Potres mozga
Foto: Unsplash

Potres mozga – što je i kako ga liječiti?

Jak udarac u glavu ne mora uvijek rezultirati ozbiljnijim posljedicama, ali ako je riječ o komplikaciji izazvanoj udarcem, gotovo se uvijek radi o potresu mozga. Potres mozga jest traumatska ozljeda mozga te osim jakim udarcem, može biti uzrokovana bilo kakvim fizičkim stanjem koji uzrokuje nagle trzaje ili pomicanje glave naprijed-nazad. 

Povećani rizik od potresa mozga imaju sportaši, pogotovo oni koji se bave agresivnijim sportovima poput boksa ili američkog nogometa, a drugi po redu najčešći uzrok jesu prometne nesreće, nakon čega na red dolaze padovi kod kuće. Neovisno o uzroku, simptomi su uvijek jednaki: glavobolja, gubitak svijesti ili povraćanje. To su samo su neki od indikatora koji mogu značiti da je riječ o potresu mozga i da vam je potrebna trenutna medicinska intervencija. 

Uzroci potresa mozga

Već smo spomenuli da potres mozga uzrokuju udarne ozljede glave. 

Naši mozgovi unutar lubanje lebde u želatinastoj tekućini koju zovemo cerebrospinalna tekućina. Ova tekućina štiti mozak od fizičkih oštećenja i odjeljuje ga od čvrste lubanje. Jaki udarac u glavu uzrokovat će naglo pomicanje mozga koji će svojom membranom udariti u lubanju. Ovo može oštetiti tkivo mozga. 

Tijekom ovakvih udaraca, još veći problem može uzrokovati pucanje lubanje te se mozak može oštetiti na raspuknutim rubovima. Takve su ozljede glave vrlo ozbiljne i mogu ugroziti život.

Potres mozga simptomi

Potres mozga simptomi mogu ozbiljno varirati ovisno o težini ozljede, ali i ozlijeđenoj osobi. 

Iako je gubitak svijesti jedan od simptoma, potpuno je netočno da se on mora dogoditi kod osobe koja je doživjela potres mozga. Dakle, iako je osoba pri svijesti ona može imati potres mozga stoga je bitno pratiti stanje osobe koja je zadobila ozljedu glave. 

Nakon što smo objasnili ovaj mit, potrebno je detaljnije objasniti simptome ovog stanja i kako oni variraju.

Potres mozga simptomi ponajprije se dijele na one tjelesne (ili somatske), kognitivne, emotivne i slično.

Tjelesni simptomi referiraju se na vrtoglavicu, umor, mučninu i glavobolju, probleme s vidom i osjetljivost na svjetlost. 

Osoba može proći kroz emocionalne promjene poput osjećaja tjeskobe, neraspoloženja, tuge i razdražljivosti.

Kognitivni problemi uključuju poteškoće s kratkoročnim i dugoročnim pamćenjem, osjećaj omamljenosti i nemogućnost obraćanja pažnje. 

Potres mozga dobro se vidi i u nepravilnim obrascima spavanja i problema s padanjem u san.

Nabrojani simptomi se mogu događati i duži period vremena nakon udarca te je stoga važno naglasiti da su samo neki simptomi vidljivi odmah nakon udarca, to jest tijekom potresa mozga: glavobolja, mučnina (često povraćanje), zbunjenost ili dezorijentacija, vrtoglavica, dvostruki ili zamagljen vid, problem s ravnotežom. Ovi znakovi  izuzetno su važni te ih je potrebno dobro zapamtiti kako biste prepoznali potres mozga kod sebe ili kod drugih i tražili medicinsku pomoć. 

Potres mozga često je popraćen i ozljedama kralježnice. Stoga, ako mislite da osoba ima ozljedu leđa ili ozljedu vrata, izbjegavajte nepotrebno micanje i pozovite hitnu pomoć. 

Ako osoba s potresom mozga ima ozbiljnije simptome poput nerazgovijetna govora, napadaje, nesvjesticu, povraćanje ili povijest prethodnih potresa mozga potrebno je odmah kontaktirati liječnika kako bi se izbjeglo oštećenja mozga. 

