre i drugih vrsta raka povezanih s izloženošću toksinima.
 • Proizvodnja dušikovog oksida: cikla je prirodni izvor prehrambenih nitrata, koji se u tijelu mogu pretvoriti u dušikov oksid. Dokazano je da dušikov oksid ima antikancerogene učinke inhibicijom rasta i proliferacije stanica raka i poticanjem apoptoze (programirane stanične smrti).
 • Sadržaj vlakana: cikla je bogata dijetalnim vlaknima koja podržavaju zdravlje probavnog sustava i redovito pražnjenje crijeva. Adekvatan unos vlakana povezan je sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva.

Iako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se u potpunosti shvatio opseg antikancerogenih svojstava cikle, postojeći dokazi su obećavajući. Uključivanje cikle u vašu prehranu, može pružiti aromatičan i potencijalno zaštitni dodatak vašim naporima u prevenciji raka.

Priprema cikle: 5 ukusnih ideja

Cikla je svestrano povrće u kojem se može uživati na razne ukusne načine. Može biti prilog, dodatak smoothiju ili čak samostalno jelo u obliku vege burgera. Pripremili smo pet ukusnih ideja koje će vam pomoći da najbolje iskoristite ovo korjenasto povrće.

Salata od pečene cikle s kozjim sirom i orasima

Pečenjem cikle dolazi do izražaja njezina prirodna slatkoća i intenzivira okuse. Da biste pripremili ukusnu salatu od pečene cikle, počnite tako da oribate ciklu i odrežete vrhove i korijen. Premažite ih maslinovim uljem, posolite i popaprite te pecite u zagrijanoj pećnici dok ne omekšaju. Nakon što se ohladi, narežite pečenu ciklu i pomiješajte sa svježom zelenom salatom, izmrvljenim kozjim sirom i prženim orasima. Prelijte balzamičnim octom za divnu kombinaciju okusa i tekstura.

Smoothie od cikle s drugim voćem i povrćem

Za osvježavajući i hranjivi napitak, pomiješajte ciklu s drugim voćem i povrćem kako biste dobili živahni smoothie. Ogulite i narežite ciklu na kockice, zatim je dodajte u blender zajedno s voćem po izboru poput bobičastog voća, banane ili ananasa. Također možete dodati lisnato povrće poput špinata ili kelja za dodatni nutritivni poticaj. Dodajte tekućinu po izboru, poput kokosove vode ili bademovog mlijeka, i miješajte dok ne postane glatko. Eksperimentirajte s različitim kombinacijama kako biste pronašli svoj omiljeni recept za smoothie od cikle.

Humus od cikle s pita kruhom ili štapićima od povrća

Tradicionalnom humusu možete dodati šareni štih uključivanjem cikle u mješavinu. Da biste napravili humus od cikle, ogulite i grubo nasjeckajte kuhanu ciklu. Dodajte ih u multipraktik zajedno s kuhanim slanutkom, češnjakom, tahinijem, limunovim sokom, kimom i malo maslinovog ulja. Miješajte dok ne postane glatko i kremasto, po potrebi dodajte malo vode. Poslužite humus od cikle s pita kruhom, štapićima mrkve, ploškama krastavca ili bilo kojim drugim povrćem za ukusan i hranjiv međuobrok.

Čips od cikle zapečen u pećnici

Za zdrav međuobrok koji izaziva ovisnost, pokušajte napraviti čips od cikle pečen u pećnici. Mandolinom ili oštrim nožem tanko narežite ciklu. Ploške cikle pospite maslinovim uljem i pospite solju i začinima po izboru, poput paprike ili češnjaka u prahu. Ploške posložite u lim za pečenje u jednom sloju i pecite u zagrijanoj pećnici dok ne porumene. Pazite na njih kako biste spriječili da zagore. Nakon što je pečen, pustite da se čips ohladi i uživajte u njegovom zadovoljavajućem hrskanju kao međuobroku bez grižnje savjesti.

Burger od cikle i kvinoje

Za vegetarijansku ili vegansku opciju pripremite ukusan burger od cikle i kvinoje. Skuhajte kvinoju prema uputama na pakiranju i ostavite da se ohladi. Sirovu ciklu naribajte i pomiješajte s kuhanom kvinojom, krušnim mrvicama, sitno nasjeckanim lukom, češnjakom te začinskim biljem i začinima po izboru. Dobro izmiješajte i od smjese oblikujte pljeskavice. Pecite polpete na roštilju ili u tavi dok ne porumene s obje strane. Poslužite hamburgere od cikle i kvinoje na pecivima s omiljenim dodacima i začinima za zadovoljavajući i hranjiv obrok.

cikla recepti
FOTO: SHUTTERSTOCK