Što liječi talasoterapija? (10 benefita)

Talasoterapija je oblik prirodne terapije koji se temelji na iskorištavanju ljekovitih svojstava morske vode, morske klime, morske gline, algi i ostalih morskih elemenata radi poboljšanja zdravlja i opuštanja. 

Ime “talasoterapija” dolazi od latinske riječi “thalassos,” što znači more, i “therapia,” što znači liječenje.

Talasoterapija je vrlo popularna diljem svijeta, osobito među ljubiteljima prirodnih preparata i lijekova. 

Kako je nastala talasoterapija?

Talasoterapija ima dugu povijest i korijene u starim kulturama koje su prepoznale ljekovita svojstva mora i morskih elemenata.

Ljekovita svojstva morske vode i morskih elemenata bila su poznata starim civilizacijama poput Egipćana, Grka i Rimljana. Stari Grci koristili su morsku vodu za liječenje različitih bolesti, a Rimljani su izgradili terme uz obalu mora kako bi se koristili morskom klimom i kupkama.

Tijekom srednjeg vijeka, termalne kupke uz obalu postale su iznimno popularne u Europi. Ljudi su posjećivali prirodne izvore i kupali se u morskoj vodi kako bi poboljšali svoje zdravlje, ali i uživali u opuštajućoj okolini.

talasoterapija
FOTO: SHUTTERSTOCK

Koncept moderne talasoterapije razvio se tijekom 19. i 20. stoljeća. Francuski liječnik Dr. Joseph de La Bonnardière smatra se pionirom moderne talasoterapije. On je promovirao ljekovita svojstva morske vode i algi te je otvorio prvi talasoterapijski centar u Francuskoj, Thalasso La Baule, 1899. godine. Tijekom godina, talasoterapija je postala sve popularnija u Europi i drugim dijelovima svijeta.

Talasoterapija se razvijala i prilagođavala potrebama pacijenata. Terapeuti su razvili različite tretmane koji uključuju hidroterapiju, masaže, obloge od algi i morske gline, te vježbe u vodi. Očito je da talasoterapija nije samo jedna stvar!

Danas talasoterapija predstavlja popularan oblik wellness i spa tretmana koji se izvodi u specijaliziranim centrima uz obalu mora. 

Osobe koriste talasoterapiju kako bi poboljšali svoje fizičko i mentalno zdravlje, opustili se i osvježili kožu. 

Osim toga, istraživanja su pokazala da talasoterapija može imati pozitivan utjecaj na stanja poput reumatskih bolesti, artritisa, dermatoloških problema i drugih zdravstvenih problema.

Zašto je morska voda važna u talasoterapiji

Morska voda igra ključnu ulogu kao glavno ljekovito sredstvo u talasoterapiji zbog svojih mnogobrojnih minerala i elemenata koji su prisutni u njoj. 

Evo nekoliko važnih činjenica o morskoj vodi u kontekstu talasoterapije:

1. Mineralni sadržaj

Morska voda sadrži širok spektar minerala, uključujući magnezij, kalij, natrij, kalcij, sumpor, jod i mnoge druge. Ovi minerali igraju ključnu ulogu u različitim biološkim procesima u tijelu, kao što su regulacija elektrolita, funkcija mišića i živaca, cirkulacija i hidratacija.

2. Pozitivan utjecaj na kožu

Minerali u morskoj vodi mogu poboljšati zdravlje kože. Magnezij, na primjer, pomaže u održavanju hidratacije i elastičnosti kože, dok sumpor može imati protuupalni učinak i pomoći u liječenju kožnih problema poput ekcema i psorijaze.

3. Detoksikacija

Morska voda može pomoći u detoksikaciji tijela. Kupanje ili potapanje u morskoj vodi može potaknuti izlučivanje toksina kroz kožu i poboljšati cirkulaciju, što pomaže u eliminaciji otpadnih tvari iz tijela.

4. Relaksacija mišića

Topla morska voda može opustiti mišiće i smanjiti napetost. Ovo je korisno za osobe koje pate od bolova u mišićima i zglobovima te za one koji žele postići dublje opuštanje.

5. Poboljšana cirkulacija

Kupanje u morskoj vodi može poboljšati cirkulaciju krvi. To može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i poboljšanju protoka krvi kroz tijelo. Dakle, talasoterapija ima izuzetne koristi za kardiovaskularno zdravlje.

6. Respiratorni učinci

Inhalacija morskog zraka, koji je bogat morskim česticama i negativnim ionima, može imati pozitivan utjecaj na dišni sustav. Ovo je osobito korisno za osobe koje pate od respiratornih problema poput astme i alergija.