Potres mozga kod djece i beba

Potres mozga kod djece
Foto Unsplash

Kada su u pitanju bebe, ovi simptomi mogu drastično varirati. Ono što je varljivo jest da bebe s potresom mozga nemaju uočljive simptome te ne pokazuju nejasan govor, probleme s hodanjem i druge simptome koje bismo tražili kod odraslih koji su pretrpjeli udarac u glavu. 

Kod beba je potrebno potražiti vidljivu kvrgu ili modricu na glavi te se osvrnuti na simptome poput povraćanja, neobičnog plača tijekom pomicanja glave ili vrata, razdražljivosti, pospanosti, proširenih zjenica ili raznih napadaja. 

Potres mozga kod djece samo u rijetkim slučajevima uzrokuje oštećenje mozga, no svejedno je potrebno obratiti se liječniku čim uočite simptome.

Što su djeca starija, to jasnije pokazuju broje simptome potresa mozga. 

Potres mozga kod djece od pet do jedanaest godina uzrokuje niz simptoma, a najčešći su problemi sa spavanjem, problemi s vidom (dvostruki vid, bol u očima), vrtoglavica, glavobolja i slično. Pošto se dječji mozak u ovim godinama drastično razvija, djeca koja su često izložena udarcima u glavu (primjerice ako se bave nasilnim sportom) mogu pretrpjeti dugoročne posljedice. 

Kako liječiti potres mozga?

Ovisno o simptomima, liječenje potresa mozga značajno varira od osobe do osobe. U većini slučajeva, potres mozga se tretira kod kuće različitim lijekovima i odmorom. Preporučuje se korištenje lijekova protiv bolova, izbjegavanje alkohola i slično. Preporuka jest piti puno vode jer je jedan od simptoma povraćanje koje može uzrokovati dehidraciju. 

Osoba se mora fizički odmarati, ali i mentalno (potrebno je odmoriti se od elektronike i izbjegavati jaka svjetla i zvukove koji bi mogli pogoršati simptome). Važno je spomenuti i da osoba treba izbjegavati vožnju automobila, bicikla ili drugih prijevoznih sredstava neko vrijeme nakon potresa mozga, zbog gubitka ravnoteže.

Osobe koje imaju teže ozljede poput krvarenja i otjecanja mozga, potrebno je poslati na CT ili MRI kako bi se dijagnosticiralo o kakvoj ili koliko teškoj ozljedi mozga je riječ. 

Ako osoba istog trena ne može doći do bolnice, potrebno je paziti da ne izgubi svijest na dulje vrijeme. Primjerice, ako osoba spava, potrebno ju je buditi kako biste utvrdili da li se stanje pogoršava ili poboljšava. Osobi je potrebno da se odmori jer je odmor najbolji način za liječenje ovakvih ozljeda, ali bi osoba trebala spavati u intervalima, a ne dugo u komadu.

Dugotrajne komplikacije uzrokovane potresom mozga

Nakon proživljavanja ozljede glave, osoba može imati simptome potresa mozga dug period vremena. Tako se ovi simptomi mogu odužiti i do mjesec dana. Ako se ovo događa dulje od tri mjeseca, radi se o osobi koja je konstantno izložena ozljedama glave, i kod ovakvih slučajeva potrebno je dulje odmarati kako bi se postigao potpun oporavak.  

Vrtoglavice, ali i glavobolje, mogu trajati mjesecima, i iako nisu ugodne, česte su kod osoba koje se oporavljaju od jačih udaraca u glavu. 

Već smo spomenuli da ozljedom glave može doći do ozbiljnijih oštećenja mozga te ovo može biti u potpunosti nepovratno: nakon jačeg oštećenja osoba može izgubiti neke svoje sposobnosti. Ipak, ovo nije tipično za osobu koja je samo jedanput doživjela potres mozga.

Izjava o odricanju odgovornosti: Informacije sadržane na ovoj internet stranici namijenjene su isključivo općem znanju i nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet ili liječenje za specifična zdravstvena stanja. Posavjetujte se s pružateljem zdravstvenih usluga u vezi bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi s vašim stanjem!