vitamin b kompleks
Foto: Shutterstock

Vitamin B kompleks – 8 esencijalnih vitamina za zdravlje

Vitamin B kompleks je skupina esencijalnih hranjivih tvari koje igraju ključnu ulogu u održavanju optimalnog funkcioniranja našeg tijela. Sastoji se od osam pojedinačnih vitamina, a svaki od ovih vitamina ima svoje specifične funkcije i prednosti. Jeste li se ikada zapitali zašto se baš ova skupina vitamina često spominje u kontekstu održavanja zdravog načina života? Pripremite se otkriti vitamin B kompleks i zašto je toliko važan za vaše zdravlje.

Što je vitamin B kompleks?

Vitamin B kompleks je skupina esencijalnih vitamina topivih u vodi koji igraju vitalnu ulogu u održavanju našeg zdravlja i dobrobiti. Sastoji se od osam različitih vitamina – tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), pantotenske kiseline (B5), piridoksina (B6), biotina (B7), folata (B9) i kobalamina (B12). Ovaj kompleks često se naziva “energetski vitamini” i to s vrlo dobrim razlogom!

Pojedinačno, svaki vitamin B ima jedinstvene funkcije u tijelu, ali djeluju sinergistički podržavajući različite procese. Tiamin pomaže u pretvaranju ugljikohidrata u energiju, dok riboflavin igra ključnu ulogu u metabolizmu masti i proteina. Niacin doprinosi održavanju zdrave kože te podržava funkciju probavnog i živčanog sustava.

Pantotenska kiselina i piridoksin neophodni su za metabolizam energije i proizvodnju crvenih krvnih stanica. Biotin, poznat po svojim dobrobitima za kosu, kožu i nokte, također igra ulogu u proizvodnji energije. Folat je vitalan za diobu stanica i sintezu DNK, što ga čini osobito važnim tijekom razdoblja brzog rasta, kao što je trudnoća. Konačno, kobalamin je uključen u proizvodnju crvenih krvnih stanica i održavanje zdravog živčanog sustava.

Iako svaki vitamin B ima specifične funkcije, dijele zajednički cilj: optimizirati proizvodnju energije u našem tijelu i osigurati pravilno funkcioniranje živčanog sustava, mozga i kože. To čini vitamin B kompleks nezamjenjivom komponentom zdrave i uravnotežene prehrane.

Uloga vitamin B kompleksa u tijelu

Vitamin b kompleks igra važnu ulogu u brojnim vitalnim funkcijama u tijelu, od proizvodnje energije do staničnog metabolizma. Primarna funkcija vitamin b kompleksa kompleksa je njegova uloga u proizvodnji energije.

Vitamini B pomažu pretvoriti ugljikohidrate, masti i proteine koje konzumiramo u iskoristivu energiju. Oni rade ruku pod ruku kako bi osigurali da naše stanice imaju potrebno gorivo za učinkovito obavljanje svojih funkcija. Zbog toga su neophodni za održavanje optimalne razine energije i borbu protiv umora.

Osim za proizvodnju energije, vitamin B kompleks vitalan je za potporu zdravog živčanog sustava. Ovi vitamini doprinose proizvodnji neurotransmitera koji su ključni za pravilan rad mozga i komunikaciju između živčanih stanica. Oni također pomažu u održavanju mijelinske ovojnice, zaštitnog omotača oko živaca koji olakšava učinkovit prijenos signala.

Vitamin B kompleks također je uključen u održavanje zdrave kože, kose i noktiju. Biotin je, primjerice, poznat po tome što potiče jaku i zdravu kosu, dok niacin doprinosi održavanju blistavog tena. Ovi vitamini podupiru rast i obnovu kože, kose i noktiju na staničnoj razini.