Važno je napomenuti da se tretmani talasoterapije koriste kako bi se iskoristile prednosti morske vode. Ovi tretmani uključuju kupke, hidroterapiju, masaže i druge oblike terapije koji koriste svojstva morske vode za poboljšanje zdravlja i opuštanje.

 Kao i kod svih terapija, važno je konzultirati se s profesionalnim terapeutom prije nego što se odlučite za talasoterapiju kako biste odabrali tretmane koji najbolje odgovaraju vašim potrebama i ciljevima.

Alge – zašto su važne u talasoterapiji?

Alge igraju ključnu ulogu u talasoterapiji i spa tretmanima zbog svojih mnogobrojnih blagodati za kožu i tijelo. 

Alge su izuzetno bogate hranjivim tvarima kao što su vitamini (posebno vitamin A, vitamin C, i vitamin E), minerali (npr. jod, kalij, kalcij, magnezij), aminokiseline i antioksidansi. Ove hranjive tvari pružaju koži i tijelu esencijalne nutrijente koji podržavaju zdravlje i obnovu stanica.

Ekstrakti algi i alge u prahu često se koriste u maskama i oblozima za tijelo kako bi poboljšali hidrataciju kože. Alge sadrže polisaharide koji pomažu zadržavanju vlage u koži, čineći je mekom i glatkom.

terapija glinom
FOTO: SHUTTERSTOCK

Alge imaju sposobnost apsorbiranja toksina i nečistoća iz kože. Kada se koriste u tretmanima, alge mogu pomoći u dubinskom čišćenju kože, uklanjanju toksina i poboljšanju teksture kože. Talasoterapija idealna je kombinacija prirodnih biljaka i opuštajućih kretnji.

Morske alge često se koriste u kao oblozi ili kod masaže kako bi se potaknula cirkulacija krvi i limfe. To može pomoći u smanjenju oteklina i ublažavanju problema s cirkulacijom.

Kad je u pitanju talasoterapija alge su također važne jer sadrže tvari koje imaju antibakterijska i protuupalna svojstva. Ovo je korisno za tretiranje kožnih problema poput akni i ekcema te ostalih ozbiljnih upala kože.

Antioksidansi u algama pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati starenje kože. Alge se često koriste u anti-aging tretmanima kako bi se potaknula obnova stanica i smanjile bore.

Tijekom talasoterapijskih tretmana koji uključuju alge, miris i osjećaj algi mogu pružiti osjećaj duboke relaksacije, što je važno za cjelokupno iskustvo tretmana i što je također važan faktor zbog kojeg je talasoterapija popularna.

Alge se mogu koristiti na različite načine u talasoterapiji, uključujući u oblicima maski za lice i tijelo, obloga, kupki i masaža. Njihova nutritivna vrijednost i prirodne prednosti čine ih ključnim sastojkom za njegu kože i tijela u okviru talasoterapijskih tretmana.

Što je morska glina i zašto je dobra za talasoterapiju?

Morska glina je prirodni mineralni materijal koji se dobiva iz morskog dna i obala. Sadrži različite minerale i hranjive tvari, a različite vrste morske gline mogu varirati u boji i sastavu, ovisno o geografskom području s kojeg potječu. 

Morska glina se često koristi kad su u pitanju talasoterapija i spa tretmani zbog svojih brojnih blagodati za kožu i tijelo. 

Evo nekoliko razloga zašto je morska glina dobra za talasoterapiju:

– Morska glina sadrži različite minerale, uključujući silicij, magnezij, kalcij, kalij, željezo i mnoge druge. Ovi minerali su važni za zdravlje kože i tijela, a njihova prisutnost u glini pruža brojne hranjive tvari kojima koža može koristiti.

– Morska glina ima sposobnost apsorbiranja toksina i nečistoća iz kože. Kada se nanese na kožu, glina može privući i izvući neželjene tvari, čisteći i detoksicirajući kožu.

– Upotreba morske gline može poboljšati teksturu kože. Glina može pomoći u uklanjanju mrtvih stanica kože, čineći kožu glatkom i svježom.

– Morska glina ima protuupalna svojstva i može pomoći u smirivanju upalnih stanja na koži, poput akni ili ekcema.

– Također može pomoći u regulaciji proizvodnje sebuma (prirodnog ulja kože), čime se poboljšava ravnoteža ulja na koži. To je posebno korisno za osobe s masnom ili kombiniranom kožom.