Vrlo važna je i uloga vitamin B kompleksa u sintezi DNK i diobi stanica. Folat je posebno neophodan u razdobljima brzog rasta, kao što je trudnoća, jer pomaže u formiranju neuralne cijevi kod fetusa u razvoju. Također pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica i podržava zdrav imunološki sustav.

vitamin b kompleks
Foto: shutterstock

Vitamin B kompleks – od B1 do B12

Vitamin B kompleks sastoji se od skupine esencijalnih vitamina B, od kojih svaki ima svoj jedinstveni doprinos našem zdravlju. Upoznajmo ključne članove ovog važnog kompleksa.

B1 – Tiamin

Ovo je esencijalni je nutrijent koji igra vitalnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja. Vitamin B1 je topiv u vodi i uključen u razne metaboličke procese, posebice u pretvaranje ugljikohidrata u energiju. Neophodan je za pravilan rad našeg živčanog sustava, mišića i srca.

Kako biste osigurali adekvatan unos tiamina, u svoju prehranu uključite cjelovite žitarice, mahunarke, orašaste plodove, sjemenke i svinjetinu. Tiamin također podržava proizvodnju ATP-a (adenozin trifosfata), molekule odgovorne za skladištenje i otpuštanje energije unutar naših stanica. Pomaže u metabolizmu glukoze, pomažući u opskrbi mozga i drugih organa.

Štoviše, tiamin doprinosi sintezi neurotransmitera, poput acetilkolina, koji su ključni za optimalnu funkciju mozga i kognitivne sposobnosti. Povezan je s poboljšanim pamćenjem, koncentracijom i cjelokupnom mentalnom jasnoćom.

Iako je nedostatak tiamina rijedak u razvijenim zemljama, može se pojaviti kod osoba s poremećajem konzumiranja alkohola, kroničnom pothranjenošću ili određenim medicinskim stanjima koja utječu na apsorpciju hranjivih tvari. Ozbiljan nedostatak može dovesti do stanja poznatog kao beri-beri, koje karakteriziraju slabost, umor, bolovi u mišićima i oštećenje živaca.

B2 – Riboflavin

Riboflavin, poznat kao vitamin B2, ima ulogu u proizvodnji energije i staničnom metabolizmu. Pomaže u razgradnji masti, proteina i ugljikohidrata, osiguravajući da naše tijelo može učinkovito izvući energiju iz hrane koju konzumiramo.

Nedostatak riboflavina može uzrokovati simptome poput upale grla, umora, promjena na koži poput seboreičnog dermatitisa i probleme s probavom. Dobra vijest je da se riboflavin nalazi u mnogim namirnicama.

Neke od najbogatijih izvora riboflavina uključuju mliječne proizvode poput mlijeka, jogurta i sira, jetru, jaja, lisnato zeleno povrće poput špinata i kelja, orašaste plodove i sjemenke, integralne žitarice poput smeđe riže i cjelovitog kruha te ribu poput lososa i tune.

B3- Niacin

Niacin je uključen ju razne metaboličke procese, uključujući proizvodnju energije i stanični metabolizam. Pomaže u pretvaranju hrane u iskoristivu energiju, osiguravajući sustavima našeg tijela gorivo koje im je potrebno za optimalno funkcioniranje.

Niacin također ima značajan utjecaj na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Pomaže u održavanju zdrave razine kolesterola smanjenjem razine LDL (lošeg kolesterola) i triglicerida dok povećava HDL (dobar kolesterol). To može doprinijeti smanjenom riziku od srčanih bolesti.

Osim toga, niacin održava pravilnu funkciju živčanog sustava te je uključen u sintezu neurotransmitera, poput serotonina, koji reguliraju raspoloženje, san i apetit. Nedostatak niacina može dovesti do stanja koje se zove pelagra, a karakteriziraju ga simptomi poput dermatitisa, proljeva, demencije i upale usta i jezika.

Dobri prehrambeni izvori niacina uključuju meso, perad, ribu, cjelovite žitarice, mahunarke i orašaste plodove. U nekim slučajevima mogu se preporučiti dodaci prehrani niacina pod vodstvom liječnika.

vitamin b kompleks niacin
FOTO: SHUTTERSTOCK

B5- Pantotenska kiselina

Jedna od ključnih uloga pantotenske kiseline je njezino sudjelovanje u energetskom metabolizmu. Ima ulogu u razgradnji ugljikohidrata, bjelančevina i masti, pretvarajući ih u korisnu energiju za naše tijelo. Podržava pravilan rad nadbubrežnih žlijezda, koje su odgovorne za proizvodnju hormona uključenih u odgovor na stres.

Pantotenska kiselina također je neophodna za sintezu koenzima A (CoA), molekule koja je uključena u nekoliko biokemijskih reakcija. CoA je neophodan za proizvodnju masnih kiselina, kolesterola i određenih neurotransmitera.

Ima ulogu u održavanju zdrave kože promicanjem proizvodnje stanica kože i podupiranjem zacjeljivanja rana, kao i u sintezi lipida koji pomažu pri vlaženju i zaštiti kožne barijere.

Iako je nedostatak pantotenske kiseline rijedak, može dovesti do simptoma kao što su umor, obamrlost i trnci u ekstremitetima te gastrointestinalnih smetnji. Adekvatan unos pantotenske kiseline može se postići uravnoteženom prehranom koja uključuje namirnice poput mesa, ribe, jaja, cjelovitih žitarica i povrća.

B6- Piridoksin

Jedna od ključnih uloga vitamina B6 je njegova uključenost u metabolizam aminokiselina, građevnih blokova proteina. Pomaže pretvoriti aminokiseline u potrebne spojeve za sintezu proteina, što je bitno za rast, popravak i ukupni razvoj tkiva.

Vitamin B6 također igra ključnu ulogu u proizvodnji neurotransmitera, poput serotonina i dopamina, koji reguliraju raspoloženje, san i kognitivne funkcije. Podržava pravilan rad živčanog sustava i može doprinijeti poboljšanju zdravlja mozga i mentalnog blagostanja.

Uključen je u sintezu hemoglobina, proteina odgovornog za prijenos kisika u crvenim krvnim stanicama. Također pomaže u regulaciji razine homocisteina, aminokiseline povezane sa zdravljem kardiovaskularnog sustava. Nedostatak vitamina B6 je relativno rijedak, ali može dovesti do simptoma kao što su umor, razdražljivost, slabost mišića i oslabljena imunološka funkcija.

Uključivanje namirnica poput peradi, ribe, banana, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i mahunarki u vašu prehranu može pomoći u osiguravanju odgovarajućeg unosa vitamina B6.

B7 – Biotin

Jedna od primarnih funkcija biotina kao dijela vitamin b kompleksa je njegova uloga u podržavanju metabolizma ugljikohidrata, proteina i masti. Pomaže u pretvorbi ovih makronutrijenata u energiju koju naše tijelo može iskoristiti za svakodnevne aktivnosti.

Štoviše, biotin je poznat po svojoj važnosti u održavanju zdrave kose, kože i noktiju. Pospješuje sintezu keratina, proteina koji čini strukturnu osnovu ovih tkiva. Nedostatak biotina može dovesti do lomljivih noktiju, gubitka kose i problema s kožom.

Iako je nedostatak biotina relativno rijedak, određene osobemogu biti izloženi većem riziku, poput trudnica, osoba s određenim genetskim poremećajima ili onih sa stanjima koja utječu na apsorpciju hranjivih tvari. Međutim, većina ljudi može dobiti odgovarajuću količinu biotina uravnoteženom prehranom koja uključuje namirnice poput jaja, orašastih plodova, sjemenki, ribe i povrća.

Suplementacija biotinom općenito je sigurna i često se koristi kao potpora zdravlju kose i noktiju. Naravno, prije bilo koje odluke i unosa suplementa, potrebna je konzultacija s liječnikom.

vitamin b kompleks biotin
FOTO: SHUTTERSTOCK

B9 – Folat

Jedna od ključnih uloga folata je njegova uključenost u sintezu DNK i diobu stanica. Posebno je važno u razdobljima brzog rasta, kao što su trudnoća i dojenčad. Adekvatan unos folata ključan je za pravilan razvoj fetusa i smanjenje rizika od određenih urođenih mana, posebice defekata neuralne cijevi.

Folat također igra značajnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih stanica i stvaranju hemoglobina, koji prenosi kisik u krvi. Pomaže u sintezi određenih aminokiselina i pomaže u metabolizmu homocisteina, aminokiseline povezane sa zdravljem kardiovaskularnog sustava.

Dobri prehrambeni izvori folata uključuju zeleno lisnato povrće, mahunarke, citrusno voće, obogaćene žitarice i cjelovite žitarice. Međutim, tijekom trudnoće ili za osobe s određenim zdravstvenim stanjima može se preporučiti dodatna količina folata iz dodataka prehrani.

Važno je napomenuti da se folat i folna kiselina često koriste kao sinonimi, pri čemu je folna kiselina sintetski oblik folata koji se obično nalazi u obogaćenoj hrani i dodacima prehrani.

B12 -Kobalamin

Jedna od primarnih funkcija vitamina B12 je njegova uključenost u proizvodnju crvenih krvnih stanica. Neophodan je za sintezu DNK i pomaže u sazrijevanju crvenih krvnih stanica, osiguravajući njihovu pravilnu formaciju i funkcionalnost. Odgovarajuće razine vitamina B12 ključne su za sprječavanje anemije i održavanje optimalnog kapaciteta prijenosa kisika u krvi.

Vitamin B12 također igra značajnu ulogu u održavanju zdravog živčanog sustava. Uključen je u proizvodnju mijelina, zaštitnog omotača oko živaca koji olakšava učinkovit prijenos živčanog signala. Nedostatak vitamina B12 može dovesti do neuroloških simptoma kao što su utrnulost i trnci u ekstremitetima, problemi s pamćenjem, pa čak i poremećaji raspoloženja.

Budući da se vitamin B12 prvenstveno nalazi u hrani životinjskog podrijetla, osobe koje slijede vegetarijansku ili vegansku prehranu mogu biti izložene većem riziku od nedostatka. Za takve je osobe ključno osigurati adekvatan unos putem obogaćene hrane ili dodataka prehrani. Redoviti unos hrane bogate vitaminom B12 kao što su meso, riba, mliječni proizvodi i jaja može pomoći u održavanju optimalne razine ove esencijalne hranjive tvari u tijelu. Ako ste zabrinuti u vezi s razinama vitamina B12 ili sumnjate na nedostatak, savjetujte se s liječnikom i provjerite razine vitamina B12 u krvi.

Znakovi nedostatka vitamina B kompleksa

Prepoznavanje znakova nedostatka vitamina B kompleksa ključno je za pravovremenu intervenciju i rješavanje potencijalnih zdravstvenih problema. Na ovih nekoliko znakova treba pripaziti:

 • Umor i slabost: niske razine vitamina B mogu rezultirati smanjenom proizvodnjom energije, što dovodi do trajnog umora i općeg osjećaja slabosti.
 • Promjene raspoloženja: nedostaci vitamina B mogu pridonijeti promjenama raspoloženja, razdražljivosti, pa čak i simptomima depresije ili tjeskobe.
 • Kognitivne poteškoće: problemi s pamćenjem, poteškoće s koncentracijom i moždana magla mogu se pojaviti kada mozak ne prima odgovarajuće količine vitamina B.
 • Probavni problemi: nedostaci vitamina B mogu uzrokovati probavne probleme kao što su mučnina, proljev ili gubitak apetita.
 • Problemi s kožom, kosom i noktima: nedostatak biotina, konkretno, može dovesti do lomljivih noktiju, gubitka kose i kožnih osipa ili dermatitisa.
 • Anemija: određeni vitamini B, poput B12 i folne kiseline, neophodni su za proizvodnju zdravih crvenih krvnih stanica. Nedostaci ovih vitamina mogu rezultirati anemijom, što dovodi do simptoma poput slabosti, nedostatka zraka i blijede kože.
 • Živčani poremećaji: dugotrajni nedostatak određenih vitamina B, kao što je B12, može uzrokovati oštećenje živaca, što dovodi do trnaca ili utrnulosti u rukama i nogama, poteškoća s hodanjem ili problema s ravnotežom.