– Morska glina može potaknuti cirkulaciju krvi u tretiranim područjima, što može poboljšati protok krvi, ublažiti otekline i pomoći u eliminaciji toksina.

Morska glina se često koristi u obliku maski za lice i tijelo, obloga i kupki tijekom talasoterapijskih tretmana kako bi se iskoristile njene blagodati. Njena prirodna svojstva čine je vrijednim sastojkom u tretmanima za njegu kože i tijela, a rezultati često uključuju poboljšanu hidrataciju, čišću i mekšu kožu te opuštajući učinak na tijelo i um.

Talasoterapija – koje sve tretmane uključuje?

Talasoterapija obuhvaća različite tretmane koji se koriste kako bi se iskoristile blagodati morske vode i morskih elemenata za poboljšanje zdravlja, opuštanje i ljepotu. Iako mnogi ne znaju što je talasoterapija, kad ju iskuse, u potpunosti se zaljube u nju.

1. Hidroterapija

Hidroterapija uključuje kupke u morskoj vodi različitih temperature i mineralnog sastava. Topla kupka može opustiti mišiće i poboljšati cirkulaciju, dok hladna kupka može potaknuti tonus kože. Također se koriste različite hidromasaže i vodeni tretmani.

2. Masaže

Masaže se izvode uz upotrebu morskih proizvoda poput algi i morske gline, te se fokusiraju na opuštanje mišića, poboljšanje cirkulacije i smanjenje napetosti.

3. Oblozi od algi

Oblozi od algi često se koriste kako bi se hidratizirala i detoksicirala koža. Alge se obično miješaju s drugim sastojcima poput gline i nanose na tijelo prije omatanja.

4. Morska glina

Morska glina se koristi za izradu maski i obloga za lice i tijelo. Ova glina bogata mineralima pomaže u čišćenju kože, hidrataciji i detoksikaciji.

5. Inhalacija morskog zraka

Boravak na obali mora omogućuje inhalaciju morskog zraka, koji je bogat negativnim ionima i morskim česticama. Ovo može imati pozitivan učinak na dišni sustav.

6. Fizikalna terapija u vodi

 Vježbe u vodi i terapija u bazenima s morskom vodom koriste svojstva vode za poboljšanje pokretljivosti, ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima te rehabilitaciju nakon ozljeda.

terapija vodom
FOTO: SHUTTERSTOCK

7. Terapija svjetlom

Terapija svjetlom koristi prirodnu svjetlost uz obalu kako bi utjecala na biološki sat i poboljšala raspoloženje.

8. Vježbanje uz obalu

Šetnje uz obalu mora, jogging i druge fizičke aktivnosti na plaži mogu biti sastavni dio talasoterapijskog programa.

9. Wellness tretmani

Ovisno o talasoterapijskom centru, mogu se nuditi različiti wellness tretmani poput aromaterapije, refleksologije, i tretmana za opuštanje uma.

10. Spa tretmani za lice i tijelo

Spa tretmani uključuju različite vrste masaža, pilinga, anticelulitnih tretmana, i tretmana za pomlađivanje kože.

Svaki talasoterapijski centar može nuditi različite kombinacije ovih tretmana, prilagođene individualnim potrebama klijenata. 

Prije nego što se odlučite za tretmane, važno je konzultirati se s terapeutom kako biste odabrali tretmane koji najbolje odgovaraju vašim ciljevima i zdravstvenim potrebama.

Što liječi talasoterapija – 10 benefita

Talasoterapija je terapeutska metoda koja koristi morsku vodu, morski zrak, morsku blato i druge elemente iz mora radi poboljšanja zdravlja i blagostanja. Evo 10 potencijalnih benefita talasoterapije:

1. Relaksacija i smanjenje stresa

Boravak uz more često ima opuštajući učinak, pomažući smanjenju stresa i anksioznosti.

2. Poboljšana cirkulacija

Morska voda i tretmani poput hidromasaže mogu poboljšati cirkulaciju krvi, što može pomoći u smanjenju otoka i bolova u mišićima.

3. Detoksikacija tijela

Morska voda može pomoći u uklanjanju toksina iz tijela i poticanju procesa detoksikacije.

4. Poboljšano disanje

Morski zrak obogaćen negativnim ionima može poboljšati disanje i pomoći osobama s respiratornim problemima.

5. Poboljšana koža

Minerali i soli iz morske vode mogu pomoći u hidrataciji kože, čineći je mekšom i glađom.

6. Poboljšanje mišićne snage

Plivanje i vježbanje u morskoj vodi mogu poboljšati mišićnu snagu i izdržljivost.

7. Poboljšana funkcija štitnjače

Jod prisutan u morskoj vodi može pomoći u regulaciji funkcije štitnjače.

8. Poboljšana funkcija zglobova

Topli talasoterapijski tretmani, poput kupanja u toplim mineralnim izvorima, mogu pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima.

9. Poboljšana funkcija probavnog sustava

Morska sol može potaknuti probavu i pomoći u rješavanju problema s probavom.

10. Opće poboljšanje zdravlja

Redoviti tretmani talasoterapijom mogu doprinijeti općem poboljšanju zdravlja, jačanju imunološkog sustava i povećanju energije.

Važno je napomenuti da individualni rezultati talasoterapije mogu varirati, a prije nego što se odlučite za ovu terapiju, preporučuje se konzultacija s liječnikom kako biste osigurali da je sigurna i prikladna za vaše specifične potrebe i zdravstveno stanje.

Gdje je talasoterapija najpopularnija?

Neki od najpoznatijih i renomiranih talasoterapijskih centara nalaze se na obalama Atlantskog oceana i Sredozemnog mora te su često posjećeni od strane turista i ljubitelja wellnessa. Neki od takvih centara uključuju:

– Thalasso & Spa Serge Blanco, Francuska

Ovaj luksuzni talasoterapijski centar nalazi se u francuskom gradiću Biarritz, poznatom po prekrasnoj obali. Centar nudi raznovrsne tretmane s iskorištavanjem morske vode i algi. Francuska je zemlja gdje je talasoterapija vrlo popularna!

– Chia Laguna Resort, Italija

Ovaj talasoterapijski resort smješten je na Sardiniji i nudi tretmane koji koriste blagodati Sredozemnog mora, uključujući alge i morsku glinu.

– Thalasso de Deauville, Francuska

Deauville je još jedno popularno odredište za talasoterapiju u Francuskoj. Thalasso de Deauville nudi različite tretmane uz upotrebu morske vode i algi.

– Ritz-Carlton, Amelia Island, SAD

Ovaj luksuzni resort na Floridi nudi tretmane koji iskorištavaju ljekovitu morsku vodu Atlantskog oceana.

– Hotel Thalasso Concarneau, Francuska: Smješten uz obalu Bretanje, ovaj talasoterapijski hotel nudi tretmane s iskorištavanjem bogatstva morskog okoliša.

Thalassotherapia Crikvenica je talasoterapijski centar smješten u gradu Crikvenica na obali Jadranskog mora u Hrvatskoj. Ovaj centar je poznat po svojim tretmanima i terapijama koje koriste ljekovitu morsku vodu i druge morske elemente radi poboljšanja zdravlja, opuštanja i ljepote.

Thalassotherapija Crikvenica – što treba znati?

Thalassotherapia Crikvenica nalazi se na predivnoj Jadranskoj obali, pružajući gostima priliku da uživaju u prirodnom okruženju mora i plaža tijekom tretmana.

Centar nudi raznovrsne tretmane koji koriste morsku vodu bogatu mineralima, alge, morsku glinu i druge prirodne sastojke. Tretmani uključuju hidroterapiju, obloge od algi, masaže, inhalaciju morskog zraka i mnoge druge.

Pored talasoterapije, centar također nudi wellness i spa sadržaje kao što su bazeni, saune, fitness centar i prostori za opuštanje, pružajući cjelovito iskustvo za goste koji traže opuštanje i wellness.

Thalassotherapia Crikvenica ima iskusne terapeute i stručnjake koji pružaju tretmane i usluge visoke kvalitete te su obučeni da prilagode tretmane individualnim potrebama gostiju.

Centar je stekao mnoge pozitivne recenzije od zadovoljnih gostiju koji su iskusili tretmane i usluge. Mnogi gosti hvale opuštajuću i revitalizirajuću prirodu tretmana.

Thalassotherapia Crikvenica je popularna destinacija za goste koji traže wellness i talasoterapiju uz obalu Jadranskog mora. Njihovi tretmani koriste prirodne resurse mora kako bi poboljšali fizičko i mentalno zdravlje, a istovremeno omogućuju opuštanje u predivnom prirodnom okruženju. 

Pri planiranju posjeta ovom centru preporučuje se unaprijed rezervirati tretmane i konzultirati se s osobljem kako biste odabrali opcije koje najbolje odgovaraju vašim potrebama.