Važno je napomenuti da ti znakovi mogu varirati u težini i mogu se preklapati sa simptomima drugih zdravstvenih stanja. Ako osjetite bilo koji od ovih znakova, javite se liječniku za daljnje pretrage, ispravnu dijagnozu i smjernice.

Preporučeni dnevni unos vitamin B kompleksa

Specifični zahtjevi za svaki vitamin B mogu varirati ovisno o čimbenicima kao što su dob, spol i individualne potrebe. Ovo su opće smjernice za preporučeni dnevni unos:

Tiamin (B1): Dnevni unos za muškarce je oko 1,2 mg, dok o žene trebaju otprilike 1,1 mg.

Riboflavin (B2): Muškarci obično trebaju oko 1,3 mg dnevno, a žene 1,1 mg.

Niacin (B3): Preporučeni dnevni unos za muškarce je oko 16 mg , a za žene oko 14 mg.

Piridoksin (B6): Muškarcima je obično potrebno oko 1,3-1,7 mg, dok ženama treba približno 1,3-1,5 mg.

Kobalamin (B12): Preporučeni dnevni unos za odrasle je oko 2,4 mcg.

Folat (B9): Odraslima je obično potrebno oko 400-600 mcg , a trudnicama je potreban veći unos.

Biotin (B7), pantotenska kiselina (B5): Preporučeni dnevni unos ovih vitamina B općenito se zadovoljava kroz raznoliku prehranu i nije specificiran u određenim količinama.

Trudnice i dojilje, starije osobe i osobe s određenim zdravstvenim stanjima mogu imati različite potrebe. Savjetovanje s liječnikom ili nutricionistom može pomoći u određivanju odgovarajućeg dnevnog unosa vitamin B kompleksa za vaše specifične okolnosti.

vitamin b kompleks dnevni unos
foto: shutterstock

Vitamin B kompleks – mjere opreza i nuspojave

Iako je vitamin B kompleks općenito siguran za većinu ljudi, važno je biti svjestan mjera opreza i potencijalnih nuspojava povezanih s dodacima prehrani.

 • Alergije: Osobe s poznatim alergijama na bilo koji od vitamina B trebaju izbjegavati suplementaciju ili se posavjetovati s liječnikom prije uzimanja bilo kojeg dodatka B kompleksa.
 • Interakcije s lijekovima: Određeni lijekovi, poput antikonvulziva, lijekova za kemoterapiju i određenih antibiotika, mogu djelovati s vitaminima B skupine. Važno je obavijestiti svog liječnika o svim lijekovima koje uzimate kako biste izbjegli moguće interakcije.
 • Visoke doze: Uzimanje prekomjernih količina određenih vitamina B, posebno B6 i B3 (niacin), može dovesti do štetnih učinaka. Ključno je pridržavati se preporučenog dnevnog unosa i izbjegavati megadoze, osim ako to nije izričito savjetovao liječnik.
 • Ispiranje niacinom: Visoke doze niacina mogu uzrokovati privremeni osjećaj crvenila, svrbež i crvenilo kože. Ovo je općenito bezopasno, ali može biti neugodno.
 • Probavne smetnje: Neki ljudi mogu osjetiti gastrointestinalne simptome kao što su mučnina, grčevi u želucu ili proljev kada uzimaju dodatke B kompleksa. Uzimanje dodatka s hranom ili raspodjela doze tijekom dana može pomoći u smanjenju ovih učinaka.
 • Individualna osjetljivost: Svaka osoba može imati različitu toleranciju i odgovor na dodatke B kompleksa. Preporučljivo je započeti s nižom dozom i postupno je povećavati ako je potrebno, prateći moguće nuspojave.
 • Temeljna medicinska stanja: Osobe s određenim medicinskim stanjima, kao što su bolesti bubrega ili jetreni poremećaji, mogu zahtijevati posebne prilagodbe doziranja ili pažljivo praćenje kada uzimaju dodatke B kompleksa